Legislator Case Law & Legislation
VII U 1167/22 AI generated

VII U 1167/22 · Sąd powszechny

Case Number VII U 1167/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

L. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. z 9 września 2022 r., znak: (...), stwierdzającej, że T. L. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy. Zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wyniosło łącznie 35 295,46 zł. Ubezpieczony wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez ustalanie, iż odwołujący nie jest dłużnikiem wobec organu, ewentualnie do korekty wysokości zadłużenia oraz zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującego kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 k.p.c, art. 99 k.p.c; VII U 1167/22 · Sąd powszechny: Odwołania T. L. nie zasługiwały na uwzględnienie. Na wstępie sąd zważył, że przedmiotem sporu było ustalenie czy organ rentowy w sposób prawidłowy wydał zaskarżoną decyzję, zgodnie z którą uznał odwołującego za dłużnika z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy oraz Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych. Odwołujący zarzucał, że nie jest dłużnikiem organu rentowego, ponieważ w spornym okresie był zatrudniony na podstawie umowy o pracę. W myśl art. 6 ust. 1 pkt 1 i 5 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j.

Keywords

AI generated
unpaid pension contributions ongoing social benefits occupational disability pension unemployment insurance benefit funding of occupational pension schemes unemployment benefits of directors

Cited Legislation

AI generated
art. 233 k.p.c
Zaskarżonej decyzji odwołujący się zarzucił art. 233 k.p.c.
art. 99 k.p.c
O kosztach procesu sąd orzekł w punkcie II sentencji wyroku na podstawie art. 99 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I UK 188/07
AI generated
VII U 695/17
S. w dniu 17 maja 2017 r. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 14 kwietnia 2017 r., znak: (...). Odwołujący wniósł o uchylenie lub zmianę zaskarżonej decyzji zarzucając, że „roszczenia są przedawnione” oraz, że zadłużenie wobec organu rentowego zostało spłacone z należnymi odsetkami, co spowodowało wydanie zaświadczenia w dniu 1 grudnia 2011 r. o „niezaleganiu w opłacaniu składek” (
VIII U 961/20
Decyzją z dnia 28 lutego 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł.
VII U 1257/17
M. (1) w dniu 31 lipca 2017 r. wniósł odwołanie za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. do Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w W. od decyzji w/w organu rentowego z dnia 26 czerwca 2017 r., nr: (...). Odwołujący wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez umorzenie w całości zadłużenia wraz z odsetkami za zwłokę z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne i na Fundusz Pracy za okres od kwietnia 2013 r. do września 2013 r. oraz wniósł o zwrot nienależnie pobranych przez organ rentowy składek na ubezpieczenie chorobowe za okres od kwietnia 2013 r. do września 2013 r. wraz z ustawowymi odsetkami. Ponadto ubezpieczony wniósł o dopuszczenie dowodu z opinii biegłego sądowego lekarza specjalisty z zakresu chirurgii ogólnej celem ustalenia, że jego problemy zdrowotne związane z przepukliną uniemożliwiły mu jakąkolwiek pracę, a tym samym prowadzenie działalności gospodarczej. Ubezpieczony uznał, że w 2013 r. zmagał się ze schorzeniem kręgosłupa i był z tego powodu niezdolny do pracy, co skutkowało tym, że nie prowadził działalności gospodarczej a jedynie wynajmował lokal użytkowy znajdujący się w jego domu. Odwołujący podniósł, że został poinformowany przez pracownika organu rentowego, iż za okres choroby powinien opłacać wyłącznie składki na ubezpieczenie chorobowe, aby nie utracić ubezpieczenia. Dlatego też ubezpieczony stwierdził, że został wprowadzony w błąd, co skutkowało wystosowaniem roszczenia o zwrot nienależnie pobranej kwoty przez organ rentowy wraz z odsetkami. W ocenie ubezpieczonego nie powinien on opłacić zaległych składek na ubezpieczenia społeczne oraz Fundusz Pracy za sporny okres czasu, ponieważ nie prowadził żadnej działalności gospodarczej (
IV U 987/12
W dniu 6 września 2012r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. wydał trzy decyzje oznaczone numerami (...), (...) i (...) kierując je do G. Ł.. W pierwszej decyzji numer 357/2012 organ rentowy działając na podstawie art.83 ust.1, 83 ust.1 pkt 1 i 2, art.68 ust.1 pkt 1 lit. a, art.34 ust.2, art.6 ust.1 pkt 5, art.9 ust.1 i 1a, art.12 ust.1 i art.13 pkt 4 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że G. Ł. z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej Doradztwo (...) w okresie od 1 stycznia 2009r. do 31 stycznia 2009r. podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa od renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia oraz , że w okresie od 3 marca 2007r. do 3 marca 2007r. nie podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa od renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. W kolejnej decyzji numer 358/2012r. organ rentowy działając na podstawie art.83 ust.1 pkt 3, art.68 ust.1 pkt 1 lit.c, art.34 ust.2, art.18 ust.9, art.20 ust.1, art.22, art.36 ust.13 i 14 i art.47a ust.1 i 1a ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych określił wysokość podstawy wymiaru składek należnych od G. Ł. z tytułu prowadzonej przez niego działalności gospodarczej na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, ubezpieczenie wypadkowe i ubezpieczenie zdrowotne za miesiące marzec, kwiecień i maj 2004r., marzec 2007r. i styczeń 2009r. Wreszcie w ostatniej decyzji numer 359/2012 organ rentowy działając na podstawie art.83 ust.1 pkt 3 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art.104 ust.1 pkt 1 ustawy z 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy organ rentowy określił wysokość składek należnych od G. Ł. z tytułu prowadzonej przez niego działalności gospodarczej na Fundusz Pracy za miesiące marzec, kwiecień i maj 2004r., marzec 2007r. i styczeń 2009r.
VII U 211/18
W dniu 21 stycznia 2018 r. L. M. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 16.11.2017 r. RWA (...), Znak (...) w przedmiocie stwierdzenia, że jest on dłużnikiem ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy, łącznie na dzień wydania decyzji w kwocie 57.436,90 złotych. Odwołujący zaskarżył decyzję w całości, wnosząc o jej zmianę w całości lub o zmianę poprzez orzeczenie, że odwołujący nie jest dłużnikiem z ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie zdrowotne jak i Fundusz Pracy, lub o uchylenie ww. zaskarżonej decyzji w całości i przekazanie sprawy do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych celem ponownego rozpoznania. Ponadto odwołujący wniósł o zasądzenie od ZUS na rzecz powoda kosztów postępowania według norm przepisanych oraz o skierowanie przez Sąd Okręgowy Warszawa Praga w Warszawie do Trybunału Konstytucyjnego w W. pytania prawnego co do zgodności aktu normatywnego tj. art. 82 w zw. z art. 84 z art. 2 i art. 32 oraz art. 65 Konstytucji, ratyfikowanymi umowami międzynarodowymi w zakresie naruszenia zasady równości ubezpieczonych obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym na skutek obciążenia niektórych z nich dwukrotnie składkami zdrowotnymi z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu zatrudnienia i z tytułu wykonywania działalności gospodarczej bez zwiększenia zakresu świadczeń wynikających z ubezpieczenia zdrowotnego dla tych ubezpieczonych.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

