Legislator Case Law & Legislation
VIII C 319/22 AI generated

VIII C 319/22 · Sąd powszechny

Case Number VIII C 319/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

W dniu 26 kwietnia 2022 roku powódka I. W., reprezentowana przez zawodowego pełnomocnika, wytoczyła przeciwko pozwanemu (...) S.A. z siedzibą w W. powództwo o zapłatę kwoty 11.400 zł tytułem odszkodowania wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 17 lutego 2022 roku do dnia zapłaty. Ponadto wniosła o zasądzenie od pozwanego zwrotu kosztów procesu. W uzasadnieniu pełnomocnik wyjaśnił, iż w dniu 1 kwietnia 2015 roku strony zawarły umowę ubezpieczenia (...) obejmującą m.in. świadczenie z tytułu niezdolności do pracy.

Legislator headnote

AI generated

art. 815 k.c, art. 815 § 3 k.c, art. 815 § 1 k.c, art. 815 § 2 k.c, art. 65 § 2 k.c, art. 805 § 1 k.c; VIII C 319/22 · Sąd powszechny: W treści wniosku I. W. oświadczyła ponadto, że udzieliła powyższych informacji zgodnie ze swoją najlepszą wiedzą i że znane są jej sankcje przewidziane w art. 815 § 3 k.c. W następstwie złożonego wniosku strony zawarły umowę ubezpieczenia potwierdzoną polisą nr (...). Z uwagi na zmianę produktu ubezpieczeniowego na inny, w dniu 13 maja 2021 roku powódka złożyła wniosek o zawarcie umowy indywidualnego (...), w następstwie którego między stronami doszło do zawarcia umowy (...) potwierdzonej polisą nr (...) z początkiem ubezpieczenia od dnia 1 lipca 2021 roku.

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity unfit notwithstanding health condition unavoidable loss of working hours insured disability benefits sick pay insurance benefits justified insurer position

