Legislator Case Law & Legislation
VII U 1006/21 AI generated

VII U 1006/21 · Sąd powszechny

Case Number VII U 1006/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

29 października 2021 roku R. N. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. z 19 października 2021 roku, odmawiającej jej zasiłku pogrzebowego po zmarłym 2 sierpnia 2021 roku bracie A. N. – podnosząc, że brat przez kilka lat opłacał składki rentowo-emerytalne i z tych składek można pokryć zasiłek pogrzebowy, natomiast ona poniosła koszty pochówku, na co przedstawiła stosowne dokumenty. Zakład Ubezpieczeń Społecznych wnosił o oddalenie odwołania, podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji z 19 października 2021 roku (znak: (...), którą – na podstawie art. 77 ust. 1-3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.

Legislator headnote

AI generated

VII U 1006/21 · Sąd powszechny: 29 października 2021 roku R. N. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. z 19 października 2021 roku, odmawiającej jej zasiłku pogrzebowego po zmarłym 2 sierpnia 2021 roku bracie A. N. – podnosząc, że brat przez kilka lat opłacał składki rentowo-emerytalne i z tych składek można pokryć zasiłek pogrzebowy, natomiast ona poniosła koszty pochówku, na co przedstawiła stosowne dokumenty. Zakład Ubezpieczeń Społecznych wnosił o oddalenie odwołania, podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji z 19 października 2021 roku (znak: (...), którą – na podstawie art. 77 ust. 1-3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.

Keywords

AI generated
right to a decent burial donation mortis causa death grant disclaimer of inheritance survivor benefits disability pension beneficiary
AI generated
IX U 213/24
Decyzją z 15 lutego 2024 r.
VII U 1594/15
M. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 23 września 2015 roku, znak (...), odmawiającej przyznania mu prawa do zasiłku pogrzebowego po zmarłym w dniu 29 sierpnia 2015 roku bracie, J. M.. Zdaniem organu rentowego zasiłek pogrzebowy nie przysługuje, gdyż wnioskodawca pobiera świadczenie przedemerytalne, a zmarły J. M. nie należy do kręgu osób, po których zasiłek pogrzebowy przysługuje (decyzja - k. 12 akt ZUS).
IV U 175/23
K. i A. K. wspólnicy s.c. (...) posługa T.K. (...) s.c. w Ś. wnieśli odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 13 kwietnia 2023 r. odmawiającej wypłaty zasiłku pogrzebowego po zmarłej w dniu 22 czerwca 2021 roku D. F. wnosząc o zmianę przedmiotowej decyzji i przyznanie odwołującym prawa do całości zasiłku wskazując, że decyzja wydana została z naruszeniem przepisów prawa. Powodowie wskazali, że zajmują się w ramach prowadzonej działalności gospodarczej min. organizowaniem pogrzebów, w ramach tej działalności organizowali na cmentarzu w P. pogrzeb D. F., zaś mąż zmarłej M. F. upoważnił powodów do złożenia wniosku o zasiłek pogrzebowy i do odbioru tego zasiłku; organizacja pogrzebu kosztowała 4.600 zł z czego mąż zmarłej uiścił 600 zł; M. F. zmarł 10 lipca 2021 roku; zdaniem powodów nie ma znaczenia okoliczność, że M. F. zmarł, gdyż pokryli koszty pogrzebu, zaś zasiłek pogrzebowy przysługuje osobie, która pokryła koszty pogrzebu, niezależnie od tego czy jest to osoba fizyczna czy osoba prawna.
VI U 160/17
W dniu 17 marca 2017 roku J.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VII U 1006/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ L., 9 czerwca 2023 roku Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący-sędzia Agnieszka Błach-Jóźwik po rozpoznaniu 9 czerwca 2023 roku na posiedzeniu niejawnym sprawy z wniosku R. N. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w L. o zasiłek pogrzebowy w wyniku odwołania od decyzji z 19 października 2021 roku znak: (...) nr sprawy: (...) oddala odwołanie; przyznaje adw. E. P. od Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie kwotę 135 (sto trzydzieści pięć) zł, powiększoną o kwotę podatku od towarów i usług wyliczoną według stawki podatku obowiązującej dla tego rodzaju czynności na podstawie przepisów o podatku od towarów i usług – tytułem kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej R. N. z urzędu. VII U 1006/21

UZASADNIENIE

29 października 2021 roku R. N. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. z 19 października 2021 roku, odmawiającej jej zasiłku pogrzebowego po zmarłym 2 sierpnia 2021 roku bracie A. N. – podnosząc, że brat przez kilka lat opłacał składki rentowo-emerytalne i z tych składek można pokryć zasiłek pogrzebowy, natomiast ona poniosła koszty pochówku, na co przedstawiła stosowne dokumenty. Zakład Ubezpieczeń Społecznych wnosił o oddalenie odwołania, podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji z 19 października 2021 roku (znak: (...), którą – na podstawie art. 77 ust. 1-3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.

U. poz. 291/2021) i § 16 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11 października 2011 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowych (Dz. U. z 2011r., Nr 237, poz. 1412) – postanowił odmówić R. N. prawa do zasiłku pogrzebowego po zmarłym 2 sierpnia 2021 roku A. N.. W odpowiedzi na odwołanie wskazano, że zmarły A. N. na dzień zgonu, tj. na dzień 2 sierpnia 2021 roku, nie był objęty ubezpieczeniami rentowymi na podstawie ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, nie miał ustalonego prawa do emerytury lub renty i nie spełniał warunków do ich uzyskania i pobierania.

