Legislator Case Law & Legislation
VIII U 770/24 AI generated

VIII U 770/24 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 770/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 4.01.2024 r. ZUS II Oddział w Ł. odmówił B. Z. odstąpienia od żądania zwrotu nienależnie pobranych świadczeń określonych decyzją z 2.08.2023 r. za okres od 1.01.2022 r. do 31.12.2022 r. w łącznej kwocie 11.683,06 zł w tym należność główna 11683,06 zł. Uznając powyższą decyzję za krzywdzącą wnioskodawczyni złożyła od niej odwołanie, podnosząc, że ze względu na jej trudną sytuację rodzinną i materialną spełnia przesłanki do uznania, że w stosunku do niej zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności skutkujące odstąpieniem od żądania zwrotu nienależnie pobranych świadczeń.

Legislator headnote

AI generated

art. 102 k.p.c; VIII U 770/24 · Sąd powszechny: zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności lub 2)kwota nienależnie pobranych świadczeń nie przewyższa kosztów upomnienia w postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Zaskarżoną decyzją - poddaną kontroli sądowej w wyniku wniesienia przez ubezpieczoną odwołania - ZUS odmówił odstąpienia od żądania zwrotu nienależnie pobranego przez nią świadczeń z funduszu rentowego określonych ww. decyzją z dnia 2.08.2023 r. W orzecznictwie dotyczącym wykładni art. 84 ust. 8 ustawy systemowej wskazuje się, iż pojęcie „szczególnie uzasadnionych okoliczności" oznacza, że przypadki jego zastosowania powinny mieć charakter wyjątkowy, a przepis ten nie powinien być interpretowany rozszerzająco (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 19 sierpnia 2010 r.

Keywords

AI generated
withdrawal of social benefits pension entitlement deportation despite health issues retroactive disability benefits extraordinary pension without income limit sufficient earning capacity

Cited Legislation

AI generated
art. 102 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 770/24

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 4.01.2024 r. ZUS II Oddział w Ł. odmówił B. Z. odstąpienia od żądania zwrotu nienależnie pobranych świadczeń określonych decyzją z 2.08.2023 r. za okres od 1.01.2022 r. do 31.12.2022 r. w łącznej kwocie 11.683,06 zł w tym należność główna 11683,06 zł. Uznając powyższą decyzję za krzywdzącą wnioskodawczyni złożyła od niej odwołanie, podnosząc, że ze względu na jej trudną sytuację rodzinną i materialną spełnia przesłanki do uznania, że w stosunku do niej zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności skutkujące odstąpieniem od żądania zwrotu nienależnie pobranych świadczeń.

Podniosła że jest osobą schorowaną, w związku z chorobą ponosi duże koszty leczenia i rehabilitacji, a nadto jest rozwiedziona, wychowuje córkę i ponosi comiesięczne wydatki eksploatacyjne oraz koszty związane z edukacją córki. ZUS w odpowiedzi na odwołanie podtrzymał zajęte stanowisko i wniósł o oddalenie odwołania oraz o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego. Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: Prawomocną od dnia 11.09.2023 r. decyzją z 2.08.2023 r. wnioskodawczyni B. Z. została zobowiązana do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń z Funduszu Rentowego. /niesporne/ Wnioskodawczyni jest uprawniona do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od 10.11.2019 r. do 31.03.2025 r. /niesporne/ Od 1.08.2023 r. renta została zawieszona w związku z osiąganiem przychodu przez ubezpieczoną powyżej 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. /niesporne, decyzja k. 24/ Wnioskodawczyni jest aktywna zawodowo, była zatrudniona na umowę o pracę od 1.02.2023 r. do 31.12.2023 r. i uzyskuje z tego tytułu dochód w wysokości 15.000 zł netto miesięcznie, posiada majątek ruchomy (w tym samochód marki H. o aktualnej wartości ok. 6000 zł) i nieruchomości, na których nie jest ustanowiona hipoteka (dom o pow. 100 m kw., nieruchomość o pow. 0,2548 ha, nieruchomość o pow. 0,0902 ha położone w Ł.).

Jest zgłoszona do ubezpieczeń jako pracownik od 1.02.2023 r. i obecnie od marca 2024 r. na 1/6 etatu uzyskuje proporcjonalnie pomniejszone dochody 3000 zł netto miesięcznie . /niesporne/ Ubezpieczona jest rozwiedziona i wychowuje 12-letnią córkę, na którą otrzymuje co miesiąc alimenty w kwocie 1000 zł. Na córkę przysługuje świadczenie z programu Rodzina 500+, Córka wnioskodawczyni ma problemy zdrowotne pulmonologiczne, alergologiczne i ortopedyczne, do niedawna miała przyznany stopień niepełnosprawności /niesporne/ Wnioskodawczyni jest osobą schorowaną, cierpi od 16 roku życia na miastemię gravis.

