Legislator Case Law & Legislation
VI U 280/22 AI generated

VI U 280/22 · Sąd powszechny

Case Number VI U 280/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 2 lutego 2022 r znak sprawy (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Odział w W. odmówił I. T. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 9 czerwca 2021 r 11 czerwca 2021 r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy argumentował, że roszczenie o wypłatę zasiłku chorobowego przedawnia się po upływie sześciu miesięcy. Z tytułu prowadzonej działalności odwołujący wystąpił z wnioskiem o wypłatę zasiłku chorobowego od 9 czerwca 2021 r do 11 czerwca 2021 r, czyli po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia tego okresu za który zasiłek przysługiwał .

Legislator headnote

AI generated

VI U 280/22 · Sąd powszechny: Zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy z 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2022 r., poz. 1732, dalej: ustawy zasiłkowej) świadczenia pieniężne na warunkach i w wysokości określonych ustawą przysługują osobom objętym ubezpieczeniem społecznym w razie choroby i macierzyństwa określonym w ustawie z 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1009, 1079, 1115 i 1265), zwanym dalej "ubezpieczonymi". Zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego (art. 6 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

Keywords

AI generated
suspension of insurance benefits cessation of disability pension health insurance exemption unfit notwithstanding health condition waiver of insurance benefits sick leave
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 280/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 marca 2025 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Małgorzata Kryńska-Mozolewska po rozpoznaniu w dniu 21 marca 2025 r. w Warszawie na posiedzeniu niejawnym w trybie art. 148 1§ 1 k.p.c sprawy I. T. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. o zasiłek chorobowy na skutek odwołania I. T. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. z dnia 2 lutego 2022 r. znak (...) i z dnia 2 lutego 2022 r. znak (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję z dnia 2 lutego 2022 r. znak (...) w ten sposób, że przyznaje odwołującemu prawo do zasiłku chorobowego za okres od 29.06.2021r do 16.07.2021 r;

2. oddala odwołanie od decyzji z dnia 2 lutego 2022 r. znak (...) Sygn. akt VI U 280/22

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 2 lutego 2022 r znak sprawy (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Odział w W. odmówił I. T. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 9 czerwca 2021 r 11 czerwca 2021 r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy argumentował, że roszczenie o wypłatę zasiłku chorobowego przedawnia się po upływie sześciu miesięcy. Z tytułu prowadzonej działalności odwołujący wystąpił z wnioskiem o wypłatę zasiłku chorobowego od 9 czerwca 2021 r do 11 czerwca 2021 r, czyli po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia tego okresu za który zasiłek przysługiwał .

Z dokumentacji nie wynika, aby niezgłoszenie roszczenia o wypłatę zasiłku nastąpiło z przyczyn niezależnych od odwołującego. Decyzją z dnia 2 lutego 2022 r znak sprawy (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. odmówił I. T. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 29 czerwca 2021 r 17 lipca 2021 r w uzasadnieniu decyzji organ rentowy argumentował, że z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym odwołujący został objęty 1 czerwca 2021 r. Poprzednie ubezpieczenie ustało z powodu opłacenia należnej składki za maj 2021 r po obowiązującym terminie.

Przed powstaniem niezdolności do pracy odwołujący nie miał 90- dniowego okresu ubezpieczenia chorobowego. W odwołaniu od powyższych decyzji odwołujący wnosił o zmianę decyzji i przyznanie mu prawa do zasiłku chorobowego. Podnosił że od lutego 2021 r opłacał składki na dobrowolne ubezpieczenia chorobowe oraz że składka w czerwcu 2021 r została opłacona z jednodniowym opóźnieniem w dniu 11 czerwca 2021 r, ponieważ do dnia 11 czerwca 2021 r przebywał on na zwolnieniu lekarskim, a ponadto pkt 2 ust. 2 art. 14 ustawy z dnia 13.10.1998 r został uchylony i powoływanie się na niego nie ma sensu.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy podnosił, że roszczenie o wypłatę zasiłku chorobowego za okres od dnia 9 czerwca 2021 r do dnia 11 czerwca 2021 r zostało zgłoszone w dniu 11 stycznia 2022 . zatem zgłoszenie nastąpiło po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu za który zasiłek miał przysługiwać . Prawo do zasiłku uległo zatem przedawnieniu. Na dzień powstania niezdolności do pracy tj; 29 czerwca nie upłynął wymagany okres oczekiwania wynoszący 90 dni nieprzerwanego podlegania ubezpieczeniu chorobowemu. Z tego powodu decyzją z dnia 2 lutego 2022 r odmówiono zasiłku za okres od dnia 29 czerwca do dnia 16 lipca 2021 r;.

