Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1424/24 AI generated

VIII U 1424/24 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1424/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 31 lipca 2024r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu Ł. R. ( R. ) prawa do emerytury na podstawie: - art.184 w związku z art.39 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, gdyż do dnia 31 grudnia 1998r. ubezpieczony udowodnił jedynie 21 lat i 25 dni okresów składkowych i nieskładkowych, zamiast 25 lat, a także 1 rok, 2 miesiące i 26 dni pracy górniczej, zamiast wymaganych 5 lat pracy górniczej, - art. 184 ustawy emerytalnej w związku z §4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, ponieważ do dnia 31 grudnia 1998r. ubezpieczony udowodnił jedynie 21 lat i 25 dni, wobec wymaganych 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, w tym 10 lat, 9 miesięcy i 16 dni pracy w szczególnych warunkach, wobec wymaganych 15 lat pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Legislator headnote

AI generated

art.98 k.p.c; VIII U 1424/24 · Sąd powszechny: Dla przyznania prawa do emerytury konieczne jest spełnienie wszystkich wymienionych powyżej warunków, brak bowiem chociażby jednego z nich uniemożliwia przyznanie prawa do świadczenia. Ubezpieczony bez wątpienia nie spełnia wszystkich koniecznych przesłanek prawa zarówno do emerytury z art.184 w związku z art.39 ustawy emerytalnej, jak również z art.184 ustawy emerytalnej w związku z §4 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, ponieważ do dnia 31 grudnia 1998r. nie udowodnił wymaganego 25 - letniego okresu składkowego i nieskładkowego, a jedynie 21 lat i 25 dni.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity gainful employment past retirement age employment status qualification occupational disability benefits reasonable alternative employment waiver of wage claims

Cited Legislation

AI generated
art.98 k.p.c
O kosztach Sąd orzekł zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu na podstawie art.98 k.p.c.
AI generated
IV U 2689/12
K. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w E. z dnia 26.09.2012r., znak (...), którą to decyzją odmówiono mu prawa do emerytury. W uzasadnieniu odwołania skarżący wskazał, iż w okresie od 25.03.1975r. do 13.08.1988r. zatrudniony był w Przedsiębiorstwie (...) w K. Zakładzie (...) w S. na stanowisku górnika strzałowego pod ziemią. W tym czasie dwukrotnie pracował za granicą, tj. we Włoszech oraz w RFN, przy czyn w okresie od 01.01.1983r. do 17.01.1983r. przebywał na urlopie dewizowym. W ocenie skarżącego fakt wykonywania przez niego pracy w RFN jednoznacznie wynika ze zdobytych przez niego dokumentów archiwalnych, w szczególności z kart zarobkowych z lat 1981 – 1982 oraz kart ewidencyjnych pracownika z (...) S.. Do odwołania skarżący dołączył kserokopie kartotek zarobkowych, załącznika do karty ewidencyjnej pracownika i kart zasiłkowych obejmujących między innymi ww. okres.
III AUa 748/21
Decyzją z dnia 20 października 2020 roku, znak:(...) - (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w P.
VII U 914/25
S. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N. z dnia 19 lutego 2024 r., którą organ odmówił mu prawa do emerytury pomostowej wskazując, że spełnia warunki do przyznania tego świadczenia. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie oraz o zasądzenie od odwołującego na rzecz organu rentowego zwrotu kosztów zastępstwa procesowego udzielonego organowi rentowemu przez radcę prawnego w kwocie stawki minimalnej wraz z ustawowymi odsetkami od uprawomocnienia się orzeczenia Natomiast w razie uwzględnienia odwołania i zmiany zaskarżonej decyzji o odmowie prawa do emerytury pomostowej o stwierdzenie przez Sąd, że organ rentowy nie ponosi odpowiedzialności za niewyjaśnienie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji przyznającej emeryturę pomostową.
IX U 600/16
Decyzją z dnia 13.01.2016r.
III U 1211/13
Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w P.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1424/24

