Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1641/24 AI generated

VIII U 1641/24 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1641/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 14 sierpnia 2024r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu D. A. prawa emerytury pomostowej na podstawie art.4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych, ponieważ ubezpieczony po dniu 31 grudnia 2008r. nie wykonywał prac w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 tejże ustawy. W odwołaniu od decyzji ubezpieczony domagał się jej zmiany przez przyznanie prawa do emerytury pomostowej od daty złożenia wniosku. Ubezpieczony wniósł także o zasądzenie od organu rentowego na jego rzecz zwrotu kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty.

Legislator headnote

AI generated

art.98 k.p.c; VIII U 1641/24 · Sąd powszechny: w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3, Sąd Najwyższy wyjaśnił, że warunkiem skutecznego ubiegania się o emeryturę pomostową w świetle art. 4 i 49 ustawy o emeryturach pomostowych, jest legitymowanie się wymaganym stażem pracy w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze (w rozumieniu tej ustawy lub dotychczasowych przepisów) oraz kontynuowanie pracy w tych warunkach po wejściu w życie ustawy o emeryturach pomostowych, a więc po 1 stycznia 2009r.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity gainful employment past retirement age occupational disability benefits suspension of pension eligibility for unemployment benefits cessation of gainful employment

Cited Legislation

AI generated
art.98 k.p.c
O kosztach Sąd orzekł na podstawie art.98 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1641/24

UZASADNIENIE

Decyzją z 14 sierpnia 2024r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu D. A. prawa emerytury pomostowej na podstawie art.4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych, ponieważ ubezpieczony po dniu 31 grudnia 2008r. nie wykonywał prac w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 tejże ustawy. W odwołaniu od decyzji ubezpieczony domagał się jej zmiany przez przyznanie prawa do emerytury pomostowej od daty złożenia wniosku. Ubezpieczony wniósł także o zasądzenie od organu rentowego na jego rzecz zwrotu kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty.

W uzasadnieniu ubezpieczony podniósł, że na dzień 1 stycznia 2009r. posiadał staż pracy w szczególnych warunkach, a to 19 lat i 1 miesiąc na stanowisku kowala pracując stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, wykonując prace w postaci kucia ręcznego w kuźniach przemysłowych oraz obsługi młotów mechanicznych, który to staż nie był kwestionowany organ rentowy. Pracę taką można zakwalifikować jako okres pracy w warunkach szczególnych lub pracy o szczególnym charakterze w rozumieniu dziś obowiązujących przepisów, zgodnie z załącznikiem nr 1 do ustawy o emeryturach pomostowych, poz.39.

Zatem spełnił przesłanki do emerytury pomostowej na podstawie art.49 ustawy o emeryturach pomostowych. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko zajęte w decyzji zaskarżonej. Organ rentowy wniósł także o zasądzenie od ubezpieczonego na rzecz tego organu zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sąd ustalił następujący stan faktyczny. Ubezpieczony D. A. ( ur. (...) ) w dniu 18 czerwca 2024r. złożył wniosek o przyznanie prawa do emerytury pomostowej i organ rentowy decyzją zaskarżoną z 14 sierpnia 2024r. odmówił prawa do tego świadczenia z przyczyn wskazanych na wstępie.

Organ rentowy uznał za udowodniony staż pracy ubezpieczonego w wymiarze łącznym okresów składkowych i nieskładkowych 38 lat, 5 miesięcy i 19 dni, w tym 19 lat i 1 miesiąc pracy w warunkach szczególnych. Do pracy w warunkach szczególnych w rozumieniu art.32 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych organ rentowy zaliczył zatrudnienie ubezpieczonego w Zakładach (...) S.A. od 18 listopada 1986r. do 31 stycznia 2007r. na stanowisku kowala wymienionym w Wykazie A dziale III poz.79 ( z wyłączeniem urlopu bezpłatnego i okresów zasiłków chorobowych ), na podstawie świadectwa wykonywania prac w szczególnych warunkach z 31 stycznia 2007r. sporządzonego przez (...) S.A.