Pismem z dnia 17 marca 2022 r pozwany wyraził zgodę na opłacenie składki za maj 2021 r po terminie płatności. Wobec powyższego wskazane powyżej uzasadnienie odmowy przyznania prawa za okres od dnia 29 czerwca do 16 lipca 2021 r jest nieaktualne. Pomimo powyższego odmowa świadczenia za wskazany okres jest uzasadniona z uwagi na przedawnienie roszczenia. W piśmie procesowym z dnia 16 kwietni 2024 r (K.

32) podnosił, że w obu zaskarżonych decyzjach jako powód odmowy prawa do zasiłku wskazano brak wymaganego 90 dniowego okresu podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu przed dniem powstania niezdolności do pracy. Dobrowolne ubezpieczenie ustało w przypadku odwołującego z dniem 1 maja. Wniosek ubezpieczonego o wyrażenie zgody o przyjęcie opłaconych z uchybieniem terminu składek na ubezpieczenie chorobowe został rozpatrzony pozytywnie. W przypadku decyzji z dnia 2 lutego 2022 r znak sprawy (...) była jedyną z dwu przesłanek powodujących wydanie decyzji odmownej.

Drugą przesłanką było przedawnienie prawa do zasiłku . W przypadku decyzji z dnia 02 lutego 2022 r znak sprawy (...) jako przyczynę odmowy wskazano jedynie brak wymaganego 90 dniowego okresu podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu społecznemu. Wobec pozytywnego rozpoznania wniosku ubezpieczonego o przyjęcie składek opłaconych z uchybieniem terminu, przesłanka ta odpadła. W tej sytuacji biorąc pod uwagę wyłącznie treść uzasadnienia zaskarżonej decyzji wydać się może - argumentował organ rentowy - że decyzja jest nieprawidłowa.

Sąd ustalił, co następuje: Decyzją z dnia 2 lutego 2022 r znak sprawy (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Odział w W. odmówił I. T. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 9 czerwca 2021 r do 11 czerwca 2021 r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy argumentował, że roszczenie o wypłatę zasiłku chorobowego przedawnia się po upływie sześciu miesięcy. Z tytułu prowadzonej działalności odwołujący wystąpił z wnioskiem o wypłatę zasiłku chorobowego od 9 czerwca 2021 r do 11 czerwca 2021 r, czyli po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia tego okresu za który zasiłek przysługiwał.

Z dokumentacji nie wynika, aby niezgłoszenie roszczenia o wypłatę zasiłku nastąpiło z przyczyn niezależnych od odwołującego. Decyzją z dnia 2 lutego 2022 r znak sprawy (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Odział w W. odmówił I. T. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 29 czerwca 2021 r 17 lipca 2021 r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy argumentował, że z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym odwołujący został objęty 1 czerwca 2021 r . Poprzednie ubezpieczenie ustało z powodu opłacenia należnej składki za maj 2021 r po obowiązującym terminie.

Przed powstaniem niezdolności do pracy odwołujący nie miał 90- dniowego okresu ubezpieczenia chorobowego. I. T. prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą. Od lutego 2021 r opłacał składki na dobrowolne ubezpieczenia chorobowe. W dniu 11 stycznia 2022 r do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. wpłynął wniosek I. T. o wypłatę zasiłku chorobowego za okres od 9 czerwca do 11 czerwca 2021 r oraz od 29 czerwca do 16 lipca 2021 r. Pismem z dnia 17 marca 2022 r pozwany wyraził zgodę na opłacenie składki za maj 2021 r po terminie płatności.

Bezsporne, a nadto zaświadczenie płatnika składek ZUS Z-3b;

Sąd zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy z 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2022 r., poz. 1732, dalej: ustawy zasiłkowej) świadczenia pieniężne na warunkach i w wysokości określonych ustawą przysługują osobom objętym ubezpieczeniem społecznym w razie choroby i macierzyństwa określonym w ustawie z 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1009, 1079, 1115 i 1265), zwanym dalej "ubezpieczonymi". Zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego (art. 6 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

W niniejszej sprawie bezspornym było, że wnioskodawczyni prowadzącą działalność gospodarczą i z tego tytułu podlegająca dobrowolnemu ubezpieczeniu społecznemu, stała się niezdolna do pracy w okresie 09.06.2021 r do 11.06.2021 r. Zdaniem Sądu meriti ZUS II Oddział w W. błędnie odmówił wnioskodawczyni prawa do zasiłku chorobowego za okres od 29.06.2021 r do 16.07.2021 r powołując się na art. 67 ust. 1 i 3 ustawy zasiłkowej. Zgodnie z tą regulacją, roszczenie o wypłatę zasiłku chorobowego, przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który zasiłek przysługuje (ust. 1).

