Legislator Case Law & Legislation
III AUa 147/26 AI generated

III AUa 147/26 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 147/26
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z (...) r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w C. odmówił O. L. (1) prawa do zbiegu świadczenia z rentą rodzinną tzw. renty wdowiej, z uwagi na nie spełnienie przesłanki nabycia prawa do renty rodzinnej nie wcześniej, niż 5 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego. O. L. (1) w odwołaniu zarzuciła decyzji merytoryczną błędność i wniosła o przyznanie prawa do wnioskowanego świadczenia. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania , podtrzymując argumentację z uzasadnienia decyzji . Zaskarżonym wyrokiem z dnia(...)r.

Legislator headnote

AI generated

art. 23 k.r.o, art. 27 k.r.o, art. 60 § 3 k.r.o, art. 385 k.p.c; III AUa 147/26 · Sąd powszechny: Podnoszona przez ubezpieczoną kwestia nabycia przez nią prawa do świadczenia emerytalnego na podstawie art. 27 ustawy emerytalnej nie ma znaczenia w ustaleniu prawa do zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Ubezpieczona jako osoba urodzona przed 1 stycznia 1949 r., nabyła prawo do emerytury na podstawie art. 27 ustawy emerytalnej, ale do ustalenia prawa do zbiegu świadczeń z rentą rodzinną, tzw. renty wdowiej istotna przesłanką jest osiągnięcie powszechnego wieku emerytalnego, a nie nabycie prawa na podstawie tego przepisu. Z tego względu odwołanie podlegało oddaleniu, o czym orzeczono na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. O.

Keywords

AI generated
suspension of pension survivor's pension parents' pension widow's pension withdrawal of social benefits residual earning capacity

Cited Legislation

AI generated
art. 23 k.r.o
art. 27 k.r.o
Ponadto, oboje małżonkowie obowiązani są, każdy według swych sił oraz swych możliwości zarobkowych i majątkowych, przyczyniać się do zaspokajania potrzeb rodziny (art. 27 k.r.o.).
art. 60 § 3 k.r.o
art. 385 k.p.c
Kierując się wskazaną argumentacją Sąd Apelacyjny uznał, że zaskarżony wyrok odpowiada prawu, a wniesiona od niego apelacja jest niezasadna, co skutkować musiało jej oddaleniem, o czym orzeczono na podstawie art. 385 k.p.c.
AI generated
III U 848/14
T., E. T. i M. T. wnieśli odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w P. z dnia 29.08.2014r., którą organ rentowy odmówił wznowienia postępowania w sprawie przyznania prawa do renty rodzinnej. W odpowiedzi na odwołanie ZUS wnosił o jego oddalenie, argumentując to brakiem przesłanek do wznowienia postępowania wobec faktu, iż odwołujący nie przedstawili żadnych nowych dowodów ani nowych okoliczności, które miałyby wpływ na prawo do świadczenia.
VII U 1217/23
T. 26 lipca 2023 r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 23 czerwca 2023 r. znak: (...)w przedmiocie odmowy prawa do renty rodzinnej. Odwołujący się wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji i orzeczenie, że nabył prawo do renty rodzinnej po zmarłej (...) córce Ż. T. oraz o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu swojego stanowiska ubezpieczony wskazał, że w 2022 r. otrzymywał emeryturę w wysokości 2498,61 zł, a następnie 2643,91 zł netto, w 2021 r. jego emerytura wyniosła 2200-2300 zł. Ż. T. pracowała w ZUS i jej wynagrodzenie wraz z dodatkami wyniosło w 2022 r. średnio 5500 zł netto. W 2021 i 2022 r. (a także wcześniej) odwołujący, córka Ż. T. oraz syn R. T. wspólnie mieszkali w mieszkaniu odwołującego przy ul. (...) i prowadzili wspólne gospodarstwo domowe. R. T. jest chory na schizofrenię i chorobę dwubiegunową, jest całkowicie niezdolny do pracy – otrzymuje rentę, która w 2022 r. wyniosła 1220,35 zł netto. Podstawowe koszty miesięczne odwołującego w 2022 r. wynoszą ok. 1600 zł, w tym: czynsz w wysokości ok. 700 zł, prąd ok. 135 zł, polisa na życie ok. 135 zł, (...) 50 zł, telefon komórkowy ok. 30 zł, ubezpieczenie samochodu, benzyna ok. 150 zł miesięcznie, leki i leczenie ok. 100 zł miesięcznie, utrzymanie i leczenie psa ok. 100 zł miesięcznie. Odwołujący się wskazał, że w 2021 r. pozostawało mu ok. 600 zł na wyżywienie i środki czystości dla siebie i syna, a w 2022 r. ok. 800 zł. Odwołujący musiał i nadal musi pomagać synowi, który nie jest w stanie utrzymać się za 1220 zł, gdyż ponosi wydatki na leki. W 2021 r. emerytura odwołującego wyniosła 2200-2300 zł, co nie wystarczało na utrzymanie odwołującego i syna. W 2022 r. emerytura wzrosła o ok. 300 zł, ale znacznie podniosły się ceny żywności, leków i usług. Ż. T. opłacała rachunki z konta ojca, do którego miała upoważnienie, ale również ze swojego rachunku, np. w listopadzie 2021 r. opłaciła polisę ojca, abonament RTV, w marcu i czerwcu 2022 r. również opłacała polisę ojca. Przede wszystkim Ż. T. robiła zakupy spożywcze oraz finansowała inne wydatki, np. odzież, kosmetyki, pomagając ojcu, który nie był w stanie utrzymać siebie i syna
VI U 2139/22
Ubezpieczony T. K. wniósł odwołanie od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 12 lipca 2022r. , którą stwierdzono, że pobrał nienależne świadczenie za okres od 1 stycznia 202 Ir. do 31 stycznia 202 Ir. w łącznej kwocie 1207, 66 zł tytułem wypłaconej renty z tytułu niezdolności do prac przysługującej B. K. (1). W uzasadnieniu zarzucając zaskarżonej decyzji naruszenie art. 136 a i 138 ustawy o emeryturach i rentach z FUS ubezpieczony argumentował, że przysługująca jego żonie renta z tytułu niezdolności do pracy za styczeń 202 Ir. była świadczeniem należnym, pomimo, że odwołująca zmarła w dniu (...) , to jest przed terminem płatności tego świadczenia ustalonym w decyzji ZUS z dnia 8 stycznia 2021 r.
VII U 1063/15
Decyzją z dnia 15 maja 2015 r.
IV U 1199/17
Decyzją z dnia 14 lipca 2017 roku, nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 147/26

