Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2396/22 AI generated

VIII U 2396/22 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2396/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 19 października 2022 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych - I Oddział w Ł. stwierdził, że L. Z. (1) jako pracownik u płatnika składek E. R.: - podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu i chorobowemu w okresie od 17 kwietnia 2018 roku do 1 sierpnia 2021 roku, - nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu, w okresie od 12 grudnia 2015 roku do 16 kwietnia 2018 roku. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że z dokumentów zgromadzonych w systemie informatycznym ZUS wynika, że L.

Legislator headnote

AI generated

art.22 § 1 k.p, art.22 k.p, art.78 k.p, art. 98 k.p.c; VIII U 2396/22 · Sąd powszechny: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1, art.12 ust. 1 i art. 13 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych ( tekst. jedn. Dz.U. z 2023 r. poz. 1230) pracownicy, to jest osoby fizyczne pozostające w stosunku pracy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od nawiązania stosunku pracy do jego ustania. O uznaniu stosunku łączącego strony za stosunek pracy rozstrzygają przepisy prawa pracy.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity medically certified work incapacity reasonable alternative employment cessation of gainful employment permanent earning incapacity casual employment

Cited Legislation

AI generated
art.22 § 1 k.p
Według brzmienia art.22 § 1 k.p.
art.22 k.p
pracy w rozumieniu art.22 k.p.
art.78 k.p
art. 98 k.p.c
O kosztach procesu Sąd orzekł na podstawie art. 98 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
VIII U 968/23
Decyzją z 14.04.2023 r . Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że E. I. nie podlega jako pracownik płatnika składek (...) .H.P. B. (...) (...) w B. obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym od 1.12.2022 r., zarzucając pozorność umowy o pracę. (decyzja k. 1-10 akt ZUS) Odwołania od w/w decyzji złożyła ubezpieczona - E. I. oraz płatnik składek, w których zgodnie negowali pozorności umowy o pracę i wnosili o stwierdzenie, że w okresie objętym zaskarżoną decyzją wnioskodawczyni podlegała jako pracownik płatnika obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym. (odwołania k. 3, k. 3 akt VIII U 972/23) W odpowiedziach na odwołania pozwany organ rentowy wniósł o ich oddalenie, łączne rozpoznanie, a także o zasądzenie kosztów zastępstwa radcowskiego, podtrzymując dotychczasowe stanowisko. (odpowiedzi na odwołania k. 5 akt VIII U 972/23) Sprawy połączono do wspólnego rozpoznania i rozstrzygnięcia . (k. 9 akt VIII U 972/23) Na rozprawie z 12.09.2023 r. wnioskodawcy poparli odwołania, natomiast pełnomocnik ZUS wniósł o ich oddalenie oraz zasądzenie wyłącznie od płatnika składek kosztów zastępstwa radcowskiego według norm przepisanych wraz z ustawowymi odsetkami od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty. ( e-prot. z 12.09.2023 r.:00:00:43, 00:46:52) Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:
VII U 1039/23
Decyzją z 22 lutego 2023 r.
VIII U 975/20
Decyzją z dnia 10 marca 2020 r.
VIII U 379/20
Decyzją z dnia 10 grudnia 2019 r.
V U 398/22
Decyzją z dnia (...) nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2396/22

UZASADNIENIE

Decyzją z 19 października 2022 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych - I Oddział w Ł. stwierdził, że L. Z. (1) jako pracownik u płatnika składek E. R.: - podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu i chorobowemu w okresie od 17 kwietnia 2018 roku do 1 sierpnia 2021 roku, - nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu, w okresie od 12 grudnia 2015 roku do 16 kwietnia 2018 roku. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że z dokumentów zgromadzonych w systemie informatycznym ZUS wynika, że L.

Z. (1) od 10 czerwca 2015 roku do 15 marca 2018 roku i od 19 marca do 16 kwietnia 2018 roku była zgłoszona do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego jako osoba bezrobotna niepobierająca zasiłku, a od 16 do 18 marca 2018 roku jako osoba pobierająca stypendium. Organ rentowy podkreślił, że pozyskał informacje od P. (...) w Ł., że L. Z. (1) w okresie rejestracji, tj. od 10 czerwca 2015 r. do 16 kwietnia 2018 r. nie odbywała żadnego stażu pracy, nie została również skierowana do pracy do firmie (...). [decyzja k. 33-35 akt ZUS] R.