Cited Legislation

AI generated
art. 815 k.c
Powyższe w świetle art. 815 k.c.
art. 815 § 3 k.c
oświadczyła ponadto, że udzieliła powyższych informacji zgodnie ze swoją najlepszą wiedzą i że znane są jej sankcje przewidziane w art. 815 § 3 k.c.
art. 815 § 1 k.c
Odnosząc się do powyższych argumentów przypomnienia wymaga, że zgodnie z art. 815 § 1 k.c.
art. 815 § 2 k.c
Wreszcie zaznaczyć należy, że w odniesieniu do ubezpieczeń na życie nie stosuje się przepisu art. 815 § 2 k.c.
art. 65 § 2 k.c
Taki kierunek wykładni przesądzałby o naruszeniu art. 65 § 2 k.c.
art. 805 § 1 k.c
w powiązaniu z celem i istotą umowy ubezpieczenia wynikającymi z art. 805 § 1 k.c.
art. 481 § 1 k.c
art. 98 k.p.c
O kosztach procesu rozstrzygnięto w oparciu o art. 98 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
I C 2493/19
Sygn. akt I C 2493/19 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 02.09.2021r. Sąd Rejonowy w Grudziądzu Wydział I Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: sędzia Dominik Bednarski Protokolant: -------------------------------- po rozpoznaniu w dniu 17.02.2020r. w Grudziądzu na rozprawie sprawy z powództwa B. S. przeciwko (...) S.A. (...) w W. o zapłatę działając na podstawie art. 15 zzs(2) ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. poz. 374 ze zm.) na posiedzeniu niejawnym orzeka: I. zasądza od pozwanego na rzecz powódki 36.000,00 zł (słownie: 36.000,00 zł złotych) z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia 23.05.2019r. do dnia zapłaty; II. w pozostałym zakresie powództwo oddala; III. zasądza od pozwanego na rzecz powódki kwotę 5.417 zł (pięć tysięcy czterysta siedemnaście i 00/100 złotych) tytułem zwrotu kosztów procesu; IV. nakazuje pobrać od pozwanego na rzecz Skarbu Państwa (Sądu Rejonowego w Grudziądzu) kwotę 77,12 zł (siedemdziesiąt siedem i 12/100 złotych) tytułem nieuiszczonych kosztów sądowych. Sygn. akt I C 2493/19 UZASADNIENIE Powódka B. S. wniosła przeciwko (...) Spółce Akcyjnej (...) z siedzibą w W. pozew o zapłatę kwoty 36.000,00 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 10 maja 2019 do dnia zapłaty oraz o zasądzenie kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu powódka wskazała, że z pozwanym zakładem ubezpieczeń łączyła ją umowa ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków w wariancie (...) na okres od 8 września 2018 roku do 7 września 2019 roku. W dniu 1 listopada 2018 roku, a więc w czasie trwania ochrony ubezpieczeniowej, doszło do nieszczęśliwego wypadku, w wyniku którego powódka doznała uszczerbku na zdrowiu w postaci skręcenia stawu skokowego lewego, stłuczenia lewego barku oraz stłuczenia palców 4. i 5. prawej ręki. W związku z urazem powódka przez okres od dnia 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku była czasowo niezdolna do pracy i przebywała na zwolnieniu lekarskim. W czasie zwolnienia lekarskiego odbywała też rehabilitację barku. Pozwany uznał swoją odpowiedzialność co do zasady wypłacając powódce na podstawie decyzji z dnia 10 maja 2019 roku kwotę 800,00 zł tytułem odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu. Ubezpieczyciel odmówił powódce wypłaty odszkodowania z tytułu czasowej niezdolności do pracy pomimo tego, że ubezpieczenie powódki obejmowało opcje dodatkową D1 – czasową niezdolność Ubezpieczonego do pracy z sumą ubezpieczenia 40.000,00 zł. Z tego tytułu stosowanie do § 5 ust. 2 pkt 1 lit. b OWU (...) ubezpieczonemu przysługuje świadczenie w wysokości 1% sumy ubezpieczenia za każdy dzień czasowej niezdolności do pracy przynoszącej stałe źródło dochodu, począwszy od 1-ego dnia czasowej niezdolności ubezpieczonego do pracy, gdy ta niezdolność trwała nieprzerwanie ponad 30 dni. Zdaniem powódki pozwany zakład ubezpieczeń powinien wypłacić powódce świadczenie w łącznej wysokości 36.000,00 zł (90 dni x 1% x 40.000,00). Powódka wzywała pozwanego do zapłaty, jednak ten odmówił (k. 4-6). W odpowiedzi na pozew (...) Spółka Akcyjna (...) z siedzibą w W. wniosło o oddalenie powództwa w całości oraz o zasądzenie kosztów procesu. W uzasadnieniu pisma strona pozwana przyznała, że powódka była objęta ochroną ubezpieczeniową w zakresie nieszczęśliwych wypadków u pozwanego. Zdaniem strony pozwanej, doznany przez powódkę nie uzasadniał konieczności pozostawania przez powódkę na zwolnieniu lekarskim przez okres 200 dni. Strona pozwana podniosła również, że skoro powódka była niezdolna do pracy przez tak długi okres to niezdolność do pracy musiała wynikać z innych schorzeń istniejących przed wypadkiem z dnia 1 listopada 2018 roku i niemających z nim związku (k. 34). Sąd – w sposób dorozumiany - rozpoznał sprawę w postępowaniu „zwykłym”. Na podstawie art. 15zzs(2) ustawy z 2.03.2020r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. z 2020 r. poz. 374 ze zm.) Sąd zamknął rozprawę i wydał wyrok na posiedzeniu niejawnym. Sąd ustalił, co następuje: W dniu 1 listopada 2018 roku w trakcie przenoszenia szafki nocnej do pokoju córki, B. S. poślizgnęła się i spadła na znoszoną ze schodów szafkę. W wyniku tego zdarzenia powódka doznała uszczerbku na zdrowiu w postaci skręcenia stawu skokowego lewego, stłuczenia lewego barku oraz stłuczenia palców czwartego i piątego prawej ręki. W związku z doznanymi urazami powódka przez okres od dnia 2 listopada 2018 roku do dnia 12 kwietnia 2019 roku przebywała na zwolnieniu lekarskim w związku z czasową niezdolnością do pracy. W okresie zwolnienia powódka odbywała rehabilitacje barku. B. S. w czasie zaistnienia zdarzenia z dnia 1 listopada 2018 roku zatrudniona była na czas nieokreślony na stanowisku szwaczki w pełnym wymiarze czasu pracy. W dniu zdarzenia B. S. objęta była ochroną ubezpieczeniową od następstw nieszczęśliwych wypadków w wariancie (...) w (...) Spółce Akcyjnej (...) z siedzibą w W.. Ubezpieczenie powódki obejmowało opcję Dodatkową D1 – czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy z sumą ubezpieczenia dla wariantu opcja Dodatkowa D1 - czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy w kwocie 40.000,00 zł. Zgodnie z § 6 ust. 2 pkt 1 lit. b OWU (...) za zapłatą dodatkowej składki umowa ubezpieczenia może zapewnić w ramach opcji dodatkowych świadczenie w wysokości 1% sumy ubezpieczenia określonej w umowie ubezpieczenia dla opcji Dodatkowej D1 za każdy dzień czasowej niezdolności do pracy przynoszącej stałe źródło dochodu, powstałej w następstwie nieszczęśliwego wypadku, który wydarzył się podczas trwania ochrony ubezpieczeniowej, począwszy od 1-go dnia czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy, w przypadku gdy czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy trwała nieprzerwanie powyżej 30 dni. Wypłata świadczenia przysługuje maksymalnie za 90 dni czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy. Na podstawie decyzji z dnia 10 maja 2019 roku (...) Spółka Akcyjna (...) w W. przyznało powódce świadczenie w wysokości 800,00 zł z tytułu doznanych obrażeń ciała i jego następstw zgodnie z pkt (...) Tabeli Norm Uszczerbku na Zdrowiu. W dniu 24 lipca 2019 roku powódka wezwała pozwanego do wypłaty świadczenia ubezpieczeniowego w kwocie 36.000,00 zł z tytułu czasowej niezdolności do pracy w okresie od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2021 roku. Pozwany pismem z dnia 12 sierpnia 2019 roku, a wcześniej pismem z dnia 18 lipca 2019 roku, odmówił wypłaty żądanej przez powódkę kwoty twierdząc, że charakter doznanych przez powódkę obrażeń ciała nie uzasadnia tak długiego okresu przebywania na zwolnieniu lekarskim. Niezdolność do pracy powódki w okresie od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku była spowodowana następstwami urazu doznanego w dniu 1 listopada 2018 roku. Nie wstępują wzmianki o schorzeniach towarzyszących powodujących niezdolność do pracy a nie mających związku z przebytym urazem. Okres leczenia był rzeczywiście długotrwały, jednak lekarz leczący uznał za zasadne przedłużenie zwolnienia, a Zakład Ubezpieczeń Społecznych tego nie kwestionował. Nie występują podstawy do negowania zasadności wystawienia w wymienionym okresie zwolnień lekarskich. Możliwe jest długotrwałe odczuwanie dolegliwości i utrzymywanie się ograniczenia funkcji po tego typu urazie, jakiego doznała powódka. (dowody : - dokumentacja medyczna – k. 21-24, 62, 67-69 akt; - polisa ubezpieczeniowa – k. 10-12 akt; - Ogólne Warunki Ubezpieczenia (...) k. 13-20 akt; - zaświadczenie – k. 25 akt; - decyzja ubezpieczyciela z dnia 10 maja 2019 r. – k. 26 akt; - decyzja ubezpieczyciela z dnia 18 lipca 2019 r. – k. 27 akt; - wezwanie do zapłaty – k. 28 akt; - decyzja ubezpieczyciela z dnia 12 sierpnia 2019 r. – k. 29 akt; - akta szkody; - przesłuchanie powódki – k. 47 – 47v akt; - pisemna opinia biegłego z dziedziny ortopedii i traumatologii lek. R. A. – k. 90-92 akt) Sąd zważył, co następuje: Przedstawiony powyżej stan faktyczny sąd ustalił na podstawie