sygn. akt VII U 1167/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 18 grudnia 2023 r. Sąd Okręgowy Warszawa-Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący SSO Małgorzata Kosicka Protokolant: st. sekr. sądowy Anna Kapanowska po rozpoznaniu 29 listopada 2023 r. na rozprawie w W. odwołań T. L. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddziału w W. z 9 września 2022 r. i z 2 listopada 2022 r., znak (...) i (...) (...) o wysokość zadłużenia z tytułu składek I. oddala odwołania; II. zasądza od T. L. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddziału w W. 9000 zł (dziewięć tysięcy złotych) z odsetkami w wysokości ustawowej za opóźnienie od uprawomocnienia się wyroku do dnia zapłaty tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt VII U 1167/22

UZASADNIENIE

T. L. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. z 9 września 2022 r., znak: (...), stwierdzającej, że T. L. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy. Zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wyniosło łącznie 35 295,46 zł. Ubezpieczony wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez ustalanie, iż odwołujący nie jest dłużnikiem wobec organu, ewentualnie do korekty wysokości zadłużenia oraz zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującego kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Zaskarżonej decyzji odwołujący się zarzucił art. 233 k.p.c. poprzez dokonanie błędnych ustaleń w zakresie wysokości nieopłaconych składek odwołującego, na podstawie których uznał, że zadłużenie odwołującego wyniosło 35 295,46 zł. W uzasadnieniu swojego stanowiska, ubezpieczony wskazał, że organ załączył do decyzji tabelę, z której wynikają poszczególne kwoty i składniki, które zsumują się na kwotę obciążenia odwołującego, niemniej brak jest wyjaśnienia i sprecyzowania na jakiej podstawie prawnej i faktycznej organ dokonał stosownych wyliczeń.

