Legislator Case Law & Legislation
XXVII Ca 3376/22 AI generated

XXVII Ca 3376/22 · Sąd powszechny

Case Number XXVII Ca 3376/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Pozwem z dnia 9 maja 2019r. powód J. B. wniósł o zasądzenie od pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych 23.562 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 21 marca 2019r. do dnia zapłaty. Pozwany wniósł o oddalenie powództwa. Postanowieniem z dnia 3 sierpnia 2021r. na mocy art. 194 § 1 k.p.c. wezwano do udziału w sprawie jako pozwanego Prezydenta (...) Pozwany Prezydent (...) wniósł o oddalenie powództwa i zasądzenie kosztów procesu. Wyrokiem z dnia 10 czerwca 2022 roku sygn. akt II C 1446/19 Sąd Rejonowy dla Warszawy-Żoliborza w Warszawie:

Legislator headnote

AI generated

art. 194 § 1 k.p.c, art. 233 § 1 k.p.c, art. 415 k.c, art. 417 k.c; XXVII Ca 3376/22 · Sąd powszechny: oddalił powództwo wobec Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, II. nie obciążył J. B. kosztami należnymi na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, III. umorzył postępowanie wobec Prezydenta (...), IV. nie obciążył J. B. kosztami należnymi na rzecz Prezydenta (...). Apelację od powyższego wyroku wywiódł powód, zaskarżając rozstrzygniecie Sądu Rejonowego w części tj. co do punktu I. Orzeczeniu Sądu I instancji zarzucił naruszenie: art. 233 § 1 k.p.c., art. 327 1 § 1 k.p.c., art. 415 k.c. i art. 50 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych.

Keywords

AI generated
social security litigation reconsideration of disability benefits claim for insurance benefits reimbursement by health insurer suspension of insurance benefits social security liability

Cited Legislation

AI generated
art. 194 § 1 k.p.c
na mocy art. 194 § 1 k.p.c.
art. 233 § 1 k.p.c
Orzeczeniu Sądu I instancji zarzucił naruszenie: art. 233 § 1 k.p.c., art.
art. 415 k.c
327 1 § 1 k.p.c., art. 415 k.c.
art. 417 k.c
Taka ocena Sądu Rejonowego nie narusza art. 417 k.c.
AI generated
III AUa 1247/23
jako osoby zatrudnionej na podstawie umowy zlecenia u płatnika składek (...) sp.
V Ca 3262/23
Pozwem z dnia 3 stycznia 2022 (data nadania) powód A.
I ACa 921/12
Powód M. K. domagał się zasądzenia od pozwanego C. (...) Towarzystwo (...) w P. kwoty 210.000 zł z ustawowymi odsetkami liczonymi od dnia 13 września 2010 r. do dnia zapłaty, a także kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W odpowiedzi na pozew pozwany C. (...) Towarzystwo (...) w P. wniósł o oddalenie powództwa w całości i zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
II USK 422/21
T.K. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. z dnia 3 czerwca 2016 r. Odwołująca się wniosła o zwrot kwoty 53.010,75 zł, która została, w jej ocenie, przekazana na konto organu rentowego w dniu 3 czerwca 2008 r. z należącego do niej, zabezpieczonego w sądzie, depozytu od dłużnika J. K..Wyrokiem z dnia 13 października 2017 r. Sąd Okręgowy w W. oddalił odwołanie.Sąd Apelacyjny w (...), wyrokiem z dnia 24 września 2020 r., oddalił apelację odwołującej się od powyższego wyroku Sądu Okręgowego.W skardze od powyższego wyroku odwołująca się zarzuciła naruszenie przepisów prawa procesowego, które mogło mieć istotny wpływ na wynik spraw, tj.: (-) art. 232 zdanie drugie k.p.c. w związku z art. 286 k.p.c. w związku z art. 391 § 1 k.p.c., przez jego niezastosowanie w zakresie dopuszczenia i przeprowadzenia dowodu z dodatkowej opinii od innego biegłego z zakresu rachunkowości, gdy w obliczu braku rzetelnego i kompleksowego wyjaśnienia zgłaszanych przez odwołującą się zastrzeżeń, środek ten był niezbędny do wykazania faktów mających istotne znaczenia dla rozstrzygnięcia sprawy; (-) art. 3271 § 1 pkt 1 k.p.c. w związku z art. 391 § 1 k.p.c., które wpływa na możliwość poddania orzeczenia Sądu drugiej instancji kontroli kasacyjnej, polegające na braku wskazania w uzasadnieniu przez Sąd drugiej instancji przyczyn, dla których Sąd odmówił wiarygodności i mocy dowodowej relacji odwołującej się, w tym zwłaszcza jej zastrzeżeniom do prawidłowości ustaleń i konkluzji biegłego z dziedziny rachunkowości; (-) art. 378 § 1 w związku z art. 3271 § 1 pkt 1 k.p.c. w związku z art. 391 § 1 k.p.c. ogniskujące się na nierozpoznaniu sprawy przez Sąd ad quem w granicach apelacji, polegające na niedokonaniu zbadania, analizy i oceny większości zarzutów apelacji z uwzględnieniem ich sprecyzowania oraz rozwinięcia w jej uzasadnieniu, w tym zarzutów w zakresie sprzeczności ustaleń Sądu z zebranym w sprawie materiałem dowodowym i błędnej oceny dowodów z przesłuchania odwołującej się i opinii biegłej.Skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania z uwagi na jej oczywistą zasadność.
III AUa 697/17
Zaskarżoną decyzją Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt XXVII Ca 3376/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 listopada 2024 r. Sąd Okręgowy w Warszawie XXVII Wydział Cywilny Odwoławczy w składzie: Przewodniczący: Sędzia Paweł Błasiak (del.) Protokolant: Natalia Łuczak po rozpoznaniu w dniu 15 listopada 2024 roku w Warszawie na rozprawie sprawy z powództwa J. B. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych i Prezydentowi (...) o zapłatę na skutek apelacji powoda od wyroku Sądu Rejonowego dla Warszawy-Żoliborza w Warszawie z dnia 10 czerwca 2022 r., sygn. akt II C 1446/19 oddala apelację. Sygn. akt XXVII Ca 3376/22