UZASADNIENIE

Decyzją z 31 lipca 2024r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu Ł. R. ( R. ) prawa do emerytury na podstawie: - art.184 w związku z art.39 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, gdyż do dnia 31 grudnia 1998r. ubezpieczony udowodnił jedynie 21 lat i 25 dni okresów składkowych i nieskładkowych, zamiast 25 lat, a także 1 rok, 2 miesiące i 26 dni pracy górniczej, zamiast wymaganych 5 lat pracy górniczej, - art. 184 ustawy emerytalnej w związku z §4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, ponieważ do dnia 31 grudnia 1998r. ubezpieczony udowodnił jedynie 21 lat i 25 dni, wobec wymaganych 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, w tym 10 lat, 9 miesięcy i 16 dni pracy w szczególnych warunkach, wobec wymaganych 15 lat pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

W odwołaniu od decyzji ubezpieczony domagał się jej zmiany przez przyznanie prawa do emerytury. Ubezpieczony zarzucił naruszenie art.184 w związku z art.39 i art.46 ustawy emerytalnej skutkujące nieprawidłowym przyjęciem, iż ubezpieczony nie spełnia warunków do przyznania emerytury z uwagi na brak wykazania 25 lat pracy do dnia 31 grudnia 1998r., braku wskazania 5 lat pracy górniczej zgodnie z art.50c ust.1 ustawy emerytalnej, podczas gdy ubezpieczony wykazał dokumentem z Przedsiębiorstwa (...) S.A. pracę na stanowisku górnika pod ziemią od 6 kwietnia 1982r. do 30 czerwca 1987r., a nadto spełnił dalsze wymagania przewidziane w art.184 w związku z art.39 i art.46 ustawy emerytalnej.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując swoje dotychczasowe stanowisko. Organ rentowy wniósł także o zasądzenie od odwołującego na rzecz tego organu kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych, przy uwzględnieniu stawki minimalnej wynikającej z rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczony Ł. R. ( ur. (...) ) w dniu 8 lipca 2024r. złożył wniosek o przyznanie prawa do emerytury.

W rozpoznaniu tego wniosku organ rentowy wydał decyzję skarżoną. Ubezpieczony na przestrzeni swojego życia pozostawał w zatrudnieniu:

1. od 1 września 1977r. do 31 marca 1982r. w Warsztacie (...) w Ś. na stanowisku ucznia i czeladnika, 2. od 6 kwietnia 1982r. do 30 czerwca 1987r. w Zakładzie (...) w B. jako ładowacz pod ziemią i młodszy górnik pod ziemią ( organ rentowy zaliczył do pracy górniczej okresy od 6 kwietnia 1982r. do 1 maja 1983r. i od 2 maja 1987r. do 30 czerwca 1987r. według literalnego brzmienia świadectwa pracy z 30 czerwca 1987r. ), 3. od 2 listopada 1987r. do 24 listopada 1988r. w Zakładzie (...) jako blacharz samochodowy, 4. od 1 grudnia 1988r. do nadal w (...) Sp. z o.o.

P. Zakład (...) na stanowiskach kolejno: mechanika spalinowych pojazdów drogowych i trakcyjnych, rzemieślnika specjalisty w zawodzie mechanika spalinowych pojazdów drogowych i trakcyjnych, specjalisty mechanika, starszego specjalisty mechanika, specjalisty operatora badań nieniszczących, mistrza, kierownika oddziału napraw wagonów. Ubezpieczony do 31 grudnia 1998r. udowodnił 21 lat i 25 dni okresów składkowych i nieskładkowych ( 20 lat, 7 miesięcy i 6 dni okresów składkowych oraz 5 miesięcy i 19 dni okresów nieskładkowych ), w tym 10 lat, 9 miesięcy i 16 dni pracy w warunkach szczególnych/szczególnym charakterze.