W toku postępowania wyjaśniającego kwota wysokości zadłużenia ciągle się zmieniała (początkowo opiewała nawet na kwotę 144 tys. zł). Z uwagi na ciągłe zmiany wyliczeń organu, odwołujący zmierza do ustalenia wytycznych i schematu jakim kieruje się organ dokonując ostatecznego rozliczenia (przykładowo w piśmie organu skierowanym do odwołującego z 14 marca 2022 r. kwota opiera na wysokości 123 869,95 zł). Organ dodatkowo nie uzasadnił z jakiego powodu decyzja obejmuje okres od 2017 r. Opis tytułu jako „składka” jest niewystarczający i nie daje odwołującemu możliwości zweryfikowania stanowiska organu, wobec tego niniejsze odwołanie jest konieczne i uzasadnione (odwołanie z 24 października 2022 r.

– k. 3 a.s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie oraz zasądzenie od odwołującego się na rzecz organu rentowego kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu stanowiska organ rentowy wskazał, że na koncie płatnika figurują deklaracje rozliczeniowe z wykazanymi składkami za T. L. jako osobę prowadzącą pozarolniczą działalność za miesiące od 09/2009 do 09/2022. Decyzja stwierdzająca zadłużenie z 9.09.2022 r. została wydana prawidłowo na podstawie złożonych deklaracji.

Natomiast należy zauważyć, iż decyzja z 9 września 2022 r. dotyczy zadłużenia za określony okres, tj. od 2/2017 r. do 2/2019 r. Według stanu na 2 listopada 2022 r. na koncie płatnika składek figuruje zadłużenie z tytułu nieopłaconych składek na: - ubezpieczenia społeczne za okres od 02/2017 do 09/2022 w łącznej kwocie 59 034,24 zł plus odsetki za zwłokę 14 202,00 zł; - ubezpieczenia zdrowotne za okres od 08/2017 do 09/2022 w łącznej kwocie 33 768,20 zł plus odsetki za zwłokę 5 816,00 zł; - Fundusz Pracy i (...) za okres od 04/2017 do 09/2022 w łącznej kwocie 4 828,82 zł plus odsetki za zwłokę 0,00 zł (odpowiedź na odwołanie z 16 listopada 2022 r.

– k. 10 a.s.). Ubezpieczony 5 grudnia 2022 r. złożył również odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Inspektorat w L. z 2 listopada 2022 r., znak (...), stwierdzającej, że T. L. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy w kwocie 58 350,00 zł, wskazując na tą samą argumentację oraz wnioski dowodowe. Odwołujący się wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez ustalanie, że nie jest dłużnikiem wobec organu, ewentualnie do korekty wysokości zadłużenia oraz zasądzenie od organu rentowego na rzecz odwołującego kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Odwołanie zarejestrowano pod sygn. kat VII U 1322/22, zaś zarządzeniem z 14 marca 2023 r. sprawę tę połączono do łącznego rozpoznania i rozstrzygnięcia ze sprawą niniejszą (akta VII U 1322/22 i pkt 1 zarządzenia z 14 marca 2023 r. – k. 41 a.s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w odpowiedzi powyższe na odwołanie wniósł o jego oddalenie oraz zasądzenie od odwołującego się na rzecz organu rentowego kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu swojego stanowiska organ rentowy wskazał, iż na koncie płatnika figurują deklaracje rozliczeniowe z wykazanymi składki za T.

