Legislator Case Law & Legislation
III AUa 46/24 AI generated

III AUa 46/24 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 46/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 13 października 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. dokonał rozliczenia renty z tytułu niezdolności do pracy M. R. w związku z przychodem uzyskanym w 2020 r. oraz stwierdził, że ubezpieczona pobrała niezależnie świadczenie w kwocie 5.551,72 zł. Odwołanie od powyższej decyzji złożyła M. R. zaskarżając ją w całości i wnosząc o jej uchylenie. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie. Następnie decyzją z dnia 15 listopada 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. dokonał rozliczenia renty z tytułu niezdolności do pracy M.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 k.p.c, art. 385 k.p.c, art. 99 k.p.c, art. 109 § 2 k.p.c; III AUa 46/24 · Sąd powszechny: Dz. U. z 2023 r. poz. 1251; dalej ustawa emerytalna). Zdaniem Sądu I instancji ustawa emerytalna nie wyłącza emerytów i rencistów będących osobami współpracującymi z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność gospodarczą z kręgu podmiotów objętych obowiązkiem rozliczania swoich przychodów osiąganych w ramach współpracy przy prowadzeniu działalności gospodarczej. W związku z tym należy uznać, że zamiarem ustawodawcy w art. 104 ust. 1 i 2 ustawy emerytalnej było objęcie rygorem rozliczania świadczeń emerytów i rencistów osiągających przychody z działalności gospodarczej polegającej również na współpracy przy jej prowadzeniu.

Keywords

AI generated
pension overpayment setoff withdrawal of social benefits retroactivity of disability pension extraordinary pension without income limit refund of contributions cumulative pension entitlement

Cited Legislation

AI generated
art. 233 k.p.c
art. 385 k.p.c
Biorąc pod uwagę poczynione wyżej ustalenia i rozważania w ocenie Sądu Odwoławczego apelacja ubezpieczonej była nieuzasadniona, wobec czego na podstawie art. 385 k.p.c.
art. 99 k.p.c
98 § 1, 1 1 i 3 k.p.c., art. 99 k.p.c.
art. 109 § 2 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 46/24

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 13 października 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. dokonał rozliczenia renty z tytułu niezdolności do pracy M. R. w związku z przychodem uzyskanym w 2020 r. oraz stwierdził, że ubezpieczona pobrała niezależnie świadczenie w kwocie 5.551,72 zł. Odwołanie od powyższej decyzji złożyła M. R. zaskarżając ją w całości i wnosząc o jej uchylenie. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie. Następnie decyzją z dnia 15 listopada 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. dokonał rozliczenia renty z tytułu niezdolności do pracy M.

R. w związku z przychodem uzyskanym w 2019 r. oraz stwierdził, że ubezpieczona pobrała niezależnie świadczenie w kwocie 5.336,74 zł. Od powyższej decyzji odwołała się M. R. zaskarżając ją w całości i wnosząc o jej uchylenie. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie. Decyzją z dnia 18 lipca 2022 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. dokonał rozliczenia renty z tytułu niezdolności do pracy M. R. w związku z przychodem uzyskanym w 2021 r. oraz stwierdził, że ubezpieczona pobrała niezależnie świadczenie w kwocie 5.781,02 zł.

Odwołanie od powyższej decyzji złożyła M. R. zaskarżając ją w całości i wnosząc o jej uchylenie. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie. Sprawy z powyższych odwołań zostały połączone do wspólnego rozpoznania i rozstrzygnięcia. Sąd Okręgowy w Gdańsku VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 13 października 2023 r., sygn. akt VII U 3061/21 oddalił odwołania. Podstawę tego rozstrzygnięcia stanowiły następujące ustalenia i rozważania Sądu pierwszej instancji. Decyzją z dnia 28 czerwca 2016 r. pozwany przyznał M.

R. rentę z tytułu niezdolności do pracy od dnia 21 maja 2016 r. Następnie decyzjami z dnia 16 lutego 2017 r., 24 lipca 2017 r., 10 lipca 2018 r. organ rentowy przyznał ubezpieczonej prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy na dalszy okres. Decyzją z dnia 24 kwietnia 2018 r. pozwany dokonał rozliczenia renty z tytułu niezdolności do pracy ubezpieczonej w związku z przychodem osiągniętym w 2017 r. i zobowiązał ją do zwrotu niezależnie pobranego świadczenia w wysokości 1.333,90 zł. Powyższa decyzja była przedmiotem postępowania w sprawie VII U 3976/18, a później za skutek apelacji pozwanego w sprawie III AUa 891/19, która zakończyła się oddalenie odwołania wnioskodawczyni.