Ubezpieczony w (...) S.A. w Z. był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy od 16 września 1981r. do 31 stycznia 2007r. na stanowiskach kolejno: ucznia ślusarza, od 13 czerwca 1983r. do 24 października 1984r. ślusarza, od 27 października 1984r. do 18 października 1986r. odbywał służbę wojskową, od 18 listopada 1986r. do końca zatrudnienia – kowala. W okresie od 24 sierpnia 1990r. do 20 października 1990r. ubezpieczony przebywał na urlopie bezpłatnym. Jako kowal ubezpieczony pracował w wydziale konstrukcji na kuźni przemysłowej.

Kuźnia ta znajdowała się na hali konstrukcji. Ubezpieczony cały czas wykonywał taką samą pracę, zajmował się wyginaniem, walcowaniem, kuciem elementów na gorąco. Były to elementy z grubych białych blach, które trzeba było zagrzać w temperaturze około 800 – 1000 stopni. Te elementy ubezpieczony profilował na kształt zgodny z dokumentacją. Ubezpieczony odkuwał także śruby na gorąco, nadawał im kształty młotem kuziennym. Obsługiwał też młoty mechaniczne. W 1990r. ubezpieczony został brygadzistą, lecz faktycznie wykonywał taką samą pracę co wcześniej pracując jako kowal.

Pracę taką świadczył stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Razem z ubezpieczonym pracował M. N.. Po 31 grudnia 2008r. ubezpieczony był zatrudniony w: (...) Sp. z o.o. w G. na stanowisku montera konstrukcji ( w tym dodatkowo brygadzisty, mistrza ), (...) Sp. z o.o. w G. jako brygadzista monter, (...) Sp. z o.o. w G. jako ślusarz, W (...) Sp. z o.o. w M. jako brygadzista monter, (...) (...) Sp. z o.o. w G. jako ślusarz-monter, (...) Sp. z o.o. w K. jako brygadzista-monter, (...) Sp. z o.o. w Z. jako kierownik produkcji. Od dnia 12 lipca 2020r. jest uprawniony do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Powyższe Sąd ustalił na podstawie dokumentacji zawartej w aktach organu rentowego, aktach osobowych ubezpieczonego, zeznań świadka M. N. oraz przesłuchania ubezpieczonego ( protokół elektroniczny z rozprawy z 4 grudnia 2024r. czas 00:05:16 – 00:18:10 ). Sąd dał wiarę zeznaniom świadka M. N. i ubezpieczonego, gdyż były one rzeczowe, logiczne, przekonujące, zgodne ze sobą i z treścią powołanej w sprawie dokumentacji.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego D. A. zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych ( tj. Dz.U. z 2024r., poz.1696 ) o emeryturach pomostowych, prawo do emerytury pomostowej przysługuje pracownikowi, który spełnia łącznie następujące warunki:

1) urodził się po dniu 31 grudnia 1948r.;

2) ma okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat;

3) osiągnął wiek wynoszący co najmniej 55 lat dla kobiet i co najmniej 60 lat dla mężczyzn;

4) ma okres składkowy i nieskładkowy, ustalony na zasadach określonych w art. 5-9 i art. 11 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i co najmniej 25 lat dla mężczyzn;

5) przed dniem 1 stycznia 1999r. wykonywał prace w szczególnych warunkach lub prace w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy o emeryturach i rentach z FUS – przepis uchylony z dniem 1 stycznia 2024 roku;

6) po dniu 31 grudnia 2008r. wykonywał pracę w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3; Dla przyznania emerytury pomostowej konieczne jest, aby powyższe warunki zostały spełnione łącznie, bowiem brak któregokolwiek z nich uniemożliwia przyznanie prawa do świadczenia . Należy zwrócić uwagę, że na podstawie art. 49 ustawy o emeryturach pomostowych prawo do emerytury pomostowej przysługuje także osobie, która:

1. po dniu 31 grudnia 2008 roku nie wykonywała pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy o emeryturach pomostowych, o ile osoba ta:

2. spełnia warunki określone w art. 4 pkt 1-4 lub art. 5-12;

3. w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3, Sąd Najwyższy wyjaśnił, że warunkiem skutecznego ubiegania się o emeryturę pomostową w świetle art. 4 i 49 ustawy o emeryturach pomostowych, jest legitymowanie się wymaganym stażem pracy w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze (w rozumieniu tej ustawy lub dotychczasowych przepisów) oraz kontynuowanie pracy w tych warunkach po wejściu w życie ustawy o emeryturach pomostowych, a więc po 1 stycznia 2009r.