L. jako osobę prowadzącą pozarolniczą działalność za miesiące od 09/2009 do 10/2022. Zdaniem organu rentowego decyzja stwierdzająca zadłużenie z 2 listopada 2022 r. została wydana prawidłowo. T. L. od 29 września 2009 r. posiada całość udziałów w (...) Spółka z o.o., natomiast w (...) płatnik posiada aktywny wpis. Według stanu na 12 grudnia 2022 r. na koncie płatnika składek figuruje zadłużenie z tytułu nieopłaconych składek na: - ubezpieczenia społeczne za okres od 02/2017 do 10/2022 w łącznej kwocie 61 346,69 zł plus odsetki za zwłokę 15 366,00 zł, - ubezpieczenia zdrowotne za okres od 08/2017 do 10/2022 w łącznej kwocie 36 927,67 zł plus odsetki za zwłokę 6 521,00 zł, - Fundusz Pracy i FGŚP za okres od 04/2017 do 10/2022 w łącznej kwocie 4 916,62 zł, plus odsetki za zwłokę 31,00 zł (odpowiedź na odwołanie z 21 grudnia 2022 r.

– k. 16-17 a.s.). Sąd ustalił następujący stan faktyczny: T. L. został zgłoszony do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w okresie od 1 marca 2007 r. do 31 stycznia 2022 r. przez płatnika (...) Sp. z o.o. Firma (...) zajmowała się świadczeniem usług dostępu do internetu i prowadziła sklep internetowy. Ubezpieczony w spółce m.in. podpisywał umowy jako prezes spółki, realizował działania montażowo inżynieryjne, instalował panele i konfigurował je z innymi odbiornikami, wykonywał prace na dachu budynków.

Spółka zatrudniała 5-6 osób, w tym A. T., R. L., A. P., T. L. i K. C. (umowa o pracę – k. 45 a.s.; zeznania M. B. – k. 178 a.s.; zeznania A. T. – k. 179 a.s.; rozwiązanie umowy o pracę – k. 45 a.s.; zeznania K. C. – k. 180 a.s.; zeznania R. L. – k. 181 a.s.; zeznania Ł. I. – k. 182-183 a.s.; zeznania A. O. – k. 183-184 a.s.; zeznania P. Z. – k. 184-185 a.s.; zeznania T. L. – k. 185 a.s.). W spornym okresie, tj. od (...) za T. L. wykazany był wymiar czasu pracy 1/3 etatu oraz następujące podstawy wymiaru składek: - 02/2017 r. do 01/2018 r.

– po 670,00 zł, - od 02/2018 r. do 01/2019 r. – po 700,00 zł, - od 02/2019 r. do 01/2020 r. – po 750,00 zł, - od 02/2020 r. do 01/2021 r. – po 866,67 zł, - od 02/2021 r. do 11/2021 r. – po 933,33 zł, - 12/2021 r. – 622,22 zł, - 01/2022 r. – 933,33 zł, - 02/2022 r. – 1003,33 zł (z kodem tytułu ubezpieczenia 3000 tj. po ustaniu zatrudnienia) (imienne raporty miesięczne o należnościach składkowych – k. 55-91 a.s.). Od 02/2017 r. podstawy wymiaru składek z tytułu zatrudnienia były niższe niż obowiązujące minimalne wynagrodzenie (bezsporne).

Od 29 września 2009 r. T. L. posiada całość udziałów w (...) sp. z o.o. (bezsporne). Od 25 listopada 2019 r. ubezpieczony prowadzi także indywidualną działalność gospodarczą ( (...) k. 21 a.s.). Pismem z 7 września 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Inspektorat w L. zawiadomił T. L. o wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie określenia wysokości należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenia zdrowotne, Funduszu Pracy i Fundusz Solidarności na koncie płatnika składek T. L. (zawiadomienie z 8 września 2021 r.

– a.r.). Następnie pismem z 24 września 2021 r. organ rentowy zawiadomił ubezpieczonego o zakończeniu postępowania dowodowego, zakreślając termin 7 dni na wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów (zawiadomienie z 27 września 2021 r. – a.r.). 9 września 2022 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Inspektor w L. wydał decyzję znak: (...), w której stwierdził, że T. L. jest dłużnikiem ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenia zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy.

Zadłużenie z należnymi odsetkami za zwłokę na dzień wydania decyzji wyniosło łącznie 35 296,46 zł, w tym z tytułu:

1) składek na ubezpieczenia społeczne w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od 2017-02 do 2019-02 w kwocie 18 604,39 zł, odsetek za zwłokę w kwocie 7 159,00 zł;

2) składek na ubezpieczenia zdrowotne w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od 2017-08 do 2019-02 w kwocie 5 891,16 zł, odsetek za zwłokę w kwocie 2 157,00 zł;

3) składek na Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od 2017-04 do 2019-02 w kwocie 1 483,91 zł, odsetek za zwłokę 0,00 zł (decyzja ZUS z 16 września 2022 r. – a.r.). Pismem z 2 marca 2022 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Inspektorat w O. zawiadomił T. L. o wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie określenia wysokości należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenia zdrowotne, Funduszu Pracy i Fundusz Solidarności na koncie płatnika składek T.

