Legislator Case Law & Legislation
VI U 23/24 AI generated

VI U 23/24 · Sąd powszechny

Case Number VI U 23/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 30 listopada 2023 r. znak: 450000/603/ZAS/2023 Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. odmówił D. M. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 24 września 2019 r. do 5 grudnia 2019 r. i zobowiązał ją do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 7503,79 zł. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że decyzja wynika z faktu, iż w okresie pobierania zasiłku chorobowego z tytułu zatrudnienia u płatnika Przedszkole nr (...) w W. ubezpieczona wykonywała czynności wynikające z zawartej umowy zlecenie z płatnikiem C.

Legislator headnote

AI generated

VI U 23/24 · Sąd powszechny: Na podstawie art. 17 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. 2023.2780 t.j.) stwierdzić należy, iż ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia. Nie kwestionując zasadności przyjęcia ogólnej zasady, z której wynika, iż ubezpieczony wykonujący podczas niezdolności do pracy jakąkolwiek pracę zarobkową traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres zwolnienia, Sąd zważył, iż z orzecznictwa wynika, iż proces stosowania powyższego przepisu nie jest jednoznaczny i oczywisty.

Keywords

AI generated
sick pay insurance benefits reimbursement by health insurer occupational disability benefits duty to surrender ancillary earnings suspension of insurance benefits compensable branch of activity

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 23/24

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 30 sierpnia 2024 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Małgorzata Kryńska-Mozolewska po rozpoznaniu w dniu 30 sierpnia 2024 r. w Warszawie na posiedzeniu niejawnym sprawy D. M. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. o zasiłek chorobowy na skutek odwołania D. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. z dnia 30 listopada 2023 r. znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje odwołującej D. M. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 24 września 2019 r do 5 grudnia 2019 r i nie zobowiązuje do zwrotu zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 7.503,79 złotych. Sygn. akt VI U 23/24

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 30 listopada 2023 r. znak: 450000/603/ZAS/2023 Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. odmówił D. M. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 24 września 2019 r. do 5 grudnia 2019 r. i zobowiązał ją do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 7503,79 zł. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że decyzja wynika z faktu, iż w okresie pobierania zasiłku chorobowego z tytułu zatrudnienia u płatnika Przedszkole nr (...) w W. ubezpieczona wykonywała czynności wynikające z zawartej umowy zlecenie z płatnikiem C.

Towarzystwo (...). Organ przyjął, iż stanowiło to wykorzystywanie zwolnienia lekarskiego niezgodnie z jego celem, czego konsekwencją jest utrata prawa do zasiłku chorobowego oraz obowiązek zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego. (decyzja ZUS z 30 listopada 2023 r. - a.r.) Od powyższej decyzji D. M. złożyła odwołanie, zaskarżając decyzję w całości i wnosząc o jej zmianę poprzez przywrócenie prawa do zasiłku chorobowego od 24 września 2019 r. do 5 grudnia 2019 r. W uzasadnieniu odwołania odwołująca stwierdziła, iż wykonywane przez nią czynności stanowiły sporadyczną, incydentalną i wymuszoną okolicznościami aktywność zawodową.

Ubezpieczona wskazała, iż w okresie pobierania zasiłku chorobowego wykonała łącznie cztery czynności w związku z zawartą umową zlecenie, których dokonanie nie zajęło jej łącznie więcej niż kilkadziesiąt minut, czynności polegały bowiem jedynie na pobraniu kodu do logowania, wejściu do systemu i wysłaniu raportu do centrali. Odwołująca zwróciła uwagę, iż czynności jako opiekun Polisy na Życie C. na podstawie umowy zlecenia dokonywała w poczuciu odpowiedzialności za ubezpieczonych, którym groziłaby utrata ciągłości ubezpieczenia, gdyby raporty nie zostały wysłane przez odwołującą.

Ponadto, z odwołania wynika, iż płatnik C. Towarzystwo (...) otrzymał zwolnienie lekarskie odwołującej, w związku z czym była ona przekonana, iż nie dostanie wynagrodzenia za przeprowadzanie powyższych czynności. Odwołująca podkreśliła również, iż nie mogła poprosić innej osoby o wysłanie za niej raportów, ponieważ nikt inny nie był upoważniony do przetwarzania danych osobowych znajdujących się w systemie. (odpowiedź na odwołanie: k 1-3) W odpowiedzi na odwołanie ZUS wniósł o oddalenie odwołania, posługując się argumentacją zawartą w zaskarżonej decyzji.

Organ rentowy zwrócił również uwagę, iż ubezpieczona powinna poinformować zleceniodawcę o niezdolności do pracy i przebywaniu na zwolnieniu lekarskim. Ponadto ZUS wskazał, iż odwołująca w okresie orzeczonej niezdolności do pracy wykonywała czynność w ramach umowy zlecenie czterokrotnie, zatem należy przyjąć, iż była to czynność cykliczna, nie zaś sporadyczna i incydentalna. (odpowiedź na odwołanie: k 22-23) Sąd ustalił następujący stan faktyczny Odwołująca D. M. w okresie od 24 września 2019 r. do 5 grudnia 2019 r. była niezdolna do pracy i pobierała zasiłek chorobowy z tytułu zatrudnienia w Przedszkolu nr (...) w W.. (karta zasiłkowa: a.r.) D.

