Legislator Case Law & Legislation
VIII U 636/23 AI generated

VIII U 636/23 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 636/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 8.02.2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. uchylił decyzję z dnia 30.09.2022 r. i z dnia 21.12.2022 r. oraz jednocześnie odmówił G. S. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy z ogólnego stanu zdrowia od zaprzestania pobierania świadczenia rehabilitacyjnego, tj. od 29.08.2023 r., gdyż ubezpieczona 24.08.2022 r. osiągnęła powszechny wiek emerytalny a zatem spełniła warunki wymagane do uzyskania emerytury. (decyzja k. 47 akt ZUS) Wnioskodawczyni odwołała się od ww. decyzji wnosząc o jej zmianę z uwagi na błędy formalne ZUS-u przy przyznaniu jej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, argumentując, że Zakład z urzędu powinien uchylić decyzję o przyznaniu jej świadczenia rehabilitacyjnego, a zamiast tego przyznać jej prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, nie zaś odbierać jej teraz prawo do świadczenia rentowego po wydaniu ostatecznej decyzji. (odwołanie k.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 636/23 · Sąd powszechny: oświadczyła na rozprawie z 28.06.2024 r., że nie zna konkretnych dat kiedy wnioskodawczyni wykonywała umowę zlecenia u płatnika, wobec czego Sąd na podstawie art. 235 [2] pkt 2 i 5 k.p.c. pominął wniosek dowodowy pełnomocnika wnioskodawczyni o jej przesłuchanie w charakterze świadka. Podkreślić także należy, że na rozprawie z 14.05.2024 r. pełnomocnik wnioskodawczyni został poinformowany, że następny termin rozprawy będzie ostatecznym terminem do złożenia dodatkowych dokumentów pod rygorem pominięcia (e-prot. z 14.05.2024 r.: 00:05:31).

Keywords

AI generated
pension entitlement discontinuation of disability benefits statutory retirement age sufficient earning capacity effective date extraordinary pension without income limit
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 636/23

UZASADNIENIE

Decyzją z 8.02.2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. uchylił decyzję z dnia 30.09.2022 r. i z dnia 21.12.2022 r. oraz jednocześnie odmówił G. S. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy z ogólnego stanu zdrowia od zaprzestania pobierania świadczenia rehabilitacyjnego, tj. od 29.08.2023 r., gdyż ubezpieczona 24.08.2022 r. osiągnęła powszechny wiek emerytalny a zatem spełniła warunki wymagane do uzyskania emerytury. (decyzja k. 47 akt ZUS) Wnioskodawczyni odwołała się od ww. decyzji wnosząc o jej zmianę z uwagi na błędy formalne ZUS-u przy przyznaniu jej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, argumentując, że Zakład z urzędu powinien uchylić decyzję o przyznaniu jej świadczenia rehabilitacyjnego, a zamiast tego przyznać jej prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, nie zaś odbierać jej teraz prawo do świadczenia rentowego po wydaniu ostatecznej decyzji. (odwołanie k.

3) W odpowiedzi na odwołanie ZUS wniósł o jego oddalenie, podtrzymując zajęte stanowisko jak w zaskarżonej decyzji, a dodatkowo podał, że w dniu 9.02.2023 r. wstrzymano od 1.02.2023 r. wypłatę renty z tytułu niezdolności do pracy i wdrożono postępowanie w zakresie prawa do emerytury, która przysługuje od 24.08.2022 r. skarżącej. (odpowiedź na odwołanie k.

6) Postanowieniem z 31.07.2023 r. Sąd Okręgowy ustanowił dla wnioskodawczyni pełnomocnika z urzędu w osobie radcy prawnego. (k.

35) Na rozprawie z 10.10.2023 r. pełnomocnik z urzędu wnioskodawczyni poparł odwołanie i oświadczył, że jego zdaniem termin świadczenia rehabilitacyjnego powinien zakończyć się wcześniej i w to miejsce winna wejść renta. (e-prot. z 10.10.2023 r.: 00:00:51) Na ostatnim terminie rozprawy z 28.06.2024 r. pełnomocnik z urzędu wnioskodawczyni poparł odwołanie i wniósł o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego z urzędu, oświadczając, że nie zostały one pokryte w żadnej części, a pełnomocnik ZUS wniósł o oddalenie odwołania. (e-prot. z 28.06.2024 r.: 00:07:41) Sąd Okręgowy ustalił co następuje:

Wnioskodawczyni G. S. urodziła się (...) (niesporne) Odwołująca podlegała ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia od 28.11.2019 r. do 30.04.2021 r. u płatnika składek (...) Sp. z o.o., a podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalno-rentowe, wypadkowe wynosiła w 2019 r. 200 zł, w 2020 r. 1200 zł, w 2021 r. 400 zł. (k. 22 II Tom akt ZUS, poświadczenie k. 73-74) Jednym (...) spółki (...) był S. Z., który zmarł, a jego jedyną spadkobierczynią jest jego córka D. Z., która nabyła po nim spadek z dobrodziejstwem inwentarza.

