Legislator Case Law & Legislation
III U 151/24 AI generated

III U 151/24 · Sąd powszechny

Case Number III U 151/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 16.02.2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., powołując się na przepisy ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. jedn. Dz.U. z 2023 poz. 1251 ze zm.), ustalił Z. W. kapitał początkowy. Do ustalenia wartości kapitału początkowego przyjęto 3 lata 10 miesięcy i 16 dni okresów składkowych oraz 20 dni okresów nieskładkowych. Kapitał początkowy ustalony na 1.01.1999 r. wyniósł (...) zł. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił okresów: od 24.04.1989 r. do 19.10.1989 r. z uwagi na błędy formalne świadectwa pracy; od 27.11.1991 r. do 8.12.1993 r., gdyż brak informacji od pracodawcy o przebywaniu na zasiłkach chorobowych; od 7.05.1995 r. do 7.07.1995 r.

Legislator headnote

AI generated

art. 473 k.p.c; III U 151/24 · Sąd powszechny: Jak stanowi art. 173 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. jedn. Dz.U. z 2023 poz. 1251 ze zm.), kapitał początkowy jest obliczany dla każdego ubezpieczonego urodzonego po 31.12.1948 r. a przed 1.01.1999 r., opłacającego składkę na ubezpieczenia społeczne lub za którego składkę tę opłacał płatnik składek. Stanowi on rodzaj rozliczenia z systemem ubezpieczeń społecznych obowiązującym przed 1999 r. Podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18, z tym że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 1.01.1999 r.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity determination of work incapacity induction allowance eligibility for unemployment benefits occupational pension contributions occupational disability benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 473 k.p.c
Przeciwnie, stosownie do treści art. 473 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III U 151/24

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 grudnia 2024r. Sąd Okręgowy w Suwałkach III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Danuta Poniatowska Protokolant: Marta Majewska-Wronowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 3 grudnia 2024r. w S. sprawy Z. W. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o ustalenie wysokości kapitału początkowego w związku z odwołaniem Z. W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 16 lutego 2024 r. znak (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję i do wyliczenia wartości kapitału początkowego Z. W. przyjmuje:

a) zatrudnienie w (...)w W. od 24 kwietnia 1989r. do 19 października 1989r. w pełnym wymiarze czasu pracy z wynagrodzeniem co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w gospodarce narodowej;

b) zatrudnienie w (...) w K. k/W. od 27 listopada 1991r. do 8 grudnia 1993r. w pełnym wymiarze czasu pracy z wynagrodzeniem co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w gospodarce narodowej;

2. w pozostałym zakresie oddala odwołanie.

UZASADNIENIE

Decyzją z 16.02.2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., powołując się na przepisy ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. jedn. Dz.U. z 2023 poz. 1251 ze zm.), ustalił Z. W. kapitał początkowy. Do ustalenia wartości kapitału początkowego przyjęto 3 lata 10 miesięcy i 16 dni okresów składkowych oraz 20 dni okresów nieskładkowych. Kapitał początkowy ustalony na 1.01.1999 r. wyniósł (...) zł. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił okresów: od 24.04.1989 r. do 19.10.1989 r. z uwagi na błędy formalne świadectwa pracy; od 27.11.1991 r. do 8.12.1993 r., gdyż brak informacji od pracodawcy o przebywaniu na zasiłkach chorobowych; od 7.05.1995 r. do 7.07.1995 r.

– okres pracy za granicą, który nie został wystarczająco udowodniony oraz okresy przebywania na urlopie bezpłatnym w roku 1996. W odwołaniu od decyzji o ustaleniu kapitału początkowego, Z. W. domagał się jej zmiany i uwzględnienia do ustalenia wartości kapitału początkowego pominiętych okresów zatrudnienia. Nie kwestionował okresów przebywania na urlopach bezpłatnych. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie i podtrzymał podstawy skarżonych decyzji. Sąd ustalił, co następuje: Z. W. (urodz. (...)) wniosek w sprawie kapitału początkowego złożył do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.23.01.2024 r.

