Legislator Case Law & Legislation
VI U 2695/22 AI generated

VI U 2695/22 · Sąd powszechny

Case Number VI U 2695/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 28 października 2022r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., działając na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2016r., poz. 887 ze zm.) po rozpatrzeniu wniosku z dnia 20 października 2022 roku o przyznanie emerytury, ponownie ustalił wartość kapitału początkowego ubezpieczonej H. O. na dzień 1 stycznia 1999r. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił dochodów z lat: 1976r. w kwocie 3.750,00zł, 1977r. w kwocie 21.855,00 zł, 1978r. w kwocie 3.217,00 zł, 1989r. w kwocie 1.064.864r., 1990r. w kwocie 5.480.945, 00 zł, 1991r. w kwocie 13.253.938, 00 zł, 1992r. w kwocie 20.502.225,00 zł, 1993r. w kwocie 20.625.200,00 zł, 1994r. 21.692.300, 00 zł, ponieważ w zaświadczeniu o wynagrodzeniu pod pieczątką imienną podpisała się osoba do tego nieuprawniona.

Legislator headnote

AI generated

VI U 2695/22 · Sąd powszechny: Zgodnie z art. 173 ust. 1 i 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - dla ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r., którzy przed dniem wejścia w życie ustawy opłacali składki na ubezpieczenie społeczne lub za których składki opłacali płatnicy składek, ustala się kapitał początkowy, przy czym kapitał początkowy stanowi równowartość kwoty obliczonej według zasad określonych w art. 174 pomnożonej przez wyrażone w miesiącach średnie dalsze trwanie życia ustalone zgodnie z art. 26 ust. 3 dla osób w wieku (...) lat. Natomiast w myśl art. 174 ust. 1 powyższej ustawy - kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12.

Keywords

AI generated
determination of work incapacity sufficient earning capacity unemployment benefits overpayment recalculation of unemployment benefits employment status qualification certificate of earnings
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 2695/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 maja 2024r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Karolina Chudzinska Protokolant stażysta Roksana Prill po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 20 maja 2024r. w Bydgoszczy odwołania: H. O. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 28 października 2022r., znak: (...) w sprawie: H. O. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o ustalenie kapitału początkowego Zmienia zaskarżoną decyzję i uwzględnia ubezpieczonej podstawy wymiaru składek z okresu pracy w (...) w K. w następujących wysokościach: - 1976r. – 3 750 zł - 1977r. – 21 855 zł - 1978r. – 3 217 zł - 1989r. – 1 064 855 zł - 1990r. – 5 519 142 zł - 1991r. – 13 253 938 zł - 1992r. – 20 502 226 zł - 1993r. – 21 007 400 zł - 1994r. – 21 692 300 zł pozostawiając organowi rentowemu matematyczne obliczenie kapitału początkowego w sposób najkorzystniejszy dla ubezpieczonej. Sędzia Karolina Chudzinska Sygn. akt VI U 2695/22

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 28 października 2022r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., działając na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2016r., poz. 887 ze zm.) po rozpatrzeniu wniosku z dnia 20 października 2022 roku o przyznanie emerytury, ponownie ustalił wartość kapitału początkowego ubezpieczonej H. O. na dzień 1 stycznia 1999r. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił dochodów z lat: 1976r. w kwocie 3.750,00zł, 1977r. w kwocie 21.855,00 zł, 1978r. w kwocie 3.217,00 zł, 1989r. w kwocie 1.064.864r., 1990r. w kwocie 5.480.945, 00 zł, 1991r. w kwocie 13.253.938, 00 zł, 1992r. w kwocie 20.502.225,00 zł, 1993r. w kwocie 20.625.200,00 zł, 1994r. 21.692.300, 00 zł, ponieważ w zaświadczeniu o wynagrodzeniu pod pieczątką imienną podpisała się osoba do tego nieuprawniona.

Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany i ustalenie kapitału początkowego z uwzględnieniem zakwestionowanych dochodów uzyskanych w Gminnej Spółdzielni (...). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Sąd ustalił i zważył co następuje:

Zgodnie z art. 173 ust. 1 i 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - dla ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r., którzy przed dniem wejścia w życie ustawy opłacali składki na ubezpieczenie społeczne lub za których składki opłacali płatnicy składek, ustala się kapitał początkowy, przy czym kapitał początkowy stanowi równowartość kwoty obliczonej według zasad określonych w art. 174 pomnożonej przez wyrażone w miesiącach średnie dalsze trwanie życia ustalone zgodnie z art. 26 ust. 3 dla osób w wieku (...) lat. Natomiast w myśl art. 174 ust. 1 powyższej ustawy - kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12.

2. Przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy:

1) okresy składkowe, o których mowa w art. 6;

2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5;

3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust. 2. 2a. Przy ustalaniu kapitału początkowego do okresów, o których mowa w art. 7 pkt 5 stosuje się art. 53 ust. 1 pkt 2.

3. Podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18, z tym że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 1 stycznia 1999 r. 3b. Jeżeli okres wskazany do ustalenia podstawy wymiaru kapitału początkowego obejmuje rok kalendarzowy, w którym ubezpieczony pozostawał w ubezpieczeniu społecznym na podstawie przepisów prawa polskiego jedynie przez część miesięcy tego roku, do obliczenia stosunku sumy kwot podstaw wymiaru składek i kwot, o których mowa w art. 15 ust. 3, w okresie tego roku do przeciętnego wynagrodzenia, przyjmuje się sumę kwot przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ogłoszonego za ten rok kalendarzowy odpowiednią do liczby miesięcy pozostawania w ubezpieczeniu.