Decyzją z dnia 24 września 2020 r. pozwany, po rozpatrzeniu wniosku ubezpieczonej z dnia 25 czerwca 2020 r., ponownie ustalił prawo do renty od dnia 1 lipca 2020 r. W pouczeniu do niniejszej decyzji ubezpieczona została poinformowana, że: prawo do renty ulega zawieszeniu albo świadczenie to ulega zmniejszeniu w razie osiągania przychodu z tytułu zatrudnienia, służby, lub innej pracy zarobkowej albo prowadzenia pozarolniczej działalności, za przychód rencistów prowadzących pozarolniczą działalność uważa się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne; prawo do renty ulega zawieszeniu w razie osiągania przychodu przekraczającego kwotę 130 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy ostatnio ogłoszonego przez Prezesa GUS, natomiast w przypadku osiągania przychodów przekraczającego kwotę 70 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy ostatnio ogłoszonego przez Prezesa GUS, nie więcej niż 130% tego wynagrodzenia – wysokość renty podlega zmniejszeniu o kwotę przekroczenia, nie wyższą niż kwota maksymalnego zmniejszenia.

M. R. jest osobą współpracującą od dnia 1 stycznia 2019 r. w (...) oraz od tego dnia jest zgłoszona jako pracownik do ubezpieczenia społecznego z tytułu zatrudnienia w (...). Pierwszą zaskarżoną w niniejszej sprawie decyzją z dnia 13 października 2021 r. pozwany dokonał rozliczenia renty z tytułu niezdolności do pracy M. R. w związku z przychodem uzyskanym w 2020 r. oraz stwierdził, że łączny przychód osiągnięty przez ubezpieczoną w ww. okresie wyniósł 75.268,80 zł i przekroczył najniższą kwotę graniczną ustaloną dla tego okresu, tj. 43.187,90 zł, łącznie o kwotę 32.080,90 zł.

Osiągnięty przez ubezpieczoną przychód uzasadniał zmniejszenie łącznej kwoty świadczenia o kwotę maksymalnego zmniejszenia, tj. o 5.551,72 zł, w tym: od dnia 1 stycznia 2020 r. do dnia 29 lutego 2020 r. - o 449,31 zł x 2, tj. 898,62 zł, od dnia 1 marca 2020 r. do dnia 31 grudnia 2020 r. - o 465,31 x 10, tj. 4.653,10 zł. W związku z powyższym organ rentowy zobowiązał M. R. do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia za 2020 r. w kwocie 5.551,72 zł. Kolejną zaskarżoną w niniejszej sprawie decyzją z dnia 15 listopada 2021 r. organ rentowy dokonał rozliczenia renty z tytułu niezdolności do pracy M.

R. w związku z przychodem uzyskanym w 2019 r. oraz stwierdził, że łączny przychód osiągnięty przez ubezpieczoną w ww. okresie wyniósł 65.757,00 zł i przekroczył najniższą kwotę graniczną ustaloną dla tego okresu, tj. 40.638,30 zł, łącznie o kwotę 25.118,70 zł. Osiągnięty przez ubezpieczoną przychód uzasadniał zmniejszenie łącznej kwoty świadczenia o kwotę maksymalnego zmniejszenia, tj. o 5.366,74 zł, w tym: od dnia 1 stycznia 2019 r. do dnia 28 lutego 2019 r. - o 436,82 zł x 2, tj. 873,64 zł, od dnia 1 marca 2019 r. do dnia 31 grudnia 2019 r. - o 449,31 x 10, tj. 4.493,10 zł.

W związku z powyższym organ rentowy zobowiązał M. R. do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia za 2019 r. w kwocie 5.366,74 zł. Ostatnią zaskarżoną w niniejszym postępowaniu decyzją z dnia 18 lipca 2022 r. pozwany dokonał rozliczenia renty z tytułu niezdolności do pracy M. R. w związku z przychodem uzyskanym w 2021 r. oraz stwierdził, że łączny przychód osiągnięty przez ubezpieczoną w ww. okresie wyniósł 75.729,60 zł i przekroczył najniższą kwotę graniczną ustaloną dla tego okresu, tj. 46.149,50 zł, łącznie o kwotę 29.580,10 zł.

