Legislator Case Law & Legislation
IX U 703/24 AI generated

IX U 703/24 · Sąd powszechny

Case Number IX U 703/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 9 września 2024 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił W. K. prawa do zasiłku chorobowego za okres 5 - 7 listopada 2020 r. z tytułu ubezpieczenia w postaci zatrudnienia w Centrum Żeglarskim w S. i zobowiązał go do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w kwocie 286, 71 zł z odsetkami w wysokości 106, 04 zł. Uzasadniając swoje stanowisko organ wskazał, że w okresie objętym decyzją ubezpieczony wykonywał pracę na rzecz innego płatnika składek – Centrum (...) w S. i otrzymał za ten okres wynagrodzenie.

Legislator headnote

AI generated

art. 92 § 4 k.p; IX U 703/24 · Sąd powszechny: Dz.U. 2024.497/) i jako takie podlegają zwrotowi z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w wysokości i na zasadach określonych przepisami prawa cywilnego; odsetki, co do zasady są naliczane od dnia następującego po dniu wypłaty świadczenia do dnia spłaty (art. 84 ust. 1 wskazanej ustawy). W niniejszej sprawie spornym pozostawało prawo W. K. do zasiłku chorobowego wypłaconego z jednego z tytułów ubezpieczenia pracowniczego, a w konsekwencji także obowiązek zwrotu pobranej kwoty. Organ rentowy wskazywał bowiem, że w okresie orzeczonej niezdolności do pracy objętym decyzją ubezpieczony wykonywał pracę zarobkową na rzecz drugiego płatnika składek czyli Centrum Szkolenia Sportowego w S. i otrzymał za tę pracę wynagrodzenie.

Keywords

AI generated
occupational disability pension sick pay insurance benefits concept of occupational disease remuneration of work suitable wage unauthorized gainful employment

Cited Legislation

AI generated
art. 92 § 4 k.p
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt IX U 703/24

UZASADNIENIE

Decyzją z 9 września 2024 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił W. K. prawa do zasiłku chorobowego za okres 5 - 7 listopada 2020 r. z tytułu ubezpieczenia w postaci zatrudnienia w Centrum Żeglarskim w S. i zobowiązał go do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w kwocie 286, 71 zł z odsetkami w wysokości 106, 04 zł. Uzasadniając swoje stanowisko organ wskazał, że w okresie objętym decyzją ubezpieczony wykonywał pracę na rzecz innego płatnika składek – Centrum (...) w S. i otrzymał za ten okres wynagrodzenie.

W. K. wniósł odwołanie od tej decyzji domagając się jej zmiany w całości i wskazując, że dni objęte zwolnieniem lekarskim nie pozostawały dla niego dniami pracy w Centrum (...) w S., w którym był zatrudniony w wymiarze 3/18 etatu. Dołączył też umowę o pracę potwierdzającą wskazany wymiar czasu pracy. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania wywodząc jak w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił następujący stan faktyczny. W 2020r. W. K. był zatrudniony na podstawie umów o pracę w dwóch podmiotach: Centrum Żeglarskim w S. i Centrum (...) w S..

W Centrum (...) ubezpieczony był zatrudniony jako nauczyciel w wymiarze 3/18 etatu z miesięcznym wynagrodzeniem zasadniczym 541, 67 zł. W Centrum Żeglarskim w S. pracował w pełnym wymiarze czasu pracy. Dowód: umowa o pracę – k. 4, przesłuchanie ubezpieczonego (zapis skrócony – k. 30 – 31) 5 listopada 2025r. ubezpieczony otrzymał zaświadczenie o niezdolności do pracy obejmujące okres 5 – 7 listopada 2020r., które przedstawił w Centrum Żeglarskim w S.. U drugiego płatnika składek takiego dokumentu nie przedłożył. Niesporne, nadto wykaz nieobecności pracownika - k. 17, zaświadczenie (...) k. 29 Powodem nieprzedstawienia zaświadczenia o niezdolności do pracy w Centrum (...) w S. była okoliczność, iż w okresie objętym dokumentem ubezpieczony nie miał u tego płatnika przewidzianych godzin pracy.

