Legislator Case Law & Legislation
III AUa 2155/21 AI generated

III AUa 2155/21 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 2155/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Bielsku-Białej wyrokiem z dnia 14 października 2021r. zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 17 lutego 2021r. i przyznał J. P. prawo do emerytury pomostowej od dnia 2 marca 2021r., zasądzając w punkcie dwa na jego rzecz od organu rentowego kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty. Sąd pierwszej instancji ustalił, iż J. P., urodzony (...), w dniu złożenia wniosku o emeryturę pomostową pobierał zasiłek chorobowy – do dnia 1 marca 2021r.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 k.p.c, art. 386 § 1 k.p.c; III AUa 2155/21 · Sąd powszechny: Odwołujący spełnił przesłanki z § 2 ust. 1 i § 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach (…) Zał. nr 1 Wykaz A Dział VIII poz. 13 i 15, w zw. z zarządzeniem Ministra Komunikacji z 29 czerwca 1983r. w sprawie prac w szczególnych warunkach (…) DZ.Urz. MK z 13 lipca 1983 r Zał. nr 1 Wykaz A Dział VIII poz. 13 – prace zakładowych służb kolejowych ust. 4, ust. 15, poz. 14 ust. 15 i poz. 16 ust.

Keywords

AI generated
partial capacity for work job classification suitable employment recognition of the occupational origin special jurisdiction for employment contracts determination of work incapacity

Cited Legislation

AI generated
art. 233 k.p.c
art. 386 § 1 k.p.c
Biorąc pod uwagę powyższe okoliczności apelacja organu rentownego okazała się zasadna, a Sąd Apelacyjny zmuszony był zmienić zaskarżony wyrok - w trybie art. 386 § 1 k.p.c.
AI generated
IV U 591/16
Skarżący Z. E. wniósł odwołanie od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w E. z dnia 9 marca 2016r., znak (...), odmawiającej mu prawa do emerytury. Ubezpieczony podniósł, że wykonywał pracę w warunkach szczególnych w okresie zatrudniania w Zespole Szkół im. (...) 1939r. w I. od dnia 1 lipca 1979r. do dnia 31 grudnia 1997r. na stanowiskach kierowcy (...)
VI U 114/22
Decyzją z dnia 18 października 2021 r.
VIII U 1900/23
Decyzją z dnia 6 października 2023 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., po rozpatrzeniu wniosku M.
VI U 2735/15
Decyzją z dnia 12 sierpnia 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
VIII U 23/24
po dniu 31 grudnia 2008 r. nie wykonywała pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3; w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3. Przytoczony przepis zmienia wymagania konieczne do uzyskania emerytury pomostowej dla osób niespełniających warunku z art. 4 pkt 6 ustawy, zwalniając je z konieczności wykonywania po 31 grudnia 2008 roku pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 tej ustawy, jednakże wprowadza w to miejsce wymaganie, aby ubiegający się o rozważane świadczenie spełniał w dniu wejścia w życie ustawy (1 stycznia 2009 roku) warunek posiadania co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 2155/21

UZASADNIENIE

Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Bielsku-Białej wyrokiem z dnia 14 października 2021r. zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 17 lutego 2021r. i przyznał J. P. prawo do emerytury pomostowej od dnia 2 marca 2021r., zasądzając w punkcie dwa na jego rzecz od organu rentowego kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty. Sąd pierwszej instancji ustalił, iż J. P., urodzony (...), w dniu złożenia wniosku o emeryturę pomostową pobierał zasiłek chorobowy – do dnia 1 marca 2021r.

Odwołujący pozostawał w zatrudnieniu do 31 października 2020r. w (...). J. P. pobierał zasiłki chorobowe po ustaniu zatrudnienia w okresie od 1 listopada 2020r. do 1 marca 2021r. Sąd ustalił, że odwołujący od 1 grudnia 1983r. do 31 października 2020r. pracował w (...) S.A. w W., w pełnym wymiarze czasu pracy, wykonując pracę: robotnika kwalifikowanego, elektromontera sieci trakcyjnej, elektromontera sieci i urządzeń elektrotrakcyjnych, mechanika, starszego robotnika kwalifikowanego, starszego elektromontera, specjalisty montera i elektromontera kwalifikowanego oraz kierownika pociągu gospodarczego i roboczego.

