Legislator Case Law & Legislation
I C 335/23 AI generated

I C 335/23 · Sąd powszechny

Case Number I C 335/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód (...) sp. z o.o. z siedzibą w P. wniósł pozew przeciwko (...) S.A. z siedzibą w S., domagając się zasądzenia od pozwanego na swoją rzecz kwoty 801,62 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 26 października 2020 r. do dnia zapłaty oraz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu wskazano, że w dniu 19 sierpnia 2020 r. miała miejsce kolizja, w wyniku której doszło do uszkodzenia pojazdu marki F. (...) o numerze rejestracyjnym (...), używanego przez L. W..

Legislator headnote

AI generated

art. 805§1 k.c, art. 822§1 k.c, art. 361 k.c, art.481 k.c, art. 98 k.p.c, art. 108 §1 k.p.c; I C 335/23 · Sąd powszechny: W dniu 20 sierpnia 2020 r. L. W. zawarł z (...) sp. z o.o. z siedzibą w P. umowę cesji wierzytelności z polisy OC sprawcy dotyczących zwrotu kosztów z tytułu najmu pojazdu zastępczego w związku ze szkodą komunikacyjną o której mowa w pozwie. Powyżej opisany stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie faktów przyznanych przez strony (art. 229 i 230 k.p.c.), dowodów z dokumentów oraz zeznań świadka L. W.. Zgromadzone w aktach sprawy dowody z dokumentów Sąd uznał za w pełni wiarygodne – nie były one kwestionowane przez żadną ze stron, a Sąd nie znalazł powodów, by czynić to z urzędu.

Keywords

AI generated
motor vehicle expenses replacement value insurance interest rate subsidy reduction of insurance benefits insurance premium tier substitute custodial sentence

