Legislator Case Law & Legislation
VII U 480/23 AI generated

VII U 480/23 · Sąd powszechny

Case Number VII U 480/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

D. w dniu 18 lutego 2023r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 25 stycznia 2023r., znak: (...), zobowiązującej do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia uzupełniającego za okres od 24 lutego 2022r. do 31 stycznia 2023r. w łącznej kwocie 1.569,59 zł, wnosząc o jej uchylenie i nakazanie organowi rentowemu wydanie decyzji o braku konieczności zwrotu pobranego świadczenia. Uzasadniając swe stanowisko, ubezpieczona podniosła, że zaskarżona decyzja została wydana z naruszeniem prawa, ponieważ nie została pouczona o braku prawa do pobierania świadczenia uzupełniającego, zgodnie z art. 84 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Legislator headnote

AI generated

VII U 480/23 · Sąd powszechny: Dodatkowo, przywołując treść art. 8 ustawy o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, organ rentowy wyjaśnił, że zarówno decyzja z dnia 18 stycznia 2023r. o przyznaniu emerytury z urzędu, jak i decyzja z dnia 19 marca 2020r. o przyznaniu świadczenia uzupełniającego zawierały pouczenie o okolicznościach powodujących obowiązek zwrotu nienależnie pobranych świadczeń (odpowiedź na odwołanie z dnia 8 marca 2023r., k. 19-20 a.s.). Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: M. D. pobierała rentę z tytułu trwałej niezdolności do pracy (bezsporne).

Keywords

AI generated
restitution of supplementary benefits refund of contributions pension overpayment setoff uncollectible premium retroactive disability benefits payment of surcharges
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VII U 480/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 17 lipca 2023 roku Sąd Okręgowy Warszawa - Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Agnieszka Stachurska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 17 lipca 2023 roku w Warszawie sprawy M. D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. o zwrot nienależnie pobranego świadczenia uzupełniającego na skutek odwołania M. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 25 stycznia 2023 roku, znak: (...) oddala odwołanie. sędzia Agnieszka Stachurska

UZASADNIENIE

M. D. w dniu 18 lutego 2023r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 25 stycznia 2023r., znak: (...), zobowiązującej do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia uzupełniającego za okres od 24 lutego 2022r. do 31 stycznia 2023r. w łącznej kwocie 1.569,59 zł, wnosząc o jej uchylenie i nakazanie organowi rentowemu wydanie decyzji o braku konieczności zwrotu pobranego świadczenia. Uzasadniając swe stanowisko, ubezpieczona podniosła, że zaskarżona decyzja została wydana z naruszeniem prawa, ponieważ nie została pouczona o braku prawa do pobierania świadczenia uzupełniającego, zgodnie z art. 84 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Dalej ubezpieczona wyjaśniła, że decyzją o waloryzacji renty i ponownym obliczeniu wysokości świadczenia uzupełniającego, wydaną w dniu 1 marca 2022r., została poinformowana o przysługującym jej od 1 marca 2022r. świadczeniu uzupełaniającym w wysokości 500 zł miesięcznie. Natomiast decyzję o zwrocie nienależnie pobranego świadczenia uzupełniającego ZUS motywuje faktem przyznania osobie uprawnionej emerytury z dniem 1 lutego 2022r., o czym ubezpieczona nie została poinformowana. Nie mogła mieć o tym fakcie wiedzy, gdyż decyzja o przyznaniu emerytury z urzędu została wydana przez Zakład dopiero w dniu 18 stycznia 2023r., znak: (...) i dostarczona za pośrednictwem Poczty Polskiej, za poświadczeniem odbioru w dniu 31 stycznia 2023r.

Natomiast decyzja o ponownym obliczeniu świadczenia uzupełniającego w obniżonej kwocie została wydana przez ZUS dopiero 25 stycznia 2023r. Ubezpieczona wskazała również, że nie jest w posiadaniu żadnych środków finansowych. Wypłacone przez ZUS świadczenie nie pokrywa jej podstawowych potrzeb, gdyż jest osobą niepełnosprawną o znacznym stopniu upośledzenia sprawności, niezdolną do samodzielnej egzystencji. Przyznane świadczenie nie pokrywa kosztów utrzymania/zamieszkania, opłaty za media, żywność, odzież, a także drogie specjalistyczne leki.