Ubezpieczony nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego. Powyższe Sąd ustalił na podstawie dokumentacji zawartej w aktach organu rentowego oraz zeznań ubezpieczonego ( protokół elektroniczny z rozprawy z 13 listopada 2024r. czas 00:03:52 – 00:06:22 ) jako okoliczności jednoznacznie wynikające z tych dowodów. Sąd zważył, co n astępuje: Odwołanie ubezpieczonego Ł. R. nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art.184 w związku z art.39 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tj. z 2023r., poz.1251 ) ubezpieczonemu urodzonemu po dniu 31 grudnia 1948r. niespełniającemu warunków do uzyskania emerytury górniczej na podstawie art.50a, przysługuje emerytura, jeżeli: 1.osiągnął wiek emerytalny, który ustala się w ten sposób, że za każdy pełny rok pracy górniczej wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pod ziemią obniża się powszechnie obowiązujący wiek emerytalny wynoszący 65 lat dla mężczyzn o 6 miesięcy, 2. do dnia 31 grudnia 1998r. udokumentował wymagany okres zatrudnienia wynoszący łącznie z okresami składkowymi i nieskładkowymi 25 lat dla mężczyzn, 3. do dnia 31 grudnia 1998r. udokumentował co najmniej 5 lat pracy górniczej, o której mowa w art.50c ust.1 wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pod ziemią, 4. nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego albo złożył wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem ZUS, na dochody budżetu państwa.

Zgodnie z art.184 ustawy emerytalnej i w związku z §4 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze ( Dz.U. Nr 8, poz.43 ze zm. ) ubezpieczonemu rodzonemu po dniu 31 grudnia 1948r. emerytura przysługuje, jeżeli spełnił łącznie następujące warunki:

1. osiągnął wiek emerytalny wynoszący 60 lat dla mężczyzn, 2. nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego albo złożył wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa, 3. w dniu wejścia w życie przepisów ustawy emerytalnej, tj. 1 stycznia 1999r. osiągnął okres składkowy i nieskładkowy wynoszący 25 lat dla mężczyzn, w tym okres zatrudnienia w szczególnych warunkach, wykonywanego stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, obowiązującego na danym stanowisku pracy, wynoszącego co najmniej 15 lat.

Dla przyznania prawa do emerytury konieczne jest spełnienie wszystkich wymienionych powyżej warunków, brak bowiem chociażby jednego z nich uniemożliwia przyznanie prawa do świadczenia. Ubezpieczony bez wątpienia nie spełnia wszystkich koniecznych przesłanek prawa zarówno do emerytury z art.184 w związku z art.39 ustawy emerytalnej, jak również z art.184 ustawy emerytalnej w związku z §4 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, ponieważ do dnia 31 grudnia 1998r. nie udowodnił wymaganego 25 - letniego okresu składkowego i nieskładkowego, a jedynie 21 lat i 25 dni.

Ubezpieczonego tak wyliczonego stażu pracy na dzień 31 grudnia 1998r. nie kwestionował i zresztą znajduje on potwierdzenie w dokumentacji akt organu rentowego, z której wynika, że aktywność zawodową ubezpieczony podjął dopiero we wrześniu 1977r. Na rozprawie w dniu 13 listopada 2024r. ubezpieczony zarzucał jedynie, że nie zgadza się ze stanowiskiem organu rentowego, że konieczny 25 - letni okres stażu pracy powinien przypadać do 31 grudnia 1998r. Zarzut ten jednak nie zasługuje na uwzględnienie, bowiem powołany na wstępie rozważań art.184 ustawy emerytalnej wprost wprowadza taki warunek i nie ma możliwości rozszerzającej interpretacji tego przepisu.

Wobec braku spełnienia tego warunku, ewentualne wykazanie pozostałych przesłanek prawa do świadczenia nie ma znaczenia dla kwestii przyznania prawa do emerytury. Mając powyższe na uwadze, Sąd stwierdził, że skarżona decyzja organu rentowego jest prawidłowa i stąd z mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie jako bezzasadne. O kosztach Sąd orzekł zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu na podstawie art.98 k.p.c. w związku z §9 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych ( tj.

Dz.U. z 2023r., poz.1935 ). (-) Sędzia Grażyna Łazowska