Legislator Case Law & Legislation
VI U 1165/23 AI generated

VI U 1165/23 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1165/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 19 czerwca 2023r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił J. P. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2024r., poz. 1631,1674.) uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 6 czerwca 2023r., która nie uznała ubezpieczonej za osobę niezdolną do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i przyznania żądanego świadczenia, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jego przyznania.

Legislator headnote

AI generated

art. 477 § 2 k.p.c; VI U 1165/23 · Sąd powszechny: Natomiast co do zasady w myśl art. 61 – prawo do renty, które ustało z powodu ustąpienia niezdolności do pracy, podlega przywróceniu, jeżeli w ciągu 18 miesięcy od ustania prawa do renty ubezpieczony ponownie stał się niezdolny do pracy. Zastrzeżeniem jest sytuacja, kiedy prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy ustaje z dniem, od którego została przyznana emerytura z Funduszu. Kwestią sporną w przedmiotowej sprawie było ustalenie stanu zdrowia ubezpieczonej i jego wpływu na zdolność do pracy, w szczególności ustalenia, czy stan zdrowia ubezpieczonej powoduje jej niezdolność do pracy.

Keywords

AI generated
unfit notwithstanding health condition entitlement to disability pension expulsion despite health conditions suspension of pension sufficient earning capacity health insurance exemption

Cited Legislation

AI generated
art. 477 § 2 k.p.c
Biorąc powyższe pod uwagę Sąd, w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, w tym zwłaszcza opinie biegłego sądowego uznał, że odwołanie ubezpieczonej zasługuje na uwzględnienie i zgodnie z art. 477 § 2 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1165/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 9 grudnia 2024 roku Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Karolina Chudzinska po rozpoznaniu w dniu 9 grudnia 2024 roku w Bydgoszczy na posiedzeniu niejawnym po rozpoznaniu sprawy J. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. o rentę z tytułu niezdolności do pracy na skutek odwołania ubezpieczonej od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 19 czerwca 2023r. , znak: (...) 1. Zmienia zaskarżoną decyzję i przyznaje ubezpieczonej prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na okres od 1 lutego 2023r. do 31 stycznia 2028r.

2. Stwierdza, że organ rentowy ponosi odpowiedzialność za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. S ędzia Karolina Chudzinska Sygn. akt VI U 1165/23

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 19 czerwca 2023r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił J. P. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2024r., poz. 1631,1674.) uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 6 czerwca 2023r., która nie uznała ubezpieczonej za osobę niezdolną do pracy. Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i przyznania żądanego świadczenia, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jego przyznania.

W szczególności stan zdrowia (wynikający z postępującej choroby) nie pozwala skarżącej na podjęcie pracy. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. S ąd ustalił i zważył co następuje: Zgodnie z art. 57 ust. 1 i 2 ustawy przytoczonej na wstępie – renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki:

1) jest niezdolny do pracy, 2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, 3) niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przy czym w myśl art. 12 pkt. 1 wspomnianej wyżej ustawy – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Natomiast zgodnie z pkt. 2 i 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Natomiast co do zasady w myśl art. 61 – prawo do renty, które ustało z powodu ustąpienia niezdolności do pracy, podlega przywróceniu, jeżeli w ciągu 18 miesięcy od ustania prawa do renty ubezpieczony ponownie stał się niezdolny do pracy. Zastrzeżeniem jest sytuacja, kiedy prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy ustaje z dniem, od którego została przyznana emerytura z Funduszu. Kwestią sporną w przedmiotowej sprawie było ustalenie stanu zdrowia ubezpieczonej i jego wpływu na zdolność do pracy, w szczególności ustalenia, czy stan zdrowia ubezpieczonej powoduje jej niezdolność do pracy.

W celu rozstrzygnięcia powyższej kwestii początkowo Sąd dnia 17 lipca 2023r. wydał postanowienie dopuszczając dowód z opinii biegłych lekarzy sądowych: reumatologa, ortopedy i neurologa. Po czym postanowieniem z dnia 9 grudnia 2024r. ograniczył postępowanie dowodowe do biegłego sądowego – specjalisty reumatologa. Bowiem opinia sporządzona przez tego właśnie lekarza była wyczerpująca i dostateczna dla rozstrzygnięcia sprawy. Biegły lekarz sądowy specjalizacji: reumatolog, rozpoznał u ubezpieczonej: - zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZSKK) postać osiowo-obwodowa, - zmiany dyskopatyczne kręgosłupa C i L-S, - stan po leczeniu operacyjnym dyskopatii L-S 2010r., - zawroty głowy w trakcie diagnostyki neurologicznej.

Zdaniem biegłego sądowego ubezpieczona jest osobą częściowo niezdolną do pracy, przy czym niezdolność ta jest okresowa – pięcioletnia. Jak wskazał biegły sądowy – rozpoznane schorzenia naruszają sprawność organizmu, a problemy zdrowotne mają charakter postępujący. Na poświadczenie czego biegły przywołał w uzasadnieniu opinii zaświadczenie lekarskie wystawione w 2018r. przez Miejską Przychodnię (...) w M. – (...), które widnieje w zgromadzonej dokumentacji medycznej, a zawarte w nim wyniki badań dodatkowych stanowią potwierdzenie, że objawy chorobowe nasilały się już od roku w jakim zaświadczenie zostało wystawione tj. 2018r., ubezpieczona wówczas była osobą przynajmniej częściowo niezdolną do pracy. - dowód – opinia biegłego sądowego (k. 57 - 63 akt).

Sąd opinię biegłych sądowych ocenił pozytywnie. Została ona sporządzona przez reumatologa tj. lekarza specjalistę z zakresu schorzeń z jakimi głównie zmaga się ubezpieczona. Opinia została wydana zarówno na podstawie wywiadu, jak i bezpośrednio przeprowadzonych badań oraz przedłożonej dokumentacji medycznej ubezpieczonej. Stanowisko biegłego sądowego było spójne, rzeczowe, logiczne i jednocześnie przekonujące. W ocenie Sądu przeprowadzone postępowanie dowodowe było wystarczające do rozstrzygnięcia sprawy. Biorąc powyższe pod uwagę Sąd, w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, w tym zwłaszcza opinie biegłego sądowego uznał, że odwołanie ubezpieczonej zasługuje na uwzględnienie i zgodnie z art. 477 § 2 k.p.c. w pkt 1 wyroku zmienił zaskarżoną decyzję, jak w sentencji.

Orzeczono też w pkt 2 wyroku o odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, albowiem dysponował on co do zasady tą samą dokumentacją medyczną, co biegli sądowi, a zatem miał podstawy do dokonania prawidłowej oceny stanu zdrowia ubezpieczonej, czego jednak nie uczynił. SSO Karolina Chudzinska