Z uwagi na rodzaj schorzenia ubezpieczona wymaga stałej 24 godzinnej obecności osób drugich i w związku z tym okresowo korzysta z płatnego pobytu dziennego-opiekuńczego w placówce przystosowanej do opieki nad osobami z podobnymi schorzeniami (w chwili obecnej koszt wynosi 150 zł za dobę). Bez dodatkowego wsparcia, również finansowego, osób drugich, nie jest w stanie egzystować ani zwrócić środków, które ZUS, zgodnie z decyzją z dnia 1 marca 2022r., przelewał na jej konto (odwołanie z dnia 10 lutego 2023r., k. 3-5 a.s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. W uzasadnieniu odpowiedzi na odwołanie wyjaśnił, że M.

D. pobierała rentę z tytułu trwałej niezdolności do pracy. Decyzją z dnia 19 marca 2020r. organ rentowy przyznał ubezpieczonej również świadczenie dla osób niezdolnych dla samodzielnej egzystencji w kwocie 500 zł. Wskazana decyzja zawierała pouczenie o okolicznościach powodujących obowiązek zwrotu nienależnie pobranych świadczeń. Następnie decyzją z dnia 18 stycznia 2023r. przyznano ubezpieczonej emeryturę z urzędu od dnia 24 lutego 2022r. W dalszej części odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wskazał, że wysokość świadczenia uzupełniającego stanowi różnicę między ustaloną dla danego okresu kwotą (tj. odpowiednio od 1 marca 2020r.

– 1.700,00 zł, od 1 marca 2021 r. – 1.772,08 zł, od 1 marca 2022r. – 1896,13 zł) i łączną kwotą przysługujących świadczeń pieniężnych finansowych ze środków publicznych, przy czym świadczenie uzupełniające nie może być wyższe niż 500 zł. Wydając decyzję o przyznaniu emerytury z urzędu w kwocie wyższej niż dotychczas wypłacana renta z tytułu niezdolności do pracy Zakład decyzją z dnia 25 stycznia 2023r. ponownie ustalił wysokość świadczenia uzupełniającego za okres od 24 lutego 2022r. do 31 stycznia 2023r.: emerytura od 24 lutego 2022r. wynosi 1.435,66 zł, zatem świadczenie uzupełniające wynosi 336,42 zł (łącznie 1.772,08 zł), emerytura od 1 marca 2022r. wynosi 1.536,16 zł, zatem świadczenie uzupełniające wynosi 359,97 zł (łącznie 1.896,13 zł).

Dodatkowo, przywołując treść art. 8 ustawy o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, organ rentowy wyjaśnił, że zarówno decyzja z dnia 18 stycznia 2023r. o przyznaniu emerytury z urzędu, jak i decyzja z dnia 19 marca 2020r. o przyznaniu świadczenia uzupełniającego zawierały pouczenie o okolicznościach powodujących obowiązek zwrotu nienależnie pobranych świadczeń (odpowiedź na odwołanie z dnia 8 marca 2023r., k. 19-20 a.s.). Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: M. D. pobierała rentę z tytułu trwałej niezdolności do pracy (bezsporne).

W dniu 9 marca 2020r. złożyła w ZUS wniosek o świadczenie uzupełniające dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji (wniosek z dnia 9 marca 2022r., k. 1-2 a.s.). Decyzją z dnia 19 marca 2020r., znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. przyznał ubezpieczonej od 1 marca 2020r. świadczenie uzupełniające w kwocie 500,00 zł miesięcznie, a zarazem wyjaśnił, że wysokość ww. świadczenia ustalona jest jako różnica między kwotą 1.700,00 zł i łączną kwotą przysługujących świadczeń pieniężnych finansowanych ze środków publicznych, przy czym świadczenie uzupełniające nie może być wyższe niż 500,00 zł.

