Legislator Case Law & Legislation
VI U 468/25 AI generated

VI U 468/25 · Sąd powszechny

Case Number VI U 468/25
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją znak (...) z dnia 30 kwietnia 2025 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w V. odmówił K. B. prawa do zasiłku chorobowego za okres od dnia 5 maja 2021 r. do dnia 7 maja 2021 r. oraz za okres od dnia 6 lipca 2021 r. do dnia 9 lipca 2021 r. oraz zobowiązał ją do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego za wyżej wskazane okresy w łącznej kwocie 760,20 zł brutto wskazując, iż na ustaloną sumę składa się należność główna w wysokości 540,05 zł oraz odsetki w kwocie 220,15 zł. W uzasadnieniu decyzji ZUS stwierdził, iż w okresie niezdolności do pracy z powodu choroby oraz pobierania zasiłku chorobowego, ubezpieczona miała zawartą umowę zlecenia z płatnikiem (...) sp. z o.o. z siedzibą w M..

Legislator headnote

AI generated

VI U 468/25 · Sąd powszechny: Wskazać należy, iż dla zastosowania sankcji przewidzianej w art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej nie jest wystarczające samo istnienie stosunku prawnego mogącego stanowić podstawę do wykonywania pracy zarobkowej. Konieczne jest wykazanie, że ubezpieczony faktycznie wykonywał czynności o charakterze zarobkowym w okresie orzeczonej niezdolności do pracy. Ciężar dowodu w tym zakresie spoczywa na organie rentowym, który wywodzi z tego faktu skutki prawne w postaci pozbawienia ubezpieczonego prawa do świadczenia. Jak wynika z ustalonego w sprawie stanu faktycznego, organ rentowy oparł swoje rozstrzygnięcie wyłącznie na fakcie zawarcia przez odwołującą umowy zlecenia z (...) sp. z o.o. oraz na braku odpowiedzi na kierowane do stron postępowania wyjaśniającego wezwania.

Keywords

AI generated
liability of university hospital expulsion despite health conditions medical unfitness admission to health insurance practice medical expenses covered sick leave
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 468/25

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 2 lutego 2026 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Anna Kliś -Marciniak po rozpoznaniu w dniu 2 lutego 2026 r. w Warszawie na posiedzeniu niejawnym w trybie art. 148 1 § 1 k.p.c. sprawy K. B. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w V. z udziałem Teatr M. – Opera Narodowa w M. o zasiłek chorobowy, zobowiązanie do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego na skutek odwołania K. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w V. z dnia 30 kwietnia 2025 r. znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję w części w ten sposób, że przyznaje odwołującej się K. B. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 5 maja 2021 r. do 7 maja 2021 r. oraz od 6 lipca 2021 r. do 9 lipca 2021 r. oraz stwierdza, że nie jest zobowiązana do zwrotu pobranego zasiłku chorobowego za te okresy w kwocie łącznej 760,20 zł (siedemset sześćdziesiąt złotych 20/100) brutto. Sygn. akt VI U 468/25

UZASADNIENIE

Decyzją znak (...) z dnia 30 kwietnia 2025 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w V. odmówił K. B. prawa do zasiłku chorobowego za okres od dnia 5 maja 2021 r. do dnia 7 maja 2021 r. oraz za okres od dnia 6 lipca 2021 r. do dnia 9 lipca 2021 r. oraz zobowiązał ją do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego za wyżej wskazane okresy w łącznej kwocie 760,20 zł brutto wskazując, iż na ustaloną sumę składa się należność główna w wysokości 540,05 zł oraz odsetki w kwocie 220,15 zł. W uzasadnieniu decyzji ZUS stwierdził, iż w okresie niezdolności do pracy z powodu choroby oraz pobierania zasiłku chorobowego, ubezpieczona miała zawartą umowę zlecenia z płatnikiem (...) sp. z o.o. z siedzibą w M..