Natomiast wnioskodawczyni na dzień zgonu członka rodziny nie podlegała ubezpieczeniom społecznym, w tym rentowemu. Ponadto w złożonej dokumentacji brak jest udokumentowanych poniesionych kosztów za zakup dla zmarłego A. N. urny lub trumny. W związku z tym brak jest podstaw do przyznania zasiłku pogrzebowego. Ustalony w toku postępowania stan faktyczny był następujący. A. N., brat R. N., zmarły 2 sierpnia 2021 roku, w okresach: - od 1 marca do 26 maja 1999 roku – podlegał wyłącznie ubezpieczeniu zdrowotnemu jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku; - od 1 września do 4 października, od 25 października do 8 listopada i od 2 do 7 grudnia 2000 roku – podlegał ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu jako osoba wykonująca odpłatnie pracę na podstawie skierowania do pracy w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania; - od 20 marca do 25 lipca 2001 roku, od 23 czerwca do 20 października 2003 roku, od 17 maja do 28 czerwca 2005 roku – podlegał wyłącznie ubezpieczeniu zdrowotnemu jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku; - od 11 do 31 maja 2015 roku – podlegał obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu, wypadkowemu i zdrowotnemu oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu jako osoba wykonująca umowę agencyjną, umowę zlecenie lub umowę o świadczenie usług; - od 7 sierpnia do 20 grudnia 2017 roku – podlegał ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu jako osoba wykonująca odpłatnie pracę na podstawie skierowania do pracy w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania; - od 31 sierpnia 2018 roku do 9 czerwca 2019 roku – podlegał wyłącznie ubezpieczeniu zdrowotnemu jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku - od 19 listopada 2019 roku do 6 lutego 2021 roku – podlegał obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu (emerytalnemu, rentowemu, wypadkowemu, chorobowemu) i zdrowotnemu, jako pracownik podlegający obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym i ubezpieczeniu zdrowotnemu. (okoliczności niesporne, p. pismo pozwanego – k. 52-53) Pogrzeb A.

N. odbył się 23 września 2021 roku na cmentarzu parafialnym Parafii Rzymskokatolickiej pw. Miłosierdzia Bożego w P.. 20 września 2021 roku R. N. wniosła opłatę cmentarną za grób (...)w sektorze (...) pole(...) tego cmentarza za okres 31/12/2025-30/12/2041 w wysokości 416 zł. R. N. w okresie od 1 kwietnia 2021 roku do 31 marca 2023 roku pobierała zasiłek stały w ramach pomocy społecznej i w związku z tym od 1 kwietnia 2021 roku podlegała ubezpieczeniu zdrowotnemu jako świadczeniobiorca, za którego jednostka pomocy społecznej ma obowiązek odprowadzać składki. (okoliczności niesporne, p. dokumenty w aktach ZUS, pismo pozwanego – k. 52-53, decyzja Wójta Gminy W.

– k. 13, orzeczenie (...) w O. z s. w P. – k.

12) Sąd zważył co następuje. Zasiłek pogrzebowy jest jednorazowym świadczeniem przysługującym w razie ziszczenia się ryzyka śmierci osób wymienionych w ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. 2021, poz. 291, dalej: ustawa o emeryturach i rentach) i związaną z tym koniecznością urządzenia pogrzebu; świadczenie to zrekompensować ma koszty pogrzebu osobom lub instytucjom, które je poniosły. Na podstawie art. 77 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach zasiłek pogrzebowy przysługuje m.in. w razie śmierci ubezpieczonego; osoby pobierającej emeryturę lub rentę; osoby, która w dniu śmierci nie miała ustalonego prawa do emerytury lub renty, lecz spełniała warunki do jej uzyskania i pobierania, a także członka rodziny takiej osoby; zgodnie zaś z treścią art. 77 ust. 2 tej ustawy członkami rodziny są małżonek (wdowa i wdowiec), rodzice, ojczym, macocha oraz osoby przysposabiające, dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione i dzieci umieszczone w rodzinie zastępczej oraz inne przyjęte na wychowanie i utrzymanie przed osiągnięciem pełnoletności, rodzeństwo, dziadkowie, wnuki, osoby, nad którymi została ustanowiona opieka prawna.

Niemniej jednak nie było okolicznością sporną, że A. N. w dacie śmierci nie figurował w systemie emerytalno-rentowym, co oznacza, że nie podlegał w tej dacie ubezpieczeniom społecznym (ubezpieczeniu rentowemu, emerytalnemu, chorobowemu i wypadkowemu), nie pobierał emerytury ani renty, a także nie spełniał warunków do ich uzyskania i pobierania. Nie pobierał także zasiłku chorobowego, ani świadczenia rehabilitacyjnego. Z kolei wnioskodawczyni od 1 kwietnia 2021 roku była objęta tylko ubezpieczeniem zdrowotnym, jako świadczeniobiorca, za którego jednostka pomocy społecznej ma obowiązek odprowadzać składki.

Jak z tego wynika ani wnioskodawczyni ani zmarły A. N. w dacie śmierci nie posiadali statusu osoby ubezpieczonej, a wobec tego nie było podstaw do uwzględnienia odwołania. Na podstawie § 15 ust. 2 w związku z § 2, § 3 i § 4 ust. 2 i 3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 3 października 2016 r. w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez adwokata z urzędu (Dz. U. poz. 18/2019 ze zm.) – należało przyznać pełnomocnikowi wnioskodawczyni kwotę 135 zł, powiększoną o kwotę podatku od towarów i usług wyliczoną według stawki podatku obowiązującego dla tego rodzaju czynności na podstawie przepisów o podatku od towarów i usług, tytułem kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu.

Z tych wszystkich względów i na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. należało orzec jak w sentencji.