W dniu 1 marca 2020r. ubezpieczonej przysługiwała renta w kwocie 1.200,00 zł, a więc świadczenie zostało przyznane w kwocie 500,00 zł. W pouczeniu dołączonym do wskazanej decyzji poinformowano ubezpieczoną o konieczności powiadamiania o okolicznościach mających wpływ na prawo i wypłatę świadczenia, m.in. o uzyskaniu uprawnień do świadczeń finansowanych ze środków publicznych oraz pobieraniu takiego świadczenia lub jego podwyższeniu. Jednocześnie organ rentowy zamieścił w pouczeniu informację, co należy rozumieć przez świadczenie nienależnie pobrane, w jakich przypadkach wysokość świadczenia ulega zmianie oraz że w razie zmiany okoliczności będących podstawą do ustalenia wysokości świadczenia uzupełniającego, a więc w przypadku gdy ubezpieczony uzyska świadczenie finansowane ze środków publicznych lub świadczenie z zagranicznej instytucji właściwej do spraw emerytalno-rentowych lub przysługujące świadczenie finansowane ze środków publicznych lub świadczenie z zagranicznej instytucji właściwej do spraw emerytalno-rentowych zostanie podwyższone i będzie to miało wpływ na wysokość świadczenia uzupełniającego, to – za okres, w którym było wypłacone w zawyżonej wysokości – jest świadczeniem nienależnie pobranym, które ubezpieczony będzie musiał zwrócić w części, w jakiej przekroczyło świadczenie należne (decyzja ZUS z dnia 19 marca 2020r., k. 5-6 a.r.).

Decyzją z dnia 18 stycznia 2023r., znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z urzędu przyznał ubezpieczonej od 24 lutego 2022r. prawo do emerytury. W związku z tym prawo do renty z tytułu niezdolności ustało z dniem 1 lutego 2023r. Świadczenie emerytalne zostało przyznane w wysokości 1.435,66 zł, a po waloryzacji od 1 marca 2022r. w kwocie 1.536,16 zł brutto miesięcznie wraz z dodatkiem pielęgnacyjnym w kwocie 256,44 zł (decyzja ZUS z dnia 18 stycznia 2023r., k. 6 tom II a.r.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w dniu 25 stycznia 2023r. wydał decyzję znak: (...), w której wskazał, że od 1 lutego 2022r. organ rentowy ponownie obliczył wysokość przysługującego ubezpieczonej świadczenia uzupełniającego.

Po ponownym obliczeniu świadczenie uzupełniające wnosi 359,97 zł miesięcznie i stanowi różnicę między kwotą 1.896,13 zł i łączną kwotą przysługujących świadczeń pieniężnych finansowanych ze środków publicznych. Organ rentowy wskazał także, że emerytura ubezpieczonej ustalona z urzędu od 1 lutego 2022r. wynosi 1.435,66 zł, a po waloryzacji od 1 marca 2022r. – 1.535,16 zł, a więc świadczenie uzupełniające przysługuje w kwocie 359,97 zł i za okres od 24 lutego 2022r. do 31 stycznia 2023r. wypłacone zostało ubezpieczonej w zawyżonej wysokości i w odrębnej decyzji ustalone zostanie nienależnie pobranie świadczenie, które będzie podlegać zwrotowi (decyzja ZUS z dnia 24 stycznia 2023r., k. 9 a.r.).

Następnie Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. decyzją z dnia 25 stycznia 2023r., znak: (...), stwierdził, że M. D. pobrała nienależne świadczenia za okres od 24 lutego 2022r. do 31 stycznia 2023r. w łącznej kwocie 1.569,59 zł z tytułu świadczenia uzupełniającego dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji i zobowiązał ubezpieczoną do zwrotu tej kwoty (decyzja ZUS z dnia 25 stycznia 2023r., k. 11 a.r.). Powyższy stan faktyczny, który nie był sporny pomiędzy stronami, Sąd ustalił na podstawie dokumentów zgromadzonych w aktach organu rentowego oceniając, że ich wiarygodność nie budzi wątpliwości.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Rozpoznanie sprawy w rozpatrywanym przypadku nastąpiło na posiedzeniu niejawnym. Taką możliwość daje art. 148 1 § 1 k.p.c. (Dz. U. z 2021r., poz. 1805 ze zm.), który przewiduje, że sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo sprzeciwu od wyroku zaocznego, Sąd uzna – mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych – że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne.

