Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1934/23 AI generated

VIII U 1934/23 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1934/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Sygn. akt VIII U 1934/23 Uzasadnienie w zakresie punktu 2 postanowienia Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 11 grudnia 2023 roku w trybie art. 327 1 par. 2 k.p.c w zw. z art. 361 k.p.c Postanowieniem z dnia 11 grudnia 2023 roku Sąd Okręgowy w Łodzi VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych umorzył postępowanie w sprawie z odwołania M. P. od decyzji numer (...) Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. z dnia 13 września 2023 roku, znak (...)- (...) o podleganie dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, na podstawie art. 355 kodeksu postępowania cywilnego, w związku z art. 203 kodeksu postępowania cywilnego i nie obciążył M.

Legislator headnote

AI generated

art. 361 k.p; VIII U 1934/23 · Sąd powszechny: Sygn. akt VIII U 1934/23 Uzasadnienie w zakresie punktu 2 postanowienia Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 11 grudnia 2023 roku w trybie art. 327 1 par. 2 k.p.c w zw. z art. 361 k.p.c Postanowieniem z dnia 11 grudnia 2023 roku Sąd Okręgowy w Łodzi VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych umorzył postępowanie w sprawie z odwołania M. P. od decyzji numer (...) Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. z dnia 13 września 2023 roku, znak (...)- (...) o podleganie dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, na podstawie art. 355 kodeksu postępowania cywilnego, w związku z art. 203 kodeksu postępowania cywilnego i nie obciążył M.

Keywords

AI generated
health insurance exemption disability insurance refund suspension of insurance cover withdrawal of social benefits claim for insurance benefits reinstatement of insured status

Cited Legislation

AI generated
art. 361 k.p
z art. 361 k.p.c Postanowieniem z dnia 11 grudnia 2023 roku Sąd Okręgowy w Łodzi VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych umorzył postępowanie w sprawie z odwołania M.
AI generated
III AUa 1086/15
Decyzją z dnia 20 października 2014 r.
III AUa 1673/14
Wnioskodawczyni G. R. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń społecznych oddział w B. z dnia 30 listopada 2012 roku, którą to decyzją organ rentowy stwierdził, iż ubezpieczona podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu społecznemu jako osoba prowadząca działalność gospodarczą w okresie od 1.01.2009 roku do 27.04.2012 roku oraz od 1 08. 2012 roku.
IX U 477/21
Decyzją z 26 lipca 2021 r., znak (...) - (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.
III AUa 901/17
- podlegał obowiązkowo ubezpieczeniu emertytalnemu, rentowemu, wypadkowemu jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą: od 1998-12-31 do 1999-12-15 i od 2008-01-15; - podlegał dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą: od 1998-12-31 do 1999-12-15, od 2008-03-01 do 2009-04-30; od 2010-07-01 do 2011-04-30; od 2011-06-01 do 2012-12-31 i od 2013-04-01 do 2013-05-31;
III AUa 905/19
T. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w E. z 23 maja 2018 roku stwierdzającej, że jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, podlegał on dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w okresach od 1 sierpnia do 30 września 2014 roku, od 1 listopada 2014 roku do 28 lutego 2015 roku oraz od 1 stycznia do 28 lutego 2017 roku.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1934/23 Uzasadnienie w zakresie punktu 2 postanowienia Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 11 grudnia 2023 roku w trybie art. 327 1 par. 2 k.p.c w zw. z art. 361 k.p.c Postanowieniem z dnia 11 grudnia 2023 roku Sąd Okręgowy w Łodzi VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych umorzył postępowanie w sprawie z odwołania M. P. od decyzji numer (...) Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. z dnia 13 września 2023 roku, znak (...)- (...) o podleganie dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, na podstawie art. 355 kodeksu postępowania cywilnego, w związku z art. 203 kodeksu postępowania cywilnego i nie obciążył M.

P. kosztami procesu . Sąd ustalił i zważył co następuje, w zakresie punktu 2 postanowienia : w piśmie procesowym z dnia 8.12.2023r. M. P. cofnęła odwołanie, jak zaznaczyła, ze zrzeczeniem się roszczenia, od zaskarżonej decyzji z numer (...) Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. z dnia 13 września 2023 roku, znak (...)- (...) o podleganie dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu (pismo procesowe , zatytułowane „Cofnięcie odwołania” k. 12 ) W piśmie wnioskodawczyni podniosła , że cofa odwołanie, po zapoznaniu się z odpowiedzią ZUS na odwołanie od wskazanej decyzji, w którym domagała się uznania, przez organ rentowy , że była objęta dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym od dnia 1 lipca 2023r..

Wniosła o nieobciążanie jej kosztami procesu, z uwagi na jej mylne wyobrażenie, ze organ rentowy wprowadził ją w błąd , podczas dokonywania korekt zgłoszeniowych i rozliczeniowych, za okres 1 mraca-30 czerwca 2023r.. Zdaniem wnioskodawczyni, nie została wówczas poinformowania o konsekwencjach związanych z ustaniem tytułu do ubezpieczeń społecznych , w związku z podjęciem zatrudnienia na podstawie umowy o prace ,i przez to uważała , że dokonanie korekt , nie wpłynie na prawo do świadczeń z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od 1 lipca 2023r.

Po zapoznaniu się z odpowiedzią ZUS na odwołanie i, zawartymi, w odpowiedzi, wyjaśnieniami , akceptuje decyzję nr (...) Sąd uznał, iż cofnięcie odwołania ,w niniejszej sprawie, nie jest sprzeczne z prawem, z zasadami współżycia społecznego, nie zmierza do obejścia prawa, ani nie narusza słusznego interesu ubezpieczonego, a zatem jest dopuszczalne ( art. 203 § 4 kpc i art. 469 kpc). Mając na uwadze powyższe Sąd, na podstawie art. 355 kpc, orzekł jak w punkcie 1 sentencji postanowienia. . Sąd nie obciążył wnioskodawczyni kosztami procesu , mając na uwadze, iż uzasadnienie zaskarżonej decyzji , może , u osoby nie posiadającej wiedzy prawniczej, budzić wątpliwości.

Dopiero szczegółowe wyjaśnienia spornej kwestii faktycznej i prawnej , pozwoliło wnioskodawczyni na zrozumienie swoich wątpliwości , czemu dała wyraz cofając odwołanie. Mimo, że wnioskodawczyni jest lekarzem, zatem posiada wysoki poziom wiedzy ogólnej, ( i szczegółowej - z zakresu medycyny), jednakże, jak wskazała w piśmie , nie podsiadała wiedzy prawniczej, zatem – precyzyjne , pełne, wszechstronne, dogłębne , wyjaśnienie – spornych kwestii, przedstawione w odpowiedzi ZUS, na odwołanie, umożliwiło wnioskodawczyni na akceptację uzasadnienia spornej decyzji ZUS, co skutkowało cofnięciem odwołania.

Tę okoliczność Sąd potraktował jako szczególnie uzasadniony wypadek , w aspekcie dyspozycji art 102 k.pc. I dyspozycję tego przepisu ustawowego, S. zastosował. i