W wieku 16 lat przeszła operację usunięcia nowotworu jajnika i usunięcia grasicy. Ma endometriozę, torbiel na lewym jajniku, stan przedrakowy szyjki macicy, obniżoną odporność. W 2018 r. przeszła zawał serca, który był następstwem silnego przeziębienia, które skutkowało zapaleniem mięśnia sercowego. W związku z tymi schorzeniami powódka ponosi koszty leczenia i rehabilitacji. /niesporne, historia zdrowia i choroby k. 56/ Leczenie miastemii immunoglobulinami jest finansowane ze środków publicznych w ramach zawartych ze świadczeniobiorcami umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w rodzaju leczenia szpitalne w zakresie program lekowy B.67 , hospitalizacja chorobach neurologicznych z wyłączeniem dzieci i dorosłych leczonych w ramach ww. programu lekowego. /pismo z NFZ k. 83-91/ Wnioskodawczyni nie została włączona do programu leczenia immunoglobulinami z powodu braku dostępności do immunoglobulin. /zaświadczenie k. 96/ Wnioskodawczyni ponosi opłaty eksploatacyjne 1400 zł, ogrzewanie 1750 zł miesięcznie, koszty leczenia 6000 zł, inne (czesne za szkołę) 1500 zł. /niesporne/ Ustalone minimum socjalne dla 2-osobowych gospodarstw domowy pracowniczych wynosi 2.922,75 zł (obliczenie (...) na podstawie danych z GUS za III kwartał 2023 r.) /niesporne/ Odwołująca złożyła 31.10.2023 r. wniosek o odstąpienie od żądania zwrotu należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń, który zaskarżoną decyzją z 4.01.2024 r.

ZUS rozpoznał odmownie. /decyzja k. 59 – 66 akt ZUS/ Ponadto ubezpieczona złożyła 31.10.2023 r. wniosek o rozłożenie zadłużenia na raty po ok. 500 zł miesięcznie, którego ZUS nie rozpoznał dotąd. /niesporne/ Powyższy stan faktyczny został odtworzony na podstawie powołanych dokumentów, których nie kwestionowała żadna strona.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie podlega oddaleniu. Przedmiotem sporu w niniejszej sprawie było to, czy po stronie wierzyciela - ZUS II Oddział w Ł. - występują podstawy do odstąpienia w oparciu o przepis art. 84 ust. 8 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2017 r. poz. 1778 ze zm. - dalej " ustawa systemowa") - od żądania zwrotu od dłużnika czyli wnioskodawczyni nienależnie pobranych świadczeń z funduszu rentowego określonych decyzją z dnia 2.08. 2023 r. w łącznej kwocie 11.683,06 zł. Zgodnie z tym przepisem Zakład może odstąpić od żądania zwrotu należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń w całości lub w części, odroczyć termin ich płatności albo rozłożyć je na raty, jeżeli:

1) zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności lub 2)kwota nienależnie pobranych świadczeń nie przewyższa kosztów upomnienia w postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Zaskarżoną decyzją - poddaną kontroli sądowej w wyniku wniesienia przez ubezpieczoną odwołania - ZUS odmówił odstąpienia od żądania zwrotu nienależnie pobranego przez nią świadczeń z funduszu rentowego określonych ww. decyzją z dnia 2.08.2023 r. W orzecznictwie dotyczącym wykładni art. 84 ust. 8 ustawy systemowej wskazuje się, iż pojęcie „szczególnie uzasadnionych okoliczności" oznacza, że przypadki jego zastosowania powinny mieć charakter wyjątkowy, a przepis ten nie powinien być interpretowany rozszerzająco (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 19 sierpnia 2010 r.

III AUa 489/10 -). W ramach katalogu przykładowych okoliczności, uzasadniających zastosowanie omawianego przepisu poprzez odstąpienie od żądania należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń (w całości bądź w części), wymienia się: brak majątku, z którego możliwe byłoby dochodzenie od osoby zobowiązanej zwrotu świadczeń; ustalenie, że w przypadku zwrotu świadczeń osoba zobowiązana lub osoby pozostające na jej utrzymaniu zostałyby pozbawione niezbędnych środków utrzymania; ciężką chorobą powodującą niezdolność do pracy lub niepełnosprawność osoby zobowiązanej, członka jej rodziny lub innej osoby pozostającej na jej utrzymaniu; wiek osoby zobowiązanej, zdarzenia losowe (kradzież, wypadek, pożar, powodzi, inne klęski żywiołowe) powodujące szczególne trudności w sytuacji materialnej osoby zobowiązanej.

