Legislator Case Law & Legislation
II Ca 1297/23 AI generated

II Ca 1297/23 · Sąd powszechny

Case Number II Ca 1297/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 26 kwietnia 2023 r., sygn. akt I C 415/21 Sąd Rejonowy w Kościanie w sprawie z powództwa (...) SA z siedzibą w S. przeciwko P. W. o zapłatę, w punkcie 1. zasądził od pozwanego na rzecz powoda kwotę 16 477,17 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od kwoty 15 738 zł od dnia 28.03.2019 r. do dnia zapłaty oraz od kwoty 739,17 zł od dnia 29.07.2021 r. do dnia zapłaty, a w punkcie 2. zasądził od pozwanego na rzecz powoda kwotę 4 617 zł tytułem zwrotu kosztów procesu, w tym kwotę 3 617 zł tytułem kosztów zastępstwa procesowego, z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego za czas od dnia uprawomocnienia się niniejszego orzeczenia do dnia zapłaty. Apelację od powyższego wyroku złożył pozwany, zaskarżając go w całości, zarzucając:

Legislator headnote

AI generated

art. 382 k.p.c, art. 442 § 2 k.c, art. 819 § 1 k.c, art. 278 k.p.c, art. 365 § 1 k.p.c, art. 385 k.p.c; II Ca 1297/23 · Sąd powszechny: Apelacja pozwanego nie zasługiwała na uwzględnienie. Sąd Okręgowy na podstawie art. 382 k.p.c. w pełni podzielił dokonaną przez Sąd Rejonowy ocenę materiału dowodowego zgromadzonego w aktach oraz poczynione na tej podstawie ustalenia faktyczne, uznając je za własne, jak i wyrażoną w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku ocenę prawną, przyjmując tym samym, że zarzucane apelacją uchybienia są nieuzasadnione. Sąd Okręgowy nie podzielił zarzutu apelacji dotyczącego nieuwzględnienia podniesionego w sprawie zarzutu przedawnienia roszczenia regresowego względem pozwanego.

Keywords

AI generated
insurer reimbursement claim reconsideration by insurer motor vehicle expenses interim accident insurance reimbursement of insurance costs extension of proceedings

Cited Legislation

AI generated
art. 382 k.p.c
Sąd Okręgowy na podstawie art. 382 k.p.c.
art. 442 § 2 k.c
Nie może mieć do niego zastosowania termin przedawnienia z art. 442 § 2 k.c., ponieważ nie jest to roszczenie deliktowe, mimo że niewątpliwie istnieje związek miedzy roszczeniem z regresu nietypowego a czynem niedozwolonym.
art. 819 § 1 k.c
Nie może też być to termin określony w art. 819 § 1 k.c.
art. 278 k.p.c
Sąd Okręgowy nie podzielił też zarzutu naruszenia art. 278 k.p.c.
art. 365 § 1 k.p.c
Moc wiążąca prawomocnego orzeczenia ( art. 365 § 1 k.p.c.) polega między innymi na zakazie dokonywania ustaleń i ocen prawnych sprzecznych z ustaleniami i ocenami już w sprawie osądzonej ( wyrok SN w sprawie I USK 291/21).
art. 385 k.p.c
Mając na uwadze powyższe, Sąd Okręgowy na podstawie art. 385 k.p.c.
art. 98 k.p.c
O kosztach postępowania apelacyjnego Sąd Okręgowy orzekł na podstawie art. 98 k.p.c., obciążając nimi w całości pozwanego, jako stronę przegrywającą proces w instancji odwoławczej.