7. Do obliczenia kapitału początkowego przyjmuje się kwotę bazową wynoszącą 100% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w II kwartale kalendarzowym 1998 r.

8. Przy obliczaniu kapitału początkowego część kwoty bazowej wynoszącej 24% tej kwoty mnoży się przez współczynnik proporcjonalny do wieku ubezpieczonego oraz okresu składkowego i nieskładkowego osiągniętego do dnia 31 grudnia 1998 r. (…). W toku postępowania Sąd przesłuchał ubezpieczoną, a także przeprowadził dowód z dokumentów znajdujących się w aktach ZUS oraz sądowych, w tym z akt osobowo – płacowych odwołującej H. O. z okresu zatrudnienia w Gminnej (...) w K. w latach 1976 - 1994. Kluczowym dowodem w sprawie okazała się jednak opinia biegłego z zakresu rachunkowości, księgowości i finansów publicznych wydana na okoliczność ustalenia podstawy wymiaru składek z okresu pracy ubezpieczonej w spornych okresach.

Sąd uznał sporządzoną opinię za istotny dowód w sprawie, ponieważ została wydana przez podmiot profesjonalny, posiadajacy fachową wiedzę z zakresu rachunkowości i księgowości. Zapisane w kartotekach sumy wynagrodzeń w poszczególnych miesiącach lat 1989 – 1994 uwzględniały w jednej pozycji wynagrodzenie zarówno zasadnicze, jak i dodatek funkcyjny oraz prowizję z zysku, która jest niemożliwa do ustalenia na podstawie dokumentacji pracowniczej. Mając na wzgledzie fakt, iż zarówno wynagrodzenie zasadnicze, dodatek funkcyjny, jak i uzyskiwana prowizja z zysku stanowiły podstawę składek na ubezpieczenia społeczne, należało uzględnić do ustalenia przedmiotowej podstawy łączną kwotę uzyskanego uposażenia zapisanego w kartotekach wynagrodzeń ubezpieczonej za dane lata.

Na podstawie udostępnionych rocznych kartotek płacowych ubezpieczonej, a także w oparciu o porównania z zapisami umów o pracę i angaży ustalono łączną wysokość uzyskanego wynagrodzenia H. O., stanowiącego podstawę składek na ubezpieczenia emerytalno – rentowe: Za rok 1976 – 3.7500, 00 zł (wynagrodzenie zasadnicze) Za rok 1977 – 21.855, 00 zł (wynagrodzenie zasadnicze 17.952, 00 zł, premia regulaminowa 890, 00 zł, wynagrodzenie chorobowe 3.013, 00 zł) Za rok 1978 – 3.217, 00 zł (wynagrodzenie zasadnicze 2.864, 00 zł, premia regulaminowa 353, 00 zł) Za rok 1989 – 1.064.855, 00 zł (wynagrodzenie zasadnicze + dodatek funkcyjny 904.504, 00 zł, dodatek za wysługę lat 37.701, 00 zł, premia regulaminowa 34.470, 00 zł, prowizja 88.180, 00 zł) Za rok 1990 – 5.519.142, 00 zł (wynagrodzenie zasadnicze + dodatek funkcyjny + prowizja 4.792.844, 00 zł, dodatek za wysługę lat 155.458, 00 zł, 499.800, 00 zł, wynagrodzenie chorobowe 71.040, 00 zł) Za rok 1991 – 13.253.938, 00 zł (wynagrodzenie zasadnicze + dodatek funkcyjny + prowizja 11.839.800,00zł, dodatek za wysługę lat 965.052,00 zł, wynagrodzenie chorobowe 449.086, 00 zł) Za rok 1992 – 20.502.226, 00 zł (wynagrodzenie zasadnicze + dodatek funkcyjny + prowizja 16.411.072, 00 zł, dodatek za wysługę lat 1.445.250, 00 zł, 2.645.904, 00 zł) Za rok 1993 – 21.007.400, 00 zł (wynagordznei zasadnicze+dodatek funkcyjny + prowizja 19.061.500, 00 zł, dodatek za wysługę lat 1.779.700, 00 zł, wynagrodzenie chorobowe 166.200, 00 zł) Za rok 1994 – 21.692.300, 00 zł (wynagrodzenie zasadnicze+dodatek funkcyny +prowizja 19.918.600,00 zł, dodatek za wysługę lat 1.618.200, 00 zł, wynagrodzenie chorobowe 155.500, 00 zł) Łączna kwota wynagrodzenia i swiadczeń pieniężnych H.

O. wykazana w wystawionym zaświadczeniu o zatrudnieniu i wymagrodzeniu z dnia 23 maja 2002r. za lata 1976 – 1978 jest tożsama z ustalonym przez biegłego wynagrodzeniem na podstawie kartotek wynagrodzen z ww. lat. Także łączna kwota wynagrodzenia i świadczeń pieniężnych H. O. wykazana w wystawionym zaświadczeniu ZUS Rp-7 z dnia 23 maja 2002r. za rok 1991, 1992, 1994 jest tożsama z ustalonym przez biegłego wynagrodzeniem na podstawie kartotek z ww. lat. Z kolei za 1989r. różnica pomiędzy ustalonym wynagrodzeniem przez biegłego w oparciu o kartotekę powódki – 1.064.855 zł jest niższa niż wykazana w zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu wydanym przez zakład pracy (1.064.864, 00 zł) o 9,00 zł, tj. wielkość znikomą i nieznaczącą wartościowo.

Za rok 1990 łączna wysokość wynagrodzenia ustalona przez biegłego na kwotę 5.519.142,00 zł jest wyższa o 38.197, 00 zł niż łączna kwota wynagrodzenia wykazana w zaświadczeniu ZUS Rp-7 