Dokonując oceny ich występowania należy kierować się stanem majątkowym i rodzinnym dłużnika, jak też realną możliwością zwrotu, w tym możliwością podjęcia pracy pozwalającej na zwrot świadczeń (tak Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 15 grudnia 2009 r. II UK 147/09 - czy wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 3 października 2014 r. III AUa 2591/13 -). Przy tym za „szczególnie uzasadnione okoliczności” w doktrynie i judykaturze powszechnie uznaje się takie, których zwrot uniemożliwi bądź znacznie dotkliwie utrudni ubezpieczonemu bieżące funkcjonowanie i zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 30 października 2008 r., sygn. akt III AUa 890/08).

W przepisie art. 84 ust. 8 chodzi o przypadek o głębokim - można powiedzieć - nasyceniu „szczególnie uzasadnionych okoliczności” takich, że dla uwzględnienia uzasadnionego szczególnymi okolicznościami interesu ubezpieczonego nie wystarczy ani " odstąpienie" w części, ani odroczenie terminu płatności zobowiązania ubezpieczonego, ani rozłożenie należności na raty. (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2 lutego 2012 r., III UK 47/11). Odnosząc wskazywane przez orzecznictwo kryteria odstąpienia od żądania zwrotu nienależnie pobranych świadczeń do ustalonych w sprawie faktów i oceniając je przez pryzmat zasad doświadczenia życiowego i logicznego rozumowania, należy uznać, że w analizowanej sprawie nie zachodzą przesłanki do stwierdzenia, że w przypadku ubezpieczonej wystąpiły szczególne okoliczności uzasadniające odstąpienie w całości od obowiązku zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.

Sąd podzielił ocenę organu rentowego, że trudności finansowe powołane przez ubezpieczoną oraz jej sytuacja materialna zdrowotna i rodzinna nie mogą uzasadniać odstąpienia od żądania zwrotu należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń. Nie można tracić z pola widzenia faktu, że wnioskodawczyni jest osobą młodą (41-letnią), która posiada i wykorzystuje aktualnie swoje możliwości zarobkowe ograniczone dopiero od marca 2024 r. swoimi chorobami, zaś do końca 2023 r. uzyskiwała wysokie comiesięczne dochody 15000 zł netto, a także alimenty na córkę 1000 zł, na którą może także uzyskać świadczenie 500 + a obecnie 800 +.

Wnioskodawczyni nie jest też osobą uboga skoro jest właścicielką kilku nieobciążonych hipoteką nieruchomości w tym domu o pow. 100 m kw. położonych w Ł. i posiada samochód. Oczywiście sąd nie przeczy, że choroby wnioskodawczyni są poważne i nie zaprzecza, że ponosi koszty leczenia, ale ma także prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy i jak przyznała jej dochody na 1/6 etatu od marca 2024 r. to 3000 zł netto miesięcznie. Z dokumentów zgromadzonych w sprawie oraz z zeznań ubezpieczonej wynika, że wnioskodawczyni jest aktywna zawodowo, pracuje w oparciu o umowę pracę.

Nie można przy tym stwierdzić, że sytuacja ubezpieczonej nie może ulec poprawie. Mając na uwadze sytuację gospodarczą kraju i niedobór na rynku pracowników, niewykluczonym jest też zwiększenie jej miesięcznych dochodów. O ile zatem w chwili obecnej ubezpieczona - jak twierdzi - nie jest w stanie wywiązać się z nałożonego na nią obowiązku zwrotu nienależnie pobranych świadczeń, to właśnie ze względu na młody wiek oraz stan zdrowia, który jednak nie uniemożliwia jej zarobkowania, jej sytuacja materialna w przyszłości powinna ulec poprawie.

Mając na uwadze powyższe okoliczności, w ocenie Sądu, ubezpieczona posiada możliwości pozwalające na podejmowanie działalności zarobkowej i uzyskiwanie dochodu umożliwiającego regulowanie zobowiązań. Sąd nie neguje przy tym, że sytuacja finansowa ubezpieczonej jest trudna. W istocie wnioskodawczyni ponosi koszty utrzymania mieszkania w tym ogrzewania wydatki na leki i leczenie, utrzymuje córkę, niemniej jednak to samo w sobie nie uzasadnia odstąpienia od żądania zwrotu nienależnie pobranych świadczeń z funduszu rentowego. Wnioskodawczyni nie wykazała, że spłata zobowiązań wobec ZUS utrudni jej bieżące funkcjonowanie i zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych.

