Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1136/24 AI generated

VIII U 1136/24 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1136/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 17 maja 2024r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu Z. O. ( O. ) prawa emerytury pomostowej na podstawie art.4 ustawy z 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych, ponieważ ubezpieczony: nie udowodnił okresu pracy w szczególnych warunkach wynoszącego co najmniej 15 lat, a jedynie 1 rok i 12 dni oraz po dniu 31 grudnia 2008r. nie wykonywał prac w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 tejże ustawy. Organ rentowy wskazał, że do stażu pracy w warunkach szczególnych nie uwzględnił okresu zatrudnienia od 16 stycznia 1991r. do 28 lutego 2000r. w (...) Zakładach (...) w G., ponieważ ubezpieczony nie przedłożył świadectwa wykonywania pracy w szczególnych w warunkach, a w pkt 4.8 świadectwa pracy z 28 lutego 2003r. pracodawca nie określił charakteru wykonywanej przez ubezpieczonego pracy ściśle według wykazu, działu i pozycji rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze; ponadto brak jest powołania się na stosowne przepisy oraz brak jest informacji, czy pracę w warunkach szczególnych ubezpieczony wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1136/24 · Sąd powszechny: w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3, Sąd Najwyższy wyjaśnił, że warunkiem skutecznego ubiegania się o emeryturę pomostową w świetle art. 4 i 49 ustawy o emeryturach pomostowych, jest legitymowanie się wymaganym stażem pracy w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze (w rozumieniu tej ustawy lub dotychczasowych przepisów) oraz kontynuowanie pracy w tych warunkach po wejściu w życie ustawy o emeryturach pomostowych, a więc po 1 stycznia 2009r.

Keywords

AI generated
suspension of pension sufficient earning capacity reasonable alternative employment work permit cessation of gainful employment contractor remuneration

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1136/24

UZASADNIENIE

Decyzją z 17 maja 2024r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu Z. O. ( O. ) prawa emerytury pomostowej na podstawie art.4 ustawy z 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych, ponieważ ubezpieczony: nie udowodnił okresu pracy w szczególnych warunkach wynoszącego co najmniej 15 lat, a jedynie 1 rok i 12 dni oraz po dniu 31 grudnia 2008r. nie wykonywał prac w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 tejże ustawy. Organ rentowy wskazał, że do stażu pracy w warunkach szczególnych nie uwzględnił okresu zatrudnienia od 16 stycznia 1991r. do 28 lutego 2000r. w (...) Zakładach (...) w G., ponieważ ubezpieczony nie przedłożył świadectwa wykonywania pracy w szczególnych w warunkach, a w pkt 4.8 świadectwa pracy z 28 lutego 2003r. pracodawca nie określił charakteru wykonywanej przez ubezpieczonego pracy ściśle według wykazu, działu i pozycji rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze; ponadto brak jest powołania się na stosowne przepisy oraz brak jest informacji, czy pracę w warunkach szczególnych ubezpieczony wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

W odwołaniu od decyzji ubezpieczony domagał się jej zmiany przez orzeczenie co do istoty sprawy i obciążenie organu rentowego kosztami postępowania, w tym kosztami zastępstwa procesowego według norm przepisanych wraz z odsetkami ustawowymi od dnia wydania wyroku w razie opóźnienia płatności. Na rozprawie w dniu 23 października 2024r. ubezpieczony wskazał, że pracę w warunkach szczególnych wykonywał także w okresie od 16 stycznia 1991r. do 28 lutego 2003r. oraz w firmie (...) od 1 czerwca 2006r. do 7 maja 2007r. i od 1 kwietnia 2008r. do 31 stycznia 2009r., w następnych latach natomiast nie pracował w warunkach szczególnych.

W piśmie procesowym z 21 sierpnia 2024r. dodał, że był także zatrudniony w warunkach szczególnych jako nauczyciel praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół (...)w G. w latach 2003 – 2006. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko zajęte w decyzji zaskarżonej. Sąd ustalił następujący stan faktyczny. Ubezpieczony Z. O. ( ur. (...) ) w dniu 13 lutego 2024r. złożył wniosek o przyznanie prawa do emerytury pomostowej i organ rentowy decyzją skarżoną z 17 maja 2024r. odmówił prawa do tego świadczenia z przyczyn wskazanych na wstępie.

Organ rentowy uznał za udowodniony staż pracy ubezpieczonego w wymiarze łącznym okresów składkowych i nieskładkowych: 42 lata, 7 miesięcy i 4 dni, w tym 1 rok i 12 dni pracy w szczególnych warunkach/szczególnym charakterze, to jest okresy zatrudnienia: od 1 marca 2004r. do 25 czerwca 2004r. i od 14 września 2005r. do 31 maja 2006r. Ubezpieczony od 16 stycznia 1991r. do 28 lutego 2003r. był zatrudniony w (...) Zakładach (...) w G. w pełnym wymiarze czasu pracy kolejno na stanowiskach: aparatowego produkcji sadz i od 1 lipca 2000r. mistrza zmianowego.

