Legislator Case Law & Legislation
III U 616/24 AI generated

III U 616/24 · Sąd powszechny

Case Number III U 616/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 26 listopada 2024 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego ustalił w stosunku do T. B. (2) nadpłatę od 1 lipca 2024 roku 50% części uzupełniającej renty rolniczej z powodu wyłączenia jej męża z ubezpieczenia społecznego rolników z okresem wstecznym tj. od 25 czerwca 2024 roku. Stosownie do art. 28 ust. 3 i 11 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz. U. z 2024 r., poz.

Legislator headnote

AI generated

art. 6 k.c; III U 616/24 · Sąd powszechny: Na wstępie wskazać należy, że spór w niniejszej sprawie powstał w kwestii ustalenia tego, czy odwołująca ma prawo do części uzupełniającej renty rolniczej w okresie od dnia od 1 lipca do 31 października 2024 roku, czy też nie i w związku z powyższym, czy jest zobowiązana do zwrotu wypłaconej jej kwoty renty rolniczej w części uzupełniającej za ten okres czy też nie. Zgodnie z treścią art. 24 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz.

Keywords

AI generated
splitting of pensions for spouses suspension of pension widower's pension parents' pension wages for housework rent deduction in supplementary benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 6 k.c
4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników - Sąd Okręgowy uznał, że przy rozstrzygnięciu niniejszej sprawy zasadnicze znaczenie winna znaleźć zasada wyrażona w art. 6 k.c., zastosowana odpowiednio w postępowaniu z zakresu ubezpieczeń społecznych.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III U 616/24

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 kwietnia 2025r. Sąd Okręgowy w Suwałkach III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Cezary Olszewski Protokolant: Marta Majewska Wronowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 17 kwietnia 2025r. w S. sprawy T. B. (1) przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o zwrot nienależnie pobranych świadczeń w związku z odwołaniem T. B. (1) od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 26 listopada 2024 r. znak (...)-2/25 zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdza brak podstaw do obniżenia świadczenia T. B. (1) oraz ustalenia nadpłaty i ustala, iż nie jest ona zobowiązana do zwrotu należności w kwocie 3045,44 zł (trzech tysięcy czterdziestu pięciu złotych i 44/100).

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 26 listopada 2024 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego ustalił w stosunku do T. B. (2) nadpłatę od 1 lipca 2024 roku 50% części uzupełniającej renty rolniczej z powodu wyłączenia jej męża z ubezpieczenia społecznego rolników z okresem wstecznym tj. od 25 czerwca 2024 roku. Stosownie do art. 28 ust. 3 i 11 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz. U. z 2024 r., poz.

90) od 1 lipca 2024 roku nie przysługiwało jej prawo do 50% części uzupełniającej renty rolniczej ponieważ mąż został wyłączony z ubezpieczenia społecznego rolników z okresem wstecznym, a ona nadal prowadziła działalność rolniczą. T. B. (2) była pouczona o okolicznościach powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń, a mimo zajścia tych okoliczności pobierała przesyłane świadczenia. W okresie od 1 lipca 2024 roku do 31 października 2024 roku pobrała świadczenie w kwocie 3.045,44 zł i do zwrotu takiej kwoty została zobowiązana wraz z odsetkami naliczonymi od dnia wydania przedmiotowej decyzji.

Organ rentowy wskazał konto, na które winna przelać nadpłaconą kwotę. W przypadku jej nieuiszczenia miał wdrożyć postępowanie egzekucyjne. Odwołanie od powyższej decyzji złożyła T. B. (2), domagając się jej zmiany. Zaprzeczyła, aby prowadziła jakąkolwiek działalność rolniczą. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie i podtrzymał podstawy skarżonej decyzji. Dodatkowo wskazał, iż odwołująca się wraz z mężem posiada zaległości w opłacaniu składek na ubezpieczenie społeczne rolników, za które odpowiada z nim solidarnie.

Na dzień 3 września 2024 roku zadłużenie wynosiło 39.623,73 zł i organ rentowy dokonał potrącenia z wypłacanego jej świadczenia (z kwoty wyrównania za okres od 24 czerwca 2024 roku do 30 września 2024 roku). Ponadto w dniu 9 września 2024 roku do P. Terenowej KRUS w S. wpłynęło zaświadczenie z ZUS o podleganiu przez S. B. – męża odwołującej - ubezpieczeniu społecznemu z tytułu zatrudnienia. Wobec powyższego decyzją z dnia 25 września 2024 roku jego ubezpieczenie społeczne rolników ustało od dnia 25 czerwca 2024 roku.