D. Z. nie ma żadnej wiedzy na temat okresu wykonywania przez wnioskodawczynię umowy zlecenia w ww. spółce. (okoliczności niesporne, a nadto podane przez D. Z. na rozprawie z 26.03.2024 r. – e-prot. z 26.03.2024 r.: 00:01:45 i na rozprawie z 28.06.2024 r. – e-prot. z 28.06.2024 r.: 00:04:00) Prawomocną decyzją z 9.02.2022 r. ubezpieczonej przyznano prawo do świadczenia rehabilitacyjnego od 31.01.2022 r. do 28.08.2022 r. (niesporne, a nadto decyzja k. 75-76) Odwołująca złożyła 24.05.2022 r. wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy, który prawomocną decyzją z 9.06.2022 r. został rozpoznany odmownie na podstawie art. 100 ust. 2 ustawy z 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z FUS, z uwagi na to, że ubezpieczona przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym.

Wnioskodawczyni nie zaskarżyła tej decyzji. (niesporne, a nadto wniosek k. 76, k. 3 Tom IV ZUS, k. 1 kopii akt ZUS, k. 22 Tom V akt ZUS) Ubezpieczona złożyła w dniu 29.07.2022 r. wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy z ogólnego stanu zdrowia. (niesporne) Decyzją z 30.09.2022 r. przyznano wnioskodawczyni prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy na okres od 29.08.2022 r. (tj. po zakończeniu świadczenia rehabilitacyjnego) do dnia 31.08.2023 r. (niesporne, a nadto decyzja k. 77-78) Decyzją z 21.12.2022 r. przeliczono wysokość renty z tytułu niezdolności do pracy i ponownie ustalono wysokość tego świadczenia. (niesporne) Wnioskodawczyni w dniu 24.08.2022 r. osiągnęła wiek emerytalny. (niesporne) Zaskarżoną decyzją z 8.02.2023 r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. uchylił decyzję z dnia 30.09.2022 r. i z dnia 21.12.2022 r. oraz jednocześnie odmówił G. S. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy z ogólnego stanu zdrowia od zaprzestania pobierania świadczenia rehabilitacyjnego, tj. od 29.08.2023 r., gdyż ubezpieczona 24.08.2022 r. osiągnęła powszechny wiek emerytalny a zatem spełniła warunki wymagane do uzyskania emerytury. (decyzja k. 47 akt ZUS) W dniu 10.05.2023 r. wydano decyzję o przyznaniu wnioskodawczyni prawa do emerytury kapitałowej od 24.08.2022 r. oraz o przyznaniu emerytury z FUS od 24.08.2022 r., tj. od osiągnięcia wieku emerytalnego.

ZUS wypłacił ubezpieczonej stosowne wyrównanie za okres od 24.08.2022 r. do 31.05.2023 r., z którego potrącono kwotę wypłaconej renty z tytułu niezdolności do pracy za ten okres. (niesporne) Powyższy stan faktyczny został odtworzony na podstawie dokumentów zalegających w aktach ZUS i w aktach niniejszej sprawy. Wnioskodawczyni nie wykazała, aby po 30.04.2021 r. nadal podlegała ubezpieczeniom społecznym z tytułu umowy zlecenia, albowiem płatnik składek spółka (...), której jedynym wspólnikiem był zmarły S. Z., nie zgłosił jej do ZUS i nie opłacał składek po tej dacie, a jego spadkobierczyni D.

Z. oświadczyła na rozprawie z 28.06.2024 r., że nie zna konkretnych dat kiedy wnioskodawczyni wykonywała umowę zlecenia u płatnika, wobec czego Sąd na podstawie art. 235 [2] pkt 2 i 5 k.p.c. pominął wniosek dowodowy pełnomocnika wnioskodawczyni o jej przesłuchanie w charakterze świadka. Podkreślić także należy, że na rozprawie z 14.05.2024 r. pełnomocnik wnioskodawczyni został poinformowany, że następny termin rozprawy będzie ostatecznym terminem do złożenia dodatkowych dokumentów pod rygorem pominięcia (e-prot. z 14.05.2024 r.: 00:05:31).

