Legislator Case Law & Legislation
I C 385/22 AI generated

I C 385/22 · Sąd powszechny

Case Number I C 385/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powódka W. N. – reprezentowana przez pełnomocnika radcę prawnego – w pozwie z dnia 20 lipca 2022 r. (data wpływu) wnosiła o zasądzenie od pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. na swoją rzecz odszkodowania w wysokości 1.960,00 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 1 sierpnia 2021 r. do dnia zapłaty oraz kosztów postępowania wraz z kosztami zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu pełnomocnik powódki podał, że w dniu 10 kwietnia 2020 r. powódka uległa wypadkowi i doznała trwałego uszczerbku na zdrowiu.

Legislator headnote

AI generated

art. 805 § 1 k.c, art. 805 § 2 pkt 2 k.c, art. 99 k.p.c; I C 385/22 · Sąd powszechny: Zdaniem Sądu powództwo zasługuje na uwzględnienie. W myśl art. 805 § 1 k.c. przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. Przy ubezpieczeniu osobowym świadczenie ubezpieczyciela polega w szczególności na zapłacie umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej (art. 805 § 2 pkt 2 k.c.).

Keywords

AI generated
staggering of health insurance premiums reduction of insurance benefits reimbursement by health insurer medical expenses recalculation of disability benefits revival of benefit claim

Cited Legislation

AI generated
art. 805 § 1 k.c
W myśl art. 805 § 1 k.c.
art. 805 § 2 pkt 2 k.c
Przy ubezpieczeniu osobowym świadczenie ubezpieczyciela polega w szczególności na zapłacie umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej (art. 805 § 2 pkt 2 k.c.).
art. 99 k.p.c
AI generated
I C 676/21
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 czerwca 2024 r.
IV U 158/21
Powódka A. G. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 23 lutego 2021 roku, wnosząc o zmianę decyzji wskazując, że przyznany uszczerbek jest zaniżony. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu powołano podstawę prawną decyzji podnosząc, iż Komisja lekarska ZUS ustaliła 20% uszczerbek na zdrowiu powódki w związku z wypadkiem przy pracy i przyznano adekwatne odszkodowanie.
I C 408/16
Pozwem wniesionym 23.03.2016 r.
I Ca 497/13
Powódka W. W. wniosła o zasądzenie od pozwanego (...) S.A. w Ł. kwoty 50.000 zł tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę z ustawowymi odsetkami od dnia 09 czerwca 2008 roku do dnia zapłaty oraz o zasądzenie ustawowych odsetek liczonych od kwoty 24.000 zł od dnia 09 czerwca 2008 roku do dnia 28 stycznia 2010 roku. Ponadto, powódka wniosła o zasądzenie kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu wskazała, że na skutek zdarzenia drogowego z dnia 30 października 2004 roku, za którego skutki odpowiedzialność przyjął pozwany powódka doznała obrażeń ciała w postaci złamania kości szczękowej po stronie lewej, złamania masywu jarzmowego lewego, złamania kości czołowej, stłuczenia oczodołów, dwojeni, ran tłuczonych głowy, złamania kłykcia przyśrodkowego kości piszczelowej prawej oraz ogólnego potłuczenia ciała. Powódka po wypadku była prawie miesiąc hospitalizowana, a potem poddana kilkuletniemu leczeniu i rehabilitacji, w trakcie których przeszła kilka operacji chirurgicznych. Powódka została uznana przez KRUS za niezdolną do pracy w rolnictwie, a lekarz orzecznik stwierdził u niej 62% uszczerbku na zdrowiu. Po zgłoszeniu roszczenia pozwany wypłacił powódce w ciągu kilku lat łącznie kwotę 75.000 zł, w tym w dniu 28 stycznia 2010 roku z opóźnieniem kwotę 24.000 zł, która zdaniem powódki nie jest odpowiednia od rozmiaru jej krzywdy.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: I C 385/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 maja 2024 r. Sąd Rejonowy w Opocznie I Wydział Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia Zofia Michałowska Protokolant: p.o. stażysty D. K. po rozpoznaniu w dniu 29 maja 2024 r. w Opocznie sprawy z powództwa W. N. przeciwko (...) Zakładowi (...) na (...) Spółce Akcyjnej z siedzibą w W. o zapłatę 1. zasądza od pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w W. na rzecz powódki W. N. kwotę 2.800,00 (dwa tysiące osiemset) złotych wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie liczonymi: - od kwoty 1.960,00 (tysiąc dziewięćset sześćdziesiąt) złotych od dnia 20 sierpnia 2021 r. do dnia zapłaty, - od kwoty 840,00 (osiemset czterdzieści) złotych od dnia 1 kwietnia 2024 r. do dnia zapłaty;

