Legislator Case Law & Legislation
VI U 403/23 AI generated

VI U 403/23 · Sąd powszechny

Case Number VI U 403/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 3 listopada 2023 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) – (...) w W. zobowiązał ubezpieczoną M. F. do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 5 434,56 zł, przy czym na ustaloną kwotą składały się: należność główna – 4 059,16 zł z funduszu chorobowego za okres od 15 sierpnia 2019 roku do 11 września 2019 roku oraz odsetki – 1 375,40 zł. W uzasadnieniu tej decyzji organ wywodził, że podczas niezdolności do pracy orzeczonych u płatnika (...) Sp. z o.o. w okresie od 15 sierpnia 2019 roku do 11 września 2019 roku ubezpieczona miała zawartą umowę zlecenia na czas od 1 kwietnia 2016 roku do 31 października 2020 roku w firmie (...) S.A.

Legislator headnote

AI generated

VI U 403/23 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art. 84 ust. 1 i 2 Ustawy systemowej (Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, tekst jedn. Dz.U. 2024 poz. 497 ze zm.) osoba, która pobrała nienależne świadczenie z ubezpieczeń społecznych, jest obowiązana do jego zwrotu wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie, w wysokości i na zasadach określonych przepisami prawa cywilnego, z uwzględnieniem ust.

Keywords

AI generated
reimbursement by health insurer sick pay insurance benefits claim for insurance benefits health insurance exemption admission to health insurance practice suspension of insurance benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 403/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 06 listopada 2024 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Północ w W. VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Protokolant: sędzia Iwona Dzięgielewska Ewelina Firlej-Połaniecka po rozpoznaniu w dniu 14 października 2024 r. w Warszawie na rozprawie sprawy z odwołania M. F. przeciwko pozwanemu Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddziałowi w W. z udziałem zainteresowanego (...) sp. z o. o. z siedzibą w W. o zwrot nienależnie pobranego zasiłku chorobowego na skutek odwołania M. F. od decyzji z dnia 3 listopada 2023 nr (...) (...) zwalnia odwołującą się M. F. z obowiązku zwrotu kwoty 5 434,56 zł( pięć tysięcy czterysta trzydzieści cztery złote pięćdziesiąt sześć groszy) wypłaconej z tytułu zasiłku chorobowego. Sygn. akt VI U 403/23

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 3 listopada 2023 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) – (...) w W. zobowiązał ubezpieczoną M. F. do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 5 434,56 zł, przy czym na ustaloną kwotą składały się: należność główna – 4 059,16 zł z funduszu chorobowego za okres od 15 sierpnia 2019 roku do 11 września 2019 roku oraz odsetki – 1 375,40 zł. W uzasadnieniu tej decyzji organ wywodził, że podczas niezdolności do pracy orzeczonych u płatnika (...) Sp. z o.o. w okresie od 15 sierpnia 2019 roku do 11 września 2019 roku ubezpieczona miała zawartą umowę zlecenia na czas od 1 kwietnia 2016 roku do 31 października 2020 roku w firmie (...) S.A.

Za okres od 15 sierpnia 2019 roku do 11 września 2019 roku płatnik wypłacił ubezpieczonej zasiłek chorobowy. W dniach 16 sierpnia 2019 roku oraz 10 września 2019 roku ubezpieczona wykonywała pracę na rzecz firmy (...) S.A. W związku z powyższym, w ocenie ZUS, ubezpieczona nie miała prawa do zasiłku chorobowego za ww. okres (Decyzja, akta ZUS). Pismem z dnia 6 grudnia 2023 roku (data wpływu do ZUS) M. F. wniosła odwołanie od ww. decyzji, zaskarżając ją w całości (Odwołanie – k. 1 – 2v.). W odpowiedzi na odwołanie z dnia 15 grudnia 2023 roku (data wpływu do tut.

Sądu) organ wnosił o jego oddalenie, podtrzymując swoje stanowisko, wyrażone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji (Odpowiedź na odwołanie – k. 4 – 5). Do sprawy przystąpił zainteresowany (...) Sp. z o.o., który wnosił o uwzględnienie odwołania (Pismo – k. 10, protokół rozprawy – k. 17 oraz e-protokół). Do zamknięcia rozprawy strony pozostawały na swoich stanowiskach. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Płatnik składek ubezpieczonej związany był z ubezpieczycielem (...) umową ubezpieczenia na życie dla swoich pracowników.

Procedura (...) wymaga, aby pracownik poświadczył dane, które generuje spółka. Raz w miesiącu trzeba było potwierdzić ilość osób ubezpieczonych oraz ilość osób zatrudnionych w systemie. W ramach przedsiębiorstwa płatnika składek upoważnione były do tego 2 – 3 osoby, w tym prezes spółki oraz ubezpieczona. W związku ze współpracą z (...) ubezpieczona zawarła z (...) S.A. z siedzibą w W. stosowną umowę cywilnoprawną o wprowadzanie danych do aplikacji rejestrator ubezpieczeń grupowych lub wykazów pisemnych związanych z wykonywaniem umów ubezpieczenia grupowego nr (...).