dokumentów wymienionych w poprzedniej części uzasadnienia, jak również w oparciu o przesłuchanie powódki B. S. oraz na podstawie opinii biegłego z dziedziny chirurgii urazowo- ortopedycznej lek. med. R. A.. Dowody z dokumentów co do zasady nie były kwestionowane przez strony, w związku z czym stanowiły wiarygodną podstawę ustaleń faktycznych. Na walor wiarygodności zasługiwały również osobowe źródła dowodowe, tj. zeznania powódki B. S. jako spójne, logiczne i znajdujące potwierdzenie w pozostałym materiale dowodowym. Sąd w pełni podzielił opinię biegłego z dziedziny chirurgii urazowo- ortopedycznej lek. med. R. A. jako rzetelną, kompletną i przekonującą. Sąd, na podstawie art. 235(2) § 1 pkt 5 k.p.c., pominął wniosek dowodowy strony pozwanej zawarty w piśmie z dnia 14 lipca 2021 roku (k. 104), gdyż dopuszczenie dowodu z opinii innego biegłego w zakresie tej samej tezy dowodowej przyczyniłoby się jedynie do nieuzasadnionego przedłużenia postępowania. W ocenie Sądu zebrany w sprawie materiał dowodowy był kompletny i stanowił jasną oraz spójną podstawę do merytorycznego orzekania w sprawie. Przy czym Sąd podziela stanowisko Sądu Najwyższego zgodnie, z którym jeżeli sąd nie wydał postanowienia o dopuszczeniu lub odmowie dopuszczenia określonych dowodów (art. 236), można to potraktować za uchybienie niemające istotnego wpływu na rozstrzygnięcie sprawy (art. 398 3 § 1 pkt 2) - wtedy, gdy sąd w sposób dostatecznie pewny określił materiał dowodowy mogący stanowić podstawę merytorycznego orzekania (wyroki SN: z dnia 19 stycznia 2007 r., III CSK 368/06, Lex nr 277293; z dnia 12 maja 2005 r., III CK 613/04, Lex nr 380929; z dnia 25 czerwca 2008 r., II UK 327/07, Lex nr 496393; z dnia 30 października 2008 r., II CSK 254/08, Lex nr 511999; z dnia 20 stycznia 2009 r., II CSK 417/08, Lex nr 518078). Spór w niniejszej sprawie sprowadzał się do ustalenia zasady oraz wysokości należnego powódce odszkodowania z tytułu niezdolności do pracy za okres od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku. Strona pozwana podnosiła, że uraz doznany przez powódkę nie uzasadniał konieczności pozostawania przez powódkę na zwolnieniu lekarskim przez okres 200 dni, jednak w ocenie Sądu zarzut podniesiony przez stronę pozwaną okazał się niezasadny. Bezsporną pozostaje okoliczność, że w okresie wystąpienia nieszczęśliwego wypadku tj. w dniu 1 listopada 2018 roku powódka była objęta ochroną ubezpieczeniową u pozwanego, w tym posiadała wykupioną Opcję Dodatkową D1 - D1 - czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy ze stałą sumą ubezpieczenia w kwocie 40.000,00. Zgodnie z § 5 ust. 2 pkt 1 lit. b OWU (...) zgodnie z którym za zapłatą dodatkowej składki umowa ubezpieczenia może zapewnić w ramach opcji dodatkowych świadczenie w wysokości 1% sumy ubezpieczenia określonej w umowie ubezpieczenia dla opcji Dodatkowej D1 za każdy dzień czasowej niezdolności do pracy przynoszącej stałe źródło dochodu, powstałej w następstwie nieszczęśliwego wypadku, który wydarzył się podczas trwania ochrony ubezpieczeniowej, począwszy od 1-go dnia czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy, w przypadku gdy czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy trwała nieprzerwanie powyżej 30 dni. Wypłata świadczenia przysługuje maksymalnie za 90 dni czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy. W ocenie Sądu niezdolność do pracy powódki w okresie od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku była spowodowana następstwami urazu doznanego w dniu 1 listopada 2018 roku, co uzasadniało pozostawanie przez powódkę na zwolnieniu lekarskim przez wskazany powyżej okres. Nie ma również podstaw oby przyjąć, że niezdolność do pracy wynikała z innych schorzeń towarzyszących, zaś same dolegliwości jakich doznała powódka w wyniku zdarzenia mogą być długotrwale odczuwanie. Okoliczności te znajdują potwierdzenie w opinii sporządzonej przez biegłego lek. med. R. A., która to opinia została wydana po wnikliwej analizie zebranego materiału dowodowego przez biegłego będącego osobą obcą dla stron, a ponadto posiadającą wysokie kwalifikacje oraz doświadczenie w sporządzaniu tego typu opinii. Nadto zasady doświadczenia życiowego wskazują, że skoro powódka jest zatrudniona jako szwaczka. to uraz jakiego doznała w dniu 1 listopada 2018 roku rzutował na niemożność wykonywania przez nią pracy zarobkowej. Opinia została wydana po zbadaniu powódki przez biegłego. Powołanie się na fakt niekwestionowania długotrwałości leczenia przez lekarza prowadzącego oraz przez ZUS stanowi w ocenie Sądu jedynie uzupełniający argument. Nie świadczy o braku samodzielności przy wydawaniu opinii. Wszak biegły dalej precyzyjnie i jednoznacznie stwierdza, iż możliwe jest długotrwałe odczuwanie dolegliwości i utrzymywanie się ograniczenia funkcji po tego typu urazie. Powódka dochodziła od pozwanego świadczenia z tytułu umowy ubezpieczenia osobowego. Zgodnie z art. 805 § 1 k.c., przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. Świadczenie ubezpieczyciela przy ubezpieczeniu osobowym polega w szczególności na zapłacie umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej (art. 805 § 2 pkt 2 k.c.). Ubezpieczenie osobowe może w szczególności dotyczyć uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia lub śmierci, będących następstwem nieszczęśliwych wypadków (art. 829 § 1 pkt 2 k.p.c.). Mając powyższe na uwadze Sąd zasądził od pozwanego na rzecz powódki kwotę 36.000,00 zł tytułem umownego odszkodowania za czasową niezdolność do pracy za okres od 2 listopada 2018 roku do dnia 12 kwietnia 2019 roku. O odsetkach orzeczono w myśl art. 481 § 1 i 2 k.c., zasądzając je od dnia 23 maja 2019r. do dnia zapłaty (art. 817 § 1 k.c. – roszczenie zgłoszono pozwanemu 22 kwietnia 2019r.). Wobec powyższego należało orzec jak w punkcie I. i II. sentencji. O kosztach procesu w punkcie III. wyroku orzeczono na zasadzie art. 98 k.p.c. w zw. z art. 99 k.p.c. Powódka wygrała niniejszą sprawę w całości, w związku z czym należał się jej zwrot od pozwanego wszystkich poniesionych kosztów procesu, na które składały się opłata od pozwu w kwocie 1.800,00 zł, wynagrodzenie pełnomocnika będącego radcą prawnym w wysokości 3.600 zł (§ 2 pkt 5 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych /tekst jedn. Dz. U. z 2018 r., poz. 265/), opłata skarbowa od pełnomocnictwa w kwocie 17 zł. O nakazaniu ściągnięcia od pozwanego, jako przegrywającego niniejszą sprawę w całości, na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Grudziądzu kwoty 77,12 zł w punkcie IV. sentencji wyroku orzeczono na podstawie art. 113 ust. 1 ustawy z 28 lipca 2005 roku o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (tekst jedn. Dz. U. z 2020 r., poz. 755 ze zm.). Na wydatki związane z postępowaniem, tymczasowo poniesione przez Skarb Państwa, składało się wynagrodzenie biegłego w kwocie 77,12 zł w części niepokryte z zaliczki uiszczonej przez stronę pozwaną (k. 51, 93).
X C 4721/16
(...) Zakładu (...) na (...) S.A.
IV U 282/17
Powódka B. G. wniosła odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z 11 lipca 2017 i 16 sierpnia 2017 roku. W uzasadnieniu wskazała, że w leczyła kilka schorzeń jednocześnie, przebywała w kilku szpitalach i poddawała się zabiegom leczniczym na różne części ciała; schorzenie które było powodem niezdolności do pracy od 27 III do 31 VII 2017 roku nie jest tożsame ze schorzeniem, na które wnioskodawczyni chorowała w 2016 roku; tym samym od 27 III 2017 roku lub najpóźniej od 2 IV 2017 roku zostały spełnione warunki otwarcia nowego okresu zasiłkowego.
IV U 290/16
Powódka H. T. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 16 czerwca 2016 roku odmawiającej jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od 7 czerwca do 23 czerwca 2016 roku. W uzasadnieniu podniosła, że od dnia 15 kwietnia 2016 roku przebywa na zwolnieniu lekarskim w związku z chorobą stawu kolanowego. W dniu 24 czerwca 2016 roku lekarz prowadzący wystawił kolejne zwolnienie lekarskie do dnia 15 lipca 2016 roku i nie zostało ono zakwestionowane przez organ rentowy.
VII U 2357/14
Decyzją z dnia 14 kwietnia 2014 r., nr (...)-SER- (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w P.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII C 319/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 stycznia 2023 roku Sąd Rejonowy dla Łodzi-Widzewa w Łodzi VIII Wydział Cywilny w składzie: Przewodniczący: Asesor sądowy Justyna Stelmach Protokolant: stażysta Justyna Osiewała-Wawrowska po rozpoznaniu w dniu 20 grudnia 2022 roku w Łodzi na rozprawie sprawy z powództwa I. W. przeciwko Towarzystwu (...) Spółce Akcyjnej z siedzibą w W. o zapłatę 1. zasądza od strony pozwanej na rzecz powódki kwotę 11.400 zł (jedenaście tysięcy czterysta złotych) wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 17 lutego 2022 roku do dnia zapłaty;