2. zasądza od pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w W. na rzecz powódki W. N. kwotę (...),42 (tysiąc osiemset jedenaście 42/100) złotych tytułem zwrotu kosztów procesu z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty. Sygn. akt I C 385/22

UZASADNIENIE

Powódka W. N. – reprezentowana przez pełnomocnika radcę prawnego – w pozwie z dnia 20 lipca 2022 r. (data wpływu) wnosiła o zasądzenie od pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. na swoją rzecz odszkodowania w wysokości 1.960,00 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 1 sierpnia 2021 r. do dnia zapłaty oraz kosztów postępowania wraz z kosztami zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu pełnomocnik powódki podał, że w dniu 10 kwietnia 2020 r. powódka uległa wypadkowi i doznała trwałego uszczerbku na zdrowiu.

Wskazał, że powódka posiadała zawartą z pozwanym umowę ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków. W przypadku doznania trwałego uszczerbku na zdrowiu ubezpieczyciel zgodnie z treścią zawartej umowy ubezpieczenia powinien wypłacić poszkodowanej za każdy 1% uszczerbku na zdrowiu kwotę 280,00 zł. Pozwany uznał roszczenie powódki co do zasady i decyzją z dnia 28 lipca 2021 r. przyznał poszkodowanej odszkodowanie w wysokości 840,00 zł. (...) Zakład (...) na (...) S.A. przyjął, że powódka doznała trwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości 3%.

Pełnomocnik powódki podniósł, że powódka w żaden sposób nie może się pogodzić z taką decyzją, ponieważ skutki wypadku jakiego doznała były poważne i do dziś odczuwa następstwa tego zdarzenia. Poszkodowana doznała skręcenia prawego stawu ramiennego ze złamaniem głowy kości ramiennej, stłuczenia barku i ramienia prawego. Ponadto po tym wypadku wystąpiła o uzyskanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności i decyzją z dnia 28 kwietnia 2021 r. uznano niepełnosprawność powódki w stopniu umiarkowanym. Zdaniem strony powodowej pozwany poważnie zaniżył uszczerbek zdrowia u powódki, ponieważ doznane obrażenia powinny skutkować przyjęciem przynajmniej trwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości nie mniejszej niż 10% - 12%.

Tym samym – w ocenie strony powodowej – zaniżono wysokość wypłaconego świadczenia. Pozwany został wezwany pismem z dnia 5 sierpnia 2021 r. do ponownego przeanalizowania wysokości wypłaconych świadczeń i dopłaty na rzecz powódki kwoty 1.940,00 zł. Ubezpieczyciel nie zmienił swojego stanowiska i odmówił dopłaty dlatego pełnomocnik powódki podniósł, że dla rozstrzygnięcia sporu konieczne jest przeprowadzenie dowodu z opinii biegłego lekarza specjalisty neurologa na okoliczność ustalenia wysokości trwałego uszczerbku na zdrowiu poszkodowanej. /vide: - pozew wraz z uzasadnieniem i załącznikami k. 3 – 24/ Zarządzeniem z dnia 20 lipca 2022 r. sprawa została zarejestrowana w Rep.

C do rozpoznania w trybie zwyczajnym. /vide: - zarządzenie k. 1/ W odpowiedzi na pozew z dnia 8 sierpnia 2022 r. (data nadania) pozwany (...) Zakład (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. – reprezentowany przez pełnomocnika radcę prawnego – wniósł o oddalenie powództwa w całości i zasądzenie od powódki na rzecz pozwanego kosztów procesu według norm przepisanych, w tym kosztów zastępstwa procesowego. W uzasadnieniu odpowiedzi na pozew pełnomocnik pozwanego podniósł, iż kwestionuje powództwo co do wysokości. Wskazał, że powódka zawarła z pozwanym ubezpieczenie indywidulane P PLUS, polisa (...).

Suma ubezpieczenia została określona na kwotę 7.000,00 zł. Pełnomocnik pozwanego argumentował, że za 1% uszczerbku na zdrowiu o charakterze trwałym pozwany jest zobowiązany do wypłaty świadczenia w wysokości 4% sumy ubezpieczenia, tj. 280,00 zł. Lekarz orzecznik na podstawie analizy dokumentacji medycznej ocenił uszczerbek na 6% i zbilansował o 3% zmiany zwyrodnieniowe (chorobowe). Pozwany wypłacił powódce świadczenie za 3% będące następstwem wyłącznie wypadku. Podniósł, że konieczność bilansowania współistniejącego stanu chorobowego wynika z zapisów OWU.

