Legislator Case Law & Legislation
VIII U 965/21 AI generated

VIII U 965/21 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 965/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

postanowienia o kosztach zawartego w wyroku z 25 sierpnia 2021r. Decyzją z 20 maja 2021r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. stwierdził, że K. A. jest dłużnikiem Zakładu z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne. Zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wynosi łącznie 4 901,75 zł za okres od września 2020r. do kwietnia 2021r. Ubezpieczony odwołał się od tej decyzji. Dodał, że jest mocno schorowaną osobą, leczy się stale i pobiera rentę.

Legislator headnote

AI generated

art.102 k.p.c; VIII U 965/21 · Sąd powszechny: Wyrokiem z 23 marca 2018r. sygn. akt VIII U 2101/17 Sąd Okręgowy w Gliwicach oddalił odwołanie A. K. od decyzji z 9 października 2017r. W uzasadnieniu Sąd wskazał, że w przypadku odwołującego, który pobiera rentę z tytułu niezdolności do pracy i jednocześnie prowadzi działalność gospodarczą, zgodnie z art.9 ust.4c ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych, który wszedł w życie od 1 stycznia 2008r. podlega on obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym do czasu ustalenia prawa do emerytury, jako osoba pobierająca rentę z tytułu niezdolności do pracy, która jednocześnie prowadzi działalność gospodarczą.

Keywords

AI generated
pension overpayment setoff reapplication for disability pension occupational disability pension pensioner rent deduction in supplementary benefits cumulative pension entitlement

Cited Legislation

AI generated
art.102 k.p.c
W pkt 2 wyroku Sąd na podstawie art.102 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 965/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 sierpnia 2021 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodnicząca Sędzia SO Grażyna Łazowska po rozpoznaniu w dniu 25 sierpnia 2021 r. w Gliwicach na posiedzeniu niejawnym sprawy A. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o składki na skutek odwołania A. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 20 maja 2021r. nr (...) 1) oddala odwołanie, 2) odstępuje od obciążania ubezpieczonego kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego. (-) Sędzia SO Grażyna Łazowska Sygn. akt VIIIU 965/21

UZASADNIENIE

postanowienia o kosztach zawartego w wyroku z 25 sierpnia 2021r. Decyzją z 20 maja 2021r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. stwierdził, że K. A. jest dłużnikiem Zakładu z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne. Zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wynosi łącznie 4 901,75 zł za okres od września 2020r. do kwietnia 2021r. Ubezpieczony odwołał się od tej decyzji. Dodał, że jest mocno schorowaną osobą, leczy się stale i pobiera rentę.

Oczekuje na zabieg prawego stawu biodrowego oraz operację kręgosłupa. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie oraz złożył wniosek o zasądzenie od odwołującego zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Wyrokiem z 25 sierpnia 2021r. Sąd z mocy art. 477 14§1 k.p.c. oddalił odwołanie ubezpieczonego o czym orzekł w pkt 1 orzeczenia. W pkt 2 wyroku Sąd na podstawie art.102 k.p.c. odstąpił od obciążania ubezpieczonego kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego. Zgodnie z powołanym art.102 k.p.c. wyrażającym zasadę słuszności, w wypadkach szczególnie uzasadnionych sąd może zasądzić od strony przegrywającej tylko część kosztów albo nie obciążać jej w ogóle kosztami.

Do „ wypadków szczególnie uzasadnionych ” w judykaturze zalicza się zarówno okoliczności związane z samym przebiegiem procesu jak np. sytuacje wynikające z charakteru żądania, jego znaczenia dla strony, subiektywnego przekonania o zasadności roszczeń, jak i leżące na zewnątrz, które wyznacza sytuacja majątkowa i życiowa strony. Sąd uznał, że w rozpoznawanej sprawie z uwagi na sytuację materialną i zdrowotną ubezpieczonego, gdy ubezpieczony pobiera rentę z tytułu niezdolności do pracy, stale się leczy, obecnie oczekuje na dwa zabiegi chirurgiczne, istnieją podstawy do odstąpienia od obciążenia go kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego. (-) sędzia Grażyna Łazowska Sygn. akt VIIIU 965/21

UZASADNIENIE

Decyzją z 20 maja 2021r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. stwierdził, że K. A. jest dłużnikiem Zakładu z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne. Zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wynosi łącznie 4 901,75 zł za okres od września 2020r. do kwietnia 2021r. Ubezpieczony odwołał się od tej decyzji. Dodał, że jest mocno schorowaną osobą, leczy się stale i pobiera rentę. Oczekuje na zabieg prawego stawu biodrowego oraz operację kręgosłupa.