W. K. pracował we wskazanym Centrum jako instruktor żeglarstwa dla klas młodszych i zajęcia praktyczne z uwagi na uwarunkowania pogodowe prowadził jedynie w okresach: wrzesień – październik i marzec (albo kwiecień w zależności od aury) – czerwiec. Zresztą w siatce zajęć godziny żeglarstwa przypadały w tygodniu, którego część objęło zaświadczenie (...), na 2 listopada 2020r. Dowód: informacja centrum (...) – k. 21, wyciąg z dokumentu organizacja roku szkolnego – k. 22 – 23, przesłuchanie ubezpieczonego (zapis skrócony – k. 30 – 31) W okresie 5 – 7 listopada 2020r. ubezpieczony nie wykonywał żadnych obowiązków zawodowych wynikających z umowy, jaka wiązała go z Centrum Szkolenia Sportowego w S..

Nie podejmował też żadnej innej pracy zarobkowej. Dowód: przesłuchanie ubezpieczonego (zapis skrócony – k. 30 – 31) Za listopad 2020r. ubezpieczony otrzymał z Centrum Szkolenia Sportowego w S. wynikające z umowy wynagrodzenie. Niesporne Za okres 5 – 7 listopada 2020r. Centrum Żeglarskie w S. wypłaciło ubezpieczonemu zasiłek chorobowy w wysokości 286, 71 zł. Niesporne, nadto zestawienie nieobecności – k. 17 Nieobecność chorobowa w okresie 5 – 7 listopada 2020r. nie była pierwszą taką nieobecnością ubezpieczonego w Centrum Żeglarskim w S. w 2020r.

Wcześniej w 2020r. ubezpieczony był niezdolny do pracy z powodu choroby przez 28 dni. Dowód: zestawienie nieobecności – k. 17 W. K. urodził się w (...)r. Niesporne Pismem z 29 lipca 2024r. organ rentowy poinformował ubezpieczonego o wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie prawidłowości wykorzystywania przez niego zwolnienia lekarskiego za okres 5-7 listopada 2020r. wskazując, iż uzyskał informację, że za wskazany okres adresat pisma otrzymał przychody u płatnika składek CSK. Pismem z 30 lipca 2024r. organ wystąpił do Centrum (...) w S. o podanie, czy ubezpieczony świadczył pracę w okresie 5-7 listopada 2020r. i czy za ten okres otrzymał wynagrodzenie.

Odpowiedź na to ostatnie pismo wpłynęła 8 sierpnia 2024r. Wskazano w niej, że W. K. w okresie 5 – 7 listopada 2020r. „wg posiadanych informacji świadczył pracę i otrzymał za wymieniony okres wynagrodzenie”. Odpowiedź złożono drogą elektroniczną, nie zostało w niej wskazane przez kogo została sporządzona. Organ rentowy nie podejmując dalszych czynności w celu wyjaśnienia sprawy sporządził notatkę, w której uznał, że doszło do nadpłaty na rzecz ubezpieczonego zasiłku chorobowego przez Centrum Żeglarskie w S.. Stwierdził przy tym, iż za wskazany okres ubezpieczony nabył prawo do wynagrodzenia chorobowego, a nie zasiłku.

Dowód: pismo organu z 29 lipca 2024r. – nienumerowana ostatnia karta akt zasiłkowych, pismo organu z 30 lipca 2024r. – nienumerowana przedostania karta akt zasiłkowych, pismo ogólne do ZUS – nienumerowana trzecia od końca karta akt zasiłkowych, notatka z 12 sierpnia 2024r. – nienumerowana czwarta od końca karta akt zasiłkowych Sąd zważył, co następuje. Kwestię świadczeń z ubezpieczenia chorobowego, do których należy zasiłek chorobowy, regulują przepisy ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (na dzień decyzji t.j.