Zaskarżoną decyzją z 16.02.2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., ustalił Z. W. kapitał początkowy. Do ustalenia wartości kapitału początkowego przyjęto 3 lata 10 miesięcy i 16 dni okresów składkowych oraz 20 dni okresów nieskładkowych. Kapitał początkowy ustalony na 1.01.1999 r. wyniósł (...) zł. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił okresów:

1. od 24.04.1989 r. do 19.10.1989 r. z uwagi na błędy formalne świadectwa pracy;

2. od 27.11.1991 r. do 8.12.1993 r., gdyż brak informacji od pracodawcy o przebywaniu na zasiłkach chorobowych;

3. od 7.05.1995 r. do 7.07.1995 r. – praca za granicą – okres nie został wystarczająco udowodniony. Nie uwzględniono również dochodów uzyskanych w tych okresach. Ad.

1. Kwestionowany przez organ rentowy okres od 24.04.1989 r. do 19.10.1989 r. dotyczy zatrudnienia Z. W. w (...)w W.. Wnioskodawca przedłożył na ten fakt świadectwo pracy sporządzone w W. 7.11.1989 r. potwierdzające, że w tym okresie był zatrudniony w charakterze pracownika budowlanego w pełnym wymiarze czasu pracy ze stawką godzinową 700 zł i premią uznaniową. Świadectwo opatrzone jest pieczęcią nagłówkową pracodawcy oraz pieczątką imienną Dyrektora Generalnego L. M. z nieczytelnym podpisem „z up.”. Złożył również umowę o pracę na okres próbny, zawartą 1.05.1989 r. przez pracodawcę reprezentowanego przez dyrektora L.

M. ze Z. W.. W umowie tej wskazano wymiar czasu pracy – 12 godzin dziennie i soboty 8 godzin, stanowisko – pracownik budowlany, wynagrodzenie 500 zł/godz. i premia uznaniowa. Umowa została podpisana przez L. M. i Z. W. 28.04.1989 r. W tym okresie Z. W. świadczył pracę jako pomocnik przy pracach budowlanych. Firma wykonywała prace na terenach prywatnych w R. pod W.. Budowano ogrodzenia, wykonywano drobne remonty. W przedsiębiorstwie zatrudnionych było 4-5 pracowników fizycznych, którzy pracowali co najmniej 8 godzin dziennie. Mieszkali w budynku gospodarczym, udostępnionym przez pracodawcę, w warunkach ”polowych” (był okres letni).

Początkowo Z. W. pracował „na próbę”, ale zawarta była pisemna umowa i dostawał wynagrodzenie. Potem zawarto umowę na stałe, pracował kilka miesięcy. Do rozwiązania stosunku pracy doszło z wypowiedzenia pracownika, ponieważ dostał wezwanie przez (...) na kurs dla kierowców ciężarówek w R. pod W.. Po szkoleniu, w kwietniu 1990 r. dostał powołanie do wojska. W trakcie kursu na ciężarówki, pojechał do pracodawcy po świadectwo pracy. Świadectwo wystawiła żona właściciela (nie było w tym czasie właściciela), która prowadziła sprawy księgowe i kadrowe firmy.

W tym czasie panowało duże bezrobocie na terenie (...). Z. W. nie potrafił powiedzieć czy był w tym okresie ubezpieczony. W tej firmie zarabiał dobrze, więcej, niż mógłby zarobić w miejscu zamieszkania. Przed złożeniem wniosku o kapitał początkowy, poszukiwał zatrudniającego go właściciela firmy, ale bezskutecznie. Z uwagi na wiek właściciela firmy w czasie jego zatrudnienia, podejrzewa, że on już nie żyje. W pozyskanych przez Sąd aktach z kolejnego zatrudnienia wnioskodawcy – (...) A. O. w S. (1997-1998) – znajduje się świadectwo pracy dotyczące zatrudnienia Z.