Pracodawca wystawił ubezpieczonemu świadectwo wykonywania pracy w szczególnych warunkach za okres zatrudnienia w jednostce organizacyjnej (...) od 1 grudnia 1983r. do 31 grudnia 2008r. – praca wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. W świadectwie pracy w szczególnych warunkach podano, że w okresie od 2010r. do 2011r. także wykonywał pracę w szczególnych warunkach, ale nie sprecyzowano wymiaru czasu pracy w poszczególnych okresach lat 2010 i 2011. W okresie od 1 grudnia 1983r. do 14 marca 1984r. ubezpieczony pracował jako robotnik kwalifikowany, w pełnym wymiarze czasu pracy, w systemie zmianowym - (...), zajmując się naprawianiem lokomotyw spalinowych i innych urządzeń związanych z taborem kolejowym i utrzymaniem ruchu pociągów.

Od 15 marca 1984r. ubezpieczony pracował w Oddziale (...) w B. Odcinek (...) jako elektromonter sieci trakcyjnej (naprawy, przeglądy sieci, naprawy usterek i in.). Od 1 sierpnia 1986r. do 31 sierpnia 1994r. pracował jako elektromonter sieci i urządzeń elektrotrakcyjnych stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Następnie, otrzymał angaż na stanowisko starszego robotnika kwalifikowanego w Sekcji (...) w B., wykonując stale i w pełnym wymiarze czasu pracy czynności związane bezpośrednio z utrzymaniem ruchu pociągów (utrzymanie sieci trakcyjnej).

Od 1 maja 1995r. odwołujący pełnił obowiązki starszego elektromontera w pełnym wymiarze czasu pracy. W dalszej kolejności Sąd Okręgowy ustalił, iż 18 lutego 2003r. wszedł w życie Zakładowy Układ Zbiorowy Pracy dla pracowników (...), zgodnie z którym w zakresie warunków pracy odwołujący nadal pracował w Sekcji (...), a jego stanowisko określono jako – specjalista monter. W zakresie warunków płacy m.in. przysługiwał mu dodatek za pracę w warunkach szkodliwych dla zdrowia według zasad określonych w załączniku nr 12 do w/w ZUZP.

Pracę powyższą świadczył do 31 grudnia 2008r. i w późniejszym okresie zatrudnienia. Odwołujący obok obowiązków specjalisty montera wykonywał także obowiązki kierownika pociągu gospodarczego i roboczego w niepełnym wymiarze czasu pracy, a to po ukończeniu specjalnego kursu w 2000r. Pracę montera sieci i kierownika pociągu odwołujący świadczył co najmniej w okresie od 1 marca 2010r. do 31 maja 2011r., od 1 sierpnia 2011r. do 31 sierpnia 2011r., od 1 października 2011r. do 30 kwietnia 2012r., od 1 czerwca 2012r. do 30 listopada 2011r.

Jako kierownik pociągu odwołujący przygotowywał do wyjazdu pociągi (sprawdzał hamulce, sygnalizację i in.). W trakcie ośmiogodzinnego dnia pracy wykonywał pracę elektromontera i kierownika pociągu, mimo że nie powinno się łączyć tych funkcji. W rozważaniach prawnych Sąd pierwszej instancji wskazał, iż w sprawie znajdują zastosowanie przepisy art. 49 pk 1-3 w zw. z art. 3 ust. 7 ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych (Dz. U. z 2018r. poz. 1924 i zm.). W ocenie tego Sądu materiał dowodowy, tzn. dokumenty zawarte w aktach osobowych odwołującego, uzupełnione jego wiarygodnymi zeznaniami na okoliczność charakteru pracy świadczonej w okresie od 1 grudnia 1983r. do 31 grudnia 2008r., pozwoliły uznać, że spełnił on warunki wskazane w cyt. wyżej przepisach.