Głównie to ona zbierała dokumentację medyczną, wypełniała wniosek w imieniu ubezpieczonych. Pod koniec swojej pracy to ona zajmowała się sprawami związanymi z ubezpieczeniem na życie grupy ubezpieczonych przed laty pracowników płatnika składek (Dowód z:dokumentu: umowa – k. 28 – 31, przesłuchania stron – k. 61v. – 62 oraz e-protokół). Ubezpieczona M. F. w okresie od 15 sierpnia 2019 roku do 11 września 2019 roku posiadała orzeczoną niezdolność do pracy z powodu choroby i z tego tytułu płatnik składek (...) Sp. z o.o. wypłacił jej zasiłek chorobowy w kwocie 4 059,16 zł.

Łącznie zaś z odsetkami, należność podlegająca ewentualnemu zwrotowi wynosiła 5 434,56 zł (Bezsporne). W okresie zwolnienia lekarskiego, faktycznie za odwołującą czynności związane ze współpracą z (...) wykonywał prezes (...) Sp. z o.o., W. R.. Miał on pełen dostęp do wszystkich komputerów i zabezpieczeń. Ubezpieczona zaś nie wykonywała w tym czasie żadnej pracy. Zostawiła wszystkie dokumenty w otwartej szafce i pokazała innym, gdzie co się znajduje. Kody i loginy były w teczkach, spisane na kartkach. W rezultacie doszło do mylnego przypisania ubezpieczonej wykonywania pracy zarobkowej w trakcie zwolnienia lekarskiego oraz niesłusznego wypłacenia jej z tego tytułu wynagrodzenia przez (...) (Dowód z przesłuchania stron – k. 61v.

– 62 oraz e-protokół). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie faktów bezspornych między stronami postępowania, dowodu z dokumentu, obejmującego umowę ubezpieczonej z (...) S.A. z siedzibą w W. o wprowadzanie danych do aplikacji rejestrator ubezpieczeń grupowych lub wykazów pisemnych związanych z wykonywaniem umów ubezpieczenia grupowego nr (...) oraz dowodu z przesłuchania stron, w ramach którego złożone zeznania, jako spójne, logiczne i korespondujące ze sobą wzajemnie uznane zostały za wiarygodne i przydatne dla rozstrzygnięcia.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art. 84 ust. 1 i 2 Ustawy systemowej (Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, tekst jedn. Dz.U. 2024 poz. 497 ze zm.) osoba, która pobrała nienależne świadczenie z ubezpieczeń społecznych, jest obowiązana do jego zwrotu wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie, w wysokości i na zasadach określonych przepisami prawa cywilnego, z uwzględnieniem ust.

11. Odsetki, z zastrzeżeniem ust. 1a, są naliczane od dnia następującego po dniu wypłaty świadczenia do dnia spłaty (ust. 1); Za kwoty nienależnie pobranych świadczeń uważa się: 1) świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń albo wstrzymanie ich wypłaty w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca świadczenie była pouczona o braku prawa do ich pobierania; 2) świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie nieprawdziwych zeznań lub fałszywych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzania w błąd organu wypłacającego świadczenia przez osobę pobierającą świadczenia; 3) świadczenia z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej chorobą z ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego, co do których stwierdzono, że w okresie ich pobierania świadczeniobiorca wykonywał w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystywał zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia (ust. 2).

W realiach niniejszej sprawy brak było podstaw do orzekania w stosunku do ubezpieczonej obowiązku zwrotu nienależnie pobranego świadczenia z ubezpieczeń społecznych wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie, w wysokości i na zasadach określonych przepisami prawa cywilnego. Nie zaszedł bowiem żaden przypadek, określony w wyżej wymienionym przepisie, który pozwalałby uznać zasiłek macierzyński wypłacony ubezpieczonej za świadczenie nienależne. W realiach niniejszej sprawy spór koncentrował się wokół tego, czy w okresie pobierania zasiłku chorobowego świadczeniobiorca wykonywał w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystywał zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia.

Postępowanie w sprawie w sposób nie budzący wątpliwości wykazało, że tak nie było. Otóż doszło tu do mylnego przypisania ubezpieczonej wykonywania pracy zarobkowej w trakcie zwolnienia lekarskiego oraz niesłusznego wypłacenia jej z tego tytułu wynagrodzenia przez (...). Faktycznie bowiem za odwołującą czynności związane ze współpracą z (...) wykonywał prezes (...) Sp. z o.o., W. R.. Z tymi zaś czynnościami wiązały się zarzuty organu, odnośnie wykonywania przez ubezpieczoną pracy zarobkowej w okresie pobierania zasiłku chorobowego.

W konsekwencji, brak było przesłanek uznania świadczenia wypłaconego ubezpieczonej, jako nienależnego. Z podniesionych względów Sąd orzekł jak w sentencji na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c.