Cited Case Law

AI generated
V ACa 1486/17
Powód (...) Spółka Akcyjna z siedzibą w W.
I ACa 1161/16
Wyrokiem z dnia 13 czerwca 2016 roku Sąd Okręgowy w Łodzi zasądził od (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w Ł.
I ACa 205/16
„nakazuje pobrać od pozwanego na rzecz Skarbu Państwa (Sądu Okręgowego w Katowicach) 400 (czterysta) złotych tytułem opłaty od pozwu, od której uiszczenia powód był zwolniony; nakazuje pobrać od pozwanego na rzecz Skarbu Państwa Sądu (Okręgowego w K.) 400 (czterysta) złotych tytułem opłaty od apelacji, od której uiszczenia powód był zwolniony;
III CZP 83/05
Uchwała z dnia 10 listopada 2005 r., III CZP 83/05 Sędzia SN Tadeusz Domińczyk (przewodniczący) Sędzia SN Józef Frąckowiak Sędzia SN Antoni Górski (sprawozdawca) Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń S.A. z siedzibą w W., VI Inspektorat w K. przeciwko Andrzejowi B. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 10 listopada 2005 r. zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Okręgowy w Tarnowie postanowieniem z dnia 10 marca 2005 r.: „Czy roszczenie zwrotne (regresowe) zakładu ubezpieczeń do sprawcy szkody, z którym łączy ubezpieczyciela umowa ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych, przedawnia się w terminie wskazanym w art. 819 § 1 k.c., czy może znajduje tu zastosowanie termin przedawnienia roszczenia przewidzianego dla poszkodowanego w stosunku do sprawcy szkody, określony w art. 442 § 2 k.c., albo też termin wskazany w art. 118 k.c.?" podjął uchwałę:
III CZP 61/12
Sygn. akt III CZP 61/12 UCHWAŁA Dnia 16 listopada 2012 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Dariusz Dończyk (przewodniczący) SSN Anna Owczarek SSN Irena Gromska-Szuster (sprawozdawca) w sprawie z powództwa Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych TUW w W. przeciwko J. K. i A. K. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 16 listopada 2012 r., zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Okręgowy postanowieniem z dnia 25 kwietnia 2012 r., "Czy zakładowi ubezpieczeń przysługuje w oparciu o przepisy art. 43 pkt 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. z 2003 roku, Nr 124, poz. 1152) w zw. z art. 922 § 1 k.c. prawo dochodzenia od następców prawnych posiadacza pojazdu mechanicznego zwrotu wypłaconego przez ten zakład z tytułu ubezpieczenia OC posiadacza pojazdu mechanicznego odszkodowania, jeżeli kierujący posiadacz pojazdu wyrządził szkodę w stanie po użyciu alkoholu i zmarł przed wypłatą odszkodowania przez zakład ubezpieczeń?" podjął uchwałę: 2 Zakład ubezpieczeń, który wypłacił odszkodowanie z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkodę wyrządzoną przez kierującego pojazdem w stanie po użyciu alkoholu, nie może dochodzić od jego spadkobierców roszczenia zwrotnego przewidzianego w art. 43 pkt. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 lipca 2024 roku Sąd Okręgowy w Poznaniu Wydział II Cywilny Odwoławczy w składzie: Przewodniczący: sędzia Małgorzata Radomska-Stęplewska po rozpoznaniu w dniu 31 lipca 2024 roku w Poznaniu na posiedzeniu niejawnym sprawy z powództwa (...) SA z siedzibą w S. przeciwko P. W. o zapłatę na skutek apelacji pozwanego od wyroku Sądu Rejonowego w Kościanie z dnia 26 kwietnia 2023 roku sygn. akt I C 415/21 1. oddala apelację;

2. zasądza od pozwanego na rzecz powoda tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu odwoławczym kwotę 1.800 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie za czas od dnia uprawomocnienia się orzeczenia rozstrzygającego o kosztach postępowania apelacyjnego do dnia zapłaty. Małgorzata Radomska-Stęplewska

UZASADNIENIE

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 26 kwietnia 2023 r., sygn. akt I C 415/21 Sąd Rejonowy w Kościanie w sprawie z powództwa (...) SA z siedzibą w S. przeciwko P. W. o zapłatę, w punkcie 1. zasądził od pozwanego na rzecz powoda kwotę 16 477,17 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od kwoty 15 738 zł od dnia 28.03.2019 r. do dnia zapłaty oraz od kwoty 739,17 zł od dnia 29.07.2021 r. do dnia zapłaty, a w punkcie 2. zasądził od pozwanego na rzecz powoda kwotę 4 617 zł tytułem zwrotu kosztów procesu, w tym kwotę 3 617 zł tytułem kosztów zastępstwa procesowego, z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego za czas od dnia uprawomocnienia się niniejszego orzeczenia do dnia zapłaty. Apelację od powyższego wyroku złożył pozwany, zaskarżając go w całości, zarzucając:

1) naruszenie uregulowań prawa materialnego w postaci uregulowań art. 819 § 1 w zw. z art. 118 i art. 120 § 1 k. c. poprzez nieuwzględnienie podnoszonego w sprawie zarzutu przedawnienia roszczenia regresowego względem pozwanego i przyjęcie terminu przedawnienia dochodzonego roszczenia liczonego od dnia uregulowania zobowiązania przez ubezpieczyciela, w sytuacji gdy ubezpieczyciel (powodowa spółka) nie podjął działań, aby zapewnić czynny udział apelującego w pierwotnym postępowaniu o zwrot kosztów najmu pojazdu zastępczego, a nadto w opozycji do utrwalonej linii orzeczniczej w zakresie terminu przedawnienia roszczeń regresowych liczonego od dnia powstania szkody;