Zakład pracy w świadectwie pracy z 28 lutego 2003r. zawarł adnotację, że ubezpieczony w okresach powyższych wykonywał pracę w warunkach szczególnych wymienioną odpowiednio w wykazie A dziale IV poz.21 pkt 1 i poz.24 pkt 1. Ubezpieczony faktycznie pracował przy produkcji sadzy. Jego praca polegała na tym, że odbierał z maszyny spadającą sadzę, która wsypywała się do worka, który ubezpieczony odbierał z maszyny. Ubezpieczony zdejmował następnie napełnione worki i przenosił je na wagę. Po zważeniu, albo dosypywał ręcznie sadzę albo odsypywał.

Jako mistrz dalej zajmował się odbiorem sadzy, ale dodatkowo podlegało mu 20 pracowników, których nadzorował i którym zlecał wykonywanie prac. Wszyscy pracowali na oddziale pieców i aktywnej sadzy. Podlegli ubezpieczonemu pracownicy obsługiwali cykl produkcyjny sadzy. Zajmowali się dodawaniem oleju, odbieraniem sadzy, a następnie odwożeniem sadzy do magazynów. Ubezpieczony był zatrudniony w Zespole Szkół B. w G. na stanowisku nauczyciela praktycznej nauki zawodu: - od 1 października 2003r. do 29 lutego 2004r. w wymiarze 17,37/22 godziny, - od 1 marca 2004r. do 25 czerwca 2004r. w wymiarze 22/22 godziny, - od 1 września 2004r. do 31 sierpnia 2005r. w wymiarze 16/22 godziny.

Ubezpieczony był zatrudniony w Zespole Szkół Budowlano – (...) w G. na stanowisku nauczyciela praktycznej nauki zawodu od 14 września 2005r. do 31 maja 2006r. w wymiarze 22/22 godziny. Ubezpieczony był zatrudniony w (...) Sp. z o.o. w G. w pełnym wymiarze czasu pracy: - od 1 czerwca 2006r. do 7 maja 2007r. na stanowisku ślusarza – spawacza, - od 1 kwietnia 2008r. do 31 stycznia 2009r. na stanowisku ślusarza. W firmie (...) ubezpieczony pracę wykonywał na hali na oddziale konstrukcji stalowych. Zajmował się głównie montażem elementów do konstrukcji hal, w tym słupów.

Jego praca polegała na tym, że otrzymywał elementy do konstrukcji, które następnie musiał oczyścić i wyszlifować. Następnie składał konstrukcję według rysunku technicznego najpierw ją sczepiając, a potem zajmował się spawaniem. Praca ubezpieczonego od otrzymania elementów do spawania zajmowała około 2,5 godziny. Czasami w czasie dniówki ubezpieczonemu udało się wykonać kilka elementów. Przy przyjęciu, że cykl produkcyjny trwał 2,5 godziny to godzinę zajmowały czynności przygotowawcze, a 1,5 godziny sczepianie i spawanie konstrukcji.

Hala, w której pracował ubezpieczony miała wymiary 30/40 m na 15/20 m i było w niej kilkanaście stanowisk konstrukcyjnych. Na tych stanowiskach osoby zatrudnione tak jak ubezpieczony zajmowały się przygotowaniem konstrukcji do spawania i potem ich spawaniem. W firmie (...) ubezpieczony uzyskał też uprawnienia do spawania. Powyższe Sąd ustalił na podstawie dokumentacji zawartej w aktach organu rentowego oraz zeznań ubezpieczonego ( protokół elektroniczny z rozprawy z 23 października 2024r. czas 00:13:30 – 00:33:35 ). Sąd na podstawie art.235(2)§1 pkt 2 k.p.c. pominął dowód z zeznań świadków jako nieistotny dla rozstrzygnięcia sprawy, gdy same zeznania ubezpieczonego, z których wynika jaką faktycznie pracę ubezpieczony w okresach spornych świadczył pozwalają na wydanie rozstrzygnięcia w sprawie.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego Z. O. nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych ( tj. Dz.U. z 2023r., poz.164 ) o emeryturach pomostowych, prawo do emerytury pomostowej przysługuje pracownikowi, który spełnia łącznie następujące warunki:

1) urodził się po dniu 31 grudnia 1948r.;

2) ma okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat;

3) osiągnął wiek wynoszący co najmniej 55 lat dla kobiet i co najmniej 60 lat dla mężczyzn;

4) ma okres składkowy i nieskładkowy, ustalony na zasadach określonych w art. 5-9 i art. 11 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i co najmniej 25 lat dla mężczyzn;

5) przed dniem 1 stycznia 1999r. wykonywał prace w szczególnych warunkach lub prace w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy o emeryturach i rentach z FUS – przepis uchylony z dniem 1 stycznia 2024 roku;