Osiągnięty przez ubezpieczoną przychód uzasadniał zmniejszenie łącznej kwoty świadczenia o kwotę maksymalnego zmniejszenia, tj. o 5.781,02 zł, w tym: od dnia 1 stycznia 2021 r. do dnia 28 lutego 2021 r. - o 465,31 zł x 2, tj. 930,62 zł, od dnia 1 marca 2021 r. do dnia 31 grudnia 2021 r. - o 485,04 x 10, tj. 4.850,40 zł. W związku z powyższym organ rentowy zobowiązał M. R. do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia za 2021 r. w kwocie 5.781,02 zł. Spór w niniejszej sprawie sprowadzał się do ustalenia, czy zaistniały podstawy do zmniejszenia wysokości renty z tytułu niezdolności do pracy, a następnie czy pobrane świadczenia mają charakter nienależnie pobranego i czy zaistniały podstawy do zwrotu świadczenia stosownie do regulacji prawnych ujętych w art. 104 i art. 138 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j.

Dz. U. z 2023 r. poz. 1251; dalej ustawa emerytalna). Zdaniem Sądu I instancji ustawa emerytalna nie wyłącza emerytów i rencistów będących osobami współpracującymi z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność gospodarczą z kręgu podmiotów objętych obowiązkiem rozliczania swoich przychodów osiąganych w ramach współpracy przy prowadzeniu działalności gospodarczej. W związku z tym należy uznać, że zamiarem ustawodawcy w art. 104 ust. 1 i 2 ustawy emerytalnej było objęcie rygorem rozliczania świadczeń emerytów i rencistów osiągających przychody z działalności gospodarczej polegającej również na współpracy przy jej prowadzeniu.

W konsekwencji powyższego stwierdzenia należało też przyjąć, że dla celów rozliczania świadczeń emerytów i rencistów, będących osobami współpracującymi z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność gospodarczą, za przychód wpływający na zmniejszenie wysokości świadczeń lub ich zawieszenie przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne w rozumieniu przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych zgodnie z regułą zawartą w art. 104 ust. 1a ustawy emerytalnej pomimo, że przepis ten posługuje się pojęciem "emerytów i rencistów prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą" bez uściślenia, że chodzi również o emerytów i rencistów współpracujących z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność.(zob. wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 23 maja 2013 r., III AUa 1661/12, LEX nr 1335635).

Nie jest też istotne, czy świadczeniobiorca podlega obowiązkowo lub dobrowolnie ubezpieczeniom społecznym, lecz fakt, że przychody uzyskiwane są z działalności objętej obowiązkiem ubezpieczenia. (zob. wyrok sądu Apelacyjnego we Wrocławiu z dnia 27 marca 2018r., III AUa 1908/17, LEX nr 2488773). W konsekwencji, wobec osiągnięcia przez ubezpieczoną M. R. przychodów w kwocie przekraczającej 70 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy, ogłoszony przez Prezesa GUS wynoszący: 40.638,30 zł (najniższa kwota graniczna ustalona dla okresu uzyskania przychodu w 2019 r.), 43.187,90 zł (najniższa kwota graniczna ustalona dla okresu uzyskania przychodu w 2020 r.), 46.149,50 zł (najniższa kwota graniczna ustalona dla okresu uzyskania przychodu w 2021 r.), świadczenie rentowe ubezpieczonej uległo zmniejszeniu o kwotę przekroczenia, odpowiednio o kwoty: 5.366,74 zł, 5.551,72 zł oraz 5.781,02 zł.

Następnie należało rozważyć, czy powyższe świadczenia mają charakter świadczeń nienależnie pobranych skutkujących obowiązkiem ich zwrotu. Dokonane przez sąd ustalenia w przedmiotowej sprawie potwierdziły słuszność stanowiska Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Ubezpieczona w decyzjach pozwanego była pouczana o skutkach osiągania przychodów przekraczających 70 % oraz 130 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy ogłoszony przez Prezesa GUS. Nadto należy mieć na uwadze, że w stosunku do ubezpieczonej w analogicznej sprawie toczyło się postępowanie sądowe w związku z rozliczeniem przychodu za 2017 r. (sygn. akt VII U 3976/18, III AUa 891/19), które zakończyło się oddaleniem odwołania wnioskodawczyni.

