Legislator Case Law & Legislation
V GC 299/24 AI generated

V GC 299/24 · Sąd powszechny

Case Number V GC 299/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

(...) S.A. w W. V. (...) domagała się od A. F. 2.084zł składki, ponieważ pozwany ubezpieczył u niej samochód od OC i nie spełnił swojego świadczenia ( k. 4 ). Pozwany wniósł o oddalenie powództwa, kwestionując wysokość i wymagalność roszczenia ( k. 30 ). Sąd ustalił co następuje: A. F. ubezpieczył w (...) S.A. w W. V. (...) samochód dostawczy F. (...) od odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych na okres od 14 października 2021 do 13 października 2022r. i zobowiązał się zapłacić jej 2.084zł składki w dwóch równych ratach płatnych dnia 14 października 2021r. i 14 kwietnia 2022r. Dowód: polisa k. 11 – 12, zaświadczenie Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, k.

Legislator headnote

AI generated

art. 6 k.c, art. 252 k.p.c, art. 244 § 1 k.p.c, art. 809 § 1 k.c, art. 805 § 1 k.c, art. 214 § 1 k.p.c; V GC 299/24 · Sąd powszechny: Przed przystąpieniem do zasadniczych rozważań trzeba podkreślić, że po pierwsze, proces cywilny jest de lege lata kontradyktoryjny i obowiązuje w nim zasada prawdy formalnej. W konsekwencji na stronach spoczywa obowiązek przeprowadzenia postępowania; ponoszą też one ryzyko zaniechań i niestarannego prowadzenia procesu. Po drugie, ciężar dowodu faktów istotnych dla rozstrzygnięcia spoczywa na stronie, która wywodzi z nich skutki prawne ( ei incumbit probatio, qui dicit – art. 6 k.c. ). W sprawie o świadczenie umowne onus probandi spoczywa więc w pierwszej kolejności na stronie powodowej, ponieważ musi ona wykazać treść stosunku prawnego i zasadność zgłoszonych pretensji.

Keywords

AI generated
suspension of insurance cover motor vehicle liability insurance voluntary or optional continued insurance outstanding insurance premiums justified insurer position right to higher insurance cover

Cited Legislation

AI generated
art. 6 k.c
Po drugie, ciężar dowodu faktów istotnych dla rozstrzygnięcia spoczywa na stronie, która wywodzi z nich skutki prawne ( ei incumbit probatio, qui dicit – art. 6 k.c.
art. 252 k.p.c
Po trzecie, dokument urzędowy korzysta z domniemania prawdziwości ( art. 252 k.p.c.
art. 244 § 1 k.p.c
244 § 2 w związku z art. 244 § 1 k.p.c.
art. 809 § 1 k.c
Po piąte, polisa jest potwierdzeniem zawarcia umowy ubezpieczenia ( art. 809 § 1 k.c.
art. 805 § 1 k.c
Po szóste wreszcie, umowa ubezpieczenia jest odpłatna ( art. 805 § 1 k.c.
art. 214 § 1 k.p.c
Na marginesie Sąd zaznacza, że nie odroczył rozprawy, ponieważ kolizja terminów zawodowego zastępcy procesowego nie jest okolicznością wymienioną w art. 214 § 1 k.p.c.; nie jest zresztą czymś nadzwyczajnym i niemożliwym do przezwyciężenia.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VGC 299/24

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 marca 2024r. Sąd Rejonowy w Toruniu – V Wydział Gospodarczy w składzie: przewodniczący: SSR Maciej J. Naworski protokolant: sekretarz sądowy I. serafin po rozpoznaniu dnia 28 marca 2024r., w T. na rozprawie sprawy z powództwa (...) S.A. V. (...) w W. ( KRS (...) ) przeciwko A. F. ( NIP (...) ) o zapłatę 1. zasądza od pozwanego A. F. na rzecz powoda (...) S.A. V. (...) w W. kwotę 2.084zł ( dwa tysiące osiemdziesiąt cztery złote ) z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od kwoty: - 1.042zł od dnia 15 października 2021r., - 1.042zł od dnia 14 kwietnia 2022r. do dnia zapłaty, 2. zasądza od pozwanego na rzecz powoda kwotę 1.117zł ( tysiąc sto siedemnaście złotych ) z odsetkami w wysokości ustawowych odsetek za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się wyroku do dnia zapłaty tytułem zwrotu kosztów postępowania w tym 900zł ( dziewięćset złotych ) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt VGC 299/24

