Legislator Case Law & Legislation
VI U 423/23 AI generated

VI U 423/23 · Sąd powszechny

Case Number VI U 423/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczona W. W. wniosła odwołania od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 27 stycznia 2023r. , którymi odmówiono jej ponownego przeliczenia kapitału początkowego oraz ponownego przeliczenia emerytury . W uzasadnieniu podnosiła , że dokumenty które otrzymała potwierdzają jej zatrudnienie i ubezpieczenie w (...) (...) K. –(...). Odprowadzane były składki na ubezpieczenie – zgodnie z wynagrodzeniem . W odpowiedzi na odwołania pozwany wniósł o ich oddalenie. W uzasadnieniu wskazał, iż z przedłożonej dokumentacji nie wynika, czy wynagrodzenie ubezpieczonej stanowiło wymaganą przez obowiązujące wówczas przepisy połowy najniższego wynagrodzenia w gospodarce uspołecznionej ( co było warunkiem istnienia obowiązku ubezpieczenia z tytułu umowy agencyjnej ).

Legislator headnote

AI generated

VI U 423/23 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Stosownie do treści art. 27 ustawy z dnia 19 grudnia 1975 r. o ubezpieczeniu społecznym osób wykonujących pracę na rzecz jednostek gospodarki uspołecznionej na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia / Dz. U. 1983 Nr 31 poz. 146 -tekst jednolity ) jeżeli po upływie roku kalendarzowego okaże się, że w ciągu tego roku przeciętny miesięczny dochód z wykonywania umowy nie osiągnął połowy najniższego wynagrodzenia w gospodarce uspołecznionej składki opłacone za ten rok podlegają zwrotowi, a tego roku nie wlicza się do okresu ubezpieczenia wymaganego do uzyskania świadczeń na podstawie ustawy.

Keywords

AI generated
suitable wage equal pay pay scale sufficient earning capacity reduction of salary waiver of wage claims
AI generated
VII U 86/22
naruszenie art. 174 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych poprzez jego błędna wykładnię i ustalenie, że odwołującej nie został uznany staż pracy w roku 1986 r., z uwagi na poprawioną kwotę w legitymacji ubezpieczeniowej, w sytuacji, gdy w przedmiotowej sprawie powinien zostać wyliczony kapitał początkowy w oparciu o legitymację ubezpieczeniową oraz świadectwo pracy z dnia 9 marca 1993 r., z którego wynika, iż na dzień 31 stycznia 1987r. otrzymywała ona wynagrodzenie wg 9 kategorii zaszeregowania tj. 9.000 złotych plus premia do 25 % oraz dodatek stażowy, co potwierdza kwotę wskazaną w legitymacji jako 11.950 złotych, które stanowi średniomiesięczne wynagrodzenie;
VI U 1690/23
Ubezpieczona W. W. wniosła odwołania od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 29 września 2023r. oraz 3 października 2023r. , którymi przy ustalaniu kapitału początkowego i emerytury nie uwzględniono jej wynagrodzenia uzyskiwanego w okresie zatrudnienia w (...)od 18 stycznia 1984 r. do 21 października 1986 r. , podtrzymując odwołanie po wydaniu przez pozwanego decyzji zamiennych z 13 i 15 listopada 2023r., którymi przyjęto za ten okres połowę minimalnego wynagrodzenia. W uzasadnieniu podnosiła , że uzyskiwała w tym czasie takie samo wynagrodzenie jak zatrudnione w tym samym miejscu inne osoby, których wynagrodzenia są znane.
VIII U 1067/22
po uprawomocnieniu się decyzji w sprawie świadczeń zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono okoliczności istniejące przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do świadczeń lub na ich wysokość; dowody, na podstawie których ustalono istotne dla sprawy okoliczności faktyczne, okazały się fałszywe;
III AUa 153/17
Decyzją z dnia 29 maja 2015 roku, znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.
III AUa 949/12
z dnia 7 grudnia 2011 i 20 lutego 2012 roku, w ten sposób, że nakazał pozwanemu organowi rentowemu zastosować wskaźnik wysokości podstawy wymiaru świadczenia 63,92% przy wyliczeniu emerytury ubezpieczonego L.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 423/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 sierpnia 2023 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Maciej Flinik Protokolant – starszy sekretarz sądowy M. W. po rozpoznaniu w dniu 28 sierpnia 2023 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: W. W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 27 stycznia 2023 r., znak:(...) z dnia 27 stycznia 2023 r., znak: (...) w sprawie: W. W. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o ponowne ustalenie wysokości kapitału początkowego i przeliczenie emerytury 1/ zmienia zaskarżone decyzje Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 27 stycznia 2023 roku, w ten sposób, że zobowiązuje organ rentowy do ponownego ustalenia wartości kapitału początkowego oraz ponownego przeliczenia emerytury ubezpieczonej z uwzględnieniem okresu jej zatrudnienia w (...) Spółdzielni (...) (...) – K.- (...) w okresie od 18 stycznia 1984 roku do 21 października 1986 roku, 2/ stwierdza, że organ rentowy nie ponosi odpowiedzialności za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji.

Sędzia Maciej Flinik Sygn. akt VI U 423/23

UZASADNIENIE

Ubezpieczona W. W. wniosła odwołania od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 27 stycznia 2023r. , którymi odmówiono jej ponownego przeliczenia kapitału początkowego oraz ponownego przeliczenia emerytury . W uzasadnieniu podnosiła , że dokumenty które otrzymała potwierdzają jej zatrudnienie i ubezpieczenie w (...) (...) K. –(...). Odprowadzane były składki na ubezpieczenie – zgodnie z wynagrodzeniem . W odpowiedzi na odwołania pozwany wniósł o ich oddalenie. W uzasadnieniu wskazał, iż z przedłożonej dokumentacji nie wynika, czy wynagrodzenie ubezpieczonej stanowiło wymaganą przez obowiązujące wówczas przepisy połowy najniższego wynagrodzenia w gospodarce uspołecznionej ( co było warunkiem istnienia obowiązku ubezpieczenia z tytułu umowy agencyjnej ).

