Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1497/24 AI generated

VIII U 1497/24 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1497/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją nr (...) z dnia 7 maja 2024 roku znak: OU530400/D/2024-001677/001 Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w Ł. umorzył postępowanie administracyjne prowadzone w sprawie zasadności zgłoszenia Ż. Z. do ubezpieczeń społecznych jako osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą oraz wysokości podstaw wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w okresie od 2 stycznia 2024 r. (decyzja k. bez nr. akt ZUS) Od powyższej decyzji odwołanie wniosła Ż. Z. – kwestionując datę zgłoszenia do ubezpieczeń. Skarżąca podniosła, że wyrejestrowane z ubezpieczeń i ponowne zarejestrowanie miało miejsce w dniu 1 stycznia 2024 r., podczas gdy w decyzji powołana jest data 2 stycznia 2024 r. (odwołanie k.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1497/24 · Sąd powszechny: Organ rentowy wskazał, że Ż. Z. rozpoczęła działalność gospodarczą w dniu 12 grudnia 2023 roku i skorzystała z ulgi na start. Wyrejestrowała się z ubezpieczenia z tym związanego (...) P (...) podając datę wyrejestrowania 1 stycznia 2024 roku. Jednocześnie (...) P (...) dokonała zgłoszenia do ubezpieczenia z tytułu działalności gospodarczej, podając datę powstania ubezpieczenia1 stycznia 2024 roku. Dokumenty wyrejestrowania i zgłoszenia do ubezpieczenia zostały złożone do Zakładu w dniu 2 stycznia 2024 roku. ZUS zauważył więc, że wniosek o wyrejestrowanie i ponowne zarejestrowanie został zgłoszony do Zakładu w dniu 2 stycznia 2024 roku.

Keywords

AI generated
reapplication for disability benefits reinstatement of insured status suspension of insurance cover claim for insurance benefits disability insurance refund insurer reimbursement claim
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt VIII U 1497/24

UZASADNIENIE

Decyzją nr (...) z dnia 7 maja 2024 roku znak: OU530400/D/2024-001677/001 Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w Ł. umorzył postępowanie administracyjne prowadzone w sprawie zasadności zgłoszenia Ż. Z. do ubezpieczeń społecznych jako osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą oraz wysokości podstaw wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w okresie od 2 stycznia 2024 r. (decyzja k. bez nr. akt ZUS) Od powyższej decyzji odwołanie wniosła Ż. Z. – kwestionując datę zgłoszenia do ubezpieczeń. Skarżąca podniosła, że wyrejestrowane z ubezpieczeń i ponowne zarejestrowanie miało miejsce w dniu 1 stycznia 2024 r., podczas gdy w decyzji powołana jest data 2 stycznia 2024 r. (odwołanie k.

3) W odpowiedzi na odwołanie, organ rentowy wskazał, że decyzją z dnia 7 maja 2024 roku ZUS (...) Oddział w Ł. umorzył postępowanie w zakresie zgłoszenia Ż. Z. do ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej i wysokości podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w okresie od 2 stycznia 2024 roku. ZUS wskazał, że wnioskodawczyni w odwołaniu kwestionuje datę zgłoszenia do ubezpieczenia wskazaną w decyzji, podnosząc, że powinna być to data 1 stycznia 2024 roku wskazana w zgłoszeniu do ubezpieczenia.

Organ rentowy wskazał, że Ż. Z. rozpoczęła działalność gospodarczą w dniu 12 grudnia 2023 roku i skorzystała z ulgi na start. Wyrejestrowała się z ubezpieczenia z tym związanego (...) P (...) podając datę wyrejestrowania 1 stycznia 2024 roku. Jednocześnie (...) P (...) dokonała zgłoszenia do ubezpieczenia z tytułu działalności gospodarczej, podając datę powstania ubezpieczenia1 stycznia 2024 roku. Dokumenty wyrejestrowania i zgłoszenia do ubezpieczenia zostały złożone do Zakładu w dniu 2 stycznia 2024 roku. ZUS zauważył więc, że wniosek o wyrejestrowanie i ponowne zarejestrowanie został zgłoszony do Zakładu w dniu 2 stycznia 2024 roku.