UZASADNIENIE

Pozwem z dnia 9 maja 2019r. powód J. B. wniósł o zasądzenie od pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych 23.562 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 21 marca 2019r. do dnia zapłaty. Pozwany wniósł o oddalenie powództwa. Postanowieniem z dnia 3 sierpnia 2021r. na mocy art. 194 § 1 k.p.c. wezwano do udziału w sprawie jako pozwanego Prezydenta (...) Pozwany Prezydent (...) wniósł o oddalenie powództwa i zasądzenie kosztów procesu. Wyrokiem z dnia 10 czerwca 2022 roku sygn. akt II C 1446/19 Sąd Rejonowy dla Warszawy-Żoliborza w Warszawie:

I. oddalił powództwo wobec Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, II. nie obciążył J. B. kosztami należnymi na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, III. umorzył postępowanie wobec Prezydenta (...), IV. nie obciążył J. B. kosztami należnymi na rzecz Prezydenta (...). Apelację od powyższego wyroku wywiódł powód, zaskarżając rozstrzygniecie Sądu Rejonowego w części tj. co do punktu I. Orzeczeniu Sądu I instancji zarzucił naruszenie: art. 233 § 1 k.p.c., art. 327 1 § 1 k.p.c., art. 415 k.c. i art. 50 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych.

Powód wniósł o zmianę w zaskarżonej części wyroku i uwzględnienie powództwa w całości wraz z orzeczeniem o kosztach postępowania, ewentualnie uchylenie w zaskarżonej części wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi I Instancji. Pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o oddalenie apelacji.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Apelacja jako bezzasadna podlegała oddaleniu. Sąd Okręgowy podziela ustalenia faktyczne poczynione przez Sąd Rejonowy i przyjmuje za własne. Zarzut naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. został błędnie postawiony, gdyż za jego pomocą skarżący kwestionuje, nie ustalenia faktyczne Sądu I Instancji, lecz ich ocenę prawną. Prawidłowo powód powinien podnieść zarzut naruszenia prawa materialnego. Stąd zarzut ten zostanie omówiony w ramach naruszenia przepisów prawa materialnego. Nie okazał się skuteczny zarzut naruszenia przez Sąd Rejonowy naruszenia art. 327 1 § 1 k.p.c. Faktem jest, że tenże sąd w uzasadnieniu wyroku nie dokończył swych rozważań odnośnie zarzutu przedawnienia roszczenia, stąd nie wiadomo, czy uznał ten zarzut za skuteczny.