Organ rentowy wskazał nadto, że płatnik oraz ubezpieczona nie udzielili stosownych wyjaśnień w tym zakresie, co uzasadniało uznanie, iż ubezpieczona wykonywała pracę zarobkową w okresie pobierania zasiłku chorobowego, wykorzystywała zatem zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego celem. (decyzja ZUS z dnia 30 kwietnia 2025 r. – a.r.) K. B. wniosła odwołanie od powyższej decyzji, zaskarżając ją w całości. Odwołująca załączyła do odwołania dokument w postaci ewidencji czynności wykonywanych przez nią w ramach zawartej z płatnikiem (...) sp. z o.o. umowy zlecenie i wniosła o zobowiązanie płatnika do złożenia dokumentacji potwierdzającej, iż nie wykonywała czynności związanych z umową zlecenie w okresach wskazanych w zaskarżonej decyzji. (odwołanie: k. 4-5) W odpowiedzi na odwołanie ZUS wniósł o oddalenie odwołania, posługując się argumentacją zawartą w zaskarżonej decyzji. (odpowiedź na odwołanie: k.

11) Postanowieniem z dnia 26 września 2025 r. Sąd zawiadomił zainteresowanego Teatr M. – Opera (...) o toczącym się postępowaniu. (postanowienie z dnia 26 września 2025 r. – k.

23) Sąd ustalił następujący stan faktyczny Odwołująca K. B., będąc zatrudnioną przez płatnika składek Teatr M. – Opera (...) w M., była niezdolna do pracy w okresach od dnia 21 kwietnia 2021 r. do dnia 30 kwietnia 2021 r., oraz od dnia 1 maja 2021 r. do dnia 4 maja 2021 r., za które otrzymała wynagrodzenie chorobowe, a następnie w okresach od dnia 5 maja 2021 r. do dnia 7 maja 2021 r. oraz od dnia 6 lipca 2021 r. do dnia 9 lipca 2021 r., za które odwołująca pobrała zasiłek chorobowy. (karta zasiłkowa odwołującej: a.r.) W dniu 26 marca 2021 r. odwołująca zawarła umowę zlecenie z (...) sp. z o.o.

Liczba godzin wykonywania zadań związanych z zatrudnieniem odwołującej w (...) sp. z o.o. wyniosła kolejno: w kwietniu 47 godzin, w maju 66,7 godziny, w czerwcu 56 godzin, w lipcu 56 godzin. Odwołująca nie wykonywała na rzecz (...) sp. z o.o. czynności wynikających z zawartej umowy zlecenie w okresach od dnia 5 maja 2021 r. do dnia 7 maja 2021 r. oraz od dnia 6 lipca 2021 r. do dnia 9 lipca 2021 r. (pismo płatnika (...) sp. z o.o. z dnia 21 listopada 2025 r. – k. 37, ewidencja pracy odwołującej w ramach wykonywanej umowy zlecenia: k. 6-9, k. 38-39) W związku z powzięciem informacji o zawarciu przez odwołującą umowy zlecenie z (...) sp. z o.o., w lutym 2025 r.

ZUS zainicjował postępowanie wyjaśniające mające na celu ustalenie, czy odwołująca prawidłowo wykorzystuje zwolnienie lekarskie. Organ rentowy zwrócił się pisemnie do (...) sp. z o.o. oraz odwołującej, czy w wykonywała ona czynności wynikające z zawartej umowy zlecenie w okresach orzeczonej niezdolności do pracy. Z uwagi na brak odpowiedzi organ przyjął, iż odwołująca wykorzystywała zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego celem i zaszły przesłanki wyłączające prawo do zasiłku chorobowego. (informacja o wszczęciu postępowania wyjaśniającego, pisma ZUS do (...) sp. z o.o. z 3 lutego 2025 r. i z 20 lutego 2025 r., pismo ZUS do odwołującej z 18 marca 2025 r., pismo ZUS do płatnika Teatr M.