L. (zawiadomienie z 2 marca 2022 r. – a.r.). Następnie pismem z 30 sierpnia 2022 r. organ rentowy zawiadomił ubezpieczonego o zakończeniu postępowania dowodowego, zakreślając termin 7 dni na wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów (zawiadomienie z 30 sierpnia 2022 r. – a.r.). 2 listopada 2022 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Inspektor w L. wydał decyzję znak: (...), w której stwierdził, że T. L. jest dłużnikiem ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenia zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy oraz Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.

Zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wyniosło łącznie 58 350 zł, w tym:

1) składek na ubezpieczenia społeczne w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od 2019-03 do 2022-01 w kwocie 30 299,10 zł, odsetek za zwłokę w kwocie 6284,00 zł;

2) składek na ubezpieczenia zdrowotne w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres 2019-03 do 2022-01 w kwocie 16 045,18 zł, odsetek za zawłokę w kwocie 3079 zł;

3) składek na Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowych oraz Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od 2019-03 do 2022-01 w kwocie 2 642,72 zł, odsetek za zwłokę 0,00 zł (decyzja z 2 listopada 2022 r. – a.r.). Powyższy stan faktyczny sąd ustalił na podstawie dowodów z dokumentów zawartych w aktach sprawy oraz aktach rentowych, a także na podstawie z dowodu z zeznań świadków M. B., A. T., K. C., R. L., Ł. I., A. O., P. Z. oraz odwołującego T. L.. Zdaniem sądu, powołane wyżej dokumenty, w zakresie w jakim oparł na nich swoje ustalenia, są wiarygodne, wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójny stan faktyczny. Sąd dał wiarę zeznaniom świadków oraz odwołującego, ponieważ były one logiczne i spójne, a nadto korespondują z pozostałym materiałem dowodowym zgromadzonym w sprawie.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołania T. L. nie zasługiwały na uwzględnienie. Na wstępie sąd zważył, że przedmiotem sporu było ustalenie czy organ rentowy w sposób prawidłowy wydał zaskarżoną decyzję, zgodnie z którą uznał odwołującego za dłużnika z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy oraz Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych. Odwołujący zarzucał, że nie jest dłużnikiem organu rentowego, ponieważ w spornym okresie był zatrudniony na podstawie umowy o pracę. W myśl art. 6 ust. 1 pkt 1 i 5 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j.

Dz. U. z 2023 r. poz. 1230 z późn. zm.) zwanej dalej ,,ustawą’’, obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są: pracownikami, z wyłączeniem prokuratorów, osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi. Na podstawie art. 9 ust. 1 ustawy, osoby, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, 3, 10, 20 i 21, spełniające jednocześnie warunki do objęcia ich obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi z innych tytułów, są obejmowane ubezpieczeniami tylko z tytułu stosunku pracy, umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo umowy o dzieło, jeżeli umowę taką zawarły z pracodawcą, z którym pozostają w stosunku pracy, lub jeżeli w ramach takiej umowy wykonują pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostają w stosunku pracy, członkostwa w spółdzielni, służby, pobierania świadczenia szkoleniowego, świadczenia socjalnego, zasiłku socjalnego albo wynagrodzenia przysługującego w okresie korzystania ze świadczenia górniczego lub w okresie korzystania ze stypendium na przekwalifikowanie.

Mogą one dobrowolnie, na swój wniosek, być objęte ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi również z innych tytułów, z zastrzeżeniem ust. 1a. Art. 9 ust. 1a ustawy stanowi, że ubezpieczeni wymienieni w ust. 1, których podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z tytułu stosunku pracy, członkostwa w spółdzielni, służby, pobierania świadczenia szkoleniowego, świadczenia socjalnego, zasiłku socjalnego lub wynagrodzenia przysługującego w okresie korzystania ze świadczenia górniczego lub w okresie korzystania ze stypendium na przekwalifikowanie w przeliczeniu na okres miesiąca jest niższa od określonej w art. 18 ust. 4 pkt 5a, podlegają również obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z innych tytułów, z zastrzeżeniem ust. 1b i art. 16 ust. 10a.