S. B. jest również właścicielem gospodarstwa rolnego o powierzchni powyżej 1 ha fizycznego i 1 ha przeliczeniowego i na podstawie domniemania zawartego przepisach ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników organ rentowy przyjął, że T. B. (1) nie zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej. Sąd ustalił, co następuje : S. B. (urodzony (...)) w dniu 6 lutego 1987 roku otrzymał od rodziców – J. i J. B. – gospodarstwo rolne. Ubezpieczeniem społecznym rolników był objęty od 1 stycznia 1983 roku. Gospodarstwo rolne obejmowało pow. 15,54ha (6,1445 ha przeliczeniowego).

Decyzją z dnia 25 września 2024 roku KRUS wyłączył S. B. z ubezpieczenia społecznego rolników. Decyzją uprawomocniła się w dniu 5 listopada 2024 roku. T. B. (1) (urodzona (...)) od 25 lipca 1992 roku pozostaje w związku małżeńskim ze S. B.. Odwołująca podlegała ubezpieczeniom rolniczym: emerytalno – rentowemu, wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu od 1 lipca 1992 roku do 11 listopada 2019 roku oraz od 16 czerwca 2022 roku (ustawowo). W okresie od 8 listopada 2019 roku do 14 czerwca 2022 roku podlegała powszechnemu ubezpieczeniu społecznemu z tytułu zatrudnienia.

W dniu 24 czerwca 2024 roku odwołująca wystąpiła z wnioskiem o rentę rolnicza. Decyzją z dnia 30 lipca 2024 roku odmówiono jej prawa do tego świadczenia z uwagi na brak stwierdzonej całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. T. B. (1) złożyła odwołanie od tej decyzji i organ rentowy na mocy art. 477 9 §2 1 k.p.c. uchylił ją i skierował wniosek do ponownego rozpoznania. Decyzją z dnia 4 września 2024 roku przyznano jej prawo do renty rolniczej od 24 czerwca 2024 roku do 31 sierpnia 2025 roku w kwocie do wypłaty 0zł.

Renta rolnicza składała się z części składowej i uzupełniającej. Część składowa wyniosła 320,73zł, natomiast część uzupełniająca 1.522,72zł. Łącznie renta rolnicza wyniosła 1.843,45zł brutto, czyli 1.677,45zł netto i taka kwota była potrącana przez organ rentowy z tytułu zaległych składek. Wysokość zadłużenia z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne za okres od 4 kwartału 2006 roku do 3 kwartału 2024 roku wynosiła 39.677,74 zł. Decyzją z dnia 15 października 2024 roku organ rentowy ponownie ustalił wysokość renty rolniczej odwołującej, w związku z informacją o decyzji z dnia 25 września 2024 roku o wyłączeniu S. B. z rolniczego ubezpieczenia społecznego.

Przyznał odwołującej prawo do renty rolniczej od dnia 1 listopada 2024 roku do 31 sierpnia 2025 roku. Część składowa wyniosła 320,73zł, natomiast część uzupełniająca 1.522,72zł. Natomiast z powodu niezaprzestania prowadzenia działalności rolniczej część uzupełniająca podlegała zawieszeniu w kwocie 761,36zł. Renta rolnicza odwołującej brutto wyniosła 1.082,09zł, a netto 985,09zł i ta kwota podlegała potraceniu z tytułu zaległych składek. Decyzją z dnia 15 listopada 2024 roku organ rentowy ustalił nadpłatę w wysokości 50% części uzupełniającej renty rolniczej za okres od 1 lipca do 31 października 2024 roku w kwocie 3.045,44 zł.

Decyzja ta została uchylona skarżoną decyzją z dnia 26 listopada 2024 roku. (dowód: wniosek o rentę rolniczą k. 1-9v akt KRUS, kserokopia aktu małżeństwa k. 11-11v akt KRUS, kserokopia aktu notarialnego k. 21-22v akt KRUS, karta ewidencja k. 31, 64 akt KRUS i k. 19-19v a.s., informacja ZUS k. 44-44v akt KRUS, decyzja k. 46, 69-73, 76 akt KRUS, informacja o wysokości zadłużenia k. 66, 78-84 akt KRUS i k. 16-18v a.s., informacja k. 1 akt zastępczych KRUS, decyzja k. 5-6, 11-12v, akt zastępczych KRUS). Odwołująca mieszka wraz z mężem w K. w siedlisku, które nie jest połączone z gospodarstwem rolnym.

Samo gospodarstwo jest niewiele oddalone od miejsca ich zamieszkiwania. Odwołująca ma problemy z nogą, na której pojawiała się rana. Gospodarstwo rolne prowadzi S. B. ponieważ to jest jego gospodarstwo. Małżonkowie pracują oddzielnie, każde osobno posykuje środki na własne utrzymanie. Odwołująca nie interesuje się i nie ingeruje w to jak mąż prowadzi gospodarstwo rolne, co sieje, czy uprawia. S. B. podtrzymał, że kwesta zaległości z tytułu składek jest jego sprawą i odwołująca nie ma z tym nic wspólnego. Gospodarstwo rolne jest jego i on zajmuje się jego prowadzeniem, zasiewa pole trawą, którą następnie kosi, beluje i sprzedaje hodowcom bydła.