– Opera Narodowa – a.r.) Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie dokumentacji zgromadzonej w aktach sprawy oraz aktach organu rentowego. Autentyczność poszczególnych dokumentów nie była kwestionowana przez strony, które nie składały także dodatkowych wniosków dowodowych. Zgromadzony materiał dowodowy umożliwił wydanie rozstrzygnięcia w sprawie.

Sąd zważył, co następuje

Odwołanie było zasadne. Spór w niniejszej sprawie dotyczył zasadności odmówienia przez ZUS odwołującej prawa do zasiłku chorobowego za wskazane w decyzji okresy oraz zobowiązania jej przez organ rentowy do zwrotu zasiłku pobranego za te dni jako nienależnie pobranego. Konieczne było ustalenie, czy odwołująca wykorzystała zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego celem, tj. czy w okresie niezdolności do pracy wykonywała pracę zarobkową w związku z zawartą w dniu 26 marca 2021 r. z płatnikiem (...) sp. z o.o. Art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej jako: ustawa zasiłkowa) stanowi, iż ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia.

Zgodnie z art. 84 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych Za kwoty nienależnie pobranych świadczeń uważa się świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń albo wstrzymanie ich wypłaty w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca świadczenie była pouczona o braku prawa do ich pobierania, świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie nieprawdziwych zeznań lub fałszywych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzania w błąd organu wypłacającego świadczenia przez osobę pobierającą świadczenia oraz świadczenia z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej chorobą z ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego, co do których stwierdzono, że w okresie ich pobierania świadczeniobiorca wykonywał w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystywał zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia.

Wskazać należy, iż dla zastosowania sankcji przewidzianej w art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej nie jest wystarczające samo istnienie stosunku prawnego mogącego stanowić podstawę do wykonywania pracy zarobkowej. Konieczne jest wykazanie, że ubezpieczony faktycznie wykonywał czynności o charakterze zarobkowym w okresie orzeczonej niezdolności do pracy. Ciężar dowodu w tym zakresie spoczywa na organie rentowym, który wywodzi z tego faktu skutki prawne w postaci pozbawienia ubezpieczonego prawa do świadczenia. Jak wynika z ustalonego w sprawie stanu faktycznego, organ rentowy oparł swoje rozstrzygnięcie wyłącznie na fakcie zawarcia przez odwołującą umowy zlecenia z (...) sp. z o.o. oraz na braku odpowiedzi na kierowane do stron postępowania wyjaśniającego wezwania.

Taka okoliczność nie mogła jednak stanowić wystarczającej podstawy do przyjęcia, iż odwołująca wykonywała w spornych okresach pracę zarobkową. Sam brak odpowiedzi na wezwania organu rentowego nie może bowiem prowadzić do domniemania wykonywania pracy w okresie niezdolności do pracy. W piśmie z dnia 8 grudnia 2025 r. wykonując zobowiązanie Sądu, ZUS nie zakwestionował faktów wskazanych przez płatnika (...) sp. z o.o. w piśmie, które wpłynęło do Sądu z dnia 21 listopada 2025 r., nie podważając tym samym wynikających z pisma faktów w postaci braku wykonywania przez odwołującą czynności związanych z zatrudnieniem przez (...) sp. z o.o. na podstawie umowy zlecenia w trakcie orzeczonej niezdolności do pracy.

W konsekwencji Sąd uznał, iż w sprawie nie zostały spełnione przesłanki do przyjęcia, że odwołująca wykorzystywała zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego celem. Brak było zatem podstaw do pozbawienia jej prawa do zasiłku chorobowego, jak również do uznania pobranego świadczenia za nienależne w rozumieniu art. 84 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Mając na uwadze powyższe, Sąd zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał odwołującej K. B. prawo do zasiłku chorobowego za okres od dnia 5 maja 2021 r. do dnia 7 maja 2021 r. oraz od dnia 6 lipca 2021 r. do dnia 9 lipca 2021 r. oraz stwierdził, że nie jest zobowiązana do zwrotu pobranego zasiłku chorobowego za te okresy w kwocie łącznej 760,20 zł brutto.