Pełnomocnik pozwanego wskazał nadto, że zakres ubezpieczenia powódki obejmuje tylko wystąpienie u ubezpieczonego trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego nieszczęśliwym wypadkiem. Pozwany jest zobowiązany do wypłaty świadczenia w przypadku wystąpienia trwałego uszczerbku na zdrowiu. /vide: - odpowiedź na pozew wraz z uzasadnieniem k. 20 – 21/ Pismem z dnia 5 marca 2024 r. (data wpływu) pełnomocnik powódki W. N. rozszerzył powództwo w ten sposób, że wniósł o zasądzenie od pozwanego na rzecz powódki kwoty 2.800,00 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od kwoty 1.960,00 zł od dnia 20 sierpnia 2021 r., a od kwoty 840,00 zł od dnia 1 kwietnia 2024 r.

Podniósł, że zgodnie z umową ubezpieczenia indywidulanego P PLUS zawartą pomiędzy stronami sporu za 1% uszczerbku na zdrowiu pozwany powinien wypłacić świadczenie w wysokości 280,00 zł, pozostało więc do wypłaty roszczenie za 10% uszczerbku, a więc w wysokości 2.800,00 zł. /vide: - pismo k. 127/ Pełnomocnik pozwanego (...) Zakładu (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. nie ustosunkował się do pisma strony powodowej rozszerzającego powództwo. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Powódka W. N. zawarła z pozwanym (...) Zakładem (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. ubezpieczenie indywidulane P PLUS potwierdzone polisą nr (...).

Suma ubezpieczenia została określona na kwotę 7.000,00 zł. Zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia za 1% uszczerbku na zdrowiu o charakterze trwałym Zakład (...) był zobowiązany do wypłaty świadczenia w wysokości 4% sumy ubezpieczenia, tj. 280,00 zł. /bezsporne: - polisa nr (...) k. 41, - ogólne warunki ubezpieczenia k. 42 – 45/ W dniu 10 kwietnia 2020 r. powódka W. N. przewróciła się w domu, w następstwie czego doznała urazu prawego barku. Po zdarzeniu zięć zawiózł powódkę do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego, gdzie po wykonaniu badania RTG stwierdzono u powódki powierzchowny uraz barku prawego z bolesnością uciskową okolicy głowy kości ramiennej prawej z bólowym ograniczeniem ruchomości i bez zmian w RTG.

Powódka została zaopatrzona w temblak i zalecono jej dalsze leczenie w poradni ortopedycznej za 5 – 7 dni. W dniu 21 lipca 2021 r. powódka W. N. odbyła wizytę u lekarza ortopedy, który rozpoznał: skręcenie prawego stawu ramiennego ze złamaniem chrzęstnym centralnej i dolnej części panewki oraz uszkodzeniem mięśnia nadgrzebieniowego. Powódka przechodziła prywatną rehabilitację i nadal korzysta z tego typu zabiegów. Lekarz w Ł. zdiagnozował konieczność przeprowadzenia operacji obojczyka, jednakże na chwilę obecną jej przeprowadzenie nie jest możliwe, gdyż powódka ma cukrzycę i schorzenie tarczycy.

Przed zdarzeniem powódka nie uskarżała się na ból prawej ręki. /bezsporne: - wyjaśnienia powódki W. N. skrócony protokół rozprawy z 3.11.2022 r. k. 36 – 36 v nagranie koperta k. 37, dowód: - dokumentacja medyczna k. 6 – 7, 9 – 11/ Powódka W. N. zgłosiła szkodę pozwanemu (...) Zakładowi (...) na (...) S.A. z siedzibą w W., który po przeprowadzeniu postępowania likwidacyjnego w sprawie nr (...) decyzją z dnia 28 lipca 2021 r. odszkodowanie w kwocie 840,00 zł wskazując, że lekarz po analizie dokumentacji medycznej określił trwały uszczerbek na zdrowiu na poziomie 6%, a następnie pomniejszył go o 3% za stany chorobowe.