W świetle art. 18 ust. 8 ustawy, podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 5, stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, ogłoszonego w trybie art. 19 ust. 10 na dany rok kalendarzowy. Składka w nowej wysokości obowiązuje od 1 stycznia do 31 grudnia danego roku. Odwołujący podkreślał, że wpływ na zaskarżoną decyzję organu rentowego powinien mieć fakt, że pozostawał w zatrudnieniu z tytułu umowy o pracę.

Wskazać należy, że wynagrodzenie z tytułu wykonywania umowy o pracę musi być równe co najmniej minimalnemu, aby inne tytuły ubezpieczenia emerytalno-rentowe były dla odwołującego dobrowolne. Zatem należy zważyć, że ubezpieczony nie musiałby opłacać zaległości względem organu rentowego, gdyby wykazał, że w spornym okresie czasu otrzymywał co najmniej minimalne wynagrodzenie z tytułu umowy o pracę. W sytuacji, gdy pracownik uzyskuje przychody z innych tytułów, a kwota przychodów ze stosunku pracy będzie niższa od kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę, ubezpieczony będzie podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu z innych tytułów.

Podstawę wymiaru składek na wymienione ubezpieczenia będzie stanowił przychód ze wszystkich źródeł, jakie ubezpieczony posiada (wyrok Sądu Najwyższego z 22 kwietnia 2008 r., sygn. akt I UK 188/07). W ocenie sądu, jeżeli odwołujący podlegałby ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę z podstawą wymiaru składek odpowiadającą kwocie minimalnego wynagrodzenia miesięcznie, mógłby zostać wyłączony z opłacania składek z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej jako (...) sp. z o.o. W analizowanym przypadku jednak odwołujący nie wykazał, aby takie wynagrodzenie otrzymywał.

Natomiast w zgłoszeniach do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu pozostawania przez niego w stosunku pracy z (...) sp. z o.o. nie wynika, żeby takie wynagrodzenie otrzymywał, a ponadto zostało w nich wskazane, że jego wymiar czasu pracy wynosił 1/3 etatu. Fakt świadczenia pracy na rzecz spółki nie był przez organ rentowy kwestionowany. W ocenie sądu zgromadzony materiał dowodowy dał podstawę do uznania, że T. L. nie otrzymywał z tytułu wynagrodzenia za pracę minimalnego wynagrodzenia. Oznacza to, że w myśl przepisów prawa odwołujący podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom z innych tytułów, którym w jego przypadku było prowadzenie działalności jako wspólnik spółki z o.o., sąd po przeanalizowaniu decyzji, przy uwzględnieniu stanu faktycznego sprawy doszedł do wniosku, że organ rentowy wydał je zasadnie, jak też rozstrzygnięcie zostało oparte na prawidłowych przepisach ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Mając na uwadze powyższe okoliczności, sąd na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołania, o czym orzekł w punkcie I sentencji wyroku. O kosztach procesu sąd orzekł w punkcie II sentencji wyroku na podstawie art. 99 k.p.c. w zw. art. 98 § 1 i 3 k.p.c., zasądzając od odwołującego – jako strony przegrywającej – na rzecz organu rentowego zwrot kosztów zastępstwa procesowego z odsetkami w wysokości ustawowej za opóźnienie od uprawomocnienia się wyroku do dnia zapłaty. Ustalając wysokość tych kosztów sąd miał na względzie, że postępowanie w niniejszej sprawie dotyczyło zadłużenia z tytułu nieopłaconych składek i w rozumieniu przepisów rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.

U. z 2018 r. poz. 265), koszty zastępstwa procesowego powinny zostać ustalone według stawek liczonych od wartości przedmiotu sporu (zob. uchwała Sądu Najwyższego z 3 października 2019 r., III UZP 9/19). Wartość przedmiotu sporu obejmująca należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy oraz Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych wraz z odsetkami wyniosła w decyzji z 9 września 2022 r. kwotę 35 295,46 zł, natomiast w decyzji z 2 listopada 2022 r. kwotę 58 350,00 zł, co uzasadniało zasądzenie od odwołującego się na rzecz organu rentowego kwotę łącznie 9000 zł określoną w § 2 pkt 4 i 5 ww. rozporządzenia.