W związku z powyższym ubezpieczona była w pełni świadoma obowiązku zwrotu pobranego świadczenia oraz zasad zawieszania świadczenia. W związku z powyższym - mając na względzie treść cytowanych wyżej przepisów - organ rentowy miał podstawy faktyczne i prawne, aby zobowiązać ubezpieczoną do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za 2019 r., 2020 r. oraz 2021 r. w związku z osiąganiem przychodów powodujących zmniejszenie świadczenia. W ocenie Sądu Okręgowego, decyzje wydane przez organ emerytalny były prawidłowe, a wniesione od nich odwołania, jako bezzasadne podlegały oddaleniu, o czym sąd orzekł na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. i powołanych przepisów, jak w sentencji wyroku.

Apelację od wyroku wywiodła ubezpieczona zaskarżając go w całości i zarzuciła nieustosunkowanie się do jej zarzutów, a jedynie do argumentów pozwanego, co stanowi szkodę dla ubezpieczonej. Skarżąca wniosła o zmianę lub uchylenie wyroku, cofając decyzje o obowiązku zwrotu nienależnie pobranych świadczeń w wysokości 16.669,48 zł na które składają się trzy decyzje: 5.551,72 zł - decyzja z dnia 13 października 2021 r., 5.336,74 zł- decyzja z dnia 15 listopada 2021 r., 5.781,02 zł - decyzja z dnia 18 lipca 2022 r. W uzasadnieniu apelacji skarżąca wskazała, że Sąd Okręgowy nazywa ją osobą współpracującą, jak i pracownikiem (sprzeczność informacji).

Nigdy nie była ona pracownikiem w Firmie (...), a osobą współpracującą, co ma znaczenie przy zbiegu tytułów ubezpieczeń i ustalenie przychodów zmniejszających lub zawieszających prawo do renty i emerytury. Ponadto w spornych latach ZUS zsumował dwa przychody: (1) przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne z bycia osobą współpracującą u męża w firmie (...) oraz (2) przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne z jej działalności gospodarczej. Skarżąca nie zgadza się z sumowaniem tych przychodów.

Według skarżącej osoba współpracująca jest uznawana w prawie jak osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą. Uznając to za poprawne prowadziła ona dwie działalności gospodarcze (własną oraz jako osoba współpracująca w działalności męża (...)). Jeżeli prowadziła dwie działalności gospodarcze to według orzeczenie z dnia 3 grudnia 2003 r. NGI_063,169,2003 nie sumuje się przychodów z kilku działalności gospodarczych. Organ rentowy w odpowiedzi na apelację wniósł o jej oddalenie i zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Apelacja ubezpieczonej nie zasługuje na uwzględnienie. Przedmiotem sporu było, czy ubezpieczona w 2019 r., 2020 r. i 2021 r. pobrała nienależnie świadczenie rentowe w kwotach odpowiednio 5.551,72 zł, 5.336,74 zł i 5.781,02 zł z tytułu przekroczenia przychodu powodującego zmniejszenie świadczenia i jest zobowiązana do ich zwrotu. W ocenie Sądu Apelacyjnego, w powyższym zakresie Sąd Okręgowy w sposób prawidłowy ustalił stan faktyczny w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, zaś w swych ustaleniach i wnioskach nie wykroczył poza ramy swobodnej oceny wiarygodności i mocy dowodów wynikające z przepisu art. 233 k.p.c., nie popełnił on też błędów w rozumowaniu w zakresie zarówno ustalonych faktów, jak też ich kwalifikacji prawnej, które uzasadniałyby zmianę bądź uchylenie rozstrzygnięcia.

Całość podjętych ustaleń faktycznych Sądu I instancji przedstawiona w pisemnym uzasadnieniu wyroku zasługuje na akceptację. Ustalenia te jako prawidłowe, a nadto nie wymagające zmiany ani uzupełnienia Sąd Apelacyjny przyjmuje za własne (art. 387 § 2 1 pkt 1 k.p.c.). Sąd Odwoławczy w pełni podziela także ocenę prawną, jakiej dokonał Sąd pierwszej instancji, uznając ją za wyczerpującą. Przyjmując za własne dokonane w tym zakresie oceny Sądu I instancji, Sąd Odwoławczy nie widzi potrzeby powtarzania w całości trafnego wywodu prawnego (art. 387 § 2 1 pkt 2 k.p.c.).