Wynika to z daty wpływu wskazanej w stosunku do zgłoszenia (...) P (...), podana jest data wypełnienia 28 grudnia 2023 roku, data wpływu do ZUS 2 stycznia 2024 roku. Tym samym objęcie ubezpieczeniem następuje od tego dnia, a nie od dnia 1 stycznia 2024 roku, wskazanego w zgłoszeniu do ubezpieczenia. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: Ż. Z. od 12 grudnia 2023 r. prowadzi działalność gospodarczą pod firmą (...). Ubezpieczona skorzystała z ulgi na start. (bezsporne, a nadto informacja z (...)) W dniu 2 stycznia 2024 roku do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddziału w Ł. wpłynął formularz (...) P (...), w którym wnioskodawczyni została wyrejestrowana z ubezpieczeń z kodu 05 4000, a więc jako osoba korzystającą z tzw.

„ulgi na start”. Ubezpieczona jako datę wyrejestrowania wskazała 1 stycznia 2024 r. (formularze (...) P (...) oraz (...) P (...) k. 4-5) Tego samego dnia do ZUS wpłynął formularz (...) P (...), w którym wnioskodawczyni zgłosiła się do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych: emerytalnego, rentowych oraz wypadkowego, a także dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z tytułu działalności gospodarczej, podając datę powstania ubezpieczenia 1 stycznia 2024 r. (formularze (...) P (...) oraz (...) P (...) k. 4-5) Zaskarżoną decyzją nr (...) z dnia 7 maja 2024 roku znak:

OU530400/D/2024 - 001677/001 Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w Ł. umorzył postępowanie administracyjne prowadzone w sprawie zasadności zgłoszenia Ż. Z. do ubezpieczeń społecznych jako osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą oraz wysokości podstaw wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w okresie od 2 stycznia 2024 r. (decyzja k. bez nr. akt ZUS) Powyższy stan faktyczny Sąd Okręgowy ustalił w oparciu o całokształt materiału dowodowego zebranego w sprawie, w tym załączone akta ZUS. Zgromadzone dokumenty nie budzą wątpliwości, co do ich wiarygodności i w ocenie Sądu mogą stanowić podstawę rozstrzygnięcia w przedmiotowej sprawie.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie nie jest zasadne i jako takie podlega oddaleniu. Zgodnie z art. 18aa ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 497 z późn. zm.) przedsiębiorca będący osobą fizyczną może zrezygnować z uprawnienia, o którym mowa w art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców, przez zgłoszenie do ubezpieczeń społecznych na zasadach określonych w art. 18a ust. 1 i art.

36. W takim przypadku okres 24 miesięcy kalendarzowych liczy się od dnia objęcia ubezpieczeniami, a przepis art. 13 pkt 4 stosuje się. Natomiast jak wynika z ust. 2 w/w przepisu w przypadku wskazanym w ust. 1 objęcie ubezpieczeniami następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony. W przedmiotowej sprawie ubezpieczona kwestionuje datę zgłoszenia do ubezpieczenia wskazaną w zaskarżonej decyzji podnosząc, iż powinna to być data 1 stycznia 2024 r. podana w zgłoszeniu do ubezpieczenia.

Należy mieć jednak na względzie, iż wniosek o wyrejestrowanie i ponowne zarejestrowanie został zgłoszony do Zakładu w dniu 2 stycznia 2024 r. Wynika to z daty wskazanej w stosunku do zgłoszenia (...) P (...). Jako data wypełnienia wskazana jest data 28 grudnia 2023 r., jednak znaczenie ma data wpływu do organu rentowego (tj. 2 stycznia 2024 r.). W związku z powyższym, jak słusznie podnosi organ rentowy, objęcie ubezpieczeniem następuje od tego dnia, a nie od dnia 1 stycznia 2024 r., wskazanego w zgłoszeniu do ubezpieczeń. Mając powyższe na uwadze, Sąd Okręgowy uznał, że zaskarżona decyzja ZUS odpowiada prawu, wobec czego odwołanie należało oddalić, o czym na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. orzeczono, jak w sentencji wyroku.