Legislator Case Law & Legislation
VI U 317/21 AI generated

VI U 317/21 · Sąd powszechny

Case Number VI U 317/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 15 stycznia 2021r. Dyrektor Wojskowego Biura Emerytalnego w B. uwzględniając orzeczenie Rejonowej Wojskowej Komisji Lekarskiej w B. z dnia 30.10.2020r. utrzymane w mocy przez Centralną Wojskową Komisję Lekarską w W. orzeczeniem z dnia 17.12.2020r. ustalił nową wysokość emerytury wojskowej P. P., począwszy od dnia 1 czerwca 2020r. Odwołanie od powyższej decyzji wniósł P. P. domagając się jej zmiany i przyznanie dodatku pielęgnacyjnego od dnia złożenia wniosku, tj. 04.11.2016r. oraz zasądzenie od Dyrektora Wojskowego Biura Emerytalnego w B. odszkodowania w wysokości 42 stawek dodatku pielęgnacyjnego. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i podtrzymał stanowisko wyrażone w zaskarżonej decyzji.

Legislator headnote

AI generated

VI U 317/21 · Sąd powszechny: Zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy z dnia 10 grudnia 1993r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin ( tekst jedn. Dz.U. z 2020r., poz. 586 ze zm. ) – do emerytury lub renty przysługuje dodatek pielęgnacyjny i dodatek dla sierot zupełnych na zasadach i w wysokości określonych w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych . Zgodnie z art. 75 ustawy o emeryturach i rentach z FUS - dodatek pielęgnacyjny przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty, jeżeli osoba ta została uznana za całkowicie niezdolną do pracy oraz do samodzielnej egzystencji albo ukończyła 75 lat życia.

Keywords

AI generated
failure to prove deterioration unfit notwithstanding health condition self-rehabilitation supplementary psychiatric evaluation evaluation of medical fitness medical care requirements
AI generated
VII U 1699/13
Decyzją z dnia 17 maja 2013 r.
IV U 1930/12
Ubezpieczony M. M. złożył odwołanie od decyzji (...)z dnia 16 października 2012r. o odmowie prawa do dodatku pielęgnacyjnego. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o oddalenie odwołania, gdyż postępowanie orzecznicze – w tym analiza dokumentacji medycznej oraz badanie komisji lekarskiej Kasy z 10.10.2012r. – nie wykazało, że ubezpieczony jest niezdolny do samodzielnej egzystencji.
IV U 1264/16
Decyzją z dnia 5 września 2016 roku, nr I- (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C.
VII U 865/22
Z. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. znak: (...) z 6 czerwca 2022 r., zarzucając jej brak fizycznej i faktycznej oceny stanu jej zdrowia przez Komisję Lekarską. Ubezpieczona wskazała, że orzeczenie i decyzję wydano zaocznie, nie badając jej. Wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji w całości poprzez uznanie jej za osobę niezdolną do samodzielnej egzystencji, ewentualnie, na wypadek nieuwzględniania powyższego wniosku, o uchylenie zaskarżonej decyzji i przekazanie sprawy do ponownego rozpatrzenia organowi rentowemu w przedmiocie odmowy prawa do dodatku pielęgnacyjnego.
VII U 268/22
Z. (1) złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) Oddział w W. z dnia 15 lutego 2022 r., znak (...), na podstawie której odmówiono jej prawa do dodatku pielęgnacyjnego. Odwołująca wskazała, że nie zgadza się z wydanym orzeczeniem, że jest zdolna do samodzielnej egzystencji ( odwołanie, k. 3 a.s.). W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. wniósł o jego oddalenie. Organ rentowy powołał się na art. 75 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wskazując, że dodatek pielęgnacyjny przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty, jeżeli została uznana za niezdolną do samodzielnej egzystencji albo ukończyła 75 lat.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 317/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 września 2023 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Karolina Chudzinska Protokolant stażysta Roksana Prill po rozpoznaniu w dniu 25 września 2023 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: P. P. od decyzji Dyrektora Wojskowego Biura Emerytalnego w B. z dnia 15 stycznia 2021r., znak: (...) w sprawie: P. P. przeciwko: Dyrektorowi Wojskowego Biura Emerytalnego w B. o wysokość świadczenia Zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że prawo do dodatku pielęgnacyjnego przyznaje ubezpieczonemu od dnia 1 marca 2020r. W pozostałej części odwołanie oddala. Żądanie ubezpieczonego zasądzenia na jego rzecz od Dyrektora Wojskowego Biura Emerytalnego w B. odszkodowania w wysokości 42 stawek dodatku pielęgnacyjnego przekazuje Sądowi Rejonowemu w B. jako właściwemu do jego rozpoznania. Sędzia Karolina Chudzinska Sygn. akt VI U 317/21

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 15 stycznia 2021r. Dyrektor Wojskowego Biura Emerytalnego w B. uwzględniając orzeczenie Rejonowej Wojskowej Komisji Lekarskiej w B. z dnia 30.10.2020r. utrzymane w mocy przez Centralną Wojskową Komisję Lekarską w W. orzeczeniem z dnia 17.12.2020r. ustalił nową wysokość emerytury wojskowej P. P., począwszy od dnia 1 czerwca 2020r. Odwołanie od powyższej decyzji wniósł P. P. domagając się jej zmiany i przyznanie dodatku pielęgnacyjnego od dnia złożenia wniosku, tj. 04.11.2016r. oraz zasądzenie od Dyrektora Wojskowego Biura Emerytalnego w B. odszkodowania w wysokości 42 stawek dodatku pielęgnacyjnego. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i podtrzymał stanowisko wyrażone w zaskarżonej decyzji.