W zakresie podstawy materialnoprawnej wskazać należy, że zgodnie z art. 104 ustawy emerytalnej, prawo do emerytury lub renty ulega zawieszeniu lub świadczenia te ulegają zmniejszeniu, na zasadach określonych w ust. 3-8 oraz w art. 105, w razie osiągania przychodu z tytułu działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, o której mowa w ust. 2 oraz z tytułu służby wymienionej w art. 6 ust. 1 pkt 4 i 6 (ust. 1). Dla emerytów i rencistów prowadzących pozarolniczą działalność za przychód, o którym mowa w ust. 1, przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne w rozumieniu przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych (ust. 1a).

Za działalność podlegającą obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, o której mowa w ust. 1, uważa się zatrudnienie, służbę lub inną pracę zarobkową albo prowadzenie pozarolniczej działalności, z uwzględnieniem ust. 3 (ust. 2). Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również do emerytów i rencistów osiągających przychód z tytułu działalności wykonywanej za granicą (ust. 3). Przepisy ust. 1, 1a i 2 stosuje się również do osób wyłączonych z obowiązku ubezpieczenia społecznego z tytułu ustalenia prawa do emerytury i renty lub wykonujących działalność niepodlegającą obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu z uwagi na podleganie temu obowiązkowi z innego tytułu (ust. 4).

Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się do honorariów z tytułu działalności twórczej i artystycznej (ust. 5). Za przychód, o którym mowa w ust. 1, uważa się również kwoty pobranych zasiłków: chorobowego, macierzyńskiego i opiekuńczego oraz wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy, wypłacanego na podstawie przepisów Kodeksu pracy, i kwoty świadczenia rehabilitacyjnego i wyrównawczego, zasiłku wyrównawczego i dodatku wyrównawczego (ust. 6). Prawo do emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy oraz renty rodzinnej, do której uprawniona jest jedna osoba, ulega zawieszeniu w razie osiągania przychodu w kwocie wyższej niż 130 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy, ostatnio ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego (ust. 7).

W razie osiągania przychodu w kwocie przekraczającej 70 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy, ostatnio ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, nie wyżej jednak niż 130 % tej kwoty, świadczenie ulega zmniejszeniu o kwotę przekroczenia, nie większą jednak niż kwota maksymalnego zmniejszenia obowiązująca w dniu 31 grudnia 1998 r. w wysokości: (1) 24 % kwoty bazowej obowiązującej przy ostatniej waloryzacji w 1998 r. - dla emerytury lub renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy; (2) 18 % kwoty bazowej, o której mowa w pkt 1 - dla renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy; (3) 20,4 % kwoty bazowej, o której mowa w pkt 1 - dla renty rodzinnej, do której uprawniona jest jedna osoba (ust. 8).

Reguły zmniejszania świadczeń emerytalno-rentowych precyzuje rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 22 lipca 1992 r. w sprawie szczegółowych zasad zawieszania lub zmniejszania emerytury i renty (Dz.U. z 1992 r., Nr 58, poz. 290; dalej rozporządzenie). Zgodnie z § 1 ust. 1 pkt 4 rozporządzenia przy ustalaniu, czy wystąpiły okoliczności powodujące zawieszenie lub zmniejszenie emerytury i renty, określone w art. 24 ustawy z dnia 17 października 1991 r. o rewaloryzacji emerytur i rent, o zasadach ustalania emerytur i rent oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U.

Nr 104, poz. 450 i z 1992 r. Nr 21, poz. 84), uwzględnia się dochody z tytułu pozarolniczej działalności gospodarczej, której wykonywanie podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego. Natomiast zgodnie z § 1 ust. 2 rozporządzenia dochody, o których mowa w ust.1 pkt 3 i 4, uwzględnia się również, gdy emeryt lub rencista nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, ponieważ ma ustalone prawo do emerytury (renty) lub jest ubezpieczony z innego tytułu. Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 7 listopada 2018 r., II UK 334/17, OSNP 2019/6/75 wyjaśnił, że kluczowe znaczenie ma wykładnia art. 104 ust. 2 ustawy emerytalnej.

