Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2418/25 AI generated

VIII U 2418/25 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2418/25
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

W ZAKRESIE PUNKTU 2 POSTANOWIENIA Z DNIA 5 LISTOPADA 2025 ROKU Decyzją z dnia (...) r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przyznał J. K. prawo do emerytury od 13.06.2025 r. i jednocześnie odmówił prawa do rekompensaty z tytułu pracy w warunkach szczególnych z uwagi na brak wykazanego co najmniej 15-letniego stażu pracy wykonywanej w warunkach szczególnych. Zakład do stażu pracy wykonywanej w warunkach szczególnych nie uwzględnił okresów: - od (...) r. do (...) r. – zatrudnienia w Fabryce (...) ponieważ brak świadectwa wykonywania pracy w warunkach szczególnych, a w przedłożonym świadectwie pracy w punkcie 8 wskazującym zatrudnienie w warunkach szczególnych pracodawca wskazał dział XIV poz. 25 pkt 1 załącznika do zarządzenia nr 3 Ministra Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego, opisując stanowisko pracy na jakim pracował ubezpieczony nie podał informacji o charakterze wykonywanej przez wnioskodawcę pracy oraz nie wskazał przy jakich stanowiskach, na których pracownicy wykonywali pracę wymienione w wykazie ubezpieczony pracował, - od (...) r. do (...) r.

Legislator headnote

AI generated

art. 203 § 2 k.p.c, art. 98 k.p.c; VIII U 2418/25 · Sąd powszechny: Wobec tego Sąd Okręgowy uznał, że wniosek pełnomocnika ubezpieczonego o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego na rzecz odwołującego jest uzasadniony, gdyż były to koszty niezbędne do celowego dochodzenia praw i celowej obrony (art. 203 § 2 k.p.c. zdanie drugie a contrario w zw. z art. 98 k.p.c.). Przy ustaleniu wysokości kosztów zastępstwa procesowego strony odwołującej Sąd przyjął stawkę 360 zł w oparciu o przepis § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (t.j.

Keywords

AI generated
reasonable alternative employment compensable work loss repayment of unemployment benefits adapted work capacity special jurisdiction for employment contracts redundancy

Cited Legislation

AI generated
art. 203 § 2 k.p.c
Wobec tego Sąd Okręgowy uznał, że wniosek pełnomocnika ubezpieczonego o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego na rzecz odwołującego jest uzasadniony, gdyż były to koszty niezbędne do celowego dochodzenia praw i celowej obrony (art. 203 § 2 k.p.c.
art. 98 k.p.c
AI generated
VIII U 1565/23
Decyzją z dnia 22 sierpnia 2023 r.
VII U 740/24
W dniu 19 marca 2024 r. ubezpieczony A. B. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. z dnia 16 lutego 2024 r., znak: (...) którą odmówiono mu prawa do rekompensaty z tytułu pracy w szczególnych warunkach. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczony podniósł, że organ rentowy nie uznał okresu pracy od 28.02.1979 r. do 19.09.2003 r., w którym świadczył pracę jako operator ciężkich maszyn budowlanych, tj. koparek i spycharek na budowie (odwołanie od decyzji - k. 3-6 a.s.). W odpowiedzi z dnia 4 kwietnia 2024 r.
IV U 17/24
Decyzją z 15.12.2023r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w Ł.
VIII U 781/23
Decyzją z 18.04.2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w Ł., po rozpoznaniu wniosku z 30.01.2023 r., odmówił W. Ł. prawa do rekompensaty z tytułu pracy wykonywanej w warunkach szczególnych z uwagi na brak stażu takiej pracy w wymaganej prawem ilości co najmniej 15 lat do dnia 31.12.2008 r. Zakład przyjął, że ubezpieczony udowodnił staż pracy w warunkach szczególnych w ilości 9 lat, 1 miesiąca. ZUS nie uwzględnił jako okresu pracy w szczególnych warunkach zatrudnienia od 16.02.1993 r. do 7.06.1996 r. w zakładach (...), ponieważ zajmowane stanowisko praser tworzyw sztucznych nie jest zgodne z wykazem stanowiącym załącznik w powołanych świadectwach zarządzeń resortowych. ( decyzja k. 58 akt ZUS) Odwołanie od w/w decyzji złożył ubezpieczony, wnosząc o przyznanie prawa do rekompensaty w wyniku uwzględnienia do stażu pracy wykonywanej w warunkach szczególnych okresu zatrudnienia w (...) w Ł. na stanowisku montera układów elektronicznych - lutowacza do 8.06.1979 r. do 26.12.1983 r. oraz na stanowisku prasera tworzyw sztucznych od 16.02.1993 r. do 7.06.1996 r. ( odwołanie k.
IV U 788/24
Decyzją z 7.11.2024r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych(...)Oddział w Ł.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2418/25

