Legislator Case Law & Legislation
VI U 1521/23 AI generated

VI U 1521/23 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1521/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 29 sierpnia 2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił I. R. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na dalszy okres na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2023 r., poz. 1251. ) oraz ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 27 lipca 2023 r., która uznała, iż ubezpieczona nie jest niezdolna do pracy.

Legislator headnote

AI generated

VI U 1521/23 · Sąd powszechny: nie ma ustalonego prawa do emerytury z Funduszu lub nie spełnia warunków do jej uzyskania. Natomiast przepisu ust. 1 pkt 3 nie stosuje się do ubezpieczonego, który udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy. Przy czym w myśl art. 12 wspomnianej wyżej ustawy – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu.

Keywords

AI generated
discontinuation of disability benefits incapacity for work occupational disability pension residual earning capacity insured unemployment benefits suspension of insurance benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1521/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 kwietnia 2025 roku Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Karolina Chudzinska po rozpoznaniu w dniu 7 kwietnia 2025 roku w Bydgoszczy na posiedzeniu niejawnym sprawy I. R. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. o rentę z tytułu niezdolności do pracy na skutek odwołania ubezpieczonej od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 29 sierpnia 2023r. , znak:(...) 1. Zmienia zaskarżoną decyzję i przyznaje ubezpieczonej prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na okres od 1 sierpnia 2023r. do 31 grudnia 2026r.

2. Stwierdza, że organ rentowy ponosi odpowiedzialność za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Sędzia Karolina Chudzinska Sygn. akt VI U 1521/23

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 29 sierpnia 2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił I. R. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na dalszy okres na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2023 r., poz. 1251. ) oraz ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 27 lipca 2023 r., która uznała, iż ubezpieczona nie jest niezdolna do pracy.

Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, bowiem ze względu na swój stan zdrowia nie jest w stanie podjąć jakiejkolwiek pracy. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Dodał, że uprzednio ubezpieczona uprawniona była do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy, którą to niezdolność orzeczono do 30 kwietnia 2023 r., a następnie prawo do renty zostało przedłużone – do dnia 31 lipca 2023 r.

– na podstawie ustawy o COVID.

Sąd ustalił i zważył co następuje:

Zgodnie z art. 57 ust. 1 i 2 ustawy emerytalnej przytoczonej na wstępie – renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki :

1) jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

4) nie ma ustalonego prawa do emerytury z Funduszu lub nie spełnia warunków do jej uzyskania. Natomiast przepisu ust. 1 pkt 3 nie stosuje się do ubezpieczonego, który udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy. Przy czym w myśl art. 12 wspomnianej wyżej ustawy – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu.

Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Natomiast w myśl art. 61 – prawo do renty, które ustało z powodu ustąpienia niezdolności do pracy, podlega przywróceniu, jeżeli w ciągu 18 miesięcy od ustania prawa do renty ubezpieczony ponownie stał się niezdolny do pracy. Kwestią sporną w przedmiotowej sprawie było ustalenie stanu zdrowia ubezpieczonej i jego wpływu na zdolność do pracy, w szczególności ustalenie, czy stan zdrowia ubezpieczonej czyni ją nadal częściwo bądź całkowicie niezdolną do pracy.

W celu rozstrzygnięcia powyższej kwestii Sąd przeprowadził dowód z opinii biegłych sądowych, lekarzy następujących specjalizacji: - chirurga naczyniowego, a także zespołu biegłych specjalistów: - neurologa, - ortopedy, - specjalisty medycyny pracy którzy rozpoznali u ubezpieczonej schorzenia takie jak: choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa z wielopoziomową dyskopatią lędźwiową L1/L2/L3/L4/L5/S1, stan po leczeniu operacyjnym dyskopatii lędźwiowej L4/L5 z nawrotową wypukliną jadra miażdżystego L4/L5, przewlekły zespół bólowy lędźwiowo – krzyżowy objawowy z częstymi zaostrzeniami i obecnymi objawami ubytkowymi, reumatoidalne zapalenie stawów w wywiadzie, nadciśnienie tętnicze, przewlekły zespół bólowy stawów barkowych.