W zakreślonym terminie pełnomocnik wnioskodawczyni nie złożył żadnych dodatkowych dokumentów dotyczących umowy zlecenia wykonywanej po potwierdzonym okresie do 30.04.2021 r., wobec czego na rozprawie z 28.06.2024 r. Sąd na podstawie art. 235 [2] pkt 5 k.p.c. pominął podtrzymywany nadal wniosek przez pełnomocnika skarżącej o załączenie dodatkowych dokumentów.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie jest niezasadne. Zgodnie z art. 57 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z FUS (t.j. Dz.U. z 2023 r., poz. 1251 ze zm.) renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który m.in. nie ma ustalonego prawa do emerytury lub nie spełnia warunków do jej uzyskania. Wedle zaś regulacji zawartej w art. 100 ust. 1 ustawy emerytalnej, prawo do świadczeń określonych w ustawie powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do nabycia tego prawa, z zastrzeżeniem ust.

2. Zgodnie z art. 114 ust. 1 ww. ustawy, w sprawie zakończonej prawomocną decyzją organ rentowy, na wniosek osoby zainteresowanej lub z urzędu, uchyla lub zmienia decyzję i ponownie ustala prawo do świadczeń lub ich wysokość, jeżeli: 1)po uprawomocnieniu się decyzji zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono nowe okoliczności istniejące przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do świadczeń lub ich wysokość;

2) decyzja została wydana w wyniku przestępstwa;

3) dowody, na podstawie których ustalono istotne dla sprawy okoliczności faktyczne, okazały się fałszywe;

4) decyzja została wydana na skutek świadomego wprowadzenia w błąd organu rentowego przez osobę pobierającą świadczenie;

5) decyzja została wydana w oparciu o inną decyzję lub orzeczenie sądu, które zostało następnie uchylone, zmienione albo stwierdzono jego nieważność;

6) przyznanie świadczeń lub nieprawidłowe obliczenie ich wysokości nastąpiło na skutek błędu organu rentowego. Z niespornych ustaleń w sprawie wynika, że wnioskodawczyni ukończyła 60 rok życia, tj. powszechny wiek emerytalny, w dniu 24.08.2022 r., wobec czego wydanie decyzji z dnia 30.09.2022 r. o przyznaniu jej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy od 29.08.2022 r. do 31.08.2023 r. a także decyzji z 21.12.2022 r. o przeliczeniu tej renty było błędem ZUS, gdyż w dacie przyznania renty z tytułu niezdolności do pracy odwołująca była uprawniona do emerytury zgodnie z art. 24 ustawy emerytalnej.

Osiągnięcie przez wnioskodawczynię w dniu 24.08.2022 r. powszechnego wieku emerytalnego uniemożliwiało bowiem przyznanie odwołującej renty z tytułu niezdolności do pracy zgodnie z powołanym wyżej przepisem art. 57 ust.1 pkt 4 ustawy emerytalnej, wobec spełnienia przez ubezpieczoną warunków do przyznania jej prawa do emerytury z wieku powszechnego zgodnie z art. 24 ustawy emerytalnej. Art. 57 ust. 1 pkt 4 ustawy emerytalnej wskazuje bowiem na prawo do emerytury zarówno w myśl koncepcji nabycia prawa do emerytury in abstracto ("nie spełnia warunków do jej uzyskania"), jak i w myśl koncepcji prawa do emerytury in concreto ("nie ma ustalonego prawa do emerytury").

Nie ma więc znaczenia, czy prawo do emerytury zostało już ustalone decyzją organu rentowego, a jeśli zostało ustalone, to czy emerytura jest faktycznie pobierana przez emeryta. Nawet w sytuacji, gdy emerytura nie podlega wypłacie, to zgodnie z art. 103a ustawy emerytalnej należy uznać, że wnioskodawca o rentę z tytułu niezdolności, który tylko spełnia przesłanki do nabycia prawa do emerytury, jak również ten, który ma już ustalone prawo do emerytury, nie spełnia przesłanki wynikającej z art. 57 ust. 1 pkt 4 ustawy emerytalnej.

Błąd organu rentowego, wskutek którego nastąpiło przyznanie świadczenia lub nieprawidłowe obliczenie jego wysokości w sprawie zakończonej prawomocną decyzją organu rentowego, stanowi samodzielną podstawę uchylenia lub zmiany tej decyzji oraz ponownego ustalenia prawa do świadczenia lub jego wysokości (art. 114 ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, tekst jedn.: Dz. U. z 2022 r. poz. 504 z późn. zm., w obowiązującym od 18.04.2017 r. brzmieniu nadanym ustawą z dnia 10.02.2017 r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw, Dz.