Dz.U.2023.2780), zwanej dalej ustawą zasiłkową. Zgodnie z art. 6 ust. 1 tej ustawy zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Ubezpieczony traci jednak prawo do zasiłku chorobowego, jeśli w okresie orzeczonej niezdolności do pracy wykonuje pracę zarobkową albo wykorzystuje zwolnienie niezgodnie z jego celem; utrata prawa dotyczy całego okresu objętego zwolnieniem. Wynika to z art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej. Świadczenia z tytułu niezdolności do pracy, co do których stwierdzono, że w okresie ich pobierania świadczeniobiorca wykonywał pracę zarobkową lub wykorzystywał zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia stanowią świadczenia nienależnie pobrane (art. 84 ust. 2 pkt 3 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych /na dzień zaskarżonej decyzji t.j.

Dz.U. 2024.497/) i jako takie podlegają zwrotowi z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w wysokości i na zasadach określonych przepisami prawa cywilnego; odsetki, co do zasady są naliczane od dnia następującego po dniu wypłaty świadczenia do dnia spłaty (art. 84 ust. 1 wskazanej ustawy). W niniejszej sprawie spornym pozostawało prawo W. K. do zasiłku chorobowego wypłaconego z jednego z tytułów ubezpieczenia pracowniczego, a w konsekwencji także obowiązek zwrotu pobranej kwoty. Organ rentowy wskazywał bowiem, że w okresie orzeczonej niezdolności do pracy objętym decyzją ubezpieczony wykonywał pracę zarobkową na rzecz drugiego płatnika składek czyli Centrum Szkolenia Sportowego w S. i otrzymał za tę pracę wynagrodzenie.

Postępowanie dotyczy prawa do pobranego już świadczenia czyli takiego, do którego przesłanki zostały pozytywnie zweryfikowane przez płatnika składek będącego jednocześnie płatnikiem zasiłku (art. 61 ust. 1 pkt 1 ustawy zasiłkowej) i to kilka lat wcześniej. Ponowna weryfikacja tych przesłanek przez organ powinna być rzetelna, co oznacza, że organ winien wyjaśnić wszelkie nasuwające się wątpliwości, a także uzyskać stanowisko pobierającego zasiłek. Wykazanie negatywnych przesłanek do świadczenia spoczywa tu na organie rentowym.

Dotyczy to także postępowania sądowego. Tymczasem w tej sprawie organ takiej rzetelnej analizy nie przeprowadził ograniczając się do analizy dokumentacji zgłoszeniowej i rozliczeniowej (którą najpewniej dysponował kilka lat wcześniej) i zapytania skierowanego do Centrum (...). Odpowiedź na to zapytanie (nie wiadomo przez kogo w istocie udzielona) zawierała sformułowania budzące wątpliwości co do pewności zawartych w niej danych (zwrot „wg posiadanych informacji”) i nie obejmowała wskazania, w oparciu o jakie dokumenty jej udzielono.

Organ nie zwrócił się jednak ani o ewidencję czasu pracy/inny dokument potwierdzający obecność pracownika w okresie objętym zapytaniem ani nawet o wskazanie, w oparciu o co odpowiedzi udzielono, choć podstawa wymiaru składek w dokumentacji rozliczeniowej musiała wskazywać na pracę w mniejszym wymiarze niż na pełny etat, a tym samym możliwość wykonywania tej pracy nie we wszystkie, a tylko niektóre dni robocze danego tygodnia. O braku rzetelności organu świadczy także błędne przyjęcie, iż ubezpieczony nie powinien otrzymać zasiłku chorobowego, a wynagrodzenie chorobowe w sytuacji, gdy miał on ukończony 50 rok życia i w tym samym roku kalendarzowym był niezdolny wcześniej do pracy przez ponad 14 dni (art. 92 § 4 k.p.) Działanie organu nie tylko było nierzetelne, ale i naruszające przewidziany przepisami tryb ustalania okoliczności z art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej określony w art. 68 tej ustawy (do którego odsyła art. 17 ust. 3 ustawy zasiłkowej).

Organ nie wykazał, by przeprowadził kontrolę zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie szczegółowych zasad i trybu kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy oraz formalnej kontroli zaświadczeń lekarskich (Dz.U. 1999.65.743) wydanego na podstawie art. 68 ust. 2 ustawy zasiłkowej. W aktach organu nie ma śladu innych czynności podejmowanych w ramach kontroli niż poinformowanie ubezpieczonego o wszczęciu postepowania i pozyskanie budzącej wątpliwości informacji z Centrum (...) w S., brak też protokołu kontroli, który powinien być ubezpieczonemu doręczony z możliwością ustosunkowania się do jego treści (§ 9 powołanego rozporządzenia).