Sąd Okręgowy ustalił co następuje : W okresie od 18 stycznia 1984 r . do 21 października 1986 r. ubezpieczona W. W. była zatrudniona w (...) K. –(...) – (...) Wynagrodzenie w/w- nej we wskazanym okresie znacząco przekraczało połowę najniższego wynagrodzenia w gospodarce uspołecznionej , która we wskazanym okresie wynosiła 2700 zł. / dowód : zeznania świadka i ubezpieczonej - zapis AV k. 22 , informacje dotyczące wynagrodzenia zatrudnionych na tej samej zasadzie co powódka – k. 27 i 41 akt sprawy / Powyższy stan faktyczny sąd ustalił na podstawie zeznań świadka i ubezpieczonej ( które były wewnętrznie spójne, logiczne i konsekwentne ) oraz i przede wszystkim w oparciu o informacje przedłożone przez ZUS , a dotyczące wysokości wynagrodzenia uzyskiwanego przez osoby zatrudnione w tym samym miejscy ( zakładzie ) na tej samej zasadzie ( umowy agencyjnej ) i w tym samym okresie ( lata 1984 – 1986 ) .

Sąd Okręgowy zważył co następuje:

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Stosownie do treści art. 27 ustawy z dnia 19 grudnia 1975 r. o ubezpieczeniu społecznym osób wykonujących pracę na rzecz jednostek gospodarki uspołecznionej na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia / Dz. U. 1983 Nr 31 poz. 146 -tekst jednolity ) jeżeli po upływie roku kalendarzowego okaże się, że w ciągu tego roku przeciętny miesięczny dochód z wykonywania umowy nie osiągnął połowy najniższego wynagrodzenia w gospodarce uspołecznionej składki opłacone za ten rok podlegają zwrotowi, a tego roku nie wlicza się do okresu ubezpieczenia wymaganego do uzyskania świadczeń na podstawie ustawy.

Kwotę składek podlegającą zwrotowi pomniejsza się o kwotę pobranych w ciągu tego roku zasiłków przewidzianych w art. 6 ust. 1 pkt 2 i 3. Zgodnie z § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia MPPiSS z dnia 14 lutego 1976 r. w sprawie trybu postępowania w zakresie ubezpieczenia społecznego osób wykonujących pracę na rzecz jednostek gospodarki uspołecznionej na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia / DZ.U.1976.6.33 / umowa - oznacza umowę agencyjną lub umowę zlecenia zawartą na okres co najmniej 6 miesięcy. W myśl natomiast § 10 ust. 2 tegoż aktu prawnego jeżeli roczna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenie była niższa od sześciokrotnej kwoty najniższego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce uspołecznionej, jednostka gospodarki uspołecznionej zwraca ubezpieczonemu opłaconą przez niego część składki na ubezpieczenie, pomniejszoną o wypłacone w tym okresie zasiłki chorobowe, macierzyńskie, porodowe i rodzinne.

Mając powyższe na uwadze w świetle materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie nie ulega wątpliwości fakt, iż ubezpieczona pracując na podstawie umowy agencyjnej w K. - (...) – (...)w okresie od 18 stycznia 1984 r. do 21 października 1986 e. w skali roku uzyskiwała znacząco wyższe dochody aniżeli wskazana w przywołanym wyżej przepisie połowa najniższego wynagrodzenia w gospodarce uspołecznionej . To wynosiło w tamtych latach 5400zł miesięcznie , tym samym połowa to 2700 zł , co pomnożone przez 12 miesięcy daje 32 400 zł .

Tymczasem podjęta przez sąd ( z uwagi na brak źródłowej dokumentacji płacowej ) próba zrekonstruowania dochodów ubezpieczonej w tym okresie pozwoliła ustalić ( głównie w oparciu o dane dotyczące wynagrodzeń osób zatrudnionych w tym samym miejscu ( ten sam kioski ) , w tym samym czasie ( na przestrzeni lat 1984 – 1986 ) i na tej samej zasadzie ( umowy agencyjnej ) , że przeciętne wynagrodzenie miesięczne wynosiło - w przypadku W. K. ponad 5000 zł miesięcznie w 1985 ( 60 210/ 12 ) i ponad 13 000 ( 159949 /12 )złotych miesięcznie ( patrz k. 27 akt ) , a w przypadku E. S. ponad 11 000 zł ( 135 292/12 ) miesięcznie ( patrz k 41 akt ) , a zatem stanowiło co do zasady parokrotność ( 2, 5 ) najniższego miesięcznego wynagrodzenia, o połowie takowego wynagrodzenia w ogóle nie wspominając.

Tym samym , okres zatrudnienia ubezpieczonej W. W. w K. - (...) -(...)w latach 1984 – 1986 podlega uwzględnieniu przy ustalaniu kapitału początkowego i emerytury w/w- nej . Wobec powyższego, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 2 kpc uznając odwołanie za zasadne orzekł jak w punkcie 1 sentencji Sąd nie obciążył organu rentowego odpowiedzialnością za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, albowiem poczynienie wiążących ustaleń skutkujących zmianą zaskarżonej decyzji wymagało ( wobec nie przedłożenia przez ubezpieczoną niezbędnej dokumentacji źródłowej ) przeprowadzenia stosownego postepowania dowodowego ( pkt 2 sentencji wyroku).

Sędzia Maciej Flinik