2) naruszenie norm prawa procesowego, tj. art. 278 § 1 k. p. c. przez wydanie zaskarżonego wyroku z pominięciem wiadomości specjalnych wynikających ze zleconej przez Sąd opinii biegłego sądowego, w oparciu jedynie o informacje zawarte w uzasadnieniu pierwotnego wyroku wydanego w sprawie przeciwko ubezpieczycielowi, a zatem pominięcia kwestii przyczynienia się ubezpieczyciela do wydłużenia się okresu likwidacji szkody, a tym samym uzasadnionego okresu najmu pojazdu zastępczego; przedmiotowe naruszenie nastąpiło w warunkach wcześniejszego dopuszczenia przez Sąd dowodu z opinii biegłego sądowego, która już po wydaniu uznana została przez Sąd za nieprzydatną. Mając na uwadze powyższe, apelujący wniósł o:

1) zmianę zaskarżonego wyroku poprzez oddalenie powództwa w całości;

2) zasądzenie od powodowej spółki (ubezpieczyciela) na rzecz apelującego zwrotu kosztów sądowych, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych oraz kosztów postępowania pierwszoinstancyjnego;

3) ewentualnie, o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i przekazanie sprawy Sądowi I instancji. W odpowiedzi na apelację pozwanego, powód wniósł o oddalenie apelacji jako bezzasadnej oraz zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu odwoławczym.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje :

Apelacja pozwanego nie zasługiwała na uwzględnienie. Sąd Okręgowy na podstawie art. 382 k.p.c. w pełni podzielił dokonaną przez Sąd Rejonowy ocenę materiału dowodowego zgromadzonego w aktach oraz poczynione na tej podstawie ustalenia faktyczne, uznając je za własne, jak i wyrażoną w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku ocenę prawną, przyjmując tym samym, że zarzucane apelacją uchybienia są nieuzasadnione. Sąd Okręgowy nie podzielił zarzutu apelacji dotyczącego nieuwzględnienia podniesionego w sprawie zarzutu przedawnienia roszczenia regresowego względem pozwanego.

Wskazać należy, że Sąd Rejonowy w sposób obszerny i wyczerpujący do tej kwestii się odniósł, a stanowisko wyrażone w złożonej apelacji stanowiło w zasadzie powtórzenie tego, co pozwany konsekwentnie podnosił w toku niniejszego procesu. Wskazać należy, że jak wynika z regulacji zawartej w art. 43 pkt 4 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 2500), zakładowi ubezpieczeń oraz Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu, w przypadkach określonych w art. 98 ust. 2 pkt 1, przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący zbiegł z miejsca zdarzenia.

Regres nietypowy, który znajduje zastosowanie w niniejszej sprawie, stanowi nowe roszczenie ubezpieczyciela, które powstaje z chwilą wypłaty odszkodowania. Wbrew twierdzeniom apelującego, staje się ono wymagalne nie z chwilą wyrządzenia szkody przez bezpośredniego sprawcę zdarzenia, lecz z chwilą wypłaty odszkodowania przez zakład ubezpieczeń. W rezultacie powstaje zasadniczo nowa wierzytelność, choć pod wieloma względami uzależniona od istnienia wierzytelności pierwotnej (podstawowej), jaka została zaspokojona przez zapłatę świadczenia ubezpieczeniowego (zob. wyrok SA w Warszawie z 10.10.2018 r., V ACa 1486/17, LEX nr 2697338; wyrok SA w Krakowie z 25.01.2017 r., I ACa 1161/16, LEX nr 2292481; wyrok SA w Krakowie z 3.06.2016 r., I ACa 205/16, LEX nr 2112380).

Przesłanką konieczną do powstania prawa regresu w stosunku do kierującego jest zatem wypłacenie przez zakład ubezpieczeń świadczeń na rzecz poszkodowanych. Z tym momentem – z mocy samego prawa – powstaje prawo do zwrotnego dochodzenia roszczenia, które z tą samą chwilą staje się wymagalne (D. Maśniak [w:] J. Nawracała, D. Maśniak, Komentarz do niektórych przepisów ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych [w:] Kontrakty na rynku ubezpieczeń.

Komentarz do przepisów i warunków ubezpieczenia, Warszawa 2020, art. 43). Powyższy pogląd Sąd Odwoławczy w pełni podziela wskazując, iż wynika on również z orzecznictwa Sądu Najwyższego, zgodnie z którym roszczenie zwrotne ubezpieczyciela staje się wymagalne z chwilą, gdy nastąpi zaspokojenie roszczenia z ubezpieczenia OC. Od tej chwili też biegnie przedawnienie. Roszczenia regresowe zakładu ubezpieczeń nie wynika z umowy ubezpieczenia, lecz jest roszczeniem w stosunku do niej autonomicznym, przyznanym ubezpieczycielowi na podstawie szczególnego przepisu prawa.