Zaś zgodnie ust. 3, jeżeli niezgłoszenie roszczenia o wypłatę zasiłku nastąpiło z przyczyn niezależnych od osoby uprawnionej, termin 6 miesięcy liczy się od dnia, w którym ustała przeszkoda uniemożliwiająca zgłoszenie roszczenia. Przedawnienie roszczenia o zasiłek chorobowy następuje z mocy prawa, co oznacza, że ubezpieczony po upływie okresów przedawnienia traci prawo do zasiłku i nie ma procesowych możliwości ubiegania się o jego wyrównanie. Początek biegu 6-miesięcznego terminu przedawnienia liczyć należy od końca okresu zasiłkowego – ostatniego dnia okresu, przez który prawo do świadczenia przysługiwało, zgodnie z przepisami regulującymi okres zasiłkowy poszczególnych świadczeń, a nie od daty nabycia prawa do świadczenia czy też wystąpienia chronionego ryzyka.

W ocenie sądu o prawie do zasiłku chorobowego decyduje data zgłoszenia roszczenia o wypłatę tego zasiłku, a nie data ustąpienia przyczyny uniemożliwiającej wypłatę zasiłku, a w szczególności data opłacenia w całości zaległych składek na ubezpieczenie. Jednocześnie w sprawie o wypłatę zasiłku chorobowego stwierdzenie, że roszczenie uległo przedawnieniu na podstawie art. 67 ustawy, nie zwalnia Sądu od rozważenia, czy nie występują przesłanki określone w ust. 3 i 4 tego przepisu, jeżeli okoliczności faktyczne sprawy mogą wskazywać na to, że niewypłacenie zasiłku nastąpiło z przyczyn niezależnych od osoby uprawnionej.

Wystąpienie przeszkody uniemożliwiającej złożenie wniosku o wypłatę zasiłku, o której mowa w ust. 3, rozpatrywać należy indywidualnie. Okoliczności faktyczne w sprawie muszą wskazywać na zaistnienie okoliczności, które wyłączyły możliwość zgłoszenia roszczenia o wypłatę zasiłku w ciągu 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który zasiłek przysługuje. Dokonując ustalenia, czy dana przyczyna miała taki charakter wyłączający, należy wykazać, z jednej strony, faktyczną niemożność dopełnienia czynności w ustawowo określonym czasie, a z drugiej, brak zawinienia osoby mającej tę czynność wykonać, konkludując, że tym samym przeszkody mogą być różnej natury - przykładowo mogą to być przeszkody bezpośrednio związane z osobą uprawnioną, choć od niej niezależne (uwarunkowane stanem zdrowia, pobytem w szpitalu) lub nie.

W badanej sprawie sąd stwierdził na podstawie zaświadczenia płatnika składek (akta rentowe Z-3b), niezgłoszenie roszczenia o wypłatę zasiłku chorobowego za okres od 9 czerwca 2021 r do 11 czerwca 2021 r i od 29 czerwca 2021 r do 16 lipca 2021 r nastąpiło w dniu 11 stycznia 2022 r. Zatem przedawnieniu uległo tylko roszczenie o zasiłek chorobowy tylko za okres od 11 czerwca 2021 r od 29 czerwca 2021 r. Natomiast roszczenie o zasiłek chorobowy za okres od 29 czerwca 2021 r do 16 lipca 2021 r nie uległo przedawnieniu. Chybiony jest też argument organu rentowego, że przed powstaniem niezdolności do pracy odwołujący nie miał 90- dniowego okresu ubezpieczenia chorobowego, ponieważ co jest bezsporne pismem z dnia 17 marca 2022 r pozwany wyraził zgodę na opłacenie składki za maj 2021 r po terminie płatności.

Zresztą w piśmie procesowym z dnia 16 kwietnia 2024 r (K.

32) organ rentowy sam przyznał, że decyzja jest nieprawidłowa. W związku z tym sąd zmienił decyzję i przyznał prawo do zasiłku chorobowego za okres od 29 czerwca 2021 r do 16.07.2021 r. Inaczej przedstawia się sytuacja z zasiłkiem za okres od 9 czerwca 2021 r do 11 czerwca 2021 r, czyli po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia tego okresu za który zasiłek przysługiwał. W związku z tym prawo do zasiłku chorobowego za ten okres wygasło. W związku z czym w tym zakresie odwołanie podlegało oddaleniu o czym orzeczono jak w punkcie drugim wyroku. ZARZĄDZENIE 1. (...)