Legislator Case Law & Legislation
VI U 1489/23 AI generated

VI U 1489/23 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1489/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 4 sierpnia 2023r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. odmówił J. K. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2023r., poz. 1251 ze zm.), uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 21 lipca 2023r., która nie uznała ubezpieczonej za osobę niezdolną do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i przyznania żądanego świadczenia, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jego przyznania, w tym stan jej zdrowia powoduje niezdolność do podjęcia pracy. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Legislator headnote

AI generated

VI U 1489/23 · Sąd powszechny: jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przy czym w myśl art. 12 wspomnianej wyżej ustawy – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Keywords

AI generated
discontinuation of disability benefits pension entitlement sufficient earning capacity expulsion despite health conditions unfit notwithstanding health condition medically certified work incapacity
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1489/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 marca 2026 roku Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Karolina Chudzinska po rozpoznaniu w dniu 31 marca 2026 roku w K. na posiedzeniu niejawnym sprawy J. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w K. o rentę z tytułu niezdolności do pracy na skutek odwołania J. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w K. z dnia 4 sierpnia 2023r., znak: (...) 1. Zmienia zaskarżoną decyzję i przyznaje ubezpieczonej prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od 10 czerwca 2023r. do 9 czerwca 2026r.

2. Stwierdza, że organ rentowy nie ponosi odpowiedzialność za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Sędzia Karolina Chudzinska Sygn. akt VI U 1489/23

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 4 sierpnia 2023r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K. odmówił J. K. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2023r., poz. 1251 ze zm.), uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 21 lipca 2023r., która nie uznała ubezpieczonej za osobę niezdolną do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i przyznania żądanego świadczenia, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jego przyznania, w tym stan jej zdrowia powoduje niezdolność do podjęcia pracy. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Sąd ustalił i zważył co następuje:

Zgodnie z art. 57 ust. 1 i 2 ustawy przytoczonej na wstępie – renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki :

1) jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przy czym w myśl art. 12 wspomnianej wyżej ustawy – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Kwestią sporną w przedmiotowej sprawie było ustalenie stanu zdrowia ubezpieczonego i jego wpływu na zdolność do pracy, w szczególności ustalenie, czy stan zdrowia ubezpieczonego powoduje jego całkowitą lub częściową niezdolność do pracy. W celu rozstrzygnięcia powyższej kwestii Sąd przeprowadził dowód z opinii biegłych sądowych, lekarzy następujących specjalizacji: - specjalisty medycyny pracy, - neurologa, - ortopedy, - internisty, - chirurga naczyniowego, którzy rozpoznali u ubezpieczonej poniższe schorzenia: - chorobę zwyrodnieniową stawów i kręgosłupa z wielopoziomową dyskopatią lędźwiową, - przewlekły zespół bólowy lędźwiowo – krzyżowy objawowy z okresami zaostrzeń, - zespół bólowy barku prawego przeciążeniowy, - początkowe zmiany zwyrodnieniowe obu stawów kolanowych, - nadciśnienie tętnicze kontrolowane, - przewlekłe zapalenie błony śluzowej żoładka bez cech metaplazji i bez infekcji H. pylori, - żylaki obu kończyn dolnych.

Zdaniem biegłych sądowych – neurologa i specjalisty medycyny pracy, ubezpieczona jest osobą częściowo niezdolną do pracy od daty ukończenia świadczenia rehabilitacyjnego, tj. od 10.06.2023r. na okres 3 lat, tj. do 09.06.2026r. W wydanej opinii biegli oparli się na badaniu MRI kręgosłupa lędźwiowego wykonanym w dniu 12.09.2025r., które potwierdziło wielopoziomową dyskopatię lędźwiową z objawami tyłozmyku na kilku poziomach. Jak wskazali biegli sądowi, ubezpieczona od wielu lat jest leczona z powodu choroby zwyrodnieniowej stawów i kręgosłupa z wielopoziomową dyskopatią lędźwiową.

Schorzenie przebiega z okresami częstych zaostrzeń zespołu bólowego lędźwiowo – krzyżowego. Stopień zaawansowania schorzenia potwierdzony wskazanym wyżej wynikiem badań MRI powoduje, iż w przypadku ubezpieczonej przeciwwskazana jest praca fizyczna z dźwiganiem, w wymuszonej pozycji ciała, w zimnym mikroklimacie, co powoduje, że ubezpieczone jest niezdolna do pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami ( zarówno w zawodzie wyuczonym, jak i wykonywanym ). - dowód – opinia biegłych sądowych ( k. 110 - 111 akt ). Zastrzeżenia do powyższej opinii zgłosił organ rentowy wskazując, że podczas wydawania orzeczenia przez lekarza orzecznika i komisję lekarską, zmiany opisane w badaniu MRI kręgosłupa nie byłe rozpoznawane.

Okoliczności te, w ocenie Sądu nie zmieniają faktu, że wspomniane zmiany istnieją i zapewne powstawały na przestrzeni lat. Badanie MRI pozwoliło na dokonanie przez biegłych sądowych pełnej i prawidłowej oceny stanu zdrowia – przy czym zostało ono wykonane po badaniu przez lekarza ortopedę, internistę i chirurga naczyń. Biegli neurolog i specjalista medycyny pracy w wydanej opinii nie wskazali, aby do dokonania oceny stanu zdrowia ubezpieczonej była konieczna kolejna opinia ortopedy. W tej sytuacji Sąd nie uwzględnił powyższych zastrzeżeń, albowiem nie wnosiły one niczego merytorycznego do sprawy a powodowałyby jedynie przedłużenie sprawy.

Jednocześnie Sąd pozytywnie ocenił opinię biegłych sądowych – neurologa i specjalisty medycyny pracy. Sporządzona ona została przez specjalistów z zakresu schorzeń, które dolegają ubezpieczonej, a oparta została na przeprowadzonych badaniach i dokumentacji medycznej. Wydana opinia nie tylko były spójna, logiczna, ale także przekonująca. W ocenie Sądu przeprowadzone postępowanie dowodowe było wystarczające do merytorycznego rozstrzygnięcia sprawy i nie wymagało prowadzenia dalszego postępowania dowodowego. Odnośnie pozostałych opinii – internisty i chirurga naczyń, Sąd ocenił je pozytywnie, przy czym opinie te wskazywały na brak u ubezpieczonej powodów do uznania jej za osobę niezdolną do pracy w zakresie schorzeń w ramach specjalizacji biegłych wydających opinie.

Natomiast odnosząc się do opinii biegłego – ortopedy, nie można pominąć faktu, że wydający opinię biegły nie dysponował wynikami badań MRI z 12.09.2025r., które miały duże znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy, wskazując na zaawansowanie występujących u ubezpieczonej schorzeń. Biorąc powyższe pod uwagę Sąd, w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, w tym zwłaszcza opinie biegłych sądowych uznał, że odwołanie ubezpieczonej zasługuje na uwzględnienie i zgodnie z art. 477 14 § 2 k.p.c. w pkt 1 wyroku zmienił zaskarżoną decyzję, jak w sentencji.

Orzeczono też w pkt 2 wyroku o braku odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, albowiem nie dysponował on wynikami badań MRI, które pozwoliło w sposób oparty na obiektywnym i szczegółowym badaniu, ocenić stopień zaawansowania występujących u ubezpieczonej schorzeń oraz ich wpływ na zdolność do pracy. Sędzia Karolina Chudzinska