Cited Legislation

AI generated
art. 805§1 k.c
Zgodnie z treścią art. 805§1 k.c., przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę.
art. 822§1 k.c
Z kolei przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej ubezpieczyciel zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony (art. 822§1 k.c.).
art. 361 k.c
art.481 k.c
Biorąc pod uwagę datę zgłoszenia szkody, art.481 k.c.
art. 98 k.p.c
O kosztach procesu Sąd orzekł na podstawie art. 98 k.p.c., tj.
art. 108 §1 k.p.c
Na podstawie art. 108 §1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
III CZP 32/03
Uchwała z dnia 13 czerwca 2003 r., III CZP 32/03 Sędzia SN Marek Sychowicz (przewodniczący) Sędzia SN Mirosław Bączyk (sprawozdawca) Sędzia SN Henryk Pietrzkowski Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Zdzisława S. i Krystyny S. przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń w Rolnictwie i Gospodarce Żywnościowej "A.", S.A. w W. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 13 czerwca 2003 r., przy udziale prokuratora Prokuratury Krajowej Jana Szewczyka, zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Okręgowy w Gdańsku postanowieniem z dnia 13 stycznia 2003 r.: "Czy odszkodowanie za uszkodzenie pojazdu mechanicznego należne od ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej obejmuje w zakresie kosztów robocizny faktycznie poniesione przez poszkodowanego koszty naprawy, czy też koszty takiej naprawy ustalone przez biegłego według przeciętnych cen usług koniecznych do wykonania naprawy ?" podjął uchwałę:
III CZP 5/11
Uchwała składu siedmiu sędziów z dnia 17 listopada 2011 r., III CZP 5/11 Prezes SN Tadeusz Ereciński (przewodniczący) Sędzia SN Teresa Bielska-Sobkowicz Sędzia SN Józef Frąckowiak Sędzia SN Jacek Gudowski Sędzia SN Zbigniew Kwaśniewski Sędzia SN Lech Walentynowicz (sprawozdawca) Sędzia SN Kazimierz Zawada Sąd Najwyższy na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 17 listopada 2011 r., przy udziale Rzecznika Ubezpieczonych Aleksandry Wiktorow oraz prokuratora Prokuratury Generalnej Jana Szewczyka, po rozstrzygnięciu zagadnienia prawnego przedstawionego przez Rzecznika Ubezpieczonych we wniosku z dnia 16 grudnia 2010 r., "1.
IV CK 672/03
orzeczenia SN: z dnia 17 listopada 2011r., III CZP 5/11, LEX nr 1011468; z dnia 13 czerwca 2003r., III CZP 32/03, LEX nr 78592; z dnia 8 września 2004r., IV CK 672/03, LEX nr 146324).
AI generated
I C 966/20
P. wniósł pozew przeciwko (...) S.A. w S. o zapłatę kwoty 1521,50 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 28.05.2020r. do dnia zapłaty, tytułem zwrotu kosztów najmu pojazdu zastępczego w związku z kolizją drogową z dnia 10 maja 2019r. Powód dochodził różnicy pomiędzy kwotą, wynikającą z faktury nr (...) na kwotę 3136,50 zł, wystawionej tytułem najmu pojazdu przez poszkodowanego, a kwotą, wypłaconą dotychczas w postępowaniu likwidacyjnym przez pozwanego (1615 zł), wraz z odsetkami należnymi od dnia następnego po dniu wydania decyzji przez pozwanego.
I C 711/20
Pozwem wniesionym w dniu 10.07.2020 r.
XI GC 15/15
Dnia 30 grudnia 2014 roku powodowie F.
I C 551/20
wyroku z dnia 11 marca 2021 roku M.
VI GC 1430/17
Powódka (...) FINANSE sp. z o.o. w K. pozwem z dnia 1 czerwca 2017 r. wystąpiła przeciwko (...) S.A. z siedzibą w W. z pozwem o zapłatę kwoty 3 357,90 zł wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 1 czerwca 2017 r. do dnia zapłaty oraz kosztami procesu. W uzasadnieniu powódka wskazała, że w dniu 23 stycznia 2017 r. samochód marki B. (...) nr rej. (...) należący do poszkodowanych A. i M. G. został uszkodzony w wyniku kolizji drogowej. Ubezpieczycielem odpowiedzialności cywilnej sprawcy szkody jest pozwana. Na czas naprawy uszkodzonego pojazdu poszkodowani wynajęli samochód zastępczy marki B. (...) za cenę 450 zł netto tj. 553,50 zł brutto za dobę najmu. Najem pojazdu trwał od dnia 15 lutego 2016 r. do 23 lutego 2016 r. Powódka nabyła od poszkodowanych w drodze umowy cesji wierzytelności, wierzytelność przysługującą jej z tytułu zwrotu kosztów wynajmu samochodu zastępczego. Opłata za wynajem samochodu została udokumentowana fakturą VAT nr (...) na kwotę 4 981,50 zł brutto. Powódka wskazała, że pozwana wypłaciła odszkodowanie w kwocie 1 623,60 zł w związku z weryfikacją okresu najmu do 6 dni oraz dobowej stawki najmu do 220 zł netto za dobę. Wezwaniem do zapłaty z dnia 28 marca 2017 r. powódka wezwała pozwaną od zapłaty.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt I C 335/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ O., dnia 22 maja 2024 r. Sąd Rejonowy w Obornikach I Wydział Cywilny w następującym składzie: Przewodniczący:sędzia Tomasz Vogt – Kostecki Protokolant:Anna Płachetka po rozpoznaniu w dniu 17 maja 2024 r. w Obornikach sprawy z powództwa (...) spółki z o.o. przeciwko (...) S.A. o zapłatę 1. zasądza od pozwanego na rzecz powoda kwotę 801,62 (osiemset jeden 62/100) złotych wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od tej kwoty od dnia 26 października 2020 roku do dnia zapłaty;