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 10 kwietnia 2026 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Mirosław Godlewski Protokolant: starszy sekretarz sądowy (...) po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 10 kwietnia 2026 r. w C. sprawy O. L. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w C. o prawo do zbiegu świadczeń z rentą rodzinną na skutek apelacji O. L. (1) od wyroku Sądu Okręgowego w Sieradzu z dnia 30 grudnia 2025 r. sygn. akt IV U 471/25 oddala apelację. Mirosław Godlewski Sygn. akt III AUa 147/26

UZASADNIENIE

Decyzją z (...) r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w C. odmówił O. L. (1) prawa do zbiegu świadczenia z rentą rodzinną tzw. renty wdowiej, z uwagi na nie spełnienie przesłanki nabycia prawa do renty rodzinnej nie wcześniej, niż 5 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego. O. L. (1) w odwołaniu zarzuciła decyzji merytoryczną błędność i wniosła o przyznanie prawa do wnioskowanego świadczenia. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania , podtrzymując argumentację z uzasadnienia decyzji . Zaskarżonym wyrokiem z dnia(...)r.

Sąd Okręgowy w Sieradzu oddalił odwołanie. Sąd pierwszej instancji ustalił, że O. L. (1), urodzona (...), na mocy decyzji z dnia 30 stycznia 2003 r. ma od 1 stycznia 2003 r., tj. od miesiąca w którym zgłoszono wniosek, przyznaną rentę rodzinną po zmarłym w dniu 4 sierpnia 1995 r. mężu O. L. (2). W konsekwencji tak poczynionych ustaleń Sąd Okręgowy uznał odwołanie za nieuzasadnione. Cytując treść art. 95a ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS Sąd Okręgowy wymienił przesłanki przyznania prawa do renty wdowiej, wśród których znajduje się obowiązek nabycia prawa do renty rodzinnej po zmarłym małżonku nie wcześniej, niż 5 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego wynoszącego 60 lat dla kobiet.

Odnosząc powyższe do realiów niniejszej sprawy Sąd stwierdził, że ubezpieczona nabyła prawo do renty rodzinnej po zmarłym mężu od dnia jego śmierci, tj. 4 sierpnia 1995 r., bowiem uprawnienie do renty rodzinnej po zmarłym małżonku bada się na dzień śmierci współmałżonka, a nie na datę złożenia wniosku. Powszechny wiek emerytalny ubezpieczona osiągnęła w dniu (...) r. Nabycie prawa do renty rodzinnej wcześniej, niż 5 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego (60 lat) powoduje brak podstaw do wypłaty świadczeń w zbiegu.