Z. - małżonek zmarłej L. Z. (1) złożył odwołanie od powyżej decyzji, domagając się jej zmiany poprzez ustalenie, że L. Z. (1), jako osoba zatrudniona u E. R. na podstawie umowy o pracę począwszy od 12 grudnia 2015 roku do 16 kwietnia 2018 roku podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu. [odwołanie k. 3-7v. akt VIII U 2396/22] Odpowiadając na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie. [odpowiedź na odwołanie k. 13-14 akt VIII U 2396/22] Pismem procesowym z 19 stycznia 2023 roku płatnik składek E. R. przyłączyła się do stanowiska organu rentowego. [pismo procesowe k. 25-26 akt VIII U 2396/22] Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

P. składek E. R. prowadzi działalność gospodarczą, której przedmiotem jest działalność paramedyczna w zakresie: fryzjerstwa i pozostałych zabiegów kosmetycznych, artystycznej i literackiej działalności twórczej, pozostałej działalności w zakresie opieki zdrowotnej, gdzie indziej niesklasyfikowanej, działalności fizjoterapeutycznej, pozostałych pozaszkolnych form edukacji, gdzie indziej niesklasyfikowanych, pozaszkolnych form edukacji artystycznej, a także agentów zajmujących się sprzedażą towarów różnego rodzaju. Działalność tę prowadzi w Ł. przy ul. (...) lok. 28/29. [wypis z (...) k. 9] Córka E. L.

Z. ukończyła Wyższą Szkołę (...) na kierunku pedagogika w zakresie psychopedagogiki. Posiadała tytuł zawodowy magistra. [bezsporne, a ponadto dyplom ukończenia studiów k. 134 akt VIII U 2396/22] Od 10 czerwca 2015 roku do 15 marca 2018 roku i od 19 marca do 16 kwietnia 2018 roku L. Z. (1) była zarejestrowana w Urzędzie Pracy w Ł. jako osoba bezrobotna. W tym czasie nie odbywała żadnego stażu pracy ani nie została skierowana do pracy w firmie (...). [informacja z P. (...) w Ł. k. 24 akt ZUS] W dniach 1-2 marca 2017 roku została przeszkolona w zakresie BHP w ramach instruktażu ogólnego oraz instruktażu stanowiskowego. [karta szkolenia wstępnego k. 144-146 akt VIII U 2396/22] W okresie 16-18 marca 2018 roku brała udział w szkoleniu I i II etapu z zakresu obsługi aparatu (...) 2000. [certyfikat k. 59 akt VIII U 2396/22, zeznania odwołującego e-protokół rozprawy z 16 marca 2023 roku 00:20:31] W dniu 17 kwietnia 2018 roku E. R. zawarła z L.

Z. (1) (wówczas R.) umowę o pracę, na mocy której L. Z. (1) została zatrudniona na stanowisku asystenta na czas nieokreślony od 17 kwietnia 2018 roku w pełnym wymiarze czasu pracy z wynagrodzeniem 2 100 zł. Następnie na mocy kolejnych aneksów do umowy zmieniano jedynie przysługujące pracownicy wynagrodzenie: aneksem z dnia 31 grudnia 2018 roku podniesiono je do kwoty 2 250 złotych, aneksem z dnia 31 maja 2019 roku - do kwoty 2800 złotych, a aneksem z dnia 31 grudnia 2019 roku - do kwoty 3 150 złotych. [bezsporne, a ponadto umowa o pracę k. 148 akt VIII U 2396/22] Przed zawarciem umowy – w dniu 13 kwietnia 2018 roku L.

Z. (1) została skierowana przez E. R. na wstępne badanie lekarskie. W dniu 17 kwietnia 2018 roku lekarz specjalista medycyny pracy stwierdził, że wobec braku przeciwskazań zdrowotnych L. Z. (1) jest zdolna do podjęcia pracy na stanowisku asystenta. [orzeczenie lekarza specjalisty medycyny pracy z 17 kwietnia 2018 roku k. 142 akt VIII U 2396/22] Córka płatniczki została zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych i obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego od 17 kwietnia 2018 roku jako pracownik, z tego tytułu była nieprzerwanie zgłoszona do ubezpieczenia do 1 sierpnia 2021 roku – tj. do dnia jej śmierci. [bezsporne] Począwszy od 17 kwietnia 2018 roku L.

Z. (1) każdego dnia podpisywała się na liście obecności. [listy obecności k. 152-178 akt VIII U 2396/22] W ramach swoich obowiązków pracowniczych L. Z. (1) świadczyła pracę na recepcji w gabinecie swej matki, obsługiwała klientów, umawiała wizyty, pomagała przy wykonywanych w tym gabinecie zabiegach, prowadziła dokumentację pacjentów, a także zajmowała się pracami porządkowymi w lokalu. [zeznania świadka K. S. e-protokół rozprawy z 16 marca 2023 roku 00:26:52, zeznania świadka M. S. e-protokół rozprawy z 16 marca 2023 roku 00:37:35-00:48:09, zeznania świadka A.