2. kosztami w całości obciąża pozwanego pozostawiając ich szczegółowe wyliczenie referendarzowi sądowemu. sędzia Tomasz Vogt – Kostecki

UZASADNIENIE

Powód (...) sp. z o.o. z siedzibą w P. wniósł pozew przeciwko (...) S.A. z siedzibą w S., domagając się zasądzenia od pozwanego na swoją rzecz kwoty 801,62 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 26 października 2020 r. do dnia zapłaty oraz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu wskazano, że w dniu 19 sierpnia 2020 r. miała miejsce kolizja, w wyniku której doszło do uszkodzenia pojazdu marki F. (...) o numerze rejestracyjnym (...), używanego przez L. W..

Na okres od 20 sierpnia do 18 września 2020r. poszkodowany wynajął od powoda samochód zastępczy marki F. (...). W ocenie powoda stawka najmu powinna być adekwatna do klasy pojazdu uszkodzonego Pozwany uznał jedynie część okresu najmu, obniżył stawkę dobową i wypłacił 2.239,847 zł. Powód dochodzi zapłaty różnicy za najem pojazdu zastępczego przy stawce dziennej zastosowanej przez powoda. W odpowiedzi na pozew pozwany wniósł o oddalenie powództwa i zasądzenie od powoda na swą rzecz kosztów procesu, w tym kosztu zastępstwa procesowego według notm przepisanych.

W uzasadnieniu swego stanowiska strona pozwana wskazała m.in., że nie kwestionuje okoliczności zdarzenia i swej odpowiedzialności. Kwestią sporną w niniejszej sprawie jest stawka dobowa najmu. Strony działają w procesie przez profesjonalnych pełnomocników. Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny: W dniu 19 sierpnia 2020 r. miała miejsce kolizja drogowa, w wyniku której doszło do uszkodzenia pojazdu marki F. (...) o numerze rejestracyjnym (...). Sprawcą zdarzenia była osoba posiadająca zawartą z pozwanym zakładem ubezpieczeń umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone w związku z ruchem pojazdu.

W dniu 20 sierpnia 2020 r. poszkodowany L. W. wynajął od powoda pojazd zastępczy marki F. (...) na okres od 20 sierpnia 2020 r. do 18 września 2020 r. Stawka dzienna za najem pojazdu została określona na kwotę 129 zł. Poszkodowany upoważnił pozwanego do wypłaty na rzecz powoda odszkodowania za wynajem auta zastępczego. Powód w dniu 22 października 2020 r. wystawił L. W. fakturę za wynajem auta F. (...) nr rej. (...) w okresie od 20 sierpnia 2020 r. do 18 września 2020 r. (29 dni) na kwotę 3.741 zł brutto (3.041,46 zł netto). Pozwany przyznał poszkodowanemu odszkodowanie z tytułu najmu pojazdu zastępczego w kwocie 2.239,84 zł netto, przyjmując, że dobowa stawka najmu pojazdu zastępczego klasy C wynosi 95 zł.

Powód złożył odwołanie od decyzji, które nie zostało uwzględnione przez pozwanego. Samochód poszkodowanego został uderzony z przodu i z tyłu. Poszkodowany potrzebował samochodu zastępczego do dojazdu do domu i wykonywania pracy. Poszkodowany potrzebował samochodu natychmiast i szybko otrzymał ofertę najmu pojazdu od powoda. L. W. otrzymał telefoniczną informację od pozwanego, że istnieje możliwość otrzymania samochodu zastępczego, jednak nie była to konkretna oferta. Pozwany zaproponował organizację auta zastępczego w momencie, gdy poszkodowany miał już wypożyczony samochód od powoda.