Te nieprawidłowości proceduralne nie mogą być oczywiście samodzielną podstawą do zmiany decyzji organu, muszą być jednak uwypuklone, bo gdyby organ stosował przepisy, prawdopodobnie pozyskałby już w toku swojego postępowania informacje wskazujące, że W. K. w rzeczywistości w okresie objętym zwolnieniem pracy nie wykonywał. Jak się jednak wydaje, organ nie zmierzał do ustalenia rzeczywistych okoliczności, a jedynie do pozbawienia ubezpieczonego świadczenia niezależnie od tego, czy są ku temu podstawy. Gdyby było inaczej, podjąłby wszak dodatkowe działania wyjaśniające po zapoznaniu się z treścią odwołania i załączoną doń umową o pracę.

Ta bowiem potwierdzała zatrudnienie ubezpieczonego w wymiarze czasu pracy 3/18. Taki zapis oznacza, że ubezpieczony pracował na 1/6 etatu, czyli miał do przepracowania 6, 67 godzin tygodniowo, w tym 3 godziny prowadzone bezpośrednio z uczniami (art. 42 ust. 1 - 3 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 Karta Nauczyciela /t.j.Dz.U. 2024.986/. Skoro W. K. był w Centrum Szkolenia Sportowego w S. zatrudniony jako nauczyciel, to musiał być obecny w miejscu pracy zgodnie z siatką zajęć (planem lekcji) ustaloną z uwzględnieniem obowiązującego go wymiaru czasu pracy.

Nie musiał wykonywać obowiązków każdego dnia tygodnia (a zatem także w dniach, za które organ domaga się zwrotu świadczenia), a mógł z powodzeniem zrealizować je jednego dnia. W toku procesu organ nie wykazał, by w okresie 5 – 7 listopada 2020r. W. K. w istocie wykonywał obowiązki zawodowe wynikające ze wskazanej umowy o pracę, a zatem by wykonywał pracę zarobkową na rzecz tego płatnika, któremu zwolnienia nie przedłożył (ani jakakolwiek inną). Zgromadzone przez sąd dowody, a to informacja płatnika składek i korespondujące z nią przesłuchanie ubezpieczonego przeczą uznaniu, że zaistniały okoliczności z art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej.

Wynika z nich bowiem, że w okresie objętym decyzją ubezpieczony nie miał zaplanowanych zajęć i ich nie realizował. Okoliczność, iż informacje udzielone przez płatnika w postępowaniu przed organem i sądem się różnią, nie sprzeciwia się oparciu na tej drugiej. Pochodzi ona bowiem od osoby uprawnionej do reprezentacji płatnika i dołączony jest do niej wydruk z dokumentu „Organizacja roku szkolnego”, z którego dodatkowo wynika, że zajęcia dydaktyczne ubezpieczonego były w planie zajęć przewidziane na dzień 2 listopada 2020r. (niezależnie od tego, czy realnie je zrealizowano czy też nie z uwagi na porę roku).

Samo to, że ubezpieczony otrzymał od Centrum (...) w S. wynagrodzenie za listopad 2020r. w pełnej wysokości, nie stanowi przeszkody do uzyskania zasiłku z innego tytułu ubezpieczenia za część tego miesiąca. Przesłankę negatywną z art. 12 ust. 1 ustawy zasiłkowej w postaci otrzymywania wynagrodzenia należy odnosić wyłącznie do tego samego tytułu ubezpieczenia. Związana jest ona bowiem z funkcją kompensacyjną zasiłku chorobowego. Zresztą wynagrodzenie wypłacane jest za dni pracy czyli w przypadku zatrudnienia ubezpieczonego w Centrum (...) w S. za dni inne niż objęte zwolnieniem lekarskim.

W tych warunkach sąd na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję w całości. ZARZĄDZENIE 1. (...) 2. (...) 3. (...)