2. zasądza od strony pozwanej na rzecz powódki kwotę 4.367 zł (cztery tysiące trzysta sześćdziesiąt siedem złotych) tytułem zwrotu kosztów procesu wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się wyroku do dnia zapłaty. Sygn. akt VIII C 319/22

UZASADNIENIE

W dniu 26 kwietnia 2022 roku powódka I. W., reprezentowana przez zawodowego pełnomocnika, wytoczyła przeciwko pozwanemu (...) S.A. z siedzibą w W. powództwo o zapłatę kwoty 11.400 zł tytułem odszkodowania wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 17 lutego 2022 roku do dnia zapłaty. Ponadto wniosła o zasądzenie od pozwanego zwrotu kosztów procesu. W uzasadnieniu pełnomocnik wyjaśnił, iż w dniu 1 kwietnia 2015 roku strony zawarły umowę ubezpieczenia (...) obejmującą m.in. świadczenie z tytułu niezdolności do pracy.

We wniosku o ubezpieczenie powódka podała, że nie choruje przewlekle i w okresie 10 lat nie występowały u niej choroby przewlekłe lub dolegliwości zdrowotne. Następnie strony zawarły umowę indywidualnego (...) potwierdzoną polisą nr (...), z początkiem ubezpieczenia datowanym na dzień 1 lipca 2021 roku. Umowa obejmowała m.in. świadczenie z tytułu niezdolności do pracy w wyniku choroby lub nieszczęśliwego wypadku, a wysokość świadczenia dziennego ustalono na kwotę 150 zł. W okresie od dnia 14 listopada 2021 roku do dnia 14 lutego 2022 roku I.

W. przebywała na zwolnieniu lekarskim, przy czym zwolnienie do dnia 30 listopada 2021 roku zostało wystawione z powodu dolegliwości bólowych odcinka szyjnego kręgosłupa, natomiast zwolnienie od dnia 1 grudnia 2021 roku z powodu skoków ciśnienia. Jednocześnie w latach 2014, 2018, 2019 oraz w marcu 2021 roku powódka zgłaszała lekarzowi rodzinnemu i leczyła się na dolegliwości bólowe kręgosłupa szyjnego, dodatkowo w lipcu 2011 roku w czasie wizyty lekarskiej odnotowano kołatanie serca. W związku z przebywaniem na zwolnieniu lekarskim powódka zgłosiła roszczenie pozwanemu, który decyzją z dnia 17 lutego 2022 roku odmówił wypłaty odszkodowania.

W uzasadnieniu swojego stanowiska wskazał, że powódka w momencie składania wniosku o zawarcie umowy ubezpieczenia podała nieprawdziwe informacje zaprzeczając istnieniu wymienionym w trakcie ankiety medycznej dolegliwościom zdrowotnym, a zgłoszone zdarzenie w postaci czasowej niezdolności do pracy wystąpiło w związku przyczynowo-skutkowym z istniejącymi przed dniem podpisania deklaracji zgody dolegliwościami kardiologicznymi oraz bólowymi odcinka szyjnego kręgosłupa. Pomimo wniesienia odwołania ubezpieczyciel podtrzymał swoje stanowisko.

W dalszej kolejności pełnomocnik podniósł, że powódka nie dochodzi roszczenia za okres przebywania na zwolnieniu lekarskim do dnia 30 listopada 2021 roku, albowiem wcześniej zgłaszała lekarzowi dolegliwości w obrębie kręgosłupa, wobec czego z tego tytułu nie należy się jej świadczenie. Odmienna sytuacja zachodzi natomiast w odniesieniu do problemów kardiologicznych, albowiem jednorazowy wpis w dokumentacji medycznej dokonany w 2011 roku wskazujący na wystąpienie kołatania serca nie przesądza, że przed objęciem ubezpieczeniem powódka leczyła się z powodu schorzeń lub chorób kardiologicznych.

Skoro więc powódka przebywała na zwolnieniu lekarskim z uwagi na skoki ciśnienia przez okres 76 dni, to należne jej świadczenie wyraża się kwotą 11.400 zł (76 dni x 150 zł). (pozew k. 4-9) W odpowiedzi na pozew pozwany, reprezentowany przez pełnomocnika będącego adwokatem, wniósł o oddalenie powództwa w całości oraz o zasądzenie od powódki zwrotu kosztów procesu. W uzasadnieniu pełnomocnik wyjaśnił, że zgłaszane przez powódkę w lipcu 2011 roku kołatanie serca według literatury medycznej jest jednym z objawów nadciśnienia.

Zgodnie zaś z § 5 ust. 1 pkt 1 Ogólnych Warunków Dodatkowego Indywidualnego (...) na Wypadek Niezdolności Ubezpieczonego do Pracy, pozwany nie odpowiada za zdarzenia ubezpieczeniowe będące skutkiem chorób, których objawy wystąpiły lub były leczone przed zawarciem umowy ubezpieczenia. Powyższe w świetle art. 815 k.c. wyłącza odpowiedzialność ubezpieczyciela. (odpowiedź na pozew k. 80-82) W toku procesu stanowiska stron nie uległy zmianie. (protokół rozprawy k. 121-121v.) Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny: W dniu 12 lipca 2011 roku podczas wizyty u lekarza rodzinnego powódka I.

W. zgłosiła kołatanie serca, którego występowanie lekarz odnotował w dokumentacji medycznej. Dolegliwość ta została zgłoszona przez powódkę jednokrotnie, nie wymagała leczenia. (dowód z przesłuchania powódki 00:05:01-00:12:15 elektronicznego protokołu rozprawy z dnia 20 grudnia 2022 roku, dokumentacja medyczna k. 51-59, okoliczności bezsporne) W dniu 19 marca 2015 roku powódka złożyła pozwanemu wniosek o zawarcie ubezpieczenia (...) obejmującego świadczenie m.in. z tytułu niezdolności do pracy. Powódka wybrała wysokość świadczenia dziennego w wysokości 100 zł oraz składkę miesięczną w kwocie 60 zł.

Początek ubezpieczenia przypadał na dzień 1 kwietnia 2015 roku. W odniesieniu do zawartych we wniosku pytań o stan zdrowia ubezpieczonego wnioskująca podała m.in., że: nie występują u niej i w okresie ostatnich 10 lat nie występowały u niej choroby przewlekłe, dolegliwości zdrowotne, następstwa wypadku; w okresie ostatnich 10 lat nie była leczona w szpitalu, nie diagnozowano u niej dolegliwości, objawów, chorób, nie była poddana leczeniu operacyjnemu i zabiegom chirurgicznym, nie była leczona z powodu dolegliwości lub chorób.