Podnoszona przez ubezpieczoną kwestia nabycia przez nią prawa do świadczenia emerytalnego na podstawie art. 27 ustawy emerytalnej nie ma znaczenia w ustaleniu prawa do zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Ubezpieczona jako osoba urodzona przed 1 stycznia 1949 r., nabyła prawo do emerytury na podstawie art. 27 ustawy emerytalnej, ale do ustalenia prawa do zbiegu świadczeń z rentą rodzinną, tzw. renty wdowiej istotna przesłanką jest osiągnięcie powszechnego wieku emerytalnego, a nie nabycie prawa na podstawie tego przepisu. Z tego względu odwołanie podlegało oddaleniu, o czym orzeczono na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. O.

L. (1) objęła powyższy wyrok apelacją, zaskarżając go w całości i wnosząc o jego zmianę poprzez przyznanie prawa do renty wdowiej. W uzasadnieniu apelująca wskazała, że Sąd pierwszej instancji błędnie ustalił datę nabycia prawa do renty rodzinnej na dzień śmierci męża, a nie na 1 stycznia 2003 r., a więc zgodnie ze złożonym wnioskiem o to świadczenie. Co więcej, w stosunku do ubezpieczonej, jako osoba urodzonej przed 1949 r., nie ma zastosowania art. 24 ust. 1 ustawy emerytalnej, ale art. 27 tejże ustawy, który nie został wskazany w art. 95a ustawy emerytalnej.

Z tego względu art. 95a zawęża stosowanie warunku dotyczącego ustalenia wieku emerytalnego jedynie do osób urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r. Organ rentowy nie zajął stanowiska w zakresie wywiedzionej apelacji.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Apelacja jest bezzasadna i jako taka podlega oddaleniu. Kontrola instancyjna zaskarżonego rozstrzygnięcia prowadzi do akceptacji ustaleń poczynionych przez Sąd pierwszej instancji oraz uznania, że z dokonanej oceny prawnej został wyprowadzony prawidłowy wniosek o konieczności oddalenia odwołania O. L. (1). Treść apelacji wskazuje, że wywód Sądu pierwszej instancji nie przekonał ubezpieczonej co do niezasadności jej odwołania. Tymczasem niniejsza sprawa ma jednoznaczny i oczywisty charakter, sprowadzający się do subsumpcji ustalonego stanu faktycznego pod obowiązujące przepisy.

Zgodnie z art. 95a ustawy emerytalnej osobie uprawnionej do renty rodzinnej, o której mowa w art. 67 ust. 1 pkt 3, oraz do emerytury, emerytury rolniczej, emerytury z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emerytury wojskowej, emerytury policyjnej, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, emerytury pomostowej, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, renty z tytułu niezdolności do pracy, w tym renty szkoleniowej, renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, renty rolniczej szkoleniowej, renty z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wojskowej renty inwalidzkiej albo policyjnej renty inwalidzkiej wypłaca się, zależnie od jej wyboru 1) przysługującą rentę rodzinną oraz określony procent emerytury, emerytury rolniczej, emerytury z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emerytury wojskowej, emerytury policyjnej, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, emerytury pomostowej, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, renty z tytułu niezdolności do pracy, w tym renty szkoleniowej, renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, renty rolniczej szkoleniowej, renty z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wojskowej renty inwalidzkiej albo policyjnej renty inwalidzkiej, albo 2) przysługującą emeryturę, emeryturę rolniczą, emeryturę z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, emeryturę wojskową, emeryturę policyjną, zasiłek przedemerytalny, świadczenie przedemerytalne, emeryturę pomostową, nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, rentę z tytułu niezdolności do pracy, w tym rentę szkoleniową, rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy, rentę rolniczą szkoleniową, rentę z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin, wojskową rentę inwalidzką albo policyjną rentę inwalidzką, oraz wskazany procent renty rodzinnej.

Kluczowe znaczenie dla niniejszej sprawy ma treść ust. 2 tegoż przepisu. Otóż ustawodawca przewidział, że osoba uprawniona ma prawo do wypłaty świadczeń na zasadach określonych w ust. 1 w przypadku:

1) osiągnięcia wieku emerytalnego określonego w art. 24 ust. 1;

2) pozostawania we wspólności małżeńskiej do dnia śmierci małżonka;

3) nabycia prawa do renty rodzinnej po zmarłym małżonku nie wcześniej niż 5 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego określonego w art. 24 ust.1. Zgodnie z art. 24 ust. 1 cytowanej ustawy ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego wynoszącego co najmniej 60 lat dla kobiet. Z poczynionych w sprawie ustaleń wynika, że O. L. (1) nie spełnia ostatniej z wymienionych przesłanek, albowiem zgon jej męża O. L. (2) ((...) r.) nastąpił ponad 5 lat przed osiągnięciem przez ubezpieczoną powszechnego wieku emerytalnego 60 lat ((...) r.).

