Legislator Case Law & Legislation
VI U 841/24 AI generated

VI U 841/24 · Sąd powszechny

Case Number VI U 841/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 5 czerwca 2024r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w H. odmówił F. M. prawa do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2023r., poz. 1251 ze zm.), uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 24 maja 2024r., która nie uznała ubezpieczonego za osobę niezdolną do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji wniósł ubezpieczony, domagając się jej zmiany i przyznania żądanego świadczenia, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jego przyznania, w tym stan jego zdrowia powoduje niezdolność do podjęcia pracy. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Legislator headnote

AI generated

VI U 841/24 · Sąd powszechny: jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przy czym w myśl art. 12 wspomnianej wyżej ustawy – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Keywords

AI generated
unfit notwithstanding health condition medically certified work incapacity entitlement to disability pension sufficient earning capacity eligibility for unemployment benefits expulsion despite health conditions
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 841/24

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 12 lutego 2026 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Karolina Chudzinska Protokolant – stażysta Izabela Daszkowska po rozpoznaniu w dniu 12 lutego 2026 r. w H. na rozprawie odwołania: F. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w H. z dnia 5 czerwca 2024 r., znak: (...) w sprawie: F. M. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w H. o rentę z tytułu niezdolności do pracy 1. Zmienia zaskarżoną decyzję i przyznaje ubezpieczonemu prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od 1 stycznia 2024 r. na stałe.

2. Stwierdza, że organ rentowy nie ponosi odpowiedzialności za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Sędzia Karolina Chudzinska Sygn. akt VI U 841/24

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 5 czerwca 2024r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w H. odmówił F. M. prawa do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2023r., poz. 1251 ze zm.), uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 24 maja 2024r., która nie uznała ubezpieczonego za osobę niezdolną do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji wniósł ubezpieczony, domagając się jej zmiany i przyznania żądanego świadczenia, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jego przyznania, w tym stan jego zdrowia powoduje niezdolność do podjęcia pracy. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Sąd ustalił i zważył co następuje:

Zgodnie z art. 57 ust. 1 i 2 ustawy przytoczonej na wstępie – renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki :

1) jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przy czym w myśl art. 12 wspomnianej wyżej ustawy – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Kwestią sporną w przedmiotowej sprawie było ustalenie stanu zdrowia ubezpieczonego i jego wpływu na zdolność do pracy, w szczególności ustalenie, czy stan zdrowia ubezpieczonego powoduje jego całkowitą lub częściową niezdolność do pracy. W celu rozstrzygnięcia powyższej kwestii Sąd przeprowadził dowód z opinii biegłych sądowych, lekarzy następujących specjalizacji: - neurologa, - psychiatry, - psychologa, - specjalisty medycyny pracy, którzy rozpoznali u ubezpieczonego poniższe schorzenia: - zespół przedsionkowy mieszany do dalszej obserwacji, - obustronny niedosłuch czuciowo – nerwowy, - chorobę zwyrodnieniową kręgosłupa z dyskopatią szyjną, - obustronny zespół bólowy szyjno- barkowy, - drżenie samoistne – do dalszej obserwacji, - nadciśnienie tętnicze kontrolowane, arytmia w wywiadzie, - hipercholesterolemię, - miażdżycę tętnic szyjnych, - zaburzenia adaptacyjne lękowo o depresyjne o niewielkim nasileniu.

Zdaniem biegłych sądowych – neurologa i specjalisty medycyny pracy, ubezpieczony jest osobą częściowo niezdolną do pracy od daty zakończenia świadczenia rehabilitacyjnego do uzyskania wieku emerytalnego. Jak wskazali biegli sądowi, ubezpieczony, z wykształcenia technik rolnik, cały czas pracował na stanowisku kierowcy, gdzie wymagana jest pełna sprawność psychoruchowa. Obecnie – z uwagi na występujące schorzenia i stopień ich nasilenia, ubezpieczony nie jest zdolny do pracy w zawodzie wyuczonym ani też wykonywanym. W szczególności biegli zwrócili uwagę na występujący u ubezpieczonego zespół przedsionkowy mieszany, obustronny niedosłuch czuciowo – nerwowy, zaprotezowanie po stronie prawej, ruchy mimowolne o charakterze drżenia, chorobę zwyrodnieniową kręgosłupa, osłabioną siłę obu rąk.

Zdaniem biegłych sądowych ubezpieczony nie odzyska już zdolności do pracy. Biegli sądowi – psychiatra i psycholog nie stwierdzili u ubezpieczonego niezdolności do pracy z uwagi na schorzenia natury psychicznej. - dowód – opinie biegłych sądowych ( k. 48 – 49, k. 21 - 27 akt ). Zastrzeżenia do opinii zgłosił organ rentowy wskazując, że biegli sądowi dysponowali dokumentacja z leczenia ubezpieczonego w Klinice O., podczas, gdy w czasie badania przez Komisję Lekarską schorzenia laryngologiczne nie były rozpoznane. Sąd nie uwzględnił powyższych zastrzeżeń, albowiem nie wnosiły one niczego merytorycznego do sprawy, a jedynie wskazywały na odmienną ocenę stanu zdrowia ubezpieczonej dokonaną przez Komisję Lekarską ZUS.

Należy przy tym zauważyć, iż okoliczność, że orzecznicy ZUS nie rozpoznali u ubezpieczonego schorzeń laryngologicznych nie przeczy temu, iż schorzenia te już istniały. Trzeba też zaznaczyć, iż podstawą stwierdzenia u ubezpieczonego częściowej niezdolności do pracy nie są tylko schorzenia laryngologiczne. W tej sytaucji Sąd pozytywnie ocenił opinie biegłych sądowych. Sporządzone one została przez specjalistów z zakresu schorzeń, które dolegają ubezpieczonemu, a oparte zostały na przeprowadzonych badaniach i dokumentacji medycznej.

Wydane opinie nie tylko były spójne, logiczne, ale także przekonujące. W ocenie Sądu przeprowadzone postępowanie dowodowe było wystarczające do merytorycznego rozstrzygnięcia sprawy i nie wymagało prowadzenia dalszego postępowania dowodowego. Biorąc powyższe pod uwagę Sąd, w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, w tym zwłaszcza opinie biegłych sądowych ( neurologa i specjalisty medycyny pracy ) uznał, że odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie i zgodnie z art. 477 14 § 2 k.p.c. w pkt 1 wyroku zmienił zaskarżoną decyzję, jak w sentencji.

Orzeczono też w pkt 2 wyroku o braku odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, albowiem biegli sadowi dysponowali szerszą dokumentacją medyczną niż organ rentowy, co w konsekwencji mogło wpłynąć na treść zaskarżonej decyzji. Sędzia Karolina Chudzinska