Sąd ustalił i zważył, co następuje :

Zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy z dnia 10 grudnia 1993r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin ( tekst jedn. Dz.U. z 2020r., poz. 586 ze zm. ) – do emerytury lub renty przysługuje dodatek pielęgnacyjny i dodatek dla sierot zupełnych na zasadach i w wysokości określonych w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych . Zgodnie z art. 75 ustawy o emeryturach i rentach z FUS - dodatek pielęgnacyjny przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty, jeżeli osoba ta została uznana za całkowicie niezdolną do pracy oraz do samodzielnej egzystencji albo ukończyła 75 lat życia.

Kwestią sporną w przedmiotowej sprawie było ustalenie stanu zdrowia ubezpieczonego i jego wpływu na zdolność do samodzielnej egzystencji. W celu rozstrzygnięcia powyższej kwestii Sąd przeprowadził dowód z opinii biegłych sądowych, lekarzy następujących specjalizacji: - okulisty, - neurologa, - lekarza medycyny społecznej. Biegła sądowa – okulistka – rozpoznała u ubezpieczonego poniższe schorzenia: - dystrofię czopkowo – pręcikową obu oczu, - jaskrę obu oczu, - pseudosoczewkowość oka prawego, - wytrzeszcz tarczycowy oka prawego, - astygmatyzm krótkowzroczny obu oczu.

Zdaniem biegłych sądowych ubezpieczony nie jest osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji z powodów schorzeń neurologicznych, lecz jest osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji z powodu schorzeń okulistycznych. Jak podała biegła sądowa – okulistka, przedstawiona dokumentacja medyczna pozwala stwierdzić, iż ubezpieczony jest niezdolny do samodzielnej egzystencji od marca 2020r. na stałe, przemawia za tym wynik i opis badania SOCT plamki z 10.03.2020r. - dowód – opinie biegłych sądowych ( k. 80, 111, 178 akt ). Jedyne zastrzeżenia do opinii wniósł organ rentowy podnosząc m.in., iż odpis opinii doręczony organowi rentowemu nie zawierał wskazania danych biegłej oraz odniesienia się biegłej sądowej do orzeczenia RWKL i CWKL.

Sąd nie uwzględnił powyższych zastrzeżeń, trzeba bowiem zauważyć, iż wspomniana biegła – okulistka oceniała stan zdrowia ubezpieczonego ściśle pod kątem specjalizacji, jaką reprezentuje, o której to specjalizacji organ rentowy wiedział z wcześniejszej opinii. Sporządzona przez biegłą opinia była jasna i przekonująca dla Sądu. Opinia ta w sposób wystarczający wyjaśniła przyjętą datę początkową istniejącej u ubezpieczonego niezdolności do samodzielnej egzystencji. W tej sytuacji Sąd pozytywnie ocenił opinie biegłych sądowych – w tym biegłej z zakresu chorób oczu.

W ocenie Sądu przeprowadzone postępowanie dowodowe było wystarczające do merytorycznego rozstrzygnięcia sprawy i nie wymagało prowadzenia dalszego postępowania dowodowego, które skutkowałoby jedynie przedłużaniem postepowania, które trwa już od marca 2021r. Biorąc powyższe pod uwagę Sąd, w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, uznał, że wniesione przez ubezpieczonego odwołanie w części zasługuje na uwzględnienie, o czym na podstawie art. art. 477 14 § 2 k.p.c. orzekł w pkt 1 wyroku, w pozostałej części, na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. Sąd wniesione odwołanie oddalił.

Mając na uwadze, że wniesienie przez ubezpieczonego odwołania było zasadne i umożliwiło zmianę zaskarżonej decyzji – w ocenie Sądu żądanie organu rentowego zasądzenia od ubezpieczonego na rzecz tego organu zwrotu kosztów zastępstwa procesowego nie zasługiwało na uwzględnienie. Jednocześnie w pkt 3 wyroku, zgłoszone przez ubezpieczonego żądanie zasądzenia odszkodowania, jako wykraczające poza sprawy z zakresu ubezpieczeń społecznych, a stanowiąca sprawę z zakresu prawa cywilnego, Sąd przekazał Sądowi Rejonowemu w B. celem rozpoznania.

SSO Karolina Chudzinska