Legislator Case Law & Legislation
V U 381/24 AI generated

V U 381/24 · Sąd powszechny

Case Number V U 381/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 28 lutego 2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. stwierdził, że M. K. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności nie podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w okresie 1 października 2021 r. – 1 czerwca 2023 r. Odwołanie od powyższej decyzji złożyła M. K.. Skarżąca zarzuciła organowi rentowemu stwierdzenia ustania podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w październiku 2021 r. gdy tymczasem opłacanie składki za ten miesiąc dokonane zostało w prawidłowej wysokości i w terminie zgodnym zobowiązującymi przepisami.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p.c; V U 381/24 · Sąd powszechny: Zatem w istocie odwołująca zapłaciła 10 listopada 2021 r. składkę na ubezpieczenia społeczne w tym na dobrowolne ubezpieczenie chorobowego za października 2021 r. w kwocie nie niższej niż składka wymagana. Ze strony organu rentowego nie było zarzutów co do prawidłowości opłacania przez odwołującą składek w kolejnych miesiącach. To oznaczało podstawy do zmiany w tym zakresie decyzji o czym sąd orzekł w punkcie 1 sentencji wyroku. O kosztach sąd orzekł w punkcie 2 sentencji wyroku mając na uwadze zasady zawarte w art. 98 k.p.c. oraz § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych.

Keywords

AI generated
overpaid insurance benefits health insurance voucher fee staggering of health insurance premiums rules on cover statement of insurance benefits reimbursement by health insurer

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p.c
O kosztach sąd orzekł w punkcie 2 sentencji wyroku mając na uwadze zasady zawarte w art. 98 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 381/24

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 19 lipca 2024 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Romuald Kompanowski Protokolant: st.sekr.sądowy Piotr Durajczyk po rozpoznaniu w dniu 15 lipca 2024 r. w Kaliszu odwołania M. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 28 lutego 2024 r. Nr (...) w sprawie M. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o ustalenie ubezpieczenia 1. Zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 28 lutego 2024 r. znak (...) w ten sposób, że stwierdza, iż odwołująca M. K. jako prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w okresie od 1 października 2021r. do 1 czerwca 2023r.

2. Zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. na rzecz odwołującej M. K. kwotę 180 złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego z ustawowymi odsetkami za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego od dnia uprawomocnienia się orzeczenia zasądzającego te koszty do dnia zapłaty. Sędzia Romuald Kompanowski

UZASADNIENIE

Decyzją z 28 lutego 2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. stwierdził, że M. K. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności nie podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w okresie 1 października 2021 r. – 1 czerwca 2023 r. Odwołanie od powyższej decyzji złożyła M. K.. Skarżąca zarzuciła organowi rentowemu stwierdzenia ustania podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w październiku 2021 r. gdy tymczasem opłacanie składki za ten miesiąc dokonane zostało w prawidłowej wysokości i w terminie zgodnym zobowiązującymi przepisami.

Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania podtrzymując argumentację z uzasadnienia zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił, co następuje: Stan faktyczny w sprawie jest zasadniczo bezsporny. Odwołująca bowiem jako podmiot prowadzący jednoosobowo pozarolniczą działalność gospodarczą podlegała w okresie objętym decyzją obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą. Obowiązującym dla odwołującego terminem płatności składek za okres do grudnia 2021 r. był 15-ty dzień każdego miesiąca z uwagi na opłacanie składek nie tylko za siebie a za okres od 1 stycznia 2022 r. - obowiązującym terminem płatności składek był 20-ty dzień każdego miesiąca. Poza sporem pozostaje również opłacenie przez odwołującą składek na ubezpieczenia społeczne w tym dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za październik 2021 r. w terminie 10 listopada 2021 r.

Na konto ZUS została w tym dniu przelana kwota 719,89 zł. Powyższa kwota wynikała ze sporządzonej i wysłanej do ZUS deklaracji z 16 listopada 2021 r. 14 grudnia 2021 r. odwołująca złożyła korektę deklaracji za październik 2021 r., w której została zawarta składka w kwocie 631,39 zł. Po tej korekcie organ rentowy wpłatę dokonaną w listopadzie rozliczył na poczet składki za październik 2021 r. do kwoty wnikającej z korekty a nadwyżkę – zaliczył na poczet składki za listopad 2021 r. 10 stycznia 2022 r. odwołująca złożyła kolejną korektę deklaracji za październik 2021 r. wskazując kwotę składek na 703,51 zł.

Różnica między składką z deklaracji złożonej w styczniu 2022 r. a tą złożoną w grudniu 2021 r. została pokryta wpłatami dokonanymi 15 grudnia 2021 r. W okresie od 28 października 2021 r. do 30 listopada 2021 r. odwołująca miała orzeczoną czasową niezdolność do pracy i pobrała z tego tytułu zasiłek chorobowy. /bezsporne/

Sąd zważył, co następuje:

Mając na uwadze treść art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 11 ust. 2 , art. 12 ust. 1 i art. 14 ust. 1 i 2 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, w świetle poczynionych w sprawie ustaleń, negatywna decyzja organu rentowego z 28 lutego 2024 r. w odniesieniu do okresu zawartego w decyzji nie była uzasadniona. Składkę na ubezpieczenia społeczne za miesiąc październik 2021 r. w tym na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe odwołująca za miesiąc października 2021 r. zapłaciła w obowiązującym ją terminie do 15 listopada 2021 r. i w kwocie wyższej niż stawka obowiązująca. Korekty deklaracji rozliczeniowej i związane z tym przeksięgowanie wpłaconych kwot nadwyżek ponad kwoty wskazane w korekcie na kolejny miesiąc nie mogą oznaczać wpłat w kwocie niższej niż wymagana gdy ma miejsce – tak jak w niniejszej sprawie - kolejna korekta wcześniejszej korekty.

Zatem w istocie odwołująca zapłaciła 10 listopada 2021 r. składkę na ubezpieczenia społeczne w tym na dobrowolne ubezpieczenie chorobowego za października 2021 r. w kwocie nie niższej niż składka wymagana. Ze strony organu rentowego nie było zarzutów co do prawidłowości opłacania przez odwołującą składek w kolejnych miesiącach. To oznaczało podstawy do zmiany w tym zakresie decyzji o czym sąd orzekł w punkcie 1 sentencji wyroku. O kosztach sąd orzekł w punkcie 2 sentencji wyroku mając na uwadze zasady zawarte w art. 98 k.p.c. oraz § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych.

Sędzia Romuald Kompanowski