W przedmiotowej sprawie okoliczności faktyczne nie były sporne, a zatem nie zachodziła potrzeba przeprowadzania dowodów. Spór dotyczył jedynie prawa. Ponadto strony nie wniosły o przeprowadzenie rozprawy. W tych okolicznościach Sąd na podstawie powołanego przepisu ocenił, że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne, co w konsekwencji pozwoliło na rozpoznanie sprawy i wydanie rozstrzygnięcia na posiedzeniu niejawnym. O takim sposobie załatwienia sprawy Sąd wcześniej uprzedził strony, powołując się dodatkowo na art. 15 zzs 1 ustawy z dnia 2 marca 2020r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.

U. z 2020r., poz. 1842) i udzielając stronom tygodniowego terminu na złożenie pism procesowych prezentujących ich ostateczne stanowiska w sprawie oraz na zgłoszenie sprzeciwu dotyczącego skierowania sprawy do rozpoznania na posiedzeniu niejawnym (k. 47 i 55 a.s.). Świadczenie uzupełniające w myśl art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 31 lipca 2019r. o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji (tekst jedn. Dz. U. z 2022r. poz. 1006 ze zm.), zwanej dalej ustawą o świadczeniu uzupełniającym, przysługuje osobom uprawnionym, które nie posiadają prawa do świadczeń pieniężnych finansowanych ze środków publicznych albo suma tych świadczeń o charakterze innym niż jednorazowe, wraz z kwotą wypłacaną przez zagraniczne instytucje właściwe do spraw emerytalno-rentowych, z wyłączeniem renty rodzinnej przyznanej w okolicznościach, o których mowa w art. 68 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.

U. z 2022r. poz. 218, 1006, 1692, 1967, 2127, Dz. U. z 2023 r. poz. 156), zasiłku pielęgnacyjnego oraz innych dodatków i świadczeń wypłacanych wraz z tymi świadczeniami na podstawie odrębnych przepisów przed dokonaniem odliczeń, potrąceń i zmniejszeń, nie przekracza kwoty 1.750 zł miesięcznie (kwota obowiązująca w okresie 24 lutego 2022r. do 31 stycznia 2023r.) Zgodnie z art. 7 ust. 2 ustawy o świadczeniu uzupełniającym, osoba uprawniona jest obowiązana do informowania organu właściwego o wszelkich zmianach mających wpływ na prawo do świadczenia uzupełniającego oraz jego wysokość.

Zgodnie z ust. 3 ww. przepisu, jeżeli ustaną okoliczności będące podstawą przyznania świadczenia uzupełniającego, prawo do tego świadczenia ustaje od miesiąca, w którym nastąpiło zdarzenie będące podstawą utraty prawa do świadczenia uzupełniającego. Organ właściwy stwierdza decyzją ustanie prawa do świadczenia i wstrzymuje jego wypłatę. Z kolei w myśl art. 8 ust. 1 ustawy o świadczeniu uzupełniającym osoba, która pobrała nienależnie świadczenie uzupełniające, jest obowiązana do jego zwrotu. Zgodnie z art. 8 ust. 2, za nienależnie pobrane świadczenie uważa się świadczenie: wypłacone mimo ustania okoliczności będących podstawą jego przyznania, jeżeli osoba pobierająca to świadczenie była pouczona o braku prawa do jego pobierania; wypłacone mimo zmiany okoliczności będących podstawą do ustalenia jego wysokości, jeżeli osoba pobierająca to świadczenie była pouczona o okolicznościach mających wpływ na zmianę wysokości świadczenia; przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą świadczenie; przyznane na podstawie decyzji, której nieważność następnie stwierdzono, albo przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania, i osobie odmówiono prawa do świadczenia; wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenie, z przyczyn niezależnych od organu właściwego.

Ustawodawca w cytowanym art. 8 ustawy z dnia 31 lipca 2019r. o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji w sposób odrębny uregulował zasady zwrotu nienależnie pobranego świadczenia uzupełniającego i nie odesłał w tym zakresie do regulacji zawartych w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Wynika to jasno z art. 7 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy. Z zebranego w przedmiotowej sprawie materiału dowodowego wynika, że za okres od 24 lutego 2022r. do 31 stycznia 2023r. ubezpieczona pobrała nienależne świadczenie.