W treści wniosku I. W. oświadczyła ponadto, że udzieliła powyższych informacji zgodnie ze swoją najlepszą wiedzą i że znane są jej sankcje przewidziane w art. 815 § 3 k.c. W następstwie złożonego wniosku strony zawarły umowę ubezpieczenia potwierdzoną polisą nr (...). Z uwagi na zmianę produktu ubezpieczeniowego na inny, w dniu 13 maja 2021 roku powódka złożyła wniosek o zawarcie umowy indywidualnego (...), w następstwie którego między stronami doszło do zawarcia umowy (...) potwierdzonej polisą nr (...) z początkiem ubezpieczenia od dnia 1 lipca 2021 roku.

Na jej mocy powódce przysługiwało z tytułu niezdolności do pracy w wyniku choroby lub NW świadczenie dziennie w wysokości 150 zł. Integralną część wniosku stanowiła ankieta medyczna. W jej treści powódka oświadczyła m.in., że nie choruje i nie chorowała na chorobę wieńcową, zawał serca, wady serca, że w okresie 10 ostatnich lat: nie występowały u niej choroby przewlekłe, dolegliwości zdrowotne, następstwa wypadku, nie leczyła się szpitalnie, nie przechodziła leczenia operacyjnego oraz zabiegów chirurgicznych, nie zdiagnozowano u niej dolegliwości jakichkolwiek objawów lub chorób, nie była poddawana badaniom diagnostycznym w postaci m.in.

EKG wysiłkowego, których wyniki okazały się nieprawidłowe. Ponadto powódka podała, że nie zdiagnozowano u niej nadciśnienia tętniczego. Także w tym przypadku I. W. oświadczyła, że podane przez nią dane są aktualne, prawdziwe i zgodne z jej najlepszą wiedzą i że znane są jej sankcje przewidziane w art. 815 § 3 k.c. Zgodnie z Ogólnymi Warunkami Dodatkowego Indywidualnego (...) na Wypadek Niezdolności Ubezpieczonego do Pracy, przedmiotem ubezpieczenia było zdrowie ubezpieczonego, a zakres ubezpieczenia obejmował powstanie u ubezpieczonego niezdolności do pracy w wyniku choroby lub nieszczęśliwego wypadku albo w następstwie nieszczęśliwego wypadku, w zależności od wybranego wariantu ubezpieczenia (§ 3).

Ubezpieczyciel wypłacał świadczenie dzienne w przypadku powstania u ubezpieczonego niezdolności do pracy w wyniku (…), w wysokości określonej w umowie ubezpieczenia potwierdzonej polisą (§ 4). Niezdolność do pracy obejmowała czasową lub trwałą niezdolność do pracy. Czasową niezdolność zdefiniowano, jako rzeczywisty brak zdolności do wykonywania przez ubezpieczonego działalności zarobkowej przez określony czas, spowodowany chorobą ubezpieczonego lub nieszczęśliwym wypadkiem i potwierdzony orzeczeniem lekarskim. Czasowa niezdolność do pracy miała miejsce jeżeli według wiedzy medycznej istniała możliwość odzyskania zdolności do pracy, z którym to momentem kończyła się (§ 2 pkt 1 i 3).

Ubezpieczyciel nie odpowiadał za zdarzenia ubezpieczeniowe będące skutkiem chorób, których objawy wystąpiły lub były leczone przed zawarciem umowy dodatkowej (§ 5 ust. 1 pkt 1). Warunki ubezpieczenia nie zawierają definicji dolegliwości zdrowotnych. Choroba została natomiast zdefiniowana, jako zdiagnozowana przez lekarza reakcja organizmu na działanie wewnętrznego lub zewnętrznego czynnika chorobotwórczego, prowadząca do zaburzeń czynnościowych oraz zmian organicznych w tkankach, narządach lub całym ustroju (§ 2 pkt 3 Ogólnych Warunków Indywidualnego (...)). (dowód z przesłuchania powódki 00:05:01-00:12:15 elektronicznego protokołu rozprawy z dnia 20 grudnia 2022 roku, wniosek o zawarcie ubezpieczenia (...) k. 22-23, polisa z załącznikami k. 24-25, k. 26-27, Ogólne Warunki Indywidualnego (...) k. 31-34v., Ogólne Warunki Dodatkowego Indywidualnego (...) na Wypadek Niezdolności Ubezpieczonego do Pracy k. 35-36v., z akt szkody: wniosek o zawarcie umowy indywidualnego ubezpieczenia na życie; okoliczności bezsporne) W okresie od dnia 10 listopada do dnia 30 listopada 2021 roku I.

W. przebywała na zwolnieniu lekarskim z powodu zaburzeń korzeni i splotów nerwowych – kod G54. Następnie, w okresie od dnia 30 listopada 2021 roku do dnia 14 lutego 2022 roku (76 dni) przebywała na zwolnieniu lekarskim z powodu na nadciśnienia samoistnego (pierwotnego) – kod I10. Jako rozpoznanie dodatkowe podano zaburzenia korzeni i splotów nerwowych. W przeprowadzonym wywiadzie powódka skarżyła się na skoki ciśnienia ze wzrostami przy zmianach pogodowych. Powódka pierwotnie zgłosiła się do lekarza z problemami dotyczącymi kręgosłupa.

W międzyczasie, gdy zmierzyła ciśnienie w domu okazało się, że jest ono za wysokie. Pojawiały się u niej drgawki, objawy, których wcześniej nie doświadczała. Po zgłoszeniu ich lekarzowi zostały jej przepisane odpowiednie leki. ( dowód z przesłuchania powódki 00:05:01-00:12:15 elektronicznego protokołu rozprawy z dnia 20 grudnia 2022 roku , historia choroby k. 37, historia wizyt k. 38-50) W związku z przebywaniem na zwolnieniu lekarskim powódka zgłosiła pozwanemu roszczenie z tytułu czasowej niezdolności do pracy. Decyzją z dnia 17 lutego 2022 roku towarzystwo ubezpieczeń odmówiło przyznania świadczenia.

Podniosło, że z dokumentacji medycznej powódki wynika, że w 2011 roku leczyła się ona na dolegliwości kardiologiczne, natomiast w 2014 roku z powodu bólu odcinka szyjnego kręgosłupa. Wyjaśnił, że leczenie to miało miejsce przed objęciem powódki ochroną ubezpieczeniową, a jednocześnie we wniosku o objęcie ubezpieczeniem z dnia 19 marca 2015 roku podała ona nieprawdziwe informacje zaprzeczając istnieniu wymienionym w ankiecie medycznej dolegliwościom zdrowotnym. W świetle powyższego na podstawie art. 815 k.c. ubezpieczyciel wolny jest od odpowiedzialności z tytułu niezdolności do pracy.

Nie zgadzając się z wydaną decyzją powódka wywiodła od niej odwołanie. Wyjaśniła m.in., że przypadek kardiologiczny z lipca 2011 roku miał incydentalny charakter i nie dotyczył nadciśnienia, a zaburzeń rytmu serca na tle nerwicowym. Dolegliwości te nie miały postaci choroby przewlekłej, nie wymagały dalszego leczenia i nie wpłynęły na jej życie. Dodała, że w czasie wypełniania ankiety nie pamiętała o tych dolegliwościach. W odpowiedzi na odwołanie pozwany podtrzymał swoje stanowisko. (decyzja k. 60-60v., odwołanie k. 61, pismo k. 62-63, okoliczności bezsporne) Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił bądź jako bezsporny, bądź na podstawie powołanych wyżej dowodów, w tym dowodów z dokumentacji medycznej.