6) po dniu 31 grudnia 2008r. wykonywał pracę w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3; Dla przyznania emerytury pomostowej konieczne jest, aby powyższe warunki zostały spełnione łącznie, bowiem brak któregokolwiek z nich uniemożliwia przyznanie prawa do świadczenia . Należy zwrócić uwagę, że na podstawie art. 49 ustawy o emeryturach pomostowych prawo do emerytury pomostowej przysługuje także osobie, która:

1. po dniu 31 grudnia 2008 roku nie wykonywała pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy o emeryturach pomostowych, o ile osoba ta:

2. spełnia warunki określone w art. 4 pkt 1-4 lub art. 5-12;

3. w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3, Sąd Najwyższy wyjaśnił, że warunkiem skutecznego ubiegania się o emeryturę pomostową w świetle art. 4 i 49 ustawy o emeryturach pomostowych, jest legitymowanie się wymaganym stażem pracy w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze (w rozumieniu tej ustawy lub dotychczasowych przepisów) oraz kontynuowanie pracy w tych warunkach po wejściu w życie ustawy o emeryturach pomostowych, a więc po 1 stycznia 2009r.

Natomiast osoba ubiegająca się o emeryturę pomostową, która nie kontynuuje pracy w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze i legitymuje się w związku z tym jedynie stażem pracy „szczególnej” według poprzednio obowiązujących przepisów, może nabyć prawo do tej emerytury jedynie wówczas, gdy dotychczasowy staż pracy można kwalifikować jako pracę w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze w rozumieniu obowiązujących przepisów (art. 3 ust. 1 i 3 ustawy o emeryturach pomostowych) – wyrok z dnia 13 marca 2012r., w sprawie II UK 164/11, opublikowany w OSNP z 2013r.,Nr 5-6, poz.

62. Bezspornym było, że odwołujący Z. O. urodził się po dniu 31 grudnia 1948r., osiągnął w dniu (...). wiek emerytalny 60 lat oraz udowodnił wymagany co najmniej 25 – letni okres składkowy i nieskładkowy. Ubezpieczony bez wątpienia nie spełnia przesłanek prawa do emerytury pomostowej z art.4 ustawy o emeryturach pomostowych już tylko z tej przyczyny, że nie wykazał, iż po dniu 31 grudnia 2008r. wykonywał pracę w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 powołanej ustawy. Do takiej pracy bezsprzecznie nie można zaliczyć okresu zatrudnienia ubezpieczonego w styczniu 2009r. w firmie (...), ponieważ jak wynika z zeznań ubezpieczonego nie wykonywał on wówczas pracy spawacza stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, a ponadto prace spawalnicze, które świadczył nie były wykonywane w warunkach określonych w Załączniku nr 1 do ustawy o emeryturach pomostowych, pkt 28, gdzie wymieniono:

„ Prace bezpośrednio przy spawaniu łukowym lub cięciu termicznym w pomieszczeniach o bardzo małej kubaturze, z utrudnioną wentylacją ( podwójne dna statków, zbiorniku, rury itp. ) ”. Ubezpieczony prace spawalnicze wykonywał bowiem na dużej hali. Jednocześnie fakt, że ubezpieczony jako spawacz w firmie (...) nie pracował stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, czyli codziennie i przez pełną dniówkę roboczą, uniemożliwia zaliczenie takiej pracy do pracy w warunkach szczególnych według dotychczasowych przepisów - art.32 i 33 ustawy emerytalnej w związku z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze ( Dz.U. z 1983r., Nr 8, poz.43, co z kolei powoduje, że ubezpieczony nie spełnia także warunku legitymowania się 15 – letnim okresem takiej pracy.

Nadto jeśli chodzi o pracę na stanowisku praktycznej nauki zawodu, to z materiału dowodowego wynika, że ubezpieczony pracę tę świadczył w pełnym wymiarze czasu pracy tylko w okresach uwzględnionych przez organ rentowy do pracy w szczególnym charakterze, a stąd również brak jest podstaw do uwzględnienia do takiej pracy dalszych okresów zatrudnienia na tym stanowisku, jak o to wnosił ubezpieczony w piśmie procesowym z 21 sierpnia 2024r. Ubezpieczony nie spełnia także warunków prawa do emerytury pomostowej z art.49 ustawy o emeryturach pomostowych, bowiem zarówno pracy nauczyciela praktycznej nauki zawodu, jak i spawacza oraz pracy przy produkcji sadzy nie można zakwalifikować według Załącznika Nr 1 i Nr 2 do ustawy o emeryturach pomostowych, bo praca taka nie została w tych załącznikach wymieniona.

Oznacza to, że ubezpieczony nie legitymuje wymaganym do przyznania świadczenia z tej podstawy prawnej 15 – letnim okresem pracy w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 ustawy o emeryturach pomostowych. W konsekwencji powyższego Sąd na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie jako bezzasadne. (-) Sędzia Grażyna Łazowska