Wobec przyznania ubezpieczonej emerytury, której kwota przewyższyła wysokość renty z tytułu niezdolności do pracy oraz kwotę, na jaką wskazuje art. 2 ust. 2 ustawy o świadczeniu uzupełniającym, ubezpieczona nie mogła otrzymywać w ww. miesiącach świadczenia uzupełniającego w wysokości 500 zł miesięcznie. Podkreślić należy, że jeśli wysokość przychodów wnioskodawcy zwiększa się, to może zaistnieć sytuacja, w której świadczenie dotychczas pobierane będzie przysługiwało w niższej wysokości bądź nie będzie przysługiwało wcale.

W takim przypadku wnioskodawca – choć nadal jest osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji – jest zobowiązany zwrócić organowi rentowemu świadczenie wypłacone w kwocie zawyżonej. Jest ono świadczeniem nienależnie pobranym, na co wskazuje art. 8 ust. 2 pkt 2 ustawy o świadczeniu uzupełniającym. W przedmiotowej sprawie, ze względu na przyznanie ubezpieczonej emerytury od 24 lutego 2022 r. w kwocie 1.435,66 zł, natomiast od 1 marca 2022 r. w kwocie 1.536,16 zł, a więc z uwagi na zmianę okoliczności będących podstawą do ustalenia wysokości świadczenia uzupełniającego, ubezpieczona nie miała prawa do tego, by takie świadczenie pobrać w okresie od 24 lutego 2022 r. do 31 stycznia 2023 r. w kwocie 500 zł miesięcznie.

Warunkiem, by świadczenie wypłacone w takich okolicznościach uznać za nienależnie pobrane jest pouczenie osoby uprawnionej o okolicznościach mających wpływ na zmianę wysokości świadczenia. M. D. takie pouczenie otrzymała w decyzji z dnia 19 marca 2020r. Organ rentowy wskazał w tym pouczeniu o konieczności powiadamiania o okolicznościach mających wpływ na prawo i wypłatę świadczenia, m.in. o uzyskaniu uprawnień do świadczeń finansowanych ze środków publicznych oraz pobieraniu takiego świadczenia lub jego podwyższeniu. Wyjaśnił również w jakich przypadkach wysokość świadczenia uzupełniającego ulega zmianie, co należy rozumieć przez świadczenie nienależnie pobrane oraz, że w razie zmiany okoliczności będących podstawą do ustalenia wysokości świadczenia uzupełniającego, a więc w przypadku gdy ubezpieczony uzyska świadczenie finansowane ze środków publicznych lub świadczenie z zagranicznej instytucji właściwej do spraw emerytalno-rentowych lub przysługujące świadczenie finansowane ze środków publicznych lub świadczenie z zagranicznej instytucji właściwej do spraw emerytalno-rentowych zostanie podwyższone i będzie to miało wpływ na wysokość świadczenia uzupełniającego, to – za okres, w którym było wypłacone w zawyżonej wysokości – jest świadczeniem nienależnie pobranym, które ubezpieczony będzie musiał zwrócić w części, w jakiej przekroczyło świadczenie należne.

W związku z powyższym ubezpieczona wiedziała, co powoduje zmianę wysokości świadczenia. Pouczenie, którego w decyzji z 19 marca 2020r. udzielił jej ZUS, jest takim pouczeniem, na jakie wskazuje art. 8 ust. 2 pkt 2 ustawy o świadczeniu uzupełniającym, co z kolei powoduje, że M. D. jest zobowiązana zwrócić organowi rentowemu kwotę 1.569,69 zł. Pobrała ją tytułem świadczenia uzupełniającego za miesiące 24 lutego 2022r. do 31 stycznia 2023r. w zawyżonej wysokości. Zarazem pamiętać trzeba, że organ rentowy nie mógł wypłacić tych świadczeń w niższej wysokości, bo decyzję o przyznaniu emerytury wydał w dniu 18 stycznia 2023r., natomiast w dniu 25 stycznia 2023r. ponownie obliczył wysokość przysługującego ubezpieczonej świadczenia uzupełniającego.

Wówczas świadczenia uzupełniające za sporny okres były już zrealizowane, a z racji tego, że były nienależnie pobrane, to ubezpieczona musi je zwrócić. Wobec powyższego, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., odwołanie M. D. od decyzji organu rentowego z dnia 25 stycznia 2023r., jako bezzasadne, podlegało oddaleniu.