Za podstawę ustaleń faktycznych Sąd przyjął również dowód z przesłuchania powódki. W przedstawionej relacji powódka opisała okoliczności, w jakich zostało jej wystawione zwolnienie lekarskie, odniosła się również do dolegliwości, jakie istniały u niej w przeszłości. Wypowiadając się na temat wpisu dotyczącego kołatania serca wskazała, że nie pamięta nawet takiego zdarzenia, jednocześnie kategorycznie zaprzeczyła, aby z tego powodu wdrożone zostało jakiekolwiek leczenie. Dodała, że także w dacie wypełniania ankiety zdrowotnej nie pamiętała o takim zdarzeniu, stąd też nie podała na jego temat żadnych informacji.

Wreszcie powódka podniosła, że objawy nadciśnienia, które wystąpiły u niej w listopadzie 2021 roku były pierwszymi, jakie stwierdziła. W ocenie Sądu wyjaśnienia powódki są logiczne i spójne, korespondują z zebranym w sprawie materiałem dowodowym, ich wiarygodność nie została podważona przez stronę przeciwną, wobec czego Sąd uznał, że mogą stanowić one podstawę ustaleń faktycznych. Podkreślenia wymaga, że powódka relacjonowała wyłącznie zapamiętane przez siebie fakty unikając zastępowała luk w pamięci domysłami, co dodatkowo wzmacnia prawdziwość jej relacji.

Sąd Rejonowy zważył, co następuje:

Powództwo jest zasadne i zasługuje na uwzględnienie w całości. Przez umowę ubezpieczenia zakład ubezpieczeń zobowiązuje się spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. Świadczenie zakładu ubezpieczeń polega w szczególności na zapłacie – przy ubezpieczeniu osobowym – umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia, w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej – art. 805 § 1 i 2 k.c. Kodeks cywilny nie określił pojęcia wypadku ubezpieczeniowego, pozostawiając to kryterium formalne umowie stron.

W realiach niniejszej sprawy postanowienia przedmiotowej umowy, jej zakres, okres obowiązywania, wysokość świadczenia wypłacanego z tytułu niezdolności do pracy ubezpieczonego, nie były sporne między stronami. Wątpliwości nie budziło także, że w lipcu 2011 roku, tj. w okresie 10 lat przed datą złożenia przez powódkę wniosku o objęcie ubezpieczeniem, odnotowano w jej dokumentacji medycznej dolegliwość w postaci kołatania serca. Wreszcie pozwany nie kwestionował, że powódka przez okres 76 dni przebywała na zwolnieniu lekarskim w związku ze stwierdzonym nadciśnieniem i że powyższe skutkowało jej niezdolnością do pracy w rozumieniu postanowień warunków ubezpieczenia.

Oś sporu ogniskowała się wokół ustalenia, czy I. W. w treści wniosku o ubezpieczenie złożyła prawdziwe oświadczenie o swoim stanie zdrowia. W ocenie pozwanego sporne oświadczenie zostało złożone niezgodnie z prawdą, ponieważ w dacie jego składania powódka zataiła fakt leczenia kardiologicznego. Powódka podnosiła z kolei, że przedmiotowy wpis w dokumentacji medycznej był incydentalny, nie wynikał z choroby, a zaburzenia rytmu serca nastąpiły na tle nerwicowym i nie wymagały jakiegokolwiek roszczenia. Wreszcie wskazała, że zwyczajnie zapomniała o tym zdarzeniu w czasie wypełniania ankiety medycznej.

Odnosząc się do powyższych argumentów przypomnienia wymaga, że zgodnie z art. 815 § 1 k.c. ubezpieczający obowiązany jest podać do wiadomości ubezpieczyciela wszystkie znane sobie okoliczności, o które ubezpieczyciel zapytywał w formularzu oferty albo przed zawarciem umowy w innych pismach. Jeżeli ubezpieczający zawiera umowę przez przedstawiciela, obowiązek ten ciąży również na przedstawicielu i obejmuje ponadto okoliczności jemu znane. W razie zawarcia przez ubezpieczyciela umowy ubezpieczenia mimo braku odpowiedzi na poszczególne pytania, pominięte okoliczności uważa się za nieistotne.

W myśl zaś § 3 przytoczonego przepisu, ubezpieczyciel nie ponosi odpowiedzialności za skutki okoliczności, które z naruszeniem paragrafów poprzedzających nie zostały podane do jego wiadomości. Jeżeli do naruszenia paragrafów poprzedzających doszło z winy umyślnej, w razie wątpliwości przyjmuje się, że wypadek przewidziany umową i jego następstwa są skutkiem okoliczności, o których mowa w zdaniu poprzedzającym. Jak podnosi się w orzecznictwie, z art. 815 § 1 k.c. wynika, iż na ubezpieczycielu ciąży obowiązek szacowania ryzyka i temu służy obowiązek ubezpieczyciela ustalania okoliczności mających istotne znaczenie dla oceny ryzyka ubezpieczeniowego.

Zakład ubezpieczeń winien poprzez zadanie pytań ubezpieczającemu dążyć do uzyskania informacji mających znaczenie dla oceny tego ryzyka. Z powyższego przepisu wynika domniemanie prawne, że okoliczności podniesione w pytaniach, na które ubezpieczyciel nie uzyskał odpowiedzi, są nieistotne dla jego odpowiedzialności. Tym samym nieistotne dla jego odpowiedzialności są także i te okoliczności, o które ubezpieczyciel nie zapytał. Ma to kluczowe znaczenie przy umowach ubezpieczenia na życie, w których stopień ryzyka ubezpieczeniowego zależy od stanu zdrowia osoby, która ma być ubezpieczona.

O ile ubezpieczyciel nie dokonuje weryfikacji tego stanu zdrowia poprzez zadawanie pytań, o których mowa w art. 815 § 1 k.c., to uznać należy, że okoliczności te nie są istotne i nie mogą prowadzić do wyłączenia jego odpowiedzialności (por. wyrok SA w Krakowie z dnia 8 marca 2019 roku, I ACa 1177/18, L.). Zapytanie, o którym mowa w art. 815 § 1 zd. 1 k.c., ma charakter kierunkowy i celowy, zmierzający do uzyskania określonej informacji. Jego brak powoduje, że może dochodzić do swoistej fikcji w zakresie faktów dotyczących przyczyn szkody, uwzględnionej w ramach przyjętego ryzyka ubezpieczeniowego (por. m.in. wyrok SA w Łodzi z dnia 5 grudnia 2019 roku, I ACa 1234/18, L.; wyrok SO w Łodzi z dnia 10 czerwca 2022 roku, II C 1155/18, L.).

W doktrynie podnosi się ponadto, że polski prawodawca przyjął rozwiązanie oparte na tzw. systemie kwestionariuszy. Polega on na tym, że ubezpieczający ma ujawnić te okoliczności, o które ubezpieczyciel zapytywał, co oznacza, iż katalog tych okoliczności jest zamknięty. Na ubezpieczającym nie ciąży zaś powinność tzw. spontanicznej deklaracji ryzyka, polegająca na ujawnieniu ubezpieczycielowi wszystkich tych okoliczności, które mogą mieć znaczenie dla ubezpieczyciela przy ocenie ryzyka. Rozwiązanie przyjęte przez prawodawcę ma na celu ochronę ubezpieczającego i wynika z normy o charakterze bezwzględnie wiążącym.

