Legislator Case Law & Legislation
VI U 146/24 AI generated

VI U 146/24 · Sąd powszechny

Case Number VI U 146/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 4 grudnia 2023r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. stwierdził, że E. G. nie podlega od 1 lipca 2023r. obowiązkowym ubezpieczeniom : emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu z tytułu zatrudnienia u B. K.. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy podniósł, że w trakcie postępowania wyjaśniającego nie uzyskano wystarczających dowodów potwierdzających faktyczne świadczenie pracy przez ubezpieczoną. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła E. G., wnosząc o jej zmianę, albowiem jest pracownikiem B. K., a zawarta między stronami umowa odzwierciedla faktyczną wolę stron i stanowi podstawę świadczenia pracy na rzecz płatnika.

Legislator headnote

AI generated

VI U 146/24 · Sąd powszechny: Spór w przedmiotowej sprawie koncentrował się na kwestii, czy E. G. od 1 lipca 2023r. podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu z tytułu zatrudnienia u A. S.. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 1 i art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn.: Dz. U. 2020.266 z późn. zm.), obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu - podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są pracownikami.

Keywords

AI generated
occupational pension rights social insurance dispute social security for workers professional liability insurance social security liability determination of work incapacity
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

VI U 146/24

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ dnia 28 listopada 2024r. S ąd Okręgowy w B. VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia Karolina Chudzinska Protokolant: stażysta Izabela Daszkowskapo rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 listopada 2024 r. w B. sprawy z odwołania E. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 4 grudnia 2023 r. numer (...) w sprawie E. G. z udziałem zainteresowanej B. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. o ustalenie obowiązku ubezpieczenia zmienia zaskarżoną decyzję i ustala, że E. G. jako pracownik u płatnika składek B. K. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 1 lipca 2023 r. SSO Karolina Chudzinska Sygn. akt: VI U 146/24

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 4 grudnia 2023r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. stwierdził, że E. G. nie podlega od 1 lipca 2023r. obowiązkowym ubezpieczeniom : emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu z tytułu zatrudnienia u B. K.. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy podniósł, że w trakcie postępowania wyjaśniającego nie uzyskano wystarczających dowodów potwierdzających faktyczne świadczenie pracy przez ubezpieczoną. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła E. G., wnosząc o jej zmianę, albowiem jest pracownikiem B. K., a zawarta między stronami umowa odzwierciedla faktyczną wolę stron i stanowi podstawę świadczenia pracy na rzecz płatnika.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania oraz zasądzenie na jego rzecz kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. S ąd Okręgowy, ustalił co następuje: B. K. w ramach prowadzonej działalności gospodarczej zajmuje się stylizacją paznokci oraz prowadzi solarium w S. przy ul. (...). W sklepie mieszczącym się na drugiej strony ulicy pracowała, jako sprzedawca, E. G.. Poza świadczoną pracą ubezpieczona zajmowała się hobbystycznie stylizacją paznokci – dla siebie i znajomych.

Z uwagi na zerwanie umowy z dotychczasowym pracodawcą, ubezpieczona, podobnie jak inni pracownicy, straciła pracę w sklepie. W Urzędzie Pracy dowiedziała się o możliwości przekwalifikowania. Sąd Okręgowy ustalił powyższy stan faktyczny na podstawie zgromadzonych w sprawie dowodów z dokumentów ( w tym dokumentacji pracowniczej ), akt organu rentowego oraz w oparciu o zeznania złożone przez ubezpieczoną i płatnika ( nagranie rozprawy z dnia 19 września 2024r. ) oraz świadków: J. M., J. T. ( nagranie rozprawy z dnia 19 września 2024r. ), A.

B., N. B. i P. W. ( nagranie rozprawy z dnia 21 listopada 2024r. ) Sąd uznał za wiarygodne zeznania zarówno ubezpieczonej, jak i płatnika, bowiem treść tych zeznań znalazła potwierdzenie w zgromadzonych dokumentach oraz korelowała z treścią zeznań świadków. Także autentyczność złożonych do akt dokumentów nie została zakwestionowana przez strony. S ąd Okręgowy, zważył co następuje: Odwołanie ubezpieczonej w świetle zgromadzonego materiału dowodowego zasługuje na uwzględnienie i powoduje zmianę zaskarżonej decyzji.

Spór w przedmiotowej sprawie koncentrował się na kwestii, czy E. G. od 1 lipca 2023r. podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu z tytułu zatrudnienia u A. S.. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 1 i art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn.: Dz. U. 2020.266 z późn. zm.), obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu - podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są pracownikami.

Zasady podlegania określonemu rodzajowi ubezpieczeń społecznych wynikają z przepisów o charakterze bezwzględnie obowiązującym, kreujących stosunek prawny ubezpieczenia społecznego z mocy samego prawa i według stanu prawnego z chwili powstania obowiązku ubezpieczenia. Obowiązek ubezpieczenia oznacza, że osoba, której cechy, jako podmiotu ubezpieczenia społecznego, zostały określone przez ustawę, zostaje objęta ubezpieczeniem i staje się stroną stosunku ubezpieczenia społecznego, niezależnie od swojej woli, na mocy ustawy (por. wyrok SA w Katowicach z 21 listopada 2019 r., III AUa 702/18).

W przedmiotowej sprawie organ rentowy zarzucił ubezpieczonej, iż w rzeczywistości nie świadczyła pracy na rzecz płatnika a zawarta między stronami umowa o pracę była czynnością pozorną. Wbrew twierdzeniom organu rentowego, jak już wskazano wyżej, całokształt zebranego w sprawie materiału dowodowego potwierdza, iż E. G. świadczyła pracę na rzecz B. K., a zawarta umowa miała na celu nawiązanie stosunku pracy, a nie uzyskanie świadczeń z ubezpieczeń społecznych. W świetle wskazanych okoliczności ustalonych na podstawie zgromadzonych w toku postępowania dowodowego dokumentów, zeznań świadka i przesłuchania ubezpieczonej oraz płatnika, Sąd uznał, że wniesione przez ubezpieczoną odwołania zasługuje na uwzględnienie i działając na podstawie art. 477 S ędzia Karolina Chudzinska