W szczególności, z dokumentacji osobowej ubezpieczonego jednoznacznie wynika, że od początku zatrudnienia w (...) jako robotnik kwalifikowany wykonywał prace związane bezpośrednio z utrzymaniem ruchu pociągów, a następnie od 15 marca 1984r. prace elektromontera sieci i elektromontera sieci i urządzeń elektrotrakcyjnych. Do 31 grudnia 2008r. stale i w pełnym wymiarze czasu pracy świadczył pracę kwalifikowaną jako praca w szczególnych warunkach, co potwierdził także pracodawca ubezpieczonego. Odwołujący spełnił warunki z art. 3 pkt 7 w zw. z art. 49 ustawy z emeryturach pomostowych, bowiem urodził się po dniu 31 grudnia 1948r., legitymuje się w dniu 1 stycznia 2009r. minimalnym 15 letnim okresem pracy w szczególnych warunkach, osiągnął wymagany wiek 60 lat, legitymuje się okresami składkowymi i nieskładkowymi, wykonywał przed dniem 1 stycznia 1999r. prace w szczególnych warunkach w rozumieniu przepisów art. 32 i 33 ustawy z dnia 17 grudnia 1999r. o emeryturach i rentach z FUS, jak też rozwiązano z nim stosunek pracy.

Odwołujący spełnił przesłanki z § 2 ust. 1 i § 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach (…) Zał. nr 1 Wykaz A Dział VIII poz. 13 i 15, w zw. z zarządzeniem Ministra Komunikacji z 29 czerwca 1983r. w sprawie prac w szczególnych warunkach (…) DZ.Urz. MK z 13 lipca 1983 r Zał. nr 1 Wykaz A Dział VIII poz. 13 – prace zakładowych służb kolejowych ust. 4, ust. 15, poz. 14 ust. 15 i poz. 16 ust.

1. Odwołujący pozostawał w zatrudnieniu do 31 października 2020r., a zasiłek chorobowy został wypłacony po raz ostatni 1 marca 2021r., wobec tego świadczenie należało przyznać, zgodnie z art. 15 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych, od dnia 2 marca 2021r. W ocenie Sądu Okręgowego nie było podstaw do uznania, że odwołujący stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę kierownika pociągu gospodarczego i roboczego, mimo, że posiadał stosowne uprawnienia do wykonywania tych czynności oraz realizował te czynności w połączeniu ze stanowiskiem specjalisty montera. Sąd pierwszej instancji orzekł na mocy art. 477 14 § 2 k. p. c., zaś o kosztach zastępstwa procesowego po myśli art. 98 § 1 i 2, art. 98 § 1 1 k. p. c. oraz § 9 ust . 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności adwokacie (Dz. U. poz. 1800 i zm.). Apelację od wyroku wniósł organ rentowy. Organ rentowy zaskarżył wyrok w całości, zarzucając mu:

1. naruszenie przepisów prawa materialnego – art. 3 w zw. z art. 49, art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych (Dz. U. z 2018r., poz. 1924), poprzez błędne ustalenie, że ubezpieczony nabył prawo do emerytury pomostowej, mimo że ubezpieczony na przestrzeni całego życia nie wykazał żadnego okresu pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3;

1. naruszenie przepisów postępowania, tj. art. 233 k.p.c. poprzez dokonanie w sposób dowolny oceny zebranego materiału, skutkujące przyjęciem, że odwołujący spełnia warunki do przyznania emerytury pomostowej. Skarżący wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku w całości poprzez oddalenie odwołania. W uzasadnieniu swojego stanowiska apelujący wskazał, iż Sąd pierwszej instancji oparł się wyłącznie na przepisach rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze i nie wskazał przepisów ustawy o emeryturach pomostowych, które jego zdaniem winny mieć zastosowanie w sprawie.

J. P. w odpowiedzi na apelację wniósł jej oddalenie oraz zasądzenie na swoją rzecz od organu rentowego zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w wysokości według norm przepisanych - z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi za czas od dnia uprawomocnienia się wyroku Sądu drugiej instancji w przedmiocie kosztów postępowania do dnia zapłaty. Rozpoznając apelację organu rentowego, Sąd Apelacyjny ustalił i zważył, co następuje. Apelacja organu rentowego okazała się zasadna, stąd zaszła konieczność wydania w sprawie orzeczenia kasatoryjnego.