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie oraz złożył wniosek o zasądzenie od odwołującego zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Odwołujący A. K. od (...) pobiera rentę z tytułu niezdolności do pracy. Od 2 stycznia 1990r. prowadzi działalność gospodarczą w zakresie taksówek osobowych. Decyzją z 9 października 2017r. organ rentowy stwierdził, że odwołujący jest dłużnikiem organu rentowego z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz Pracy w wysokości 77 842,74 zł za okres od grudnia 2012r. do lipca 2017r.

Wyrokiem z 23 marca 2018r. sygn. akt VIII U 2101/17 Sąd Okręgowy w Gliwicach oddalił odwołanie A. K. od decyzji z 9 października 2017r. W uzasadnieniu Sąd wskazał, że w przypadku odwołującego, który pobiera rentę z tytułu niezdolności do pracy i jednocześnie prowadzi działalność gospodarczą, zgodnie z art.9 ust.4c ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych, który wszedł w życie od 1 stycznia 2008r. podlega on obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym do czasu ustalenia prawa do emerytury, jako osoba pobierająca rentę z tytułu niezdolności do pracy, która jednocześnie prowadzi działalność gospodarczą.

Wyrokiem z 27 czerwca 2019r. sygn. VIII AUa 1520/18 Sąd Apelacyjny w Katowicach oddalił apelację A. K. od wyroku Sądu pierwszej instancji. Decyzją z 24 września 2020r. organ rentowy stwierdził, że odwołujący jest dłużnikiem Zakładu z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy. Zadłużenie wraz z należnymi odsetkami wynosi 42 125,91 zł za okres od sierpnia 2017r. do sierpnia 2020r. W rozpoznaniu odwołania od tej decyzji Sąd Okręgowy w Gliwicach wyrokiem z 1 lutego 2021r. sygn.

VIII U 1402/20 oddalił odwołanie. Apelację od wyroku wniósł odwołujący. Powyższe Sąd ustalił na podstawie dokumentacji zawartej w aktach organu rentowego jako okoliczności jednoznacznie wynikające z tych dowodów i niekwestionowane przez strony.

Sąd zważył co następuje:

Odwołanie A. K. nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art.46 ust.1 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( t.j. Dz.U. z 2021r., poz.423 ) płatnik składek jest obowiązany według zasad wynikających z przepisów ustawy obliczać, potrącać z dochodów ubezpieczonych, rozliczać oraz opłacać należne składki za każdy miesiąc kalendarzowy. Zgodnie z art.84 ust.1 i art.87 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych ( tj. Dz.U. z 2020r. poz.1398 ) składkę na ubezpieczenie zdrowotne opłaca osoba podlegająca ubezpieczeniu zdrowotnemu, z zastrzeżeniem art.85 i 86.

Osoby i jednostki organizacyjne, o których mowa w art.84-86 są obowiązane, bez uprzedniego wezwania, opłacić i rozliczyć składki na ubezpieczenie zdrowotne za każdy miesiąc kalendarzowy w trybie i na zasadach oraz w terminie przewidzianych dla składek na ubezpieczenia społeczne, a jeżeli do tych osób i jednostek nie stosuje się przepisów o ubezpieczeniu społecznym – w terminie do 15 dnia następnego miesiąca. Zgodnie z art.32 ustawy systemowej do składek na Fundusz Pracy, Fundusz Solidarnościowy, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych i Fundusz Emerytur Pomostowych oraz na ubezpieczenie zdrowotne w zakresie: ich poboru, egzekucji, wymierzania odsetek za zwłokę i dodatkowej opłaty, przepisów karnych, dokonywania zabezpieczeń na wszystkich nieruchomościach, ruchomościach i prawach zbywalnych dłużnika, odpowiedzialności osób trzecich i spadkobierców oraz stosowania ulg i umorzeń stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące składek na ubezpieczenia społeczne.