Pismem z dnia 5 sierpnia 2021 r. skierowanym do (...) Zakładu (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. pełnomocnik powódki wniósł o ponowne przeanalizowanie sprawy i wypłatę dalszej części odszkodowania łącznie do kwoty 2.800,00 zł. Pozwany (...) Zakład (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. nie znalazł podstaw do zmiany stanowiska. /dowód: - decyzja z 28.07.2021 r. k. 8, - pismo z 5.08.2021 r. k. 13/ Powódka w wyniku upadku na tym samym poziomie wskutek potknięcia, poślizgnięcia w domu w dniu 10 kwietnia 2020 r. doznała wg karty (...) powierzchownego urazu barku prawego z bolesnością uciskową okolicy głowy kości ramiennej prawej z bólowym ograniczeniem ruchomości i bez zmian w RTG.

W (...) rozpoznano stłuczenie barku prawego z obserwacją złamania głowy kości ramiennej. Powódka została zaopatrzona w temblak i zalecono jej dalsze leczenie w poradni ortopedycznej za 5 – 7 dni. Według opisu RTG z dnia 10 kwietnia 2020 r. brak zmian pourazowych w postaci szczelin złamania, podano zmiany zwyrodnieniowe barku i w obrębie stawu ramiennego i stawu barkowo – obojczykowego prawego. W zaświadczeniu lekarskim z dnia 21 lipca 2021 r. ortopeda rozpoznał: skręcenie prawego stawu ramiennego ze złamaniem chrzęstnym centralnej i dolnej części panewki oraz uszkodzeniem mięśnia nadgrzebieniowego.

Badanie USG z dnia 3 lipca 2020 r.: stawy ramienno – łopatkowy i barkowo – obojczykowy zwężone, osteofity brzeżne, cechy choroby zwyrodnieniowej, ścięgno mięśnia nadgrzebieniowego częściowo uszkodzone w części środkowej, pozostała część wydolna, cechy ciasnoty podbarkowej, ścięgno (...): obrzęk pochówkowy grubości ok. 2Mm, wysięk w (...). W pomiarowym zakresie ruchu podano: zgięcie ok. 50 stopni, odwodzenie 45 stopni, rotacja zewnętrzna 25 stopni, rotacja wewnętrzna 50 stopni. W wyniku badania przeprowadzonego w dniu 22.02.2022 r. stwierdzono, że skutki obrażeń okolicy barku prawego w postaci znacznego ograniczenia ruchów barku prawego są w głównej mierze efektem doznanego urazu, tj. skręcenia barku z częściowym niepełnym uszkodzeniem mięśnia nadgrzebieniowego z uszkodzeniem części centralnej i dolnej części panewki.

Wobec powyższego uszczerbek na zdrowiu określono według Rozporządzenia Ministra Pracy i Opieki Społecznej według pozycji tabeli 104 – 15%. U powódki ujawniono w dniu urazu nieznaczne zmiany zwyrodnieniowe, które w jakimś nieznacznym stopniu nie powodowały takiego naruszenia sprawności i uszkodzeń struktur jak ujawniono podczas dalszego leczenia i dlatego nie mogły skutkować złamaniem i częściowym uszkodzeniem ścięgna i dlatego zbilansowanie powinno być maksymalnie na poziomie 2% wg pozycji 104TN Rozporządzenia. Ostateczny urazowy trwały uszczerbek wynosi zatem 15% - 2% = 13%.

Opisane zmiany zwyrodnieniowe są minimalne i w żaden sposób nie mogły skutkować znaczną dysfunkcją barku prawego. Przebyty uraz mógł skutkować głęboką dysfunkcją barku i z tego powodu powódka została zakwalifikowana do alloplastyki barku prawego. Nie ma danych o jakiejkolwiek dysfunkcji barku prawego przed przedmiotowym zdarzeniem. /dowód: - opinia pisemna lekarza specjalisty ortopedy – traumatologa Redy E. k. 49 – 50, - opinia pisemna uzupełniająca lekarza specjalisty ortopedy – traumatologa R. E. k. 85/ U powódki W. N. w związku ze zdarzeniem z dnia 10 kwietnia 2020 r. nie doszło do uszkodzenia struktur układu nerwowego i wystąpienia deficytu funkcjonalnego z jego strony w związku z czym nie występują podstawy do orzekania o jakimkolwiek uszczerbku na zdrowiu z przyczyn neurologicznych. /dowód: - opinia pisemna biegłego sądowego z dziedziny neurologii M.

K. k. 105 – 107/ Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o wyżej powołane dowody, które Sąd uznał za wiarygodne.