UZASADNIENIE

(...) S.A. w W. V. (...) domagała się od A. F. 2.084zł składki, ponieważ pozwany ubezpieczył u niej samochód od OC i nie spełnił swojego świadczenia ( k. 4 ). Pozwany wniósł o oddalenie powództwa, kwestionując wysokość i wymagalność roszczenia ( k. 30 ). Sąd ustalił co następuje: A. F. ubezpieczył w (...) S.A. w W. V. (...) samochód dostawczy F. (...) od odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych na okres od 14 października 2021 do 13 października 2022r. i zobowiązał się zapłacić jej 2.084zł składki w dwóch równych ratach płatnych dnia 14 października 2021r. i 14 kwietnia 2022r. Dowód: polisa k. 11 – 12, zaświadczenie Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, k.

13.

Sąd zważył co następuje:

1. Stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie dokumentów, które nie budziły wątpliwości i nie były kwestionowane.

2. Przed przystąpieniem do zasadniczych rozważań trzeba podkreślić, że po pierwsze, proces cywilny jest de lege lata kontradyktoryjny i obowiązuje w nim zasada prawdy formalnej. W konsekwencji na stronach spoczywa obowiązek przeprowadzenia postępowania; ponoszą też one ryzyko zaniechań i niestarannego prowadzenia procesu. Po drugie, ciężar dowodu faktów istotnych dla rozstrzygnięcia spoczywa na stronie, która wywodzi z nich skutki prawne ( ei incumbit probatio, qui dicit – art. 6 k.c. ). W sprawie o świadczenie umowne onus probandi spoczywa więc w pierwszej kolejności na stronie powodowej, ponieważ musi ona wykazać treść stosunku prawnego i zasadność zgłoszonych pretensji.

Pozwany nie jest jednak zwolniony z obowiązków w zakresie przytaczania faktów i wykazania inicjatywy dowodowej, w sytuacji, w której powód dowody przeprowadza. W takiej sytuacji czyste zaprzeczanie jest bowiem nieskuteczne. Po trzecie, dokument urzędowy korzysta z domniemania prawdziwości ( art. 252 k.p.c. ). Po czwarte, informacja pochodząca z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego ma moc dokumentu urzędowego ( art. 244 § 2 w związku z art. 244 § 1 k.p.c. i art. 96 ust. 1 i 102 ust. 2 ustawy z dnia z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, tekst j. 2023 poz. 2500 ).

Po piąte, polisa jest potwierdzeniem zawarcia umowy ubezpieczenia ( art. 809 § 1 k.c. ). Po szóste wreszcie, umowa ubezpieczenia jest odpłatna ( art. 805 § 1 k.c. ).

3. W rezultacie powództwo było uzasadnione. Powódka udowodniła, że łączyła ją z pozwanym umowa ubezpieczenia i wykazała wysokość należnej składki. Pozwany nie kwestionował zresztą samego faktu zawarcia umowy a jedynie wysokość żądania. Ta wynikała jednak wprost z przedłożonej polisy. Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny potwierdził zaś fakt zawarcia umowy pomiędzy stronami wskazując na numer polisy, a polisa, o tym właśnie numerze dotyczyła samochodu pozwanego i określała składkę w dochodzonej wysokości. Zwykłe zaprzeczenie tezom powódki, do których ograniczył się pozwany, okazało się więc niewystarczające. Identycznie było z zarzutem dotyczącym wymagalności roszczenia. Zwraca jedynie uwagę, że okres ochrony ubezpieczeniowej już się zakończył i już tylko z tego względu jest pewne, że upłynął także termin zapłaty składki.

5. Mając na względzie przedstawione okoliczności Sąd uwzględnił powództwo w całości na koszt pozwanego.

6. Na marginesie Sąd zaznacza, że nie odroczył rozprawy, ponieważ kolizja terminów zawodowego zastępcy procesowego nie jest okolicznością wymienioną w art. 214 § 1 k.p.c.; nie jest zresztą czymś nadzwyczajnym i niemożliwym do przezwyciężenia.