To ten przepis określa bowiem rodzaje działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, z której osiągnięty przychód będzie decydował o zawieszeniu lub zmniejszeniu świadczenia emerytalno-rentowego pobieranego przez daną osobę. Łatwo zauważyć, że wskazany przepis, wykładany wyłącznie z uwzględnieniem reguł gramatycznych, nie daje stanowczej odpowiedzi na pytanie co do konkretnych rodzajów działalności w nim wymienionych. Poprzestaje bowiem na bardzo lakonicznym i nieprecyzyjnym stwierdzeniu, że za działalność taką uważa się zatrudnienie, służbę lub inną pracę zarobkową albo prowadzenie pozarolniczej działalności.

Znamienne jest jednak, że wszystkie wymienione w art. 104 ust. 2 ustawy emerytalnej rodzaje działalności winny stanowić tytuł podlegania obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, co dodatkowo wynika z art. 104 ust.

1. Zwraca także uwagę swoiste „pogrupowanie” owych rodzajów działalności ze względu na ich specyfikę (zatrudnienie, służba, inna praca zarobkowa, działalność gospodarcza). Zdekodowanie pojęć użytych w art. 104 ust. 2 wymaga zatem odwołania się do systemowych reguł interpretacyjnych, a te nakazują sięgnięcie do przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, które określają oraz definiują tytuły podlegania ubezpieczeniu społecznemu. Chodzi więc o art. 6 i art. 8 tej ustawy. Przepisy te definiują zaś zatrudnienie jako pozostawanie w stosunku pracy oraz jako zatrudnienie na podstawie umowy o pracę nakładczą, służbę jako niezawodową czynną służbę wojskową i służbę zastępczą, a jako działalność zarobkową uzyskiwanie dochodów z tytułów, o których mowa między innymi w art. 6 ust. 1 pkt 7-9b.

Nie ulega z kolei wątpliwości, że art. 6 ust. 1 pkt 5 wymienia się łącznie osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą oraz osoby z nimi współpracujące. Zdaniem Sądu Najwyższego, nie ma więc żadnych racjonalnych argumentów, które na gruncie art. 104 ustawy emerytalnej, wykładanym przy uwzględnieniu regulacji art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, kazałyby traktować współpracę przy prowadzeniu pozarolniczej działalności gospodarczej inaczej niż prowadzenie takiej działalności (…).

Dlatego też, zgodnie z art. 104 ust. 1a ustawy emerytalnej, dla obu tych kategorii osób za przychód, o którym mowa w ust. 1, należy przyjmować przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne w rozumieniu przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych. Przychód ten określa art. 18 ust. 8 tej ustawy, w myśl którego, podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 5 (a więc zarówno osób prowadzących pozarolnicza działalność gospodarczą, jak i osób z nimi współpracujących), stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60 % prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, ogłoszonego w trybie art. 19 ust. 10 na dany rok kalendarzowy.

Składka w nowej wysokości obowiązuje od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia danego roku. Uwzględniając powyższe rozważania, Sąd Najwyższy w obecnym składzie stoi zatem na stanowisku, że dla celów rozliczania świadczeń emerytów i rencistów będących osobami współpracującymi przy prowadzeniu pozarolniczej działalności gospodarczej, za przychód wpływający na zmniejszenie wysokości świadczeń lub ich zawieszenie przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne w rozumieniu przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych, ustalony zgodnie z regułą zawartą w art. 104 ust. 1a ustawy emerytalnej, w wysokości określonej w art. 18 ust. 8 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Ponadto Sąd Apelacyjny w Krakowie w wyroku z dnia 12 stycznia 2021 r., III AUa 14/18, LEX nr 3438727 wskazał, że zasady zmniejszenia emerytury dotyczą również tych emerytów, którzy wykonują dwa lub więcej rodzajów dodatkowej pracy, chociaż obowiązkowi ubezpieczeń społecznych podlegają tylko z jednego tytułu. Przy ustalaniu przychodu tych osób, uwzględnia się przychód uzyskany z każdej z tych działalności, a więc zarówno ten, od którego odprowadzane są składki na ubezpieczenie społeczne, jak i ten, od którego takiego obowiązku nie ma.