K. (1) e-protokół rozprawy z 16 marca 2023 roku 00:51:26, zeznania świadka A. K. (2) e-protokół rozprawy z 16 marca 2023 roku 00:54:46-01:02:12, zeznania K. P. e-protokół rozprawy z 16 marca 2023 01:05:36, zeznania odwołującego R. Z. e-protokół rozprawy z 10 października 2023 roku 00:32:26 w zw. z e-protokołem rozprawy z 16 marca 2023 roku 00:03:44-00:22:08] Wynagrodzenie za pracę L. Z. otrzymywała w gotówce, którą następnie częściowo wpłacała na swoje konto. [zeznania odwołującego R. Z. e-protokół rozprawy z 10 października 2023 roku 00:32:26 w zw. z e-protokołem rozprawy z 16 marca 2023 roku 00:03:44-00:22:08] Od stycznia do marca 2018 roku L.

Z. (1) nie było wypłacane żadne wynagrodzenie, zaś za kwiecień 2018 roku zostało ono wypłacone w wysokości 1.050 złotych. Przed kwietniem 2018 roku E. R. nie wykazywała żadnego wynagrodzenia za pracę pracownika jako kosztu prowadzenia działalności gospodarczej. [karty przychodów za lata 2018-2021 k. 87-90 akt VIII U 2396/22, podsumowanie księgi przychodów i rozchodów k. 86 akt VIII U 2396/22] Przychody E. R. w 2015 roku wyniosły 126 526,00 zł, w 2016 roku - 128 859,50 zł, w 2017 roku - 161 095,50 zł, natomiast w 2018 roku przychód wyniósł 213 297,96 zł. [ewidencje przychodów za lata 2015-2017 k. 83-85, podsumowanie księgi przychodów i rozchodów k. 86] Powyższych ustaleń Sąd dokonał na podstawie powołanych dokumentów, a także na podstawie zeznań świadków i przesłuchania odwołującego, ale jedynie w zakresie, w jakim można było na ich podstawie ustalić, że L.

Z. (1) w spornym okresie (od 12 grudnia 2015 roku do 16 kwietnia 2018 roku) rzeczywiście wykonywała na rzecz firmy płatnika składek – swej matki pewne czynności, co nie przesądza o pracowniczym charakterze jej zatrudnienia w firmie płatnika składek. W ocenie Sądu, z zeznań świadków wynika, że L. Z. (1) świadczyła pracę u E. R. (co jest niesporne co do okresu po 16 kwietnia 2018 roku), jednak żaden ze świadków nie wskazał, że pomiędzy nimi istniał stosunek pracy także przed tym dniem. Zeznania przesłuchanych w sprawie świadków:

K. S., M. S., A. K. (1), A. K. (2), K. P., T., B. P., H. Z. oraz R. B. Sąd uznał za wiarygodne, jednak nie są one wystarczające, by wykazać istnienie pomiędzy 12 grudnia 2015 roku a 16 kwietnia 2018 roku stosunku pracy pomiędzy wskazanymi stronami. Świadkowie K. S., M. S., A. K. (1), A. K. (2) i K. P. – będący wspólnymi znajomymi L. i R. Z. zeznali co prawda, że L. Z. (1) wykonywała w spornym okresie (przed 17 kwietnia 2018 roku) na rzecz swej matki pewne czynności w gabinecie prowadzonym przez E. R., jednak z ich zeznań nie wynika, że wykonywała je w reżimie pracowniczym.

Powołani przez wnioskodawcę świadkowie nie byli w stanie wskazać dokładnie jakie relacje w zakresie w spornym okresie wiązały L. Z. (1) z matką – czy świadczyła ona pracę podporządkowaną czy jedynie była to pomoc okazywana członkowi rodziny. Fakt pojawiania się córki w lokalu, w którym działalność prowadziła E. R. jest wskazywany także przez świadka T. M., jednak nie była ona w stanie określić w jakim to było czasie. Z kolei świadek B. P., która również wynajmowała lokal w tym samym budynku co E. R., wskazała, że widywała L.

Z. (1) „przynajmniej 5 lat”, jednak z jej zeznań również nie wynika, by przed kwietniem 2018 roku świadczyła ona pracę w lokalu w budynku przy ul. (...) w Ł.. Świadek R. B. wskazała natomiast jedynie, że widywała L. Z. (1) dłużej niż 2 lata, co również nie potwierdza, że ubezpieczona wykonywała pracę w spornym okresie. Istotnych dla rozstrzygnięcia faktów nie dało się także ustalić na podstawie zeznań H. Z., gdyż pracował jako portier w budynku dopiero od 1 stycznia 2020 roku. Sąd nie dał natomiast wiary zeznaniom R.

