V U 319/14 · Sąd powszechny
Legislator summary
AI generatedDecyzją z dnia 18 lutego 2014 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O., odmówił wnioskodawcy J. S. prawa do ponownego przeliczenia wysokości emerytury w myśl art. 114 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Odwołanie od powyższej decyzji złożył J. S., domagając się zmiany powyższej decyzji, podnosząc w odwołaniu, iż posiada nowy dowód w sprawie w postaci angażu z pracy z dnia 29 czerwca 1974 roku. W toku postępowania wnioskodawca podniósł, iż organ rentowy nieprawidłowo ustalił mu wysokość emerytury w oparciu o jego wynagrodzenie za lata 1974-1978, a ponadto nie uwzględniono mu premii w wysokości 6%.
Legislator headnote
AI generatedV U 319/14 · Sąd powszechny: Również w wyroku Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 21 stycznia 2014 roku (III AUa 550/13, Lex nr 1419117) podniesiono, iż skutkiem prawomocności decyzji organu rentowego jest niedopuszczalność ponownego ustalania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych prawa do świadczenia i jego wysokości z urzędu lub na wniosek strony, chyba że, stosownie do przepisu art. 114 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono nowe okoliczności istniejąca przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do tego świadczenia lub jego wysokość.
Full text
Sygn. akt VU 319/14
WYROK W IMIENIU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 kwietnia 2014 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący SSO Stanisław Pilarczyk Protokolant Anna Sobańska po rozpoznaniu w dniu 15 kwietnia 2014 r. w Kaliszu odwołania J. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 18 lutego 2014 r. Nr (...) w sprawie J. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o wysokość świadczenia oddala odwołanie.
UZASADNIENIE
Decyzją z dnia 18 lutego 2014 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O., odmówił wnioskodawcy J. S. prawa do ponownego przeliczenia wysokości emerytury w myśl art. 114 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Odwołanie od powyższej decyzji złożył J. S., domagając się zmiany powyższej decyzji, podnosząc w odwołaniu, iż posiada nowy dowód w sprawie w postaci angażu z pracy z dnia 29 czerwca 1974 roku. W toku postępowania wnioskodawca podniósł, iż organ rentowy nieprawidłowo ustalił mu wysokość emerytury w oparciu o jego wynagrodzenie za lata 1974-1978, a ponadto nie uwzględniono mu premii w wysokości 6%.
Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie. Sąd poczynił następujące ustalenia: Wnioskodawca J. S. był pracownikiem Zakładów (...) w K. od dnia 24 czerwca 1960 roku do dnia 3 marca 1991 roku (dowód – zaświadczenie – k. 3 akt rentowych wnioskodawcy). Kwestia wysokości podstawy wymiaru emerytury J. S. była przedmiotem kilkakrotnego badania przez Sąd Okręgowy w Kaliszu. W wyroku z dnia 31 stycznia 2011 roku Sąd Okręgowy w Kaliszu nakazał organowi rentowemu uwzględnić w podstawie wymiaru emerytury wartość osiąganych przez wnioskodawcę wynagrodzeń w latach 1967, 1973, 1974-1990 i 1998.
Wynagrodzenia te z powyższych lat Sąd Okręgowy ustalił w oparciu o wynagrodzenie za godzinę jego pracy, które wynikały z angaży. Sąd ten także badał kwestię dodatku stażowego, za lata 1975-1978 dla wnioskodawcy, podnosząc, iż dodatek mu nie przysługiwał, gdyż nie pracował on ani w kuźni ani odlewni, a tylko tam zatrudnionym pracownikom przysługiwał dodatek stażowy, zgodnie z obowiązującym w zakładzie układem zbiorowym, a ponadto z angaży wnioskodawcy nie wynika, że taki dodatek mu przysługiwał. Wnioskodawca również nie przedłożył żadnych dowodów, iż ten dodatek został mu wypłacony.