Odwołująca nie ma do gospodarstwa żadnych praw. S. B. z zawodu jest rolnikiem i mechanikiem, aktualnie pracuje tylko na gospodarstwie. (dowód: zeznania odwołującej k. 30-30v a.s., wyjaśnienia S. B. k. 20-20 a.s., zeznania S. B. k. 30v a.s.

Sąd zważył, co następuje :

Na wstępie wskazać należy, że spór w niniejszej sprawie powstał w kwestii ustalenia tego, czy odwołująca ma prawo do części uzupełniającej renty rolniczej w okresie od dnia od 1 lipca do 31 października 2024 roku, czy też nie i w związku z powyższym, czy jest zobowiązana do zwrotu wypłaconej jej kwoty renty rolniczej w części uzupełniającej za ten okres czy też nie. Zgodnie z treścią art. 24 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz.

90) emerytura rolnicza, renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy oraz renta rolnicza szkoleniowa składa się z części składkowej i części uzupełniającej, ustalonych zgodnie z art. 25 i 26. Dla każdej z tych części ustala się wskaźnik wymiaru. Zgodnie z treścią art. 28 ustawy wypłata emerytury lub renty rolniczej z ubezpieczenia ulega częściowemu zawieszeniu na zasadach określonych w ust. 2-8, jeżeli emeryt lub rencista prowadzi działalność rolniczą (ust. 1). Zawieszenie wypłaty dotyczy:

1) części uzupełniającej emerytury rolniczej lub renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, 2) emerytury lub renty inwalidzkiej z ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych i członków ich rodzin w części równej 95% emerytury podstawowej - i obejmuje całość lub określony ułamek tej części świadczenia; ilekroć w ust. 3 i 5-7 jest mowa o zawieszeniu wypłaty w całości, w połowie albo w jednej czwartej - rozumie się odpowiednio zawieszenie wypłaty tej części świadczenia, jej połowy albo jednej czwartej (ust. 2). Wypłata ulega zawieszeniu w całości, jeżeli emeryt lub rencista nie zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej, z zastrzeżeniem ust. 5-7 i 9-11 (ust. 3). Uznaje się, że emeryt lub rencista zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej, jeżeli ani on, ani jego małżonek nie jest właścicielem (współwłaścicielem) lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym i nie prowadzi działu specjalnego, nie uwzględniając:

1) gruntów wydzierżawionych, na podstawie umowy pisemnej zawartej co najmniej na 10 lat i zgłoszonej do ewidencji gruntów i budynków, osobie niebędącej:

a) małżonkiem emeryta lub rencisty, b) jego zstępnym lub pasierbem, c) osobą pozostającą z emerytem lub rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym, d) małżonkiem osoby, o której mowa w lit. b lub c;

2) gruntów trwale wyłączonych z produkcji rolniczej na podstawie odrębnych przepisów, w tym zalesionych gruntów rolnych;

3) gruntów i działów specjalnych należących do małżonka, z którym emeryt lub rencista zawarł związek małżeński po ustaleniu prawa do emerytury lub renty rolniczej z ubezpieczenia;

4) własności (udziału we współwłasności) nieustalonej odpowiednimi dokumentami urzędowymi, jeżeli grunty będące przedmiotem tej własności (współwłasności) nie znajdują się w posiadaniu rolnika lub jego małżonka (ust. 4). W przypadku, gdy rencista lub emeryt uprawniony do emerytury z art. 19 ust. 1 prowadzi działalność rolniczą z małżonkiem podlegającym ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu z mocy ustawy, wypłata nie ulega zawieszeniu (ust. 11). Powyższe przypadki stanowią wprowadzone przez ustawodawcę domniemania zaprzestania prowadzenia działalności rolniczej.

Z kolei w myśl art. 52 ust. 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników w zw. z art. 138 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1251) osoba, która nienależnie pobrała świadczenia, jest obowiązana do ich zwrotu (ust. 1). Za nienależnie pobrane świadczenia w rozumieniu ust. 1 uważa się: 1) świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń albo wstrzymanie wypłaty świadczeń w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania; 2) świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych zeznań lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą świadczenia (ust.2).