Poza sporem pozostaje także , że miała ona w dacie śmierci męża ukończony 50 rok życia co w świetle art.70 ust.1 pkt.1 ustawy o FUS była wystarczającą przesłanką nabycia prawa do renty rodzinnej ex lege. W tym stanie rzeczy , skoro ubezpieczona nabyła prawo do renty rodzinnej po zmarłym małżonku wcześniej, niż 5 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego, o którym mowa w art. 24 ust. 1, nie spełniła warunków do wypłaty świadczeń w zbiegu. Wpływu na powyższe nie miała wywiedziona apelacja. Jak słusznie wyjaśnił Sąd Okręgowy, datą nabycia prawa do renty rodzinnej ubezpieczonej był dzień zgonu jej małżonka, a nie dzień złożenia wniosku o to świadczenie, co wynika wprost z treści art. 100 § 1 ustawy emerytalnej – „prawo do świadczeń określonych w ustawie powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do nabycia tego prawa, z zastrzeżeniem ust. 2”.

Prawo do świadczenia określonego w ustawie emerytalnej ( in abstracto) powstaje więc z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do jego nabycia. Zatem powstaje i istnieje niezależnie od decyzji organu rentowego, a tylko jego realizacja w postaci wypłaty świadczenia (co następuje na wniosek ubezpieczonej) wymaga potwierdzenia decyzją. Tak więc istnienia prawa do świadczeń ( in abstracto), związanego ze spełnieniem ustawowych warunków nabycia tego prawa, nie można utożsamiać z przyznaniem i wypłatą świadczenia. Zadaniem organu rentowego jest jedynie ustalenie, że zostały spełnione warunki uzyskania uprawnienia do świadczenia rentowego oraz jego konkretyzacja w drodze decyzji.

Z tego względu bez wpływu na niniejsze postępowanie pozostawał fakt, że ubezpieczona wniosek o wypłatę renty rodzinnej złożyła w 2003 r. Co więcej, O. L. (1) nie ma racji wskazując, iż skoro urodziła się przed 1949 r., to przesłanka nabycia prawa do renty rodzinnej po zmarłym małżonku nie wcześniej niż 5 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego określonego w art. 24 ust. 1 nie ma do niej zastosowania. Kwestia nabycia prawa do emerytury na podstawie art. 27 ustawy emerytalnej nie ma jurydycznego znaczenia dla nabycia prawa do zbiegu świadczeń z rentą rodzinną.

Do ustalenia prawa do zbiegu świadczeń z rentą rodzinną istotne jest osiągnięcie powszechnego wieku emerytalnego wymienionego w art. 24 ust. 1 ustawy emerytalnej, a nie nabycie prawa do emerytury na podstawie tego przepisu. Zresztą wiek emerytalny określony w art. 24 ust. 1 i art. 27 jest taki sam i wynosi 60 lat dla kobiet. Kończąc stwierdzić również należy, że renta rodzinna ma alimentacyjny charakter. Ta funkcja odnoszona jest do ochrony prawnej małżonków, którzy do dnia śmierci współmałżonka byli zobowiązani do wspólnego pożycia, do wzajemnej pomocy i wierności oraz współdziałania dla dobra rodziny, którą przez swój związek założyli (art. 23 k.r.o.), a zatem faktycznie realizowali wspólne cele małżeństwa.

Ponadto, oboje małżonkowie obowiązani są, każdy według swych sił oraz swych możliwości zarobkowych i majątkowych, przyczyniać się do zaspokajania potrzeb rodziny (art. 27 k.r.o.). W art. 60 § 3 k.r.o. przewidziano, że obowiązek alimentacyjny między małżonkami rozwiedzionymi wygasa z upływem pięciu lat, jeżeli zobowiązanym jest małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za winnego rozkładu pożycia. Posłużenie się przez ustawodawcę w przypadku nabycia prawa do tzw. renty wdowiej (zbiegu świadczeń) maksymalnie 5 letnim okresem od dnia śmierci małżonka do dnia osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego nie jest więc przypadkowe i wpisuje się w system przepisów regulujących kwestię świadczeń alimentacyjnych małżonków.

Kierując się wskazaną argumentacją Sąd Apelacyjny uznał, że zaskarżony wyrok odpowiada prawu, a wniesiona od niego apelacja jest niezasadna, co skutkować musiało jej oddaleniem, o czym orzeczono na podstawie art. 385 k.p.c. Mirosław Godlewski