Co do okresu lat 1966-1973 wnioskodawca nie przedłożył żadnych dowodów odnośnie jego wynagrodzeń (dowód – wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu wraz z uzasadnieniem – k. 60, 63-67 akt VU 1343/10). W oparciu o wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 31 stycznia 2011 roku (sygn. akt VU 1343/10) organ rentowy wydał decyzję z dnia 9 marca 2011 roku, która była przedmiotem odwołania wnioskodawcy, ale Sąd Okręgowy w Kaliszu, wyrokiem z dnia 6 grudnia 2011 roku (sygn. akt VU 896/11), oddalił odwołanie wnioskodawcy od powyższej decyzji, a Sąd Apelacyjny w Łodzi oddalił apelację wnioskodawcy od powyższego wyroku, wyrokiem z dnia 11 lipca 2012 roku, sygn. akt III AUa 120/12 (dowód – wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 6 grudnia 2011 roku, sygn. akt VU 896/11 – k. 214 akt emerytalnych wnioskodawcy, wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 11 lipca 2012 roku, sygn. akt III AUa 120/12).
Kolejną decyzją, z dnia 11 października 2012 roku, organ rentowy ponownie odmówił ustalenia wysokości emerytury dla wnioskodawcy, poprzez przeliczenie podstawy jej wymiaru, z uwzględnieniem jego wynagrodzenia za lata 1975-1978, z uwzględnieniem dodatku stażowego. Odwołanie wnioskodawcy od powyższej decyzji z dnia 11 października 2012 roku zostało oddalone wyrokiem Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 20 lutego 2013 roku, a apelację wnioskodawcy od wyroku Sądu Okręgowego w Kaliszu oddalił Sąd Apelacyjny w Łodzi wyrokiem z dnia 28 listopada 2013 roku (dowód – wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 20 lutego 2013 roku i wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 28 listopada 2013 roku wraz z uzasadnieniami – akta VU 1945/12 Sądu Okręgowego w Kaliszu).
Sąd Okręgowy zważył co następuje:
Zgodnie z art. 114 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 roku, poz. 1440 j. t. ze zmianami) prawo do świadczeń lub ich wysokość ulega ponownemu ustaleniu na wniosek osoby zainteresowanej lub z urzędu, jeżeli po uprawomocnieniu się decyzji w sprawie świadczeń zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono okoliczności istniejące przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do świadczeń lub na ich wysokość. W wyroku Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 11 września 2013 roku (III AUa 2146/12, Lex nr 1381344) podkreślono, że istnieje możliwość dokonania ponownej oceny uprawnień przez organ rentowy czy odwoławczy w stanie, gdy przedłożone zostaną nowe dowody lub zostaną ujawnione okoliczności istniejące przed wydaniem decyzji, a ujawnione dopiero po jej uprawomocnieniu się.
Oznacza to, że wspomniane nowe dowody czy ujawnione okoliczności nie były znane organowi rentowemu w chwili wydawania przez niego decyzji oraz mają one wpływ na prawo do świadczenia czy jego wysokość. Ocena zasadności wniosku o ponowne ustalenie prawa do świadczenia musi więc prowadzić do ustalenia zarówno dowodów czy też okoliczności posiadających przymiot nowości i ujawnionych dopiero po wydaniu uprzedniego wyroku sądowego. W wyroku Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 18 stycznia 2013 roku (III AUa 1213/12, Lex nr 1284485) podkreślono, że skutkiem prawomocności decyzji organu rentowego jest niedopuszczalność ponownego ustalania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych prawa do świadczenia i jego wysokości – z urzędu lub na wniosek strony – chyba że stosownie do przepisu art. 114 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono nowe okoliczności istniejące przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do tego świadczenia lub jego wysokość.
Również w wyroku Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 21 stycznia 2014 roku (III AUa 550/13, Lex nr 1419117) podniesiono, iż skutkiem prawomocności decyzji organu rentowego jest niedopuszczalność ponownego ustalania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych prawa do świadczenia i jego wysokości z urzędu lub na wniosek strony, chyba że, stosownie do przepisu art. 114 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono nowe okoliczności istniejąca przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do tego świadczenia lub jego wysokość.
W wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 3 września 2013 roku (III AUa 303/13, Lex nr 1366097) podniesiono między innymi, iż do ustalenia podstawy wymiaru świadczeń emerytalno-rentowych może być uwzględnione tylko wynagrodzenie faktyczne, uzyskane przez zainteresowanego w danym okresie. Jego wysokość musi być niewątpliwa i bezwarunkowa, a nie jedynie prawdopodobna. W przypadku takiego składnika wynagrodzenia, jakim jest premia, niezbędne jest istnienie dowodów potwierdzających bez wątpliwości zarówno fakt wypłacania premii jak i jej wysokość.
Podobny pogląd jest zawarty w wyroku Sądu Apelacyjnego w Wrocławiu z dnia 18 stycznia 2012 roku (III AUa 1585/11, Lex nr 1163473), gdzie podniesiono, iż między innymi takie składniki jak premie i nagrody czy dodatki mogą być uwzględniane, jeżeli dokumentacja wskazuje niewątpliwie na ich faktyczną wypłatę i w określonej wysokości. Zatem wysokość uzyskiwanego dochodu może być również wykazana dowodami pośrednimi jeżeli w sposób nie budzący wątpliwości wynika z nich, że dochód w określonej wysokości przysługiwał i został wypłacony.
W niniejszej sprawie wnioskodawca nie przedłożył żadnych nowych dowodów, które pozwalałyby ustalić jego emeryturę w wysokości wyższej niż dotychczas ustalono. Co do wynagrodzeń wnioskodawcy z lat 1974-1978, to było to przedmiotem szczegółowego jego ustalenia przez Sąd Okręgowy w Kaliszu, w sprawie VU 1343/10, a wnioskodawca nie przedłożyć żadnych nowych dowodów, które pozwoliłyby ustalić te wynagrodzenia w wysokości wyższej niż uczyniono to w powyższej sprawie. Dokument płacowy z dnia 12 czerwca 1974 roku, jaki przedstawił wnioskodawca, był znany organowi rentowemu od 2008 roku (k. 19 akt emerytalnych wnioskodawcy) jak i brany był pod uwagę przez Sąd Okręgowy w Kaliszu przy ustalaniu jego wynagrodzenia za 1974 rok, 1975 rok i 1976 rok, gdzie brano pod uwagę jego wynagrodzenie za godzinę pracy w wysokości 16,50 zł.
Odnośnie zapisku na tym dokumencie – premia średnia 6%, to należy podnieść, iż z tego zapisu nie można ustalić czy była to premia regulaminowa czy premia uznaniowa, a jeżeli regulaminowa, czy wnioskodawca spełniał wymogi tego regulaminu, aby tą premię otrzymać, a jeżeli uznaniowa, to czy premię tą przyznano wnioskodawcy. Z tego zapisu nie można również przyjąć, że taką premię wnioskodawca otrzymał, a jeżeli nawet wypłacono taką premię, to nie wiadomo w jakiej wysokości i za jaki okres ta premia była wypłacona wnioskodawcy.
Tak więc tego rodzaju zapis na dokumencie płacowym nie może prowadzić do ustalenia, iż tego rodzaju premię wnioskodawca otrzymał, a więc ten składnik nie może być uwzględniany przy ustaleniu podstawy wymiaru emerytury w 1974 roku i następnie w latach 1975-1978. W świetle powyższego należy przyjąć, iż skoro wnioskodawca J. S. nie przedstawił żadnych nowych dowodów, które mają wpływ na jego wysokość emerytury, to zaskarżona decyzja organu rentowego odpowiada prawu, a odwołanie wnioskodawcy, jako niezasadne, podlegało oddaleniu zgodnie z art. 477 14 § 1 k.p.c.