W dniu 20 sierpnia 2020 r. L. W. zawarł z (...) sp. z o.o. z siedzibą w P. umowę cesji wierzytelności z polisy OC sprawcy dotyczących zwrotu kosztów z tytułu najmu pojazdu zastępczego w związku ze szkodą komunikacyjną o której mowa w pozwie. Powyżej opisany stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie faktów przyznanych przez strony (art. 229 i 230 k.p.c.), dowodów z dokumentów oraz zeznań świadka L. W.. Zgromadzone w aktach sprawy dowody z dokumentów Sąd uznał za w pełni wiarygodne – nie były one kwestionowane przez żadną ze stron, a Sąd nie znalazł powodów, by czynić to z urzędu.

Wiarygodne okazały się także zeznania świadka, albowiem były rzeczowe i spójne, a nadto znalazły potwierdzenie w dowodach z dokumentów. okoliczności częściowo bezsporne, a nadto dowody : kserokopia umowy najmu pojazdu nr (...)2020/08/20 (k. 9 akt), kserokopia upoważnienia do wypłaty odszkodowania (k. 10 akt), faktura numer (...) (k.16 akt), pismo z dnia 26 października 2020 r. (k. 17 akt), odwołanie od decyzji z dnia 26.10.2020 (k.19), pismo z dnia 17 lutego 2023 r. (k.20-22 akt), umowa cesji wierzytelności z polisy OC sprawcy (k. 23-24 akt), zeznania świadka L.

W. (k.54-54v)

Sąd Rejonowy zważył, co następuje:

Powód wywodził swoje roszczenie z umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych. Pozwany nie przeczył temu, że sprawca kolizji w dniu zdarzenia objęty był ochroną ubezpieczeniową na podstawie umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych zawartej z pozwanym towarzystwem ubezpieczeń. Zakwestionował natomiast zastosowaną stawkę dobową najmu pojazdu. Zgodnie z treścią art. 805§1 k.c., przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę.

Z kolei przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej ubezpieczyciel zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony (art. 822§1 k.c.). Odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń w ramach odpowiedzialności cywilnej posiadacza lub kierowcy pojazdu mechanicznego wyznaczona jest – zarówno co do zasady, jak i granic – odpowiedzialnością tego posiadacza lub kierowcy (por. uchwałę SN z dnia 13 czerwca 2003r., III CZP 32/03, LEX nr 78592).

Przesłankami odpowiedzialności odszkodowawczej deliktowej są: szkoda, wystąpienie faktu, za który ustawa czyni odpowiedzialnym określony podmiot, czyli czynu niedozwolonego oraz związek przyczynowy między czynem niedozwolonym, a szkodą w tej postaci, że szkoda jest jego zwykłym następstwem. Postulat pełnego odszkodowania przemawia za przyjęciem stanowiska o potrzebie zwrotu przez ubezpieczyciela tzw. wydatków koniecznych, potrzebnych na czasowe używanie zastępczego środka komunikacji. Przyjmować można, że obowiązek naprawy szkody obejmuje konieczność zwrotu kosztów najmu samochodu zastępczego o podobnym standardzie, według stawek ustalonych na lokalnym rynku (por. orzeczenia SN: z dnia 17 listopada 2011r., III CZP 5/11, LEX nr 1011468; z dnia 13 czerwca 2003r., III CZP 32/03, LEX nr 78592; z dnia 8 września 2004r., IV CK 672/03, LEX nr 146324).

Przenosząc powyższe na grunt rozpatrywanej sprawy, należy w pierwszej kolejności wskazać, że pozwany nie kwestionował swojej odpowiedzialności za szkodę majątkową spowodowaną opisaną w pozwie kolizją. Za bezsporną między stronami należało także uznać zasadę, iż koszt najmu samochodu zastępczego na czas trwania naprawy auta uszkodzonego mieści się w granicach odpowiedzialności odszkodowawczej pozwanego. Pozwany nie kwestionował także czasu trwania najmu. Spór koncentrował się natomiast wokół kwestii wysokości odszkodowania jakie przysługuje w związku z najmem pojazdu zastępczego, a to z uwagi na przyjętą stawkę.