UZASADNIENIE

W ZAKRESIE PUNKTU 2 POSTANOWIENIA Z DNIA 5 LISTOPADA 2025 ROKU Decyzją z dnia (...) r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przyznał J. K. prawo do emerytury od 13.06.2025 r. i jednocześnie odmówił prawa do rekompensaty z tytułu pracy w warunkach szczególnych z uwagi na brak wykazanego co najmniej 15-letniego stażu pracy wykonywanej w warunkach szczególnych. Zakład do stażu pracy wykonywanej w warunkach szczególnych nie uwzględnił okresów: - od (...) r. do (...) r. – zatrudnienia w Fabryce (...) ponieważ brak świadectwa wykonywania pracy w warunkach szczególnych, a w przedłożonym świadectwie pracy w punkcie 8 wskazującym zatrudnienie w warunkach szczególnych pracodawca wskazał dział XIV poz. 25 pkt 1 załącznika do zarządzenia nr 3 Ministra Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego, opisując stanowisko pracy na jakim pracował ubezpieczony nie podał informacji o charakterze wykonywanej przez wnioskodawcę pracy oraz nie wskazał przy jakich stanowiskach, na których pracownicy wykonywali pracę wymienione w wykazie ubezpieczony pracował, - od (...) r. do (...) r.

– zatrudnienia w Odlewni (...) sp. z o.o., ponieważ brak jest świadectwa wykonywania pracy w warunkach szczególnych a w stanowisko pracy podane w świadectwie pracy jest niezgodne z brzmieniem stanowiska wymienionym w zarządzeniu, na które powołał się zakład pracy, brak również wskazania charakteru wykonywanej pracy w szczególnych warunkach. /decyzja k. 10 akt ZUS/ Wnioskodawca, będąc reprezentowanym przez profesjonalnego pełnomocnika w osobie adwokata, złożył odwołanie od ww. decyzji zaskarżając ją w części w jakiej odmówiono mu prawa do rekompensaty za pracę wykonywaną w warunkach szczególnych i zarzucił:

1. błąd w ustaleniach faktycznych polegający na przyjęciu, że ze zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego tj. świadectw pracy wystawionych przez pracodawcę nie wynika, że ubezpieczony wykonywał pracę w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze, podczas gdy w treści przedstawionych dokumentów w ZUS-ie wskazano, że odwołujący był w okresie od (...) r. do (...) r. oraz w okresie od (...) r. do (...) r. wykonywał pracę w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze, a w konsekwencji 2. naruszenie przepisów art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 19.12.2008 r. (t.j.

Dz.U. z 2018 r, poz. 1924) o emeryturach pomostowych poprzez błędną wykładnię polegającą na przyjęciu, że nazwa stanowiska pracy w szczególnych warunkach na jakim był zatrudniony pracownik wskazana w świadectwie musi odpowiadać nazwie wymienionej w wykazie aktu resortowego, nie może być niepełna ani podobna, podczas gdy z przepisów nie wynika przesłanka posługiwania się nazewnictwem stanowiska pracy odpowiadającym nazwom wymienionym w załączniku nr 1 do zarządzenia nr 3 Ministra Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego z dnia 30.03.1985 r. w sprawie stanowisk pracy, na których wykonywane są prace w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w zakładach pracy resortu hutnictwa i przemysłu maszynowego (Dz.Urz.

MHiPM nr 1-3 z 29.06.1985 r.). Wobec powyższego strona skarżąca wniosła w szczególności o dopuszczenie i przeprowadzenie dowodów z załączonych do odwołania dokumentów na fakty wskazane w uzasadnieniu odwołania oraz o zobowiązanie pozwanego do przedstawienia akt ubezpieczonego i znajdujących się w nich dokumentów z uwagi na bycie w posiadaniu przez ZUS zobowiązanego do gromadzenia dokumentacji w postępowaniu o przyznanie rekompensaty za pracę w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, dopuszczenie i przeprowadzenie dowodu z dokumentów znajdujących się w aktach będących w posiadaniu ZUS-u po uprzednim przedstawieniu ich przez Zakład na fakt przedłożenia przez wnioskodawcę dokumentacji zawierającej dane dotyczące świadczenia przez niego pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