Sąd Okręgowy podziela stanowisko zaprezentowane przez Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 6 maja 2004 roku, II UZP 5/04, zgodnie z którym wypłata części uzupełniającej świadczenia rolnika, który będąc właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa rolnego faktycznie nie prowadzi w nim działalności rolniczej w rozumieniu art. 6 pkt 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników nie ulega zawieszeniu na podstawie art. 28 ust. 1 i 3 w związku z ust. 4 tej ustawy. Sąd Najwyższy wyjaśnił, że swoista i nietypowa konstrukcja art. 28 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników prowadzi do wniosku, że ustawodawca przewidziane w nim przypadki prowadzenia gospodarstwa rolnego zmarginalizował z punktu widzenia zawieszalności wypłaty świadczeń i uznał, że mimo własności lub posiadania gruntów, działalność rolnicza nie jest prowadzona (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 7 lutego 2002 r., II UKN 49/01).

Zastosowana w tym wypadku technika legislacyjna sugeruje przyjęcie, że wyliczenie zawarte powyższym przepisie służy wyłącznie ułatwieniom dowodowym. Rolnicy, będący właścicielami gospodarstw wymienionych w art. 28 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników nie muszą wykazywać, że nie prowadzą w nich działalności rolniczej. Ten fakt uznaje sam ustawodawca. Mając na względzie specyfikę postępowania w sprawach ubezpieczeń społecznych oraz fakt, iż w przedmiotowej sprawie pomiędzy odwołującą, ale również jej mężem S. B. a organem ubezpieczeń społecznych powstał spór dotyczący prawa do części uzupełniającej emerytury, a nie zachodzi żaden z przypadków wskazanych w treści art. 28 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników - Sąd Okręgowy uznał, że przy rozstrzygnięciu niniejszej sprawy zasadnicze znaczenie winna znaleźć zasada wyrażona w art. 6 k.c., zastosowana odpowiednio w postępowaniu z zakresu ubezpieczeń społecznych.

Istnieje bowiem możliwość obalenia wyprowadzonego przez ustawodawcę domniemania prowadzenia działalności rolniczej. Wobec brzmienia powyższych przepisów zasadniczą kwestią było to, czy odwołująca w okresie od dnia 1 lipca do 31 października 2024 roku prowadziła gospodarstwo rolne, czy też nie. Kwestią drugorzędną pozostawało zaś pozostawanie przez jej męża – S. B. – powszechnemu ubezpieczeniu społecznemu i wyłączenie z ubezpieczenia rolniczego od dnia 25 czerwca 2024 roku. Okoliczność ta miałaby bowiem znaczenie jedynie w przypadku ustalenia, że odwołująca w spornym okresie prowadziła gospodarstwo rolne, co jednak nie miało miejsca.

Postępowanie dowodowe przeprowadzone w sprawie - w ocenie Sądu - w sposób niebudzący wątpliwości wykazało, że odwołująca nie prowadziła działalności rolniczej. Okoliczność tę potwierdziła sama odwołująca w trakcie zeznań, jak również jej mąż S. B.. Ich zeznania były zgodne co do tego, że S. B. gospodarstwo rolne nabył przed zawarciem związku małżeńskiego z odwołującą, zatem odwołującą nie była jego współwłaścicielem w ramach ustawowej wspólności małżeńskiej. Ponadto małżonkowie B. przejęli zasadę, że każde z małżonków będzie utrzymywać się samodzielnie, z tym że gospodarstwem zajmuje się wyłącznie S. B. z uwagi na posiadany tytuł prawny i specyfikę produkcji polegającą na zasianiu pola trawą, która jest koszona i belowana, a następnie sprzedawana jako pasza.

Do takiego rodzaju produkcji przy niewielkim zmechanizowaniu wystarcza praca jednego człowieka, zatem nie było nawet potrzeby by T. B. (1) uczestniczyła w pracach na tym gospodarstwie. Odwołująca niezależnie i odrębnie od męża zajmuje się swoim utrzymaniem, nie ingeruje w działanie gospodarstwa, ani w sposób jego prowadzenia. Podkreślenia wymaga, iż z racji na stan zdrowia i potwierdzoną przez organ rentowy całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym, odwołującą nie mogłaby w nim pracować. Wyjaśnienia oraz zeznania małżonków B. były stanowcze, jasne i korespondowały z materiałem dowodowym zgromadzonym jeszcze na etapie postepowania przed organem rentowym.

Sąd w całości uwzględnił je przy merytorycznym rozstrzyganiu w sprawie. Skoro więc odwołująca w okresie wskazanym w skarżonej decyzji nie prowadziła gospodarstwa rolnego (działalności rolniczej), to tym samym jest uprawniona do 100% części uzupełniającej renty rolniczej. Wbrew stanowisku organu rentowego, nie było podstaw do stwierdzenia nadpłaty części uzupełniającej renty rolniczej za okres wskazany w zaskarżonej decyzji, która to została przyznana należnie. Wobec tego odwołująca nie jest zobowiązana do zwrotu części uzupełniającej renty rolniczej przyznanie w okresie od dnia 1 lipca do 31 października 2024 roku.

Mając powyższe na względzie Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 14 §2 k.p.c., orzekł jak w sentencji. mt