Mając na względzie powyższe rozważania prawne Sąd Apelacyjny uznał, że zaskarżony wyrok jest prawidłowy, a zarzuty skarżącej były chybione. Stanowisko ubezpieczonej wyrażone w apelacji ma charakter polemiczny w stosunku do prawidłowych, bezspornych ustaleń faktycznych Sądu I instancji i jego trafnej oceny prawnej. Nieprawdą jest, że sąd nie odniósł się do jej argumentów, co wynika wprost z uważanej lektury treści uzasadnienia zaskarżonego wyroku. Apelującą wskazała, że nigdy nie była pracownikiem w Firmie (...), a osobą współpracującą, co ma znaczenie przy zbiegu tytułów do ubezpieczenia.

Fakt, że mąż ubezpieczonej A. R. zawarł z nią umowę o pracę wynika z jej zeznań składach w sprawach VII U 3976/18 i III AUa 891/19 oraz z dokumentacji zgromadzonej w aktach rentowych. Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 21 czerwca 2016 r., I UK 272/15 LEX nr 2111407 uznał, że jeżeli kryteria określone dla osób współpracujących spełnia pracownik, to dla celów ubezpieczeń społecznych jest traktowany jak osoba współpracująca, co wynika z jednoznacznej dyspozycji art. 8 ust. 2 ustawy systemowej. Zatem ubezpieczona jako osoba pobierająca świadczenie rentowe w zakresie zasad ustalania granicznych kwot przychodu jest traktowana jako osoba prowadząca własną działalność gospodarczą i jako osoba współpracująca z osobą prowadząca działalność gospodarczą i za przychód należy przyjmować przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne w rozumieniu przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych.

Co też prawidłowo uczynił organ rentowy w zaskarżonych decyzjach rozliczając przychód osiągnięty przez ubezpieczoną w 2019 r., 2020 r. i 2021 r. W konsekwencji, wobec osiągnięcia przez ubezpieczoną przychodów w kwocie przekraczającej 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy, ogłoszony przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, wynoszący: 40.638,30 zł (najniższa kwota graniczna ustalona dla okresu uzyskiwania przychodu w 2019 r.), 43.187,90 zł (najniższa kwota graniczna ustalona dla okresu uzyskiwania przychodu w 2020 r.), 46.149,50 zł (najniższa kwota graniczna ustalona dla okresu uzyskiwania przychodu w 2021 r.), zatem świadczenie rentowe ubezpieczonej uległo zmniejszeniu o kwotę przekroczenia, odpowiednio o kwoty: 5.366,74 zł, 5.551,72 zł oraz 5.781,02 zł.

Zgodnie z art. 138 ust. 1 i ust. 2 pkt 1 ustawy emerytalnej osoba, która nienależnie pobrała świadczenie, jest zobowiązana do jego zwrotu, a świadczeniem nienależnie pobranym jest między innymi świadczenie wypłacone pomimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń albo wstrzymanie wypłaty świadczeń w całości lub w części, jeżeli osoba je pobierająca była pouczona o braku prawa do ich pobierania. W postanowieniu z dnia 9 marca 2021 r., III USK 81/21, LEX nr 3268805 Sąd Najwyższy wskazał, że judykatura wypracowała wspólne stanowisko, przyjmując, że na gruncie art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy emerytalnej chodzi o klasyczne pouczenie, w którym organ rentowy informuje ubezpieczonego, że utraci on prawo do świadczenia, gdy wystąpią okoliczności, które zgodnie z przepisami prawa spowodują utratę tego prawa (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 25 czerwca 2010 r., II UK 66/10, M.P.Pr. 2011 nr 1, s. 49-51).

Za wystarczające dla wypełnienia przesłanki pouczenie o okolicznościach, których wystąpienie powoduje brak prawa do świadczenia, można uznać przytoczenie przepisów określających te okoliczności, o ile jest ono na tyle zrozumiałe, aby ubezpieczony mógł je odnieść do własnej sytuacji. Z art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy emerytalnej wynika jednoznacznie, że warunkiem uznania świadczenia za nienależne jest pouczenie o okolicznościach, których wystąpienie w czasie pobierania świadczenia powoduje utratę prawa do niego. Nie chodzi tu zatem o pouczenie "o braku prawa do ich pobierania", jak stanowi powołany wyżej przepis, albowiem dyspozycja tego przepisu byłaby w istocie trudna do zrealizowania, gdyby opierać się jedynie na jego wykładni językowej (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 18 lutego 2009 r., II UK 204/08, LEX nr 7367362).