Powyższe oznacza, że ubezpieczyciel nie może wymagać udzielenia ogólnej informacji o wszystkich okolicznościach, które mogą być istotne dla oceny ryzyka. Nie może on również stawiać pytań otwartych, nieprecyzyjnych czy ocennych. Wskazuje się również, że skoro ubezpieczony ma podać „wszystkie znane sobie okoliczności” to znaczenie ma jedynie niezgodność podanych przez ubezpieczającego okoliczności z jego wiedzą. Co za tym idzie – jeśli ubezpieczający pozostaje w błędnym przekonaniu co do tego, że podana okoliczność jest zgodna z prawdą, ubezpieczyciel nie ma prawa zastosować sankcji z art. 815 § 3 k.c. (por.

M. Gutowski (red.), Kodeks cywilny. Tom III. Komentarz. Art. 627–1088. Wyd. 3, Warszawa 2022; E. Gniewek, P. Machnikowski (red.), Kodeks cywilny. Komentarz. Wyd. 10, Warszawa 2021; D. Fuchs (red.), K. Malinowska (red.), Komentarz do niektórych przepisów ustawy Kodeks cywilny, WKP 2020). Przenosząc powyższe na grunt niniejszej sprawy przypomnienia wymaga, że powódka w ankiecie medycznej wypełnianej w maju 2021 roku (znaczenie w sprawie ma druga umowa ubezpieczenia zawarta przez strony, a więc i ankieta zawarta w drugim wniosku o ubezpieczenie, to bowiem z tytułu tej umowy powódka żąda zapłaty) oświadczyła, że nie chorowała na chorobę wieńcową, zawał serca, wady serca, że nie zdiagnozowano u niej nadciśnienia tętniczego, że w okresie 10 ostatnich lat: nie występowały u niej choroby przewlekłe, dolegliwości zdrowotne, nie zdiagnozowano u niej dolegliwości jakichkolwiek objawów lub chorób, nie była poddawana badaniom diagnostycznym w postaci m.in.

EKG wysiłkowego, których wyniki okazały się nieprawidłowe. Przy tak zakreślonych pytaniach nie sposób zatem uznać, aby składając sporne oświadczenie powódka mijała się z prawdą. Wszak z jednego wpisu w dokumentacji medycznej odnośnie kołatania serca, który jest przy tym bardzo lakoniczny, nieopatrzony żadnym komentarzem, nie sposób wywodzić, że u powódki stwierdzono chorobę kardiologiczną, czy też nadciśnienie tętnicze. Wpis ten świadczy wyłącznie o tym, że powódka zgłosiła lekarzowi rodzinnemu pewną dolegliwość, która wprawdzie może, ale nie musi oznaczać choroby.

Wyjaśnienia wymaga, że palpitacja (kołatanie serca) to objaw podmiotowy polegający na nieprzyjemnym odczuciu silnej, przyspieszonej lub nieprawidłowej akcji serca, który może występować także u osób zdrowych. Oczywiście jako przyczyny palpitacji podaje się m.in. dolegliwości ze strony serca (arytmie, wady serca, niewydolność serca, choroby niedokrwienne serca), zaburzenia metaboliczne (np. nadczynność tarczycy), ale również zażywane leki, zaburzenia depresyjno-nerwicowe, napady paniki, gorączkę, migrenę, czy też stres ( (...) Innymi słowy także samopoczucie człowieka, niezwiązane z żadną chorobą, może być przyczyną palpitacji.

Sam sporny wpis zatem niczego nie wyjaśnia. Istotne jest jednak, że nie stanowił on przyczynku do zlecenia powódce przeprowadzenia badań (chociażby EKG), czy diagnostyki, wdrożenia specjalistycznego leczenia itp. Powódce wprawdzie mogły zostać przepisane leki mające na celu uspokojenie pracy serca, niemniej jednak leczenie to (o ile w ogóle wystąpiło) mogło mieć charakter doraźny, na takiej samej zasadzie, jak przepisanie aspiryny osobie, która zgłasza lekarzowi ból głowy. Sama powódka podkreślała konsekwentnie w toku procesu, że było to incydentalne zdarzenie, występujące na tle nerwicowym, które zwyczajnie wyleciało jej z pamięci, co przesądza o jego miernym znaczeniu.

Uwzględniając ogólnie dostępną wiedzę medyczną wydaje się przy tym nieprawdopodobne, aby przez okres blisko dziesięciu następnych lat (tj. do momentu złożenia wniosku w maju 2021 roku) u powódki nie pojawiły się jakiekolwiek objawy natury kardiologicznej, czy też związane z nadciśnieniem w sytuacji, w której w lipcu 2011 roku powódka faktycznie chorowałaby na tego typu schorzenia. Dopiero w listopadzie 2021 roku I. W. zgłasza lekarzowi objawy nadciśnienia, ale bez powiązania ich z sytuacją sprzed 10 lat. Sama dokumentacja medyczna przesądza o tym, że objawy te wystąpiły na tle dolegliwości bólowych kręgosłupa.

Powyższe rozważania prowadzą do wniosku, że pozwany opiera swoje stanowisko na jednostkowej, odnotowanej w dokumentacji medycznej powódki dolegliwości, o którą jednak nie pytał w ankiecie medycznej. O czym była już bowiem mowa, pozwany pytał o konkretne schorzenia kardiologiczne oraz o zdiagnozowanie nadciśnienia, tymczasem czego zdaje się nie zauważać pozwany, kołatanie serca może, ale nie musi być objawem w/w jednostek chorobowych. Wprawdzie w ankiecie pojawiło się również pytanie o występowanie chorób przewlekłych, dolegliwości zdrowotne, niemniej jednak samego kołatania serca nie sposób postrzegać w tych kategoriach, zwłaszcza w sytuacji, w której pozwany nie definiuje w warunkach ubezpieczenia pojęcia dolegliwości zdrowotnej.

Oczywiście kołatanie serca można postrzegać jako taką dolegliwość, ale na takiej samej zasadzie można zakwalifikować katar, ból głowy, zęba, gardła itp. Wątpliwe zaś, aby ubezpieczyciel pytał o tak drobne infekcje, schorzenia. Zresztą w przesłankach wyłączających odpowiedzialność pozwanego (§ 5 ust. 1 pkt 1 warunków ubezpieczenia) mowa jest nie o dolegliwościach zdrowotnych, a o chorobie, która wystąpiła lub była leczona wcześniej. Nie budzi jednocześnie wątpliwości, że palpitacja serca sama w sobie nie jest chorobą, a co najwyżej może, lecz nie musi, stanowić jeden z jej symptomów, zwłaszcza w sytuacji, gdyby występowała w sposób ciągły, czy też nawracający.

Tak jednak nie było w przypadku powódki, która „dolegliwość” taką zgłosiła jednokrotnie. W takim stanie rzeczy, skoro zgłoszenie to nie pociągało za sobą specjalistycznego leczenia, badań, diagnostyki (brak jest na powyższe nie tylko dowodów, ale chociażby twierdzeń ze strony pozwanego), to nie można czynić powódce zarzutu, że zapomniała o nim wypełniając ankietę. Co więcej, nawet gdyby pamiętała ona o tym zdarzeniu, to zdaniem Sądu zakres przedmiotowy ankiety w zasadzie wykluczał możliwość jego zgłoszenia, skoro nie mieściło się ono zarówno w zakresie chorób kardiologicznych, jak i nadciśnienia tętniczego.