Jednak to uchybienie nie miało znaczenia dla orzekania w sprawie, skoro Sąd I Instancji, prawidłowo oddalił powództwo z uwagi na nieudowodnienie wszystkich przesłanek odpowiedzialności odszkodowawczej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, a nie z uwagi na przedawnienie roszczenia powoda. Jeśli chodzi o zarzuty naruszenia prawa materialnego, to okazały się one nieuzasadnione. Wbrew zarzutom powoda, Sąd I Instancji nie oddalił powództwa z uwagi na brak zawinienia po stronie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, lecz wskutek braku szkody po stronie powoda i w konsekwencji braku związku przyczynowego między brakiem informacji ze strony ZUS o zmianie organu właściwego do wypłaty zasiłku pielęgnacyjnego a powstaniem szkody.

Taka ocena Sądu Rejonowego nie narusza art. 417 k.c. Uzupełnienia wymaga jedynie, że stwierdzenie winy przy wykonywaniu władzy publicznej w świetle art. 417 k.c. jest niekonieczne, wystarczające jest stwierdzenie samej bezprawności. W niniejszej sprawie zachowanie ZUS było nie tylko bezprawne, ale również zawinione. ZUS nie kwestionował faktu, że naruszył art. 50 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych. ZUS bowiem nie poinformował powoda J. B. o zmianie podmiotu realizującego zasiłek pielęgnacyjny tj., że od 1 września 2005r. to świadczenie nie będzie realizował już ZUS, a Prezydent (...).

Zmiana ta miała swą podstawę prawną w treści art. 49 ust. 1 pkt 1 omawianej ustawy. Należy podkreślić, że J. B. na mocy decyzji ZUS z 8 kwietnia 2004r. przysługiwał na stałe zasiłek pielęgnacyjny do renty socjalnej. Jednak przez to zawinione zaniechanie ZUS nie doszło do szkody po stronie powoda, koniecznej do zastosowania art. 417 k.c. gdyż zasiłek pielęgnacyjny nadal mu przysługiwał także po 31 sierpnia 2005r. i nadal mu przysługuje, z tą tylko różnicą że wypłacany przez Prezydenta (...), a nie ZUS. J. B. nie miał obowiązku składania wniosku o przyznanie prawa do tego zasiłku do Prezydenta (...), gdyż prawo to już posiadał na mocy decyzji ZUS z 8 kwietnia 2004r.

Jego wniosek powinien być potraktowany jako żądanie wypłaty przysługującego mu już, lecz nie wypłaconego zasiłku, a nie wniosek o przyznanie mu prawa do zasiłku. Zgodzić należy się z Sądem I Instancji, że przepisy ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych nie przewidują w takim przypadku wygaśnięcia dotychczas przyznanych świadczeń, a art. 24 ust. 2 tej ustawy nie ma zastosowania. Zatem zasiłek pielęgnacyjny powinien zostać wypłacony J. B. przez Prezydenta (...) za okres od 1 września 2005r., a nie od dnia złożenia przez niego wniosku do tego organu, który jak już wyżej wskazano był w ogóle nie wymagany.

Powyższej oceny nie może zmienić fakt, że brak wypłaty przez Prezydenta (...) zasiłku pielęgnacyjnego nastąpił z winy ZUS. ZUS bowiem od dnia 1 września 2005r. nie jest już uprawniony do wypłaty tego zasiłku i nie może go wypłacić, nawet gdy nie został on wypłacony przez Prezydenta (...) z winy ZUS. Przyznanie powodowi odszkodowania od ZUS w wysokości zasiłku pielęgnacyjnego oznaczałoby de facto, że J. B. byłby uprawniony do wypłaty dwóch zasiłków pielęgnacyjnych za żądany okres – od ZUS i od Prezydenta (...), co byłby niedopuszczalne.