Sąd zważył, co następuje:

Zdaniem Sądu powództwo zasługuje na uwzględnienie. W myśl art. 805 § 1 k.c. przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. Przy ubezpieczeniu osobowym świadczenie ubezpieczyciela polega w szczególności na zapłacie umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej (art. 805 § 2 pkt 2 k.c.).

Powódka W. N. objęta była umową ubezpieczenia indywidulanego P PLUS potwierdzonego polisą nr (...) zawartą z pozwanym (...) Zakładem (...) na (...) S.A. z siedzibą w W.. Suma ubezpieczenia została w polisie określona na kwotę 7.000,00 zł. Bezsporne jest, że powódka zgłosiła pozwanemu roszczenie o wypłatę świadczenia z tytułu doznania trwałego uszczerbku na zdrowiu na skutek zdarzenia z dnia 10 kwietnia 2020 r. Poza sporem pozostaje również fakt, że pozwany przyjął na siebie odpowiedzialność za doznany przez powódkę uszczerbek na zdrowiu i po przeprowadzeniu postępowania likwidacyjnego wypłacił na jej rzecz odszkodowanie w kwocie 840,00 zł.

Sporną w sprawie pozostawała wysokość doznanego przez powódkę trwałego uszczerbku na zdrowiu. Przy ustalaniu powyższego Sąd oparł się na wydanych na potrzeby postępowania rzetelnych i miarodajnych opiniach lekarza specjalisty ortopedy – traumatologa R. E. oraz biegłego sądowego z dziedziny neurologii M. K.. W ocenie Sądu w/w opinie są pełne. Przedstawiona w nich jest wnikliwa analiza badania podmiotowego i przedmiotowego, a wniosek co do ustalenia trwałego uszczerbku na zdrowiu ostatecznie w wysokości 13% należycie i przekonująco uzasadniony.

Na akceptację zasługuje stanowisko lekarza specjalisty ortopedy – traumatologa R. E., który wykazał, iż istniejące u powódki w dniu zdarzenia zmiany zwyrodnieniowe nie mogły skutkować złamaniem i częściowym uszkodzeniem ścięgna i dlatego zbilansowanie powinno być maksymalnie na poziomie 2% wg pozycji 104TN Rozporządzenia. Z kolei biegły sądowy z dziedziny neurologii M. K. w pełni przekonująco wykazał, iż u powódki W. N. w związku ze zdarzeniem z dnia 10 kwietnia 2020 r. nie doszło do uszkodzenia struktur układu nerwowego i wystąpienia deficytu funkcjonalnego z jego strony w związku z czym nie występują podstawy do orzekania o jakimkolwiek uszczerbku na zdrowiu z przyczyn neurologicznych.

Bezsporne jest, że w przypadku trwałego uszczerbku na zdrowiu na skutek nieszczęśliwego wypadku świadczenie wynosi 280,00 zł za każdy 1% trwałego uszczerbku na zdrowiu. Z uwagi na powyższe, mając na uwadze fakt, iż pozwany wypłacił powódce na etapie postępowania likwidacyjnego kwotę 840,00 zł tytułem odszkodowania, roszczenie o zapłatę kwoty 2.800,00 zł Sąd uznał za w pełni zasadne i orzekł jak w punkcie 1. sentencji wyroku. O odsetkach Sąd orzekł na podstawie art. 481 § 1 i 2 k.c. – zasądzając je od dnia 20 sierpnia 2021 r. od kwoty pierwotnie wskazanej w pozwie 1.960,00 zł i od dnia 1 kwietnia 2024 r. od kwoty 840,00 zł – zgodnie z żądaniem zawartym w piśmie modyfikującym powództwo.

O kosztach Sąd orzekł na podstawie art. 98 § 1 i § 3 k.p.c. w zw. z art. 99 k.p.c. zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu, na które składają się opłata sądowa – 200,00 zł, wynagrodzenie pełnomocnika według norm przepisanych – 900,00 zł, koszt opinii biegłych sądowych poniesiony przez powódkę w łącznej kwocie 711,42 zł (310,50 zł + 400,92 zł) – punkt 2. sentencji wyroku. O odsetkach od w/w kwoty kosztów postępowania Sąd orzekł w oparciu o treść art. 98 § 1 1 k.p.c., który stanowi, że od kwoty zasądzonej tytułem zwrotu kosztów procesu należą się odsetki, w wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego, za czas od dnia uprawomocnienia się orzeczenia, którym je zasądzono, do dnia zapłaty.