Jak zaś wyjaśniono to treść zapytania wyznacza zakres odpowiedzi osoby przystępującej do ubezpieczenia. Powódka nie miała zatem obowiązku wspominania o wszystkich zgłoszonych lekarzom dolegliwościach, odbytych wizytach lekarskich, a wyłącznie o takich zdarzeniach, o które pytał ubezpieczyciel. Co oczywiste nic nie stało na przeszkodzie, aby pozwany bardziej szczegółowo sformułował treść oświadczenia, które miała złożyć powódka. Ubezpieczyciel mógł również poprosić o przedłożenie dokumentacji medycznej z okresu ostatnich 10 lat i od jej analizy uzależnić przystąpienie powódki do ubezpieczenia.

Zaniechanie tych działań nie może obciążać osoby ubezpieczonej. W tym miejscu wyraźnego podkreślenia wymaga, że powódka nie domaga się roszczenia za okres przed dniem 1 grudnia 2021 roku, tj. za okres pozostawania na zwolnieniu lekarskim w związku z dolegliwościami bólowymi kręgosłupa. O ile więc rację ma pozwany, że powódka była leczona w związku z tymi dolegliwościami już wcześniej i musiała mieć tego świadomość w dacie wypełnienia wniosku o ubezpieczenie, o tyle okoliczność ta jest irrelewantna z punktu widzenia rozstrzygnięcia sprawy.

Wreszcie zaznaczyć należy, że w odniesieniu do ubezpieczeń na życie nie stosuje się przepisu art. 815 § 2 k.c. przewidującego obowiązek notyfikacji ryzyka, z istoty tych ubezpieczeń wynika bowiem, że zakład ubezpieczeń ponosi ryzyko pogorszenia się stanu zdrowia ubezpieczonego. Na sam koniec rozważań przypomnienia wymaga, że cel umowy, jako kryterium wykładni umowy ubezpieczenia, nakazuje położenie nacisku na charakter ochronny tego stosunku prawnego. Ten aspekt tłumaczenia umowy ubezpieczenia Sąd Najwyższy zaakcentował w uzasadnieniu wyroku z dnia 26 stycznia 2006 roku (V CSK 90/05, LEX), odwołał się do niego także w uzasadnieniu wyroku z dnia 11 grudnia 2007 r. (II CSK 375/07, LEX).

W obydwu tych orzeczeniach podkreślił, że wykładnia postanowień umowy ubezpieczenia musi uwzględniać jako zasadę odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń przy jednoczesnym ograniczonym rozumieniu przesłanek odpowiedzialność tę wyłączających. Jak wskazał Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 6 lutego 2015 roku (II CSK 295/14, LEX), wykładnia postanowień wzorca umowy stworzonego przez ubezpieczyciela nie może prowadzić do zaostrzenia wymagań stawianych ubezpieczającemu i ograniczania obowiązków ubezpieczyciela. Taki kierunek wykładni przesądzałby o naruszeniu art. 65 § 2 k.c. w powiązaniu z celem i istotą umowy ubezpieczenia wynikającymi z art. 805 § 1 k.c. To zatem zgodny zamiar stron i cel umowy, nie zaś dosłowne brzmienie warunków ubezpieczeń, mają najistotniejsze znaczenie przy wykładni postanowień tych ostatnich, brak jest bowiem podstaw, aby postanowienia wzorca umowy postrzegać w kategoriach tekstu prawnego, dokonując ich wykładni analogicznie do interpretacji przepisów prawa.

Reasumując, przy wykładni postanowień ubezpieczenia, w tym ogólnych warunków ubezpieczenia, należy uwzględniać cel umowy i interesy ubezpieczającego, ubezpieczonego lub uprawnionego. Wykładnia ta nie może pomijać celu, w jakim umowa została zawarta, a także natury i funkcji zobowiązania. Celem umowy jest zaś niewątpliwie udzielenie ubezpieczonemu ochrony na wypadek określonego w umowie ryzyka, w zamian za zapłatę składki. Powtórzyć należy, iż umowa ubezpieczenia pełni funkcję ochronną i z tej przyczyny miarodajny do wykładni jej postanowień jest punkt widzenia tego, kto jest chroniony.

W świetle przeprowadzonych rozważań Sąd uznał, że w sprawie nie ziściły się przesłanki z art. 815 § 3 k.c., jak również w § 5 ust. 1 pkt 1 Ogólnych Warunkach Dodatkowego Indywidualnego (...) na Wypadek Niezdolności Ubezpieczonego do Pracy, uwalniające pozwanego od odpowiedzialności za zaistniały wypadek ubezpieczeniowy. W związku z zaistniałym zdarzeniem powódce przysługiwało świadczenie od pozwanego wynikające z zawartej umowy ubezpieczenia. Wysokość świadczenia wynosiła 150 zł za każdy dzień niezdolności do pracy i w realiach niniejszej sprawie świadczenie to przysługiwało powódce przez okres 76 dni.

W toku likwidacji szkody pozwany nie wypłacił na rzecz ubezpieczonej żadnej kwoty, dlatego też Sąd zasądził od pozwanego na rzecz powódki kwotę 11.400 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 17 lutego 2022 roku do dnia zapłaty. O roszczeniu odsetkowym Sąd orzekł na podstawie przepisu art. 481 § 1 k.c., zgodnie z którym, jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociaż by opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

Jeżeli stopa odsetek za opóźnienie nie była z góry oznaczona, należą się odsetki ustawowe za opóźnienie. Natomiast zgodnie z treścią art. 817 § 1 i § 2 k.c., ubezpieczyciel obowiązany jest spełnić świadczenie w terminie trzydziestu dni, licząc od daty otrzymania zawiadomienia o wypadku, gdyby jednak wyjaśnienie w powyższym terminie okoliczności koniecznych do ustalenia odpowiedzialności ubezpieczyciela albo wysokości świadczenia okazało się niemożliwe, świadczenie powinno być spełnione w ciągu 14 dni od dnia, w którym przy zachowaniu należytej staranności wyjaśnienie tych okoliczności było możliwe.

W niniejszej sprawie powódka dochodziła odsetek począwszy od daty wydania przez pozwanego decyzji o odmowie wypłaty odszkodowania. W tym dniu niewątpliwie upłynął ustawowy termin na spełnienie świadczenia, powódka zgłosiła bowiem swoje roszczenie jeszcze w grudniu 2021 roku, co wynika z dokumentów znajdujących się w aktach szkody. Stąd też Sąd zasądził odsetki od dnia 17 lutego 2022 roku do dnia zapłaty. O kosztach procesu rozstrzygnięto w oparciu o art. 98 k.p.c. zasądzając od pozwanego na rzecz powódki kwotę 4.367 zł, na którą złożyły się: opłata sądowa od pozwu – 750 zł, wynagrodzenie zawodowego pełnomocnika w stawce minimalnej – 3.600 zł oraz opłata skarbowa od pełnomocnictwa – 17 zł.

Z tych względów, orzeczono jak w sentencji.