Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2248/25 AI generated

VIII U 2248/25 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2248/25
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia (...) roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, rozpoznając wniosek z dnia (...) r. odmówił M. Z. prawa do wypłaty renty rodzinnej w zbiegu z emeryturą pracowniczą na podstawie art. 33a ust. 1-5 ustawy z dnia 20.12.1990 o ubezpieczeniu społecznym rolników, ponieważ nabył prawo do renty rodzinnej po zmarłym małżonku w wieku 59 lat wcześniej niż 5 lat przed osiągnieciem wieku emerytalnego, określonego w art. 24 ust. 1 ustawy emerytalnej, czyli 65 lat dla mężczyzn. /decyzja k.32 akt KRUS/ Odwołanie od powyższej decyzji wniósł M.

Legislator headnote

AI generated

art.8 k.p, art. 5 k.c; VIII U 2248/25 · Sąd powszechny: nabycia prawa do renty rodzinnej po zmarłym małżonku nie wcześniej niż 5 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego określonego w art. 24 ust. 1 przepisów emerytalnych. Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego wynoszącego co najmniej 60 lat dla kobiet i co najmniej 65 lat dla mężczyzn (…). Prawo do świadczenia określonego w ustawie emerytalnej (in abstracto) powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do jego nabycia.

Keywords

AI generated
pension entitlement cumulative pension entitlement splitting of pensions for spouses transfer of pension rights discontinuation of disability benefits priority of rehabilitation over pension

Cited Legislation

AI generated
art.8 k.p
art. 5 k.c
W zakresie zarzutu pokrzywdzenia wnioskodawcy, który w chwili śmierci małżonki miał już niemal 60 lat, należy podnieść, że do złagodzenia rygorów prawa ubezpieczeń społecznych nie stosuje się ani art. 5 k.c, ani art.8 k.p.
AI generated
VII U 1767/23
C. (1) w dniu 4 grudnia 2023r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 17 listopada 2023r., znak: (...), w której organ rentowy podjął wypłatę emerytury od 1 lipca 2023r., tj. od daty nabycia uprawnień do emerytury. Uzasadniając swoje stanowisko, ubezpieczona wskazała, że w jej przekonaniu, po utracie renty i naliczeniu emerytury, kwota, którą otrzymała, jest stanowczo za niska. Nadto, podkreśliła, że nie rozumie dlaczego utraciła rentę po mężu E. C. (2) (odwołanie z 27 listopada 2023r., k. 3 a.s.).
VIII U 1493/25
Decyzją z 7 lipca 2025r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonej I. K. podjęcia wypłaty świadczeń w zbiegu na podstawie art.95a ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tj. Dz.U. z 2024r., poz.1631 ), gdyż ubezpieczona nabyła prawo do renty rodzinnej wcześniej niż 5 lat, przed osiągnięciem przez nią wieku emerytalnego, określonego w art.24 ust.1 ustawy emerytalnej, czyli 60 lat dla kobiet. W odwołaniu od decyzji ubezpieczona wskazała, że nie zgadza się z decyzją, bowiem w jej ocenie spełniła wszystkie warunki do uzyskania renty wdowiej, oprócz wieku, a w tej chwili ma (...) lat.
VIII U 2469/25
Decyzją z dnia (...) roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., po rozpoznaniu wniosku G.
III USK 163/24
Sąd Apelacyjny we Wrocławiu wyrokiem z 28 listopada 2023 r.
III AUa 1354/17
Ubezpieczony H. K. odwołał się od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 7 lutego 2017 r. przyznającej mu prawo do emerytury rolniczej od dnia 1 stycznia 2016 roku. Ubezpieczony zaskarżył decyzję w części zawieszającej wypłatę świadczenia i wniósł o zmianę decyzji przez uznanie, że emerytura rolnicza będzie wypłacana w pełnej wysokości oprócz otrzymywanego świadczenia emerytalnego z ZUS za inne okresy składkowe.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2248/25

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia (...) roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, rozpoznając wniosek z dnia (...) r. odmówił M. Z. prawa do wypłaty renty rodzinnej w zbiegu z emeryturą pracowniczą na podstawie art. 33a ust. 1-5 ustawy z dnia 20.12.1990 o ubezpieczeniu społecznym rolników, ponieważ nabył prawo do renty rodzinnej po zmarłym małżonku w wieku 59 lat wcześniej niż 5 lat przed osiągnieciem wieku emerytalnego, określonego w art. 24 ust. 1 ustawy emerytalnej, czyli 65 lat dla mężczyzn. /decyzja k.32 akt KRUS/ Odwołanie od powyższej decyzji wniósł M.