M. współpracowała z C. Towarzystwo (...) S.A. V. (...) na podstawie umowy zlecenia od 30 maja 2018 r. do 30 listopada 2021 r. Świadczone usługi wynikające z zawartej umowy miały prowizyjny charakter, D. M. otrzymywała za przeprowadzane czynności wynagrodzenie, które za cały rok 2019 wyniosło 1576,24 zł brutto. Odwołująca dokonała czynności w ramach zawartej umowy zlecenia w dniach 3 września 2019 r., 6 września 2019 r., 3 października 2019 r. oraz 4 listopada 2019 r. (zaświadczenie płatnika C. Towarzystwo (...): a.r., zeznania odwołującej D.

M. – protokół rozprawy z dn. 27 czerwca 2024 r. - k. 33-34, kopia PIT-11 odwołującej za rok 2019 – k. 16-20) Powyższy stan faktyczny został ustalony na podstawie dokumentacji zawartej w aktach sprawy i w aktach organu rentowego oraz na podstawie zeznań odwołującej D. M., które Sąd uznał za wiarygodne. Wskazane okoliczności były niekwestionowane przez strony i bezsporne, strony nie składały dodatkowych wniosków dowodowych. Sąd przyjął, iż zgromadzony materiał dowodowy pozwala na rozstrzygnięcie sprawy.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie w całości. Oś sporu w przedmiotowej sprawie stanowiła kwestia ustalenia, czy wykonywane przez odwołującą czynności w ramach zawartej umowy zlecenia podczas orzeczonej niezdolności do pracy i pobierania z tego tytułu zasiłku chorobowego powinny wywołać skutek w postaci utraty prawa do zasiłku chorobowego oraz obowiązku jego zwrotu jako nienależnie pobranego, czy też z uwagi na ich sporadyczny, incydentalny i wymuszony okolicznościami charakter odwołująca powinna zachować prawo do zasiłku chorobowego za stanowiący przedmiot sporu okres.

Na podstawie art. 17 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. 2023.2780 t.j.) stwierdzić należy, iż ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia. Nie kwestionując zasadności przyjęcia ogólnej zasady, z której wynika, iż ubezpieczony wykonujący podczas niezdolności do pracy jakąkolwiek pracę zarobkową traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres zwolnienia, Sąd zważył, iż z orzecznictwa wynika, iż proces stosowania powyższego przepisu nie jest jednoznaczny i oczywisty.

W zależności bowiem od stanu faktycznego, Sąd, stosując prokonstytucyjną wykładnię, może uznać, iż przewidywana sankcja w postaci utraty prawa do zasiłku chorobowego za cały okres zwolnienia jest zbyt dolegliwa zważywszy na okoliczności w postaci incydentalnego, sporadycznego i wymuszonego okolicznościami charakteru i rodzaju innego zajęcia zarobkowego (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 9 marca 2022 r., sygn. III PUNPP 2/21). Ponadto, na powyższe może wpłynąć wysokość uzyskiwanego z tego tytułu dochodu w postaci niskich kwot, stanowiących minimalną część należnego zasiłku chorobowego i wynoszących od kilkudziesięciu do kilkuset złotych (por. wyrok Sądu Najwyższego z 19 lutego 2021 r., I USKP 12/21).

W przedmiotowej sprawie nie ulegało wątpliwości, iż czynności podejmowane przez odwołującą miały incydentalny charakter i przynosiły symboliczny dochód. Podkreślić należy, iż były to czynności krótkotrwałe, wykonywane zdalnie i jedynie czterokrotnie. Mając na uwadze fakt, iż łącznie za cały rok 2019 odwołująca osiągnęła z tytułu umowy zlecenia przychód w wysokości 1576,24 zł brutto można przyjąć, iż czterokrotne wykonanie czynności w ramach umowy zlecenia zapewniło jej dochód nie wyższy niż kilkaset złotych.

Uwagę zwraca również sam charakter podejmowanych czynności, które polegały na wysyłaniu miesięcznego raportu osób ubezpieczonych w celu utrzymania ciągłości ich ubezpieczenia, co nie zajmowało odwołującej więcej czasu niż od kilku do kilkunastu minut. Czynności te były rodzajowo różne od pracy wykonywanej przez ubezpieczoną w ramach zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, a uzyskiwany z nich dochód nie może być traktowany jako gwarantujący źródło utrzymania i nie daje podstaw do stwierdzenia, iż odwołująca celowo podejmowała działania mogące prowadzić do utraty prawa do zasiłku chorobowego i obowiązku jego zwrotu.

Sąd miał również na uwadze umotywowanie działań odwołującej. Czynności nie były wykonywane z chęci zysku, gdyż uzyskane dzięki przeprowadzonym czynnościom kwoty były symboliczne, lecz z poczucia obowiązku, odwołująca nie miała również pełnej świadomości w zakresie swej sytuacji prawnej. Ponadto, organ rentowy jest uprawniony do oczekiwania zwrotu nienależnie pobranego świadczenia wyłącznie w sytuacji braku uprawnienia do świadczenia oraz gdy ubezpieczony niewątpliwie działał w złej wierze i przyjął świadczenie wiedząc, że mu się ono nie należy, przy czym dotyczy to zarówno osoby, która została pouczona na temat tego, kiedy nie powinna pobierać świadczeń, jak i też osoby, która uzyskała świadczenie na podstawie nieprawdziwych zeznań lub dokumentów lub świadomego i celowego wprowadzenia organu w błąd (por. wyrok Sądu Najwyższego z 2 grudnia 2009 r., I UK 174/09).

Z uwagi na powyższe, Sąd zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał odwołującej D. M. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 24 września 2019 r. do 5 grudnia 2019 r. i nie zobowiązał jej do zwrotu zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 7503,79 zł.