Nie może mieć do niego zastosowania termin przedawnienia z art. 442 § 2 k.c., ponieważ nie jest to roszczenie deliktowe, mimo że niewątpliwie istnieje związek miedzy roszczeniem z regresu nietypowego a czynem niedozwolonym. Nie może też być to termin określony w art. 819 § 1 k.c. Przeciwko takiej możliwości przemawia brzmienie tego przepisu, który ma zastosowanie do roszczeń z umowy ubezpieczenia. Tymczasem, jak podkreślono, regres nietypowy nie należy do roszczeń umownych, gdyż jest roszczeniem szczególnym, przysługującym ex lege (…) Również przeciwko dopuszczalności stosowania do roszczenia z regresu nietypowego przedawnienia określonego w art. 819 § 1 k.c. przemawia to, że art. 43 ustawy ma zastosowanie nie tylko do osób, które zawarły umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, ale do wszystkich kierujących pojazdem mechanicznym, którzy spowodowali szkodę komunikacyjną w okolicznościach wymienionych w tych przepisach.

Nie można przyjąć tu dualizmu prawnego, polegającego na tym, że do osób kierujących, które były stroną umowy ubezpieczenia, miałby zastosowanie art. 819 § 1 k.c., a do tych, które nie były jednocześnie ubezpieczającymi - przepis ogólny o przedawnieniu roszczeń. Treść przepisów regulujących instytucję regresu nietypowego na obszarze ubezpieczeń komunikacyjnych takiego zróżnicowania nie usprawiedliwia (Wyrok SN z 6.04.1981 r., IV CR 63/81, OSNC 1981, nr 12, poz. 242, Uchwała SN z 10.11.2005 r., III CZP 83/05, OSNC 2006, nr 9, poz. 147).

Roszczenie to powstaje jako nowe po wypłacie odszkodowania przez zakład ubezpieczeń na rzecz poszkodowanego, co powoduje wygaśnięcie wierzytelności poszkodowanego i powstanie - jedynie w ściśle określonych przez ustawodawcę wypadkach - roszczenia zwrotnego, które ze względu na istotę i sens obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego nie mogłoby powstać, gdyby nie istniał przepis art. 43 ustawy ubezpieczeniowej (Uchwała SN z 16.11.2012 r., III CZP 61/12, OSNC 2013, nr 4, poz. 47). Roszczenie regresowe przedawnia się w terminie określonym w art. 118 in fine k.c., tj. z upływem lat trzech, licząc od dnia zapłaty odszkodowania poszkodowanemu w wypadku ( Uchwała SN z 10.11.2005 r.

III CZP 83/05). Ze zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego wynika, że do wypłaty odszkodowania z tytułu kosztów najmu pojazdu zastępczego przez powoda doszło w dniu 10.01.2019 r. w kwocie 15.738 zł i w dniu 27.05.2019 r. w kwocie 739,17 zł, tj. łącznie 16 477,17 zł. Pozew w niniejszej sprawie został wniesiony w dniu 29 lipca 2021 r., a zatem przed upływem 3-letniego terminu przedawnienia, który rozpoczął swój bieg od dnia wypłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela. Prawidłowo zatem Sąd I instancji nie uwzględnił podniesionego przez pozwanego zarzutu przedawnienia.

Sąd Okręgowy nie podzielił też zarzutu naruszenia art. 278 k.p.c. W podniesionych w apelacji zarzutach skarżący wskazywał, że ustalenie wysokości dochodzonego przez powoda roszczenia wymagało wiadomości specjalnych, w związku tym Sąd Rejonowy winien uwzględnić dowód z opinii biegłego w tym zakresie. Sąd Rejonowy słusznie przyjął, że kwestia zasadności i długości najmu pojazdu zastępczego została rozstrzygnięta w prawomocnym orzeczeniu Sądu Okręgowego w Poznaniu z dnia 17.05.2019 r. w sprawie II Ca 142/19 i wyczerpująco wyjaśniona w jego uzasadnieniu.

Moc wiążąca prawomocnego orzeczenia ( art. 365 § 1 k.p.c.) polega między innymi na zakazie dokonywania ustaleń i ocen prawnych sprzecznych z ustaleniami i ocenami już w sprawie osądzonej ( wyrok SN w sprawie I USK 291/21). Bez znaczenia dla sprawy zatem pozostawała początkowo zlecona przez Sąd I instancji opinia biegłego sądowego. Mając na uwadze powyższe, Sąd Okręgowy na podstawie art. 385 k.p.c. oddalił apelację jako bezzasadną. O kosztach postępowania apelacyjnego Sąd Okręgowy orzekł na podstawie art. 98 k.p.c., obciążając nimi w całości pozwanego, jako stronę przegrywającą proces w instancji odwoławczej.

Na zasądzone koszty złożyło się wyłącznie wynagrodzenie pełnomocnika procesowego powoda ustalone na kwotę 1.800 zł, zgodnie z § 2 pkt 5 w związku z § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych. Małgorzata Radomska-Stęplewska