Zgodnie z art. 361 k.c. zobowiązany do naprawienia szkody ponosi odpowiedzialność jedynie za normalne następstwa działania, z którego wynikła szkoda. W doktrynie i orzecznictwie znajduje aprobatę stanowisko, że uznanie danego uszczerbku za szkodę w znaczeniu prawnym warunkuje co do zasady by poszkodowany został nim dotknięty wbrew swej woli. Dla stwierdzenia w określonym stanie faktycznym adekwatnego związku przyczynowego należy:

1) ustalić, czy zdarzenie stanowi warunek konieczny wystąpienia szkody;

2) ustalić, czy szkoda jest normalnym następstwem tego zdarzenia (por. Zagrobelny w: „Kodeks cywilny Komentarz” pod red. E. Gniewka, wyd. C.H. Beck Warszawa 2011 str. 577, komentarz A. Kidyby do art.361 k.c. za lex, komentarz J. Ciszewskiego do art.361 k.c. za lex). Jak wynika ze zgromadzonego materiału dowodowego, poszkodowany potrzebował samochodu w celu dojazdu do domu i wykonywania pracy, także w terenie (poszkodowany jest z zawodu geodetą). Świadek L. W. zeznał, że nie dostał konkretnej oferty od pozwanego; było mówione tylko, że ubezpieczyciel może zapewnić auto zastępcze.

W tej sytuacji, argumentacja podnoszona przez pozwanego, dotycząca tego, że poszkodowany najpierw najął samochód zastępczy, a dopiero później zgłosił szkodę, nie jest trafna. W ocenie Sądu, w sytuacji, w której ubezpieczyciel nie przedstawi poszkodowanemu konkretnej oferty najmu pojazdu, uzasadniony jest najem przez poszkodowanego pojazdu zastępczego z firmy zewnętrznej. Powód wystawił fakturę za najem pojazdu zastępczego. W tej sytuacji, ciężar dowodu nie może spadać na poszkodowanego, ewentualnie powoda; to pozwany (w sytuacji, gdy kwestionuje stawkę najmu pojazdu) winien udowodnić, że stawka wynikająca z faktury VAT jest stawką nierynkową, za wysoką lub niemożliwą.

W niniejszej sprawie żadna ze stron nie złożyła wniosku o przeprowadzenie dowodu z opinii biegłego (choć pozwany złożył odpowiedź na pozew). Czas najmu nie był kwestią sporną. W tej sytuacji należało przyjąć, że stawka najmu wynikająca z faktury VAT przedstawioną przez powoda jest stawką uzasadnioną. Przyjmując niekwestionowany okres najmu (29 dni) oraz uzasadnioną stawkę dobową najmu w kwocie 104,88 zł netto, uwzględniając wypłaconą już z tego tytułu kwotę 2.239,84 zł netto należało stwierdzić, że roszczenie główne zgłoszone w pozwie jest uzasadnione (104,88 zł x 29 dni= 3.041,46 zł- wypłacone przed procesem 2.239,84 zł =801,62 zł).

Biorąc pod uwagę datę zgłoszenia szkody, art.481 k.c. i art.14 ust.1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (t.j. Dz. U. 2013 poz. 392 z późn. zm.) oraz datę odmowy pozwanego uwzględnienia odwołania powoda, uznać należało że zgłoszone roszczenie odsetkowe co do należnej kwoty świadczenia głównego także jest uzasadnione. W konsekwencji orzeczono jak w pkt 1 wyroku. O kosztach procesu Sąd orzekł na podstawie art. 98 k.p.c., tj. zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu.

Skoro powództwo zostało uwzględnione w całości, pozwany jest obowiązany do poniesienia kosztów procesu. Na podstawie art. 108 §1 k.p.c. szczegółowe wyliczenie kosztów procesu pozostawiono referendarzowi sądowemu (pkt 2 wyroku). sędzia Tomasz Vogt-Kostecki