Z. podnosząc, że nie rozumie na jakiej podstawie odbiera mu się prawa nabyte - prawo do renty rodzinnej. Zwłaszcza, że w ZUS-ie złożył oświadczenie, iż decyduje się na pobieranie świadczenia z KRUS. /odwołanie k.3-4/ W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, argumentując, jak w zaskarżonej decyzji. /odpowiedź na odwołanie – k. 6-7/ W piśmie z dnia 30.09.2025 r. wnioskodawca podniósł, że nie składał wniosku o rentę wdowią, a rentę rodzinną, a stanowisko ZUS jest dla niego niejasne. /pismo k. 18/ Na rozprawie w dniu 12.01.2026r. pełnomocnik KRUS podtrzymał stanowisko w sprawie, wnioskodawca prawidłowo poinformowany o terminie rozprawy nie stawił się, usprawiedliwiając brak stawiennictwa stanem zdrowia i wnosząc o przeprowadzenie rozprawy pod jego nieobecność. /notatka urzędowa k. 31, stanowisko procesowe pełnomocnika KRUS protokół z rozprawy z dnia 12.01.2026 r. 00:01:04-00:04:48/ Sąd ustalił następujący stan faktyczny:

M. Z. ur. (...) był uprawniony do emerytury z ZUS. /bezsporne, nadto pismo ZUS k. 25 akt KRUS/ W dniu (...) r. M. Z. złożył w KRUS (placówka terenowa w K.) wniosek o rentę rodzinną po zmarłej w dniu (...) r. małżonce B. Z. oraz wniosek o ustalenie zbiegu świadczeń emerytury pracowniczej z rentą rodzinną. /wnioski k. 8-12 i 1-3 akt KRUS, odpis aktu małżeństwa k. 4 akt KRUS, skrócony odpis aktu zgonu k. 5 akt KRUS/ W wyniku rozpoznania wniosku o rentę rodzinną, decyzją KRUS z dnia (...). wnioskodawcy przyznano prawo do renty rodzinnej po zmarłej małżonce od (...) w kwocie (...) zł brutto.

Wypłata renty rodzinnej została wnioskodawcy zawieszona, ponieważ M. Z. pobierał emeryturę pracowniczą z ZUS. /decyzja k. 20 akt KRUS/ W dniu 15.04.2025r. odwołujący złożył wniosek o wznowienie wypłaty renty rodzinnej od (...), ponieważ jest to dla niego świadczenie korzystniejsze. /wniosek k. 21 akt KRUS/ W związku z powyższym wnioskiem, KRUS wniósł o wstrzymanie wypłaty wnioskodawcy emerytury pracowniczej. /pismo KRUS k. 22/ Po uzyskaniu informacji od ZUS w przedmiocie wysokości emerytury pracowniczej wypłaconej wnioskodawcy decyzją z dnia (...) r. ,KRUS wznowił M.

Z. wypłatę renty rodzinnej po zmarłej żonie od dnia (...) r. / pismo ZUS k. 25 akt KRUS, decyzja k. 27 akt KRUS/ Następnie zaskarżoną decyzją z dnia (...). organ rentowy odmówił wnioskodawcy prawa do wypłaty renty rodzinnej po zmarłej małżonce w zbiegu z emeryturą pracowniczą. /zaskarżona decyzja k. 32 akt KRUS/ Powyższych ustaleń Sąd dokonał za pomocą dokumentów złożonych do akt spraw, w tym w aktach KRUS, których żadna ze stron nie kwestionowała. Sąd na podstawie art. 235 2 § 1 pkt 2 pominął wniosek ubezpieczonego o dopuszczenie zeznań świadka - jego partnerki K.

B. na fakt złożenia przez niego wniosku o przyznanie renty rodzinnej ,nie renty wdowiej jako nieistotny dla rozstrzygnięcia. Fakt przyznania wnioskodawcy prawa do renty rodzinnej po zmarłej małżonce nie był kwestionowany. Z materiału dowodowego wynikało zaś, że ubezpieczony domagał się też przyznania świadczeń w zbiegu - wniosek w aktach KRUS - co zostało rozstrzygnięte zaskarżoną decyzją.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie wnioskodawcy nie jest zasadne. Zgodnie z art.33a ust 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz.U. z 2025 r. poz. 1770) osobie uprawnionej do renty rodzinnej, o której mowa w art. 29 ust. 2 pkt 3, oraz do emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, emerytury rolniczej, emerytury z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emerytury wojskowej, emerytury policyjnej, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, emerytury pomostowej, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, renty z tytułu niezdolności do pracy, w tym renty szkoleniowej z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, renty rolniczej szkoleniowej, renty z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wojskowej renty inwalidzkiej albo do policyjnej renty inwalidzkiej wypłaca się, zależnie od jej wyboru:

1) przysługującą rentę rodzinną z ubezpieczenia oraz 25 % emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, emerytury rolniczej, emerytury z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emerytury wojskowej, emerytury policyjnej, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, emerytury pomostowej, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, renty z tytułu niezdolności do pracy, w tym renty szkoleniowej z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, renty rolniczej szkoleniowej, renty z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wojskowej renty inwalidzkiej albo policyjnej renty inwalidzkiej, albo 2) przysługującą emeryturę z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, emeryturę rolniczą, emeryturę z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emeryturę wojskową, emeryturę policyjną, zasiłek przedemerytalny, świadczenie przedemerytalne, emeryturę pomostową, nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, rentę z tytułu niezdolności do pracy, w tym rentę szkoleniową z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy, rentę rolniczą szkoleniową, rentę z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wojskową rentę inwalidzką albo policyjną rentę inwalidzką, oraz 25 % renty rodzinnej z ubezpieczenia.