W. w (...) w W. od 24.04.1989 r. do 19.10.1989 r. W ocenie Sądu, okres ten podlega zaliczeniu przy ustalaniu wysokości kapitału początkowego. Ewentualne zaniechanie opłacania przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne pracownika nie może powodować dla niego negatywnych skutków. Ad.

2. W okresie od 27.11.1991 r. do 8.12.1993 r. Z. W. zatrudniony był w (...) w Przedsiębiorstwie (...) w K. k/W.. Zatrudnił się tam po odbyciu służby wojskowej. Firma ta zajmowała się przede wszystkim produkcją odzieży, kobiety szyły w szwalni w S., była też szwalnia w K.. Dodatkowo utworzono grupę budowlaną, która między innymi na (...) budowała zakład - wytwórnię wódki. W tej grupie budowlanej 5-6 osobowej, wnioskodawca był najmłodszy, dowoził pracowników na budowę z S. do (...) i po pracy z powrotem. Grupa wykonywała też prace wykończeniowe w K..

Wówczas woził pracowników w poniedziałek do pracy w K. i odwoził w piątek po pracy do S.. Z. W. miał prawo jazdy, był najmłodszy, dlatego powierzono mu to dodatkowe zadanie. W tym czasie było duże bezrobocie, czasy były niepewne, jego umowa o pracę pod koniec zatrudnienia przedłużana była co miesiąc. Nie korzystał w czasie tego zatrudnienia ze zwolnień lekarskich. Pracownicy nawet chorzy starali się pracować z uwagi na niepewność zatrudnienia. Pierwszą legitymację ubezpieczeniową wyrobił, gdy jechał do Niemiec delegowany przez (...) Urząd Pracy w S. (1995 r.).

W przedłożonym do akt rentowych świadectwie pracy za ten okres brak rubryki dotyczącej nieobecności z powodu choroby – korzystania z zasiłków chorobowych. W punkcie 7. świadectwa – „otrzymał obniżony zasiłek chorobowy z ubezpieczenia społecznego” – wykreślono. W ocenie Sądu, okres ten podlega zaliczeniu przy ustalaniu wysokości kapitału początkowego. Zeznania pracownika przesłuchanego w charakterze strony, że nie korzystał ze zwolnień lekarskich, stąd brak informacji pracodawcy w tym zakresie, należy uznać za wiarygodne.

Ad.

3. W kolejnym spornym okresie od 7.05.1995 r. do 7.07.1995 r. Z. W. był zatrudniony za granicą (w Niemczech) i z przedłożonego zaświadczenia (...)Urzędu Pracy w S. wynika, że okres ten podlega zaliczeniu do okresu zatrudnienia w Polsce w zakresie uprawnień pracowniczych. Odnośnie podlegania ubezpieczeniom społecznym w Polsce, wnioskodawca wyjaśnił, że opłacał w tym okresie dobrowolnie składki na ubezpieczenia społeczne, płaciła je żona w kasie urzędu pracy, ale nie był w stanie przedstawić na ten fakt żadnych dowodów. Poszukiwanie przez Sąd archiwalnych dokumentów, nie przyniosło rezultatów. W ocenie Sądu, okres ten nie podlega zaliczeniu przy ustalaniu wysokości kapitału początkowego. Zaświadczenie o zaliczeniu tego okresu do okresu zatrudnienia w Polsce w zakresie uprawnień pracowniczych nie stanowi podstawy do objęcia ubezpieczeniem społecznym w zakresie uprawnień emerytalnych.

Sąd zważył, co następuje:

Jak stanowi art. 173 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. jedn. Dz.U. z 2023 poz. 1251 ze zm.), kapitał początkowy jest obliczany dla każdego ubezpieczonego urodzonego po 31.12.1948 r. a przed 1.01.1999 r., opłacającego składkę na ubezpieczenia społeczne lub za którego składkę tę opłacał płatnik składek. Stanowi on rodzaj rozliczenia z systemem ubezpieczeń społecznych obowiązującym przed 1999 r. Podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18, z tym że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 1.01.1999 r.