Natomiast osoba ubiegająca się o emeryturę pomostową, która nie kontynuuje pracy w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze i legitymuje się w związku z tym jedynie stażem pracy „szczególnej” według poprzednio obowiązujących przepisów, może nabyć prawo do tej emerytury jedynie wówczas, gdy dotychczasowy staż pracy można kwalifikować jako pracę w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze w rozumieniu obowiązujących przepisów (art. 3 ust. 1 i 3 ustawy o emeryturach pomostowych) – wyrok z dnia 13 marca 2012r., w sprawie II UK 164/11, opublikowany w OSNP z 2013r.,Nr 5-6, poz.

62. Bezspornym było, że ubezpieczony D. A. urodził się po dniu 31 grudnia 1948r., osiągnął w dniu (...). wiek emerytalny 60 lat oraz udowodnił wymagany co najmniej 25 – letni okres składkowy i nieskładkowy. Ubezpieczony bez wątpienia nie spełnia przesłanek prawa do emerytury pomostowej z art.4 ustawy o emeryturach pomostowych z tej przyczyny, że nie wykazał, iż po dniu 31 grudnia 2008r. wykonywał pracę w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 powołanej ustawy. Przeprowadzone w sprawie postępowanie dowodowe wykazało natomiast, że ubezpieczony spełnia warunki prawa do emerytury pomostowej z art.49 ustawy o emeryturach pomostowych.

Wyniki przeprowadzonego w sprawie postępowania dowodowego pozwoliły bowiem zakwalifikować sporny okres zatrudnienia ubezpieczonego w (...) S.A. w Z. od 18 listopada 1986r. do 31 stycznia 2007r. do pracy w warunkach szczególnych wymienionej w załączniku nr 1 do ustawy o emeryturach pomostowych, poz.39: „ Prace przy kuciu ręcznym w kuźniach przemysłowych oraz obsłudze młotów mechanicznych ”. Taki charakter wykonywanej pracy wynika jednoznacznie z przeprowadzonego w sprawie postępowania dowodowego w postaci zeznań świadka M. N. i ubezpieczonego, którym Sąd dał wiarę, a także zgromadzonej w sprawie dokumentacji, zwłaszcza zawartej w aktach osobowych, w tym ze znajdującego się w nich świadectwa pracy i świadectwa wykonywania pracy w warunkach szczególnych.

Ubezpieczony w całym powyższym okresie spornym pracował w kuźni przemysłowej i wykonywał taką samą pracę, zajmował się wyginaniem, walcowaniem, kuciem elementów na gorąco, a także obsługiwał młoty mechanicznych Pracę taką świadczył stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Uwzględnienie spornego okresu pracy do pracy w warunkach szczególnych (po wyłączeniu urlopu bezpłatnego i okresów niezdolności do pracy) powoduje, że ubezpieczony legitymuje się także wymaganym do przyznania świadczenia 15 - letnim okresem pracy w warunkach szczególnych w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 ustawy o emeryturach pomostowych.

W takiej sytuacji spełnia warunki do przyznania mu prawa do dochodzonego świadczenia. W konsekwencji powyższego Sąd na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury pomostowej od dnia (...), tj. od ukończenia wieku emerytalnego 60 lat. O kosztach Sąd orzekł na podstawie art.98 k.p.c. w związku z §9 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych ( tj. Dz.U. z 2023r., poz.1935 ). (-) Sędzia del.

Magdalena Kimel