U. z 2017 r. poz. 715), chociaż dopuszczalność uchylenia lub zmiany decyzji została ograniczona zarówno co do terminu (art. 114 ust. 1e pkt 3 tej ustawy), jak również ze względu na zasadę proporcjonalności i słuszności ochrony praw osób, które nabyły prawo na podstawie prawomocnej decyzji (art. 114 ust. 1g tej ustawy) (zob. wyrok SN z 8.12.2021 r., I USKP 92/21, OSNP 2022, nr 11, poz. 111). Nie ma przy tym racji skarżąca, że ZUS winien uchylić decyzję z 9.02.2022 r. o przyznaniu jej świadczenia rehabilitacyjnego na okres od 31.01.2022 r. do 28.08.2022 r., czy też zmienić tę decyzję w ten sposób, że skrócić okres przyznanego jej świadczenia rehabilitacyjnego i przyznać wcześniej prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, gdyż decyzja z 9.02.2022 r. jest prawomocna.

Wnioskodawczyni nie zaskarżyła tej decyzji, ani też nie zaskarżyła decyzji z 9.06.2022 r., którą odmówiono jej, po rozpoznaniu jej wniosku z 24.05.2022 r., prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na podstawie art. 100 ust. 2 ustawy emerytalnej z uwagi na przebywanie na świadczeniu rehabilitacyjnym do dnia 28.08.2022 r. Brak zatem podstaw pozwalających na wycofanie się z ustaleń decyzji z 9.02.2022 r., a fakt jej kontestacji obecnie przez odwołującą wynikał z innych przyczyn, niż te, które legły u podstaw jej wydania oraz wydania prawomocnej decyzji z 9.06.2022 r. o odmowie przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na wniosek z 24.05.2022 r.

Ponadto w toku n/n postępowania wnioskodawczyni nie wykazała żadnych nowych dokumentów i okoliczności, które pozwoliłyby wzruszyć decyzję z 9.02.2022 r. o przyznaniu świadczenia rehabilitacyjnego do 28.08.2022 r. – w szczególności w postaci innej dokumentacji dotyczącej wykonywania umowy zlecenia u zmarłego płatnika po okresie od 28.11.2019 r. do 30.04.2021 r., który został poświadczony przez ZUS, a który nie miał wpływu na ocenę decyzji o przyznaniu świadczenia rehabilitacyjnego. Dokumentów takich pełnomocnik wnioskodawczyni nie złożył mimo, iż został zakreślony ostateczny termin na rozprawie z 14.05.2024 r. do dnia kolejnej rozprawy na złożenie dodatkowej dokumentacji dotyczącej ewentualnej umowy zlecenia wykonywanej u płatnika składek – tj.spółki, której wspólnikiem był S. Z. po 30.04.2021 r.

Natomiast jedyna spadkobierczyni płatnika składek S. D. Z., która nabyła po nim spadek z dobrodziejstwem inwentarza (e-prot. z 26.03.2024 r.:00:01:45), oświadczyła wprost na rozprawie z 28.06.2024 r., że nie zna dat kiedy odwołująca wykonywała umowę zlecenia u płatnika. Wynika stąd, iż decyzja organu rentowego o przyznaniu świadczenia rehabilitacyjnego jest prawomocna, a do jej zmiany wymagane było zaistnienie przyczyn opisanych w punktach 1 do 6 art. 114 ustawy, co w sprawie nie miało miejsca. W świetle ustalonych faktów i powołanych wyżej przepisów zaskarżona decyzja z 8.02.2023 r. odpowiada zatem prawu.

Z tych przyczyn Sąd Okręgowy orzekł na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., jak w punkcie 1 sentencji wyroku. W punkcie 2 sentencji wyroku Sąd Okręgowy przyznał ze Skarbu Państwa kasy Sądu Okręgowego w Łodzi radcy prawnemu K. K. kwotę 221,40 zł tytułem zwrotu kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu, na podstawie § 15 ust. 2 i w § 4 ust. 3 zw. z § 24 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 14 maja 2024 r. w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa albo jednostki samorządu terytorialnego kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego z urzędu (Dz.U. z 2024 r. poz. 764), przyjmując stawki, jak dla pełnomocnika z wyboru, mając na względzie orzecznictwo TK w tym zakresie.