Biegli wskazali, że wyżej wymienione schorzenia występujące u ubezpieczonej skutkują u niej ograniczeniem ruchomości stawów barkowych i kręgosłupa w odcinku lędźwiowym, przewlekłym zespołem bólowym stawów barkowych oraz kręgowo – lędźwiowym z prawostronną lateralizacją, osłabieniem siły mięśniowej prostowników stopy prawej, bólami kręgosłupa i stawów, zawrotami głowy, obniżeniem tolerancji wysiłku fizycznego. W ocenie biegłych praca fizyczna, dźwiganie ciężarów, długotrwała praca w pozycji wymuszonej, praca w złych warunkach atmosferycznych nasila dolegliwości i niekorzystny postęp schorzeń.

Wobec tego schorzenia te nadal powodują u ubezpieczonej istotne upośledzenie sprawności psychofizycznej ustroju i zdolności do zatrudnienia. Przeciwskazana jest ciężka praca fizyczna, dźwiganie ciężarów, długotrwała praca w pozycji wymuszonej, praca w złych warunkach atmosferycznych oraz praca wymagająca pełnej sprawności psychofizycznej. Odwołująca jest okresowo częściowo niezdolna do pracy do grudnia 2026 roku. Częściowa niezdolność z powyższych przyczyn istnieje nadal od 1 sierpnia 2023 roku i spowodowana jest przede wszystkich schorzeniami układu kostno – stawowego z objawami neurologicznymi, a stan zdrowia odwołującej nie uległ istotnej poprawie.

Dowód: opinia sądowo – lekarska wydana przez biegłych z zakresu neurologii, ortopedii i medycyny pracy z dnia 07.12.2023r. – k. 28 – 29 v. akt sprawy Z przyczyn schorzeń angiologicznych (żylaki kończyny dolnej prawej) odwołująca nie jest niezdolna do pracy w wyuczonym zawodzie. Schorzenie to nie powoduje długotrwałej niezdolności do pracy. Dowód: opinia biegłego chirurga z dnia 21.10.2024r. – k. 43 – 45 akt sprawy Organ rentowy w piśmie z dnia 30 grudnia 2024 r. wniósł zastrzeżenia do opinii zespołu biegłych, podnosząc, że w badaniu przeprowadzonym przez Komisję Lekarską u ubezpieczonej stwierdzono resztkowe objawy ubytkowe po przebytej prawostronnej rwie kulszowej oraz nie stwierdzono istotnych ograniczeń ruchomości w zakresie stawów barkowych.

Schorzenie kręgosłupa przebiega z okresami zaostrzeń i remisji, dlatego w takim okresie ubezpieczona może korzystać z czasowej niezdolności do pracy. Natomiast sam fakt stwierdzenia zmian w badaniach obrazowych kręgosłupa nie powinien być podstawą do orzekania długotrwałej niezdolności do pracy. Sąd nie uwzględnił powyższych zastrzeżeń, trzeba bowiem zauważyć, iż biegli wskazali, że niezdolność ubezpieczonej nie uległa poprawie i jest spowodowana przede wszystkim schorzeniami układu kostno – stawowego z objawami neurologicznymi.

Dodatkowo należy wskazać, iż biegli sądowi podali w opinii, że do oceny stanu zdrowia ubezpieczonej i uznania ubezpieczonej za osobę nadal częściową niezdolną do pracy posłużyły im te same dowody, którymi dysponował organ rentowy w prowadzonym postępowaniu administracyjnym. W tej sytuacji Sąd pozytywnie ocenił opinię zespołu biegłych sądowych, była ona bowiem spójna, logiczna i oparta na specjalistycznej wiedzy i doświadczeniu biegłych sądowych. Biorąc powyższe pod uwagę Sąd, w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, w tym zwłaszcza wskazaną wyżej opinię biegłych sądowych uznał, że odwołanie ubezpieczonej zasługuje na uwzględnienie i działając na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. w pkt 1 wyroku Sąd zmienił zaskarżoną decyzję, przyznając odwołującej prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na okres od 1 sierpnia 2023 roku do 31 grudnia 2026 roku.

Natomiast w punkcie 2 wyroku orzeczono o odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, albowiem dysponował on co do zasady tą samą dokumentacją medyczną, co biegli sądowi, a zatem miał podstawy do dokonania prawidłowej oceny stanu zdrowia ubezpieczonego. Sędzia Karolina Chudzinska