Z. w zakresie, w jakim zeznał, że jego żona pozostawała w stosunku pracy z E. R. w spornym okresie. W ocenie Sądu Okręgowego brak jest jakichkolwiek wiarygodnych dowodów potwierdzających wykonywanie pracy przez ubezpieczoną w ramach stosunku pracy przed 17 kwietnia 2018 roku. Przeciwko prawdziwości zeznań odwołującego przemawiają, zdaniem Sądu, ustalone na podstawie dowodów z dokumentów okoliczności faktyczne, w tym przede wszystkim fakt, że L. Z. (1) przed wskazaną datą była zarejestrowana jako bezrobotna, a z dokumentacji księgowej firmy (...) nie wynika, by w tym okresie płatniczka wypłacała komukolwiek wynagrodzenie za pracę.

Sąd Okręgowy zważył co następuje:

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1, art.12 ust. 1 i art. 13 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych ( tekst. jedn. Dz.U. z 2023 r. poz. 1230) pracownicy, to jest osoby fizyczne pozostające w stosunku pracy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od nawiązania stosunku pracy do jego ustania. O uznaniu stosunku łączącego strony za stosunek pracy rozstrzygają przepisy prawa pracy.

Według brzmienia art.22 § 1 k.p. przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem. Skutku przystąpienia do ubezpieczenia nie wywołuje zawarcie umowy o pracę, której strony stwarzają pozór realizacji przez ubezpieczonego czynności odpowiadających treści art.22 k.p., czyli wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem, za wynagrodzeniem, odpowiadającym ilości i jakości świadczonej pracy (art.78 k.p.).

Do cech pojęciowych pracy, stanowiącej przedmiot zobowiązania pracownika w ramach stosunku pracy należą osobiste (nie może on wyręczyć się w pracy inną osobą) i odpłatne jej wykonywanie w warunkach podporządkowania pracodawcy. Dla stwierdzenia cechy podporządkowania pracowniczego z reguły wskazuje się na takie elementy jak: określony czas pracy i określone miejsce wykonywania czynności, podpisywanie list obecności, podporządkowanie pracownika regulaminowi pracy oraz poleceniom kierownictwa co do miejsca czasu i sposobu wykonywania pracy, obowiązek wykonywania poleceń przełożonych itp.

Podleganie pracowniczemu tytułowi ubezpieczenia społecznego jest uwarunkowane nie tyle opłacaniem składek ubezpieczeniowych, ile legitymowaniem się statusem pracownika rzeczywiście świadczącego pracę w ramach ważnego stosunku pracy (wyrok Sądu Najwyższego z 18 października 2005 r., II UK 43/05, OSNAPiUS rok 2006/15 – 16/251). W przedmiotowej sprawie słusznie organ rentowy stanął na stanowisku, że stosunek pracy pomiędzy płatniczką E. R. a L. Z. (1) powstał dopiero 17 kwietnia 2018 roku. W ocenie Sądu poczynione w sprawie ustalenia uzasadniają stwierdzenie, że przed wskazanym dniem L.

Z. (1) nie świadczyła na rzecz E. R. pracy w rozumieniu art.22 k.p. Przedłożone do akt sprawy dokumenty – umowa o pracę, świadectwa potwierdzające odbycie szkolenia BHP, certyfikat odbycia szkolenia I i II etapu z zakresu obsługi aparatu (...) 2000 wykorzystywanego do pracy w gabinecie E. R., orzeczenie lekarskie dopuszczające L. Z. (1) do pracy u płatniczki wprost potwierdzają zatrudnienie żony odwołującego dopiero od 17 kwietnia 2018 roku. Dowody te - w korelacji z niespornym faktem posiadania przez L. Z. (1) w okresach od 10 czerwca 2015 roku do 15 marca 2018 roku i od 19 marca do 16 kwietnia 2018 roku statusu osoby bezrobotnej - potwierdzają tezę organu rentowego, z którą nie zgadza się odwołujący.

Sąd nie neguje, że żona odwołującego wykonywała w spornym okresie pewne czynności związane z działalnością prowadzoną przez E. R., co potwierdzili świadkowie przez niego zgłoszeni. Nie można jednak uznać, że pomiędzy tymi osobami istniał wówczas stosunek pracy, a nie tylko stosunki wzajemnej pomocy i współpracy we wspólnych przedsięwzięciach, które są typowe dla panujących pomiędzy rodzicami i dziećmi. Biorąc powyższe pod uwagę, Sąd na podstawie art. 477 14 §1 k.p.c. oddalił odwołanie jako niezasadne. O kosztach procesu Sąd orzekł na podstawie art. 98 k.p.c. w zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych (t.j.

Dz. U. z 2018 r., poz. 265 z późn. zm.) SSO Paulina Kuźma