Ubezpieczony wystąpił o ustalenie prawa do emerytury pomostowej; materialnoprawną podstawę roszczenia stanowią przepisy ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2018r., poz. 1924). Ustawa w swoim założeniu miała ograniczyć krąg uprawnionych osób do otrzymania świadczenia poprzedzającego emeryturę uzyskiwaną w ustawowym wieku emerytalnym. Służą do tego przepisy art. 4 i art. 49 ustawy, narzucające znacznie wyższe rygory w zakresie rodzaju świadczonej pracy, niż to miało miejsce w oparciu o przepisy ustawy z dnia 17 grudnia o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity:

Dz. U. z 2022r. poz. 504) i funkcjonujące wraz z nią przepisy rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Obecnie katalog wykazu prac w szczególnych warunkach i o szczególnym charakterze znajduje się w załącznikach nr 1 i 2 do ustawy o emeryturach pomostowych. Zwraca uwagę znacznie zawężony krąg prac objętych przywilejem, przy czym w dalszym ciągu wymaganym jest, by rodzaj opisanych w załącznikach prac wykonywać w pełnym wymiarze czasu pracy (art. 3 ust. 4 i 5 ustawy).

Ubezpieczony przez cały okres swojej aktywności zawodowej wykonywał prace elektromontera sieci trakcyjnej i urządzeń elektrotrakcyjnych na kolei, co kwalifikowano jako prace w szczególnym charakterze, uprawniające do obniżenia wieku emerytalnego – w oparciu o treść § 4 ust. 3 rozporządzenia. W chwili obecnej tylko niektórym pracom wykonywanym na kolei nadano status pracy w szczególnym charakterze – opis tych prac znajduje się pod pozycjami 5 i 6 załącznika nr 2 do ustawy pomostowej. I tak według pozycji 5 są to prace maszynistów pojazdów trakcyjnych i kierowników pociągów, zaś wedle pozycji 6 prace bezpośrednio przy ustawianiu drogi przebiegu pociągów i pojazdów metra.

Analiza sytuacji ubezpieczonego wskazuje, iż do uzyskania prawa do emerytury pomostowej winien on wykazać po dniu 31 grudnia 2008r. okres pracy według załącznika nr 2 poz. 5 lub 6 do ustawy, świadczonej w pełnym wymiarze czasu pracy, przy czym mowa tu o pracy kierownika pociągu. Tymczasem zarówno z dokumentacji dołączonej do akt sprawy, jak i z zeznań samego ubezpieczonego, złożonych na rozprawie przed Sądem Apelacyjnym w dniu 15 grudnia 2022r., wynika, iż jego praca kierownika pociągu ograniczała się z reguły do kilku godzin podstawowego czasu pracy, a w pozostałym zakresie polegała na pracy elektromontera, tj. pracy nie objętej wykazem.

Wypada zwrócić uwagę, iż sam pracodawca wskazywał na prace ubezpieczonego w charakterze kierownika pociągu gospodarczego i roboczego, świadczone w niepełnym wymiarze czasu pracy (patrz; pismo z dnia 19 stycznia 2021r. - k. 13 a.s.). Należy wskazać, iż przepisów w zakresie prawa do świadczeń nie wolno traktować rozszerzająco, co oznacza, iż nie sposób przyjąć istnienia tej pracy świadczonej w pełnym wymiarze wbrew zgromadzonemu materiałowi dowodowemu. Wypada przyznać rację organowi rentowemu, zwracającemu uwagę, iż Sąd pierwszej instancji w uzasadnieniu do kontrolowanego orzeczenia nie odniósł się żadną miarą do treści przepisów załącznika, których analiza w zakresie spełnienia warunków ustawowych dopiero dawałaby uprawnienie do uzyskania świadczenia.

Biorąc pod uwagę powyższe okoliczności apelacja organu rentownego okazała się zasadna, a Sąd Apelacyjny zmuszony był zmienić zaskarżony wyrok - w trybie art. 386 § 1 k.p.c. /-/SSA Gabriela Pietrzyk-Cyrbus