Pouczenie o okolicznościach, których wystąpienie spowoduje brak prawa do świadczeń, nie może też odnosić się indywidualnie do pobierającego świadczenie, gdyż nie da się przewidzieć, które z okoliczności przewidzianych w licznych przepisach wystąpią u konkretnego świadczeniobiorcy. W takim sensie wystarczające jest przytoczenie przepisów określających te okoliczności. Jednakże pouczenie musi być na tyle zrozumiałe, aby pobierający świadczenie mógł je odnieść do własnej sytuacji (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 31 stycznia 2019 r., III UK 22/18, LEX nr 2617382).

Sąd I instancji zasadnie uznał, że apelująca w decyzjach pozwanego organu rentowego była prawidłowo pouczana o skutkach osiągania przychodów przekraczających 70 % oraz 130 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy ogłoszony przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego - co wprost wynika z dokumentacji akt rentowych. Tak więc decyzje rentowe wydawane w stosunku do niej, dotyczące świadczeń rentowych zawierały wyraźne i zrozumiałe pouczenia o zasadach zmniejszenia świadczenia w przypadku osiągnięcia konkretnego pułapu przychodu, jak również o konieczności poinformowania organu o fakcie i kwocie osiąganego przychodu, a także okolicznościach warunkujących konieczność zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.

Biorąc pod uwagę poczynione wyżej ustalenia i rozważania w ocenie Sądu Odwoławczego apelacja ubezpieczonej była nieuzasadniona, wobec czego na podstawie art. 385 k.p.c. Sąd Apelacyjny orzekł, jak w punkcie pierwszym sentencji wyroku. O kosztach zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym Sąd Apelacyjny orzekł uwzględniając zasadę odpowiedzialności za wynik procesu – art. 98 § 1, 1 1 i 3 k.p.c., art. 99 k.p.c. oraz art. 108 zd. 1 k.p.c. i art. 109 § 2 k.p.c. w zw. z § 2 pkt 5 i § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (t.j.

Dz.U. z 2023 r., poz. 1935; dalej rozporządzenie), mając na względzie wartość przedmiotu zaskarżenia zgodnie określoną przez obie strony procesu na kwotę 16.669,00 zł. Zgodnie z § 2 pkt 5 rozporządzenia w sprawie opłat za czynności radców prawnych stawka minimalna przy wartości przedmiotu sprawy powyżej 10.000 zł do 50 000 zł wynosi 3.600 zł, przy czym – stosownie do § 10 ust. 1 pkt. 2 ww. rozporządzenia stawki minimalne za prowadzenie sprawy w postępowaniu apelacyjnym przed sądem apelacyjnym wynoszą 75 % stawki minimalnej.

W ocenie Sądu Apelacyjnego zasądzona kwota 2.700 zł odpowiada niezbędnemu nakładowi pracy pełnomocnika oraz czynnościom podjętym przez niego w sprawie, a także charakterowi sprawy i wkładowi pełnomocnika w przyczynienie się do jej wyjaśnienia i rozstrzygnięcia. Sąd Apelacyjny miał na uwadze, że czynności pełnomocnika organu w postępowaniu apelacyjnym obejmowały wyłącznie złożenie odpowiedzi na apelację, która nie wnosiła do sprawy nic nowego ponad argumentację przedstawioną w odpowiedziach na odwołania. Sąd uwzględnił także, że w postępowaniu apelacyjnym sprawa została rozpoznana na posiedzeniu niejawnym, co wiązało się z brakiem potrzeby stawiennictwa pełnomocnika pozwanego w sądzie.

Orzeczenie w zakresie odsetek, znajduje oparcie w art. 98 § 1 1 k.p.c., który stanowi, że od kwoty zasądzonej tytułem zwrotu kosztów procesu należą się odsetki, w wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego, za czas od dnia uprawomocnienia się orzeczenia, którym je zasądzono, do dnia zapłaty, przy czym - jeżeli orzeczenie to jest prawomocne z chwilą wydania, odsetki należą się za czas po upływie tygodnia od dnia jego ogłoszenia do dnia zapłaty, a jeżeli orzeczenie takie podlega doręczeniu z urzędu - za czas po upływie tygodnia od dnia jego doręczenia zobowiązanemu do dnia zapłaty.

O obowiązku zapłaty odsetek sąd orzeka z urzędu. SSA Daria Stanek