Stosownie do art. 15 ust. 1 ustawy emerytalnej, podstawę wymiaru emerytury i renty stanowi ustalona w sposób określony w ust. 4 i 5 przeciętna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe lub na ubezpieczenie społeczne na podstawie przepisów prawa polskiego w okresie kolejnych 10 lat kalendarzowych, wybranych przez zainteresowanego z ostatnich 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę lub rentę, z uwzględnieniem ust. 6 i art. 176. Do podstawy wymiaru świadczenia przyjmuje się zatem składniki wynagrodzenia (przychód, dochód), które w rozumieniu przepisów o podstawie wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne, obowiązujących we wskazanym przez wnioskodawcę okresie, podlegały składce na ubezpieczenia społeczne.

Nie uwzględnia się natomiast składników wynagrodzenia wyłączonych z tego obowiązku. Natomiast zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. jedn. Dz.U. z 2023 poz. 1251 ze zm.), za okresy składkowe uważa się okresy ubezpieczenia. W odniesieniu do okoliczności spornych w niniejszej sprawie, nie ma podstaw do uznania, aby przepisy regulujące postępowanie o świadczenia emerytalno-rentowe przed organem rentowym miały zastosowanie w postępowaniu sądowym, które regulowane jest przepisami kodeksu postępowania cywilnego.

Ewentualne ograniczenia dowodowe mogą wynikać jedynie z tych przepisów. Przepisy regulujące postępowanie w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych (art. 477 i nast. k.p.c.) nie zawierają zaś dodatkowych ograniczeń w stosunku do przepisów ogólnych regulujących postępowanie dowodowe (art. 235-309 k.p.c.). Przeciwnie, stosownie do treści art. 473 k.p.c. w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych nie stosuje się przepisów ograniczających dopuszczalność dowodu z zeznań świadków i przesłuchania stron. W postępowaniu przed sądami pracy i ubezpieczeń społecznych okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń lub ich wysokości mogą być zatem udowadniane wszelkimi środkami dowodowymi przewidzianymi w kodeksie postępowania cywilnego.

Ograniczenia dowodowe zawarte w § 22 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 października 2011 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz.U. Nr 237, poz. 1412) dotyczą wyłącznie postępowania przed tymi organami (vide: wyrok Sądu Najwyższego z 2 lutego 1996 r., II URN 3/95, OSNP 1996/16/239). Zgodnie ze stanowiskiem wyrażonym przez Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroku z 9.01.1998 r., II UKN 440/97 (OSNP 1998/22/667) zaliczenie nieudokumentowanych okresów składkowych do uprawnień oraz wzrostu świadczeń emerytalno-rentowych wymaga dowodów niebudzących wątpliwości, spójnych i precyzyjnych.

Postępowanie dowodowe pozwoliło na uwzględnienie do obliczenia wartości kapitału początkowego okresów, jak ustalono powyżej. Z uwagi na status właścicieli - pracodawców - przedsiębiorstwa prywatne, nie było możliwości pozyskania akt osobowych wnioskodawcy. Akta takie często archiwizowane były w niewłaściwy sposób lub niszczone, a istotne dokumenty, w tym świadectwa pracy, wypełniane niestarannie, z błędami formalnymi. Nie może to jednak powodować niekorzystnych skutków, gdy fakt świadczenia pracy w pełnym wymiarze czasu pracy jest niewątpliwy.

W sprawie wnioskodawca nie przedstawił dowodów osobowych na fakty sporne. Wyjaśnił jednak, że był najmłodszy spośród zatrudnionych, a dodatkowo, pracując krótko w okolicach W. nie zawarł trwałych znajomości. Odnośnie korzystania z zasiłków chorobowych w okresie zatrudnienia w (...), jego zeznania potwierdza dodatkowo fakt wydania legitymacji ubezpieczeniowej dopiero w związku z wyjazdem do pracy za granicę (1995 r.). W związku z powyższym, na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. orzeczono, jak w punkcie 1. sentencji wyroku, a w pozostałym zakresie odwołanie oddalono na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. (pkt 2.). sędzia Danuta Poniatowska