Brak jest potwierdzenia nieściągalności zobowiązań. Ubezpieczona na bieżąco reguluje wszystkie wydatki i należności wynikające z innych zobowiązań finansowych. Ponadto wnioskodawczyni – choć to na niej spoczywał w tym zakresie ciężar dowodu nie wykazała, iż spłata zobowiązań będzie dla niej oznaczać brak możliwości opłaty rachunków czy kosztów niezbędnego utrzymania związanych z leczeniem czy wyżywieniem jej i jej córki.. Znamiennym jest także, że wnioskodawczyni posiada zabezpieczenie finansowe w postaci nieruchomości, których jest właścicielem więc potencjalnie środki uzyskane ze sprzedaży nie są obojętne z punktu widzenia zabezpieczenia ewentualnych potrzeb wnioskodawczyni i jej córki.

Przy rozpoznawaniu niniejszego sporu dostrzec także trzeba, iż nie jest wykluczone odstąpienie przez organ rentowy od żądania zwrotu części bądź całości zadłużenia w przyszłości, gdyby sytuacja wnioskodawczyni uległa pogorszeniu. Jednak zastosowanie wobec niej obecnie art. 84 ust. 8 pkt 1 ustawy systemowej byłoby oczywiście przedwczesne i bezpodstawne, gdyż powódka ma realne możliwości podejmowania zatrudnienia, uzyskiwania dodatkowych dochodów, a co za tym idzie przystąpienia do spłaty spornego zadłużenia. Oceny tej nie zmienia fakt, iż powyższe może się niekorzystnie odbić na sytuacji życiowej i majątkowej O ile nie sposób odmówić powódce do tego prawa, podnieść jednocześnie należy, iż spłacając zadłużenie wobec ZUS ponosi ona ujemne konsekwencje swojego własnego działania w postaci pobrania świadczeń nienależnych.

Powódka uzyskała nienależną korzyść, wobec tego obowiązku jej zwrotu nie należy utożsamiać z jakąkolwiek karą rzutującą na życie prywatne, a jedynie przy uwzględnieniu również interesu publicznego, z koniecznością zwrotu nienależnych danin, które finansowo zabezpieczają też innych ubezpieczonych. Okoliczności te nie mogą więc mieć decydującego znaczenia dla oceny, że w niniejszej sprawie występują szczególne okoliczności, przemawiające za odstąpieniem przez organ rentowy od zwrotu należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń.

Przepis art. 84 ust. 8 pkt 1 ustawy systemowej ma bowiem charakter wyjątkowy i nie może być interpretowany rozszerzająco, jak również powinien być stosowany tylko w tych stanach faktycznych, które się do tego kwalifikują. Zaznaczyć również należy, że przedmiotem odrębnego postępowania przed organem rentowym winien być wniosek powódki o rozłożenie zadłużenia z tytułu należności głównej na raty. W ocenie Sądu Okręgowego ta forma pomocy w spłacie zadłużenia powódki jest bardziej adekwatna do jej obecnej sytuacji życiowej i materialnej, dlatego Sąd zobowiązał ZUS do rozłożenia nienależnie pobranego świadczenia na 12 równych rat płatnych do 30. każdego miesiąca poczynając od uprawomocnienia się wyroku.

Tak zakreślony sposób spłaty ratalnej jest w zasięgu możliwości finansowych skarżącej i odpowiada poczuciu sprawiedliwości. Z powyższych motywów na podstawie art. 84 ust. 8 pkt 1 ustawy systemowej w związku z art. 477 14 § 1 KPC Sąd Okręgowy w Łodzi orzekł jak w pkt 1 sentencji wyroku a na podstawie art. 477 14 § 2 KPC w pkt 2 sentencji wyroku. Jednocześnie ze względu na stan zdrowia skarżącej oraz jej sytuację majątkową i rodzinną, a także rodzaj sprawy i przebieg postępowania, w tym zaangażowanie każdej ze stron postępowania w wyjaśnienie istotnych okoliczności, Sąd uznał, że w sprawie zachodzą przesłanki do nieobciążania powódki kosztami zastępstwa procesowego z art. 102 k.p.c. z uwagi na zasady słuszności.