W konkluzji odwołujący się wniósł o uwzględnienie odwołania poprzez zmianę zaskarżonej decyzji i przyznanie wnioskodawcy prawa do spornej rekompensaty oraz o zasądzenie na rzecz odwołującego kosztów procesu, a w tym kosztów zastępstwa procesowego, wg norm przepisanych. Do odwołania skarżący załączył: świadectwo pracy z (...) r., zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu Rp7, świadectwo pracy z (...) r., zaświadczenia. /odwołanie wraz z załącznikami k. 8-9/ W odpowiedzi na odwołanie z dnia 8.09.2025 r. pozwany wniósł o oddalenie odwołania, podtrzymując dotychczasowe stanowisko, przy czym zaznaczył, że akta ZUS-owskie zostaną przesłane do sądu po ponownej analizie sprawy wraz z ostatecznym stanowiskiem organu rentowego. /odpowiedź na odwołanie k. 10/ Pismem z dnia 11.09.2025 r. pozwany poinformował, że po analizie dokumentów załączonych do odwołania oraz dodatkowych wyjaśnieniach wnioskodawcy złożonych do protokołu w dniu 4.09.2025 r. decyzją z dnia (...) r. zostało przyznane wnioskodawcy prawo do spornej rekompensaty, jak również ponownie ustalono wysokość emerytury i podjęto jej wypłatę od 1.07.2025 r. w związku z ustaniem stosunku pracy.

Wobec zaspokojenia roszczenia pozwany wniósł o umorzenie postępowania. /pismo ZUS k. 15/ W piśmie procesowym z 15.10.2025 r. /data nadania w urzędzie pocztowym k. 18/ pełnomocnik powoda oświadczył, że cofa odwołanie w związku z zaspokojeniem roszczenia przez ZUS, wniósł o przyznanie kosztów zastępstwa procesowego wg norm prawem przepisanych, a nadto wniósł o umorzenie postępowania. /pismo pełnomocnika powoda k. 17, koperta k. 18/ W piśmie procesowym z 30.11.2025 r. pozwany wniósł o nieobciążanie Zakładu kosztami zastępstwa procesowego powoda, ponieważ zmiana decyzji nie wskutek dokonania przez organ rentowy innej oceny materiału dowodowego, ale wskutek przedłożenia przez wnioskodawcę nowych dokumentów i złożenia wyjaśnień, akcentując, że w chwili wydania zaskarżonej decyzji ZUS nie dysponował wystarczającym materiałem dowodowym do ustalenia prawa do rekompensaty, konkludując, że w dacie wydania tej decyzji była ona prawidłowa. /pismo ZUS k. 20/

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Wniosek strony odwołującej o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego jest zasadny, natomiast wniosek pozwanego o nieobciążanie Zakładu kosztami zastępstwa procesowego strony odwołującej nie zasługuje na uwzględnienie. W myśl art. 203 § 2 KPC pozew cofnięty nie wywołuje żadnych skutków, jakie ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa. Na żądanie pozwanego powód zwraca mu koszty, jeżeli sąd już przedtem nie orzekł prawomocnie o obowiązku ich uiszczenia przez pozwanego. Należy wskazać, że zwrot kosztów postępowania w wypadku cofnięcia pozwu w zasadzie zawsze obciąża powoda, jednakże dopuszczalne jest odstępstwo od tej zasady w sytuacji, gdy powód wykaże, że wystąpienie z powództwem było niezbędne dla celowego dochodzenia praw lub celowej obrony, z uwzględnieniem okoliczności istniejących w dacie wytoczenia pozwu.

Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy cofnięcie pozwu jest konsekwencją zaspokojenia przez pozwanego wymagalnego w chwili wytoczenia powództwa roszczenia powoda. Wobec powyższego za stronę przegrywającą sprawę w rozumieniu przepisów o kosztach procesu należy uważać również pozwanego, który w toku procesu spełnił dochodzone od niego świadczenie, czym zaspokoił w całości roszczenie powoda wymagalne w chwili wytoczenia powództwa (por. np. orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 21 lipca 1951 r., C 593/51, OSN 1952/2/49; postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 6 listopada 1984 r., IV CZ 196/84, Lex nr 8642).

W ocenie Sądu Okręgowego powyższe rozważania należy zatem odnieść do zaspokojenia w n/n sprawie przez organ rentowy w całości roszczenia strony odwołującej o przyznanie prawa do rekompensaty w wyniku wydania przez ZUS I Oddział w Ł. kolejnej decyzji z dnia (...) r. przed rozstrzygnięciem sprawy przez Sąd. Przy ocenie wniosków obu stron n/n postępowania dotyczących ich stanowiska w zakresie rozstrzygnięcia o kosztach zastępstwa procesowego na rzecz strony odwołującej, Sąd miał na uwadze, że wszystkie dokumenty pozwalające pozwanemu prawidłowo rozpoznać wniosek ubezpieczonego o przyznanie prawa do rekompensaty były w posiadaniu Zakładu w dacie wydania zaskarżonej decyzji z dnia (...) r. /k. 10 akt ZUS/, a ewentualne wątpliwości organ rentowy mógł wyjaśnić w toku przedsądowego postępowania administracyjnego wzywając ubezpieczonego do złożenia dodatkowych dokumentów i/lub wyjaśnień.

Lektura akt rentowych ubezpieczonego wykazała bowiem, że w dacie wydania zaskarżonej decyzji z dnia (...) r. /k. 10 akt ZUS/, znajdowały się w nich oba świadectwa pracy dotyczące spornych okresów zatrudnienia z dnia (...) r. i z dnia (...) r., w których podano, że pracował na stanowisku „elektryk bezpośredniej konserwacji odlewni” i w których pracodawcy potwierdzili w punktach 8 tych świadectw, że ubezpieczony wykonywał pracę w warunkach szczególnych, wskazując odpowiednie pozycje z wykazów stanowiących załączniki do do zarządzenia nr 3 Ministra Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego z dnia 30.03.1985 r. w sprawie stanowisk pracy, na których wykonywane są prace w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w zakładach pracy resortu hutnictwa i przemysłu maszynowego (Dz.Urz.

MHiPM nr 1-3 z 29.06.1985 r.) oraz do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7.02.1983 r. /k. 5 -7 akt ZUS/, a także było w nich zaświadczenie na druku Rp7 poświadczające, że odwołujący pracował na stanowisku elektromontera /k. 7 akt kapitałowych/, które powód dołączył też do odwołania, zaś z protokołu z wyjaśnieniami wnioskodawcy złożonymi przez niego w dniu 4.09.2025 r. w oddziale ZUS-u /k. 18 akt ZUS/ oraz z notatki kolegialnej z dnia 4.09.2025 r. /k. 17 akt ZUS/ wynika, że to właśnie te dokumenty i wyjaśnienia ubezpieczonego pozwoliły organowi rentowemu na wydanie kolejnej decyzji z dnia (...) r., w której ZUS zaspokoił w całości roszczenie wnioskodawcy o przyznanie mu prawa do rekompensaty /k. 19 akt ZUS/.

W tym stanie rzeczy Sąd Okręgowy uznał, że wniesienie odwołania przez wnioskodawcę było zasadne i konieczne, co potwierdził organ rentowy wydając decyzję z dnia (...) r., w której roszczenie powoda zostało uznane w całości, lecz wymagało to podjęcia drogi sądowej przez ubezpieczonego, którego w n/n procesie reprezentował profesjonalny pełnomocnik w osobie adwokata. Nie należy pomijać, że ubezpieczony, jak każdy podmiot, miał prawo do profesjonalnego zastępstwa procesowego celem wykazania zasadności swojego roszczenia w postępowaniu sądowym wobec wydania niekorzystnej dla niego decyzji z dnia (...) r. w zakresie uprawnienia do rekompensaty i w związku z tym był zobligowany do poniesienia kosztów, które generalnie z uwagi na wynik sprawy winny mu zostać zwrócone przez stronę pozwaną.

Wobec tego Sąd Okręgowy uznał, że wniosek pełnomocnika ubezpieczonego o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego na rzecz odwołującego jest uzasadniony, gdyż były to koszty niezbędne do celowego dochodzenia praw i celowej obrony (art. 203 § 2 k.p.c. zdanie drugie a contrario w zw. z art. 98 k.p.c.). Przy ustaleniu wysokości kosztów zastępstwa procesowego strony odwołującej Sąd przyjął stawkę 360 zł w oparciu o przepis § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (t.j.

Dz. U. z 2023 r., poz. 1900 ze zm.). Mając powyższe na uwadze zasądzono w punkcie 2 sentencji postanowienia kwotę 360 zł na rzecz odwołującego się od pozwanego organu rentowego.