Wybrane świadczenie wypłacane jest w 100 % a drugie w określonym procencie tj.: - 15 % od 1.07.2025 do 31.12.2026 r. - 25 % od 1.01.2027 r. Zgodnie z ust. 2 tego przepisu osoba uprawniona ma prawo do wypłaty świadczeń na zasadach określonych w ust. 1 w przypadku:

1) osiągnięcia wieku emerytalnego określonego w art. 24 ust. 1 przepisów emerytalnych;

2) pozostawania we wspólności małżeńskiej do dnia śmierci małżonka;

3) nabycia prawa do renty rodzinnej po zmarłym małżonku nie wcześniej niż 5 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego określonego w art. 24 ust. 1 przepisów emerytalnych. Zgodnie z art. 24 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego wynoszącego co najmniej 60 lat dla kobiet i co najmniej 65 lat dla mężczyzn (…). Prawo do świadczenia określonego w ustawie emerytalnej (in abstracto) powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do jego nabycia.

Zatem powstaje i istnieje niezależnie od decyzji organu rentowego, a tylko jego realizacja w postaci wypłaty świadczenia wymaga potwierdzenia decyzją. Tak więc istnienia prawa do świadczeń (in abstacto), związanego ze spełnieniem ustawowych warunków nabycia tego prawa, nie można utożsamiać z przyznaniem i wypłatą świadczenia. Zadaniem organu rentowego, na etapie nabycia in concreto prawa, jest jedynie ustalenie, że zostały spełnione warunki uzyskania uprawnienia emerytalnego oraz jego konkretyzacja w drodze decyzji /tak SN w postanowieniu z dnia 8.05.2025 r, II USK 239/24/.

Warunki wymagane do powstania renty rodzinnej wobec wdowy / wdowca określa art. 29 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz art. 70 ustawy o emeryturach i rentach z FUS. Wobec powyższego M. Z. nabył prawo do renty rodzinnej w chwili śmierci małżonki tj. (...) kiedy miał 59 lat 5 miesięcy i 22 dni Tym samym ubezpieczony nabył prawo do renty rodzinnej po zmarłym małżonku wcześniej niż 5 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego, o którym mowa w art. 24 ust. 1 (65 lat), zatem nie wypełnił warunku z art. 33a ust. 2 pkt 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.

Późniejsze złożenie wniosku o rentę rodzinną pozostaje bez wpływu na datę nabycia uprawnień do renty rodzinnej. W zakresie zarzutu pokrzywdzenia wnioskodawcy, który w chwili śmierci małżonki miał już niemal 60 lat, należy podnieść, że do złagodzenia rygorów prawa ubezpieczeń społecznych nie stosuje się ani art. 5 k.c, ani art.8 k.p. tym samym w zakresie przyznania prawa do świadczeń w tym do świadczeń w zbiegu nie można odnosić się do zasad słuszności. Przepisy ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych czy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników mają charakter przepisów prawa publicznego.

Rygoryzm prawa publicznego nie może być łagodzony konstrukcją nadużycia prawa podmiotowego przewidzianą w art. 5 k.c. lub w art. 8 k.p. Zarzut ten (nadużycia prawa podmiotowego, albo czynienia ze swego prawa podmiotowego użytku niezgodnego z zasadami współżycia społecznego lub społeczno-gospodarczym przeznaczeniem prawa) w sprawie z zakresu ubezpieczeń społecznych musiałby być odniesiony do czynności organu rentowego, który - wydając decyzję - nie korzysta ze swoich praw podmiotowych (regulowanych prawem prywatnym - Kodeksem cywilnym lub Kodeksem pracy), lecz realizuje ustawowe kompetencje organu władzy publicznej.

Z tych przyczyn zarzut naruszenia art. 5 k.c. jest niezasadny. Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem Sądu Najwyższego w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych art. 5 k.c. nie ma zastosowania, zaś materialnoprawną podstawą świadczeń emerytalno-rentowych mogą być tylko przepisy prawa, a nie zasady współżycia społecznego (por. orzeczenia Sądu Najwyższego: wyrok z 19 czerwca 1986 r., II URN 96/86, Służba Pracownicza 1987 nr 3; wyrok z 29 października 1997 r., II UKN 311/97, OSNAPiUS 1998 nr 15, poz. 465; wyrok z 26 maja 1999 r., II UKN 669/98, OSNAPiUS 2000 nr 15, poz. 597 - notka; wyrok z 12 stycznia 2000 r., II UKN 293/99, OSNAPiUS 2001 nr 9, poz. 321 - notka, postanowienie z 26 maja 1999 r., II UKN 670/98, niepublikowane).

Mając powyższe na uwadze, Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 14 § 1 kpc orzekł jak w sentencji.