Decyzja skarżona dotyczy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne odwołującego za kolejny już okres od września 2020r. do kwietnia 2021r., gdy odnośnie składek za poprzednie lata organ rentowy wydał dwie decyzje z: 9 października 2017r. i 24 września 2020r. Odwołujący w kwestii matematycznych wyliczeń tych składek nie składał żadnych zastrzeżeń. Stąd Sąd uznał, że organ rentowy wyliczył je prawidłowo. Odwołujący zarzucał jedynie, podobnie jak w poprzednich postępowaniach, że nie zgadza się z obowiązkiem opłacania przez osoby posiadające prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy i jednocześnie prowadzące działalność gospodarczą, składek na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne.

Zasady podlegania ubezpieczeniom społecznym regulują przepisy ustawy systemowej. Zgodnie z art. 1 ustawy systemowej ubezpieczenia społeczne obejmują ubezpieczenie emerytalne, ubezpieczenia rentowe i ubezpieczenie chorobowe i wypadkowe. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 5 i art. 12 ust. 1, art.13 pkt 4 ustawy, osoby prowadzące pozarolniczą działalność oraz osoby z nimi współpracujące podlegają (z zastrzeżeniem art. 8 i 9) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania jej wykonywania, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności zostało zawieszone.

Jednocześnie zgodnie z art.9 ust.4c ustawy systemowej, który wszedł w życie z dniem 1 stycznia 2008r., osoby prowadzące działalność, o której mowa w art.8 ust.6 pkt 1, mające ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym do czasu ustalenia prawa do emerytury. Powyższe uregulowania prawne nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że odwołujący jako osoba pobierająca rentę z tytułu niezdolności do pracy i jednocześnie prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega z tego tytułu obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, ubezpieczeniu zdrowotnemu.

W tej kwestii wypowiedział się już wcześniej Sąd Okręgowy w Gliwicach w wyroku z 23 marca 2018r. sygn. VIII U 2101/17, którym oddalił odwołanie A. K. od decyzji z 9 października 2017r. określającej zadłużenie odwołującego z tytułu nieopłaconych składek za okres od grudnia 2012r. do lipca 2017r. Sąd Apelacyjny w Katowicach ww. wyrok i w konsekwencji skarżoną w tamt. postępowaniu decyzję organu rentowego uznał za prawidłowe oddalając apelację odwołującego. Wreszcie, Sąd Okręgowy w Gliwicach oddalił także odwołanie A.

K. od decyzji z 24 września 2020r. dotyczącej należności składkowych za dalszy okres, z przyczyn wskazanych w uzasadnieniu wyroku z 23 marca 2018r. W konsekwencji powyższego, uznając że skarżona decyzja odpowiada prawu, Sąd z mocy art. 477 14§1 k.p.c. oddalił odwołanie ubezpieczonego o czym orzekł w pkt 1 orzeczenia. W pkt 2 wyroku Sąd na podstawie art.102 k.p.c. odstąpił od obciążania ubezpieczonego kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego. Zgodnie z powołanym art.102 k.p.c. wyrażającym zasadę słuszności, w wypadkach szczególnie uzasadnionych sąd może zasądzić od strony przegrywającej tylko część kosztów albo nie obciążać jej w ogóle kosztami.

Do „ wypadków szczególnie uzasadnionych ” w judykaturze zalicza się zarówno okoliczności związane z samym przebiegiem procesu jak np. sytuacje wynikające z charakteru żądania, jego znaczenia dla strony, subiektywnego przekonania o zasadności roszczeń, jak i leżące na zewnątrz, które wyznacza sytuacja majątkowa i życiowa strony. Sąd uznał, że w rozpoznawanej sprawie z uwagi na sytuację materialną i zdrowotną ubezpieczonego, gdy ubezpieczony pobiera rentę z tytułu niezdolności do pracy, stale się leczy, obecnie oczekuje na dwa zabiegi chirurgiczne, istnieją podstawy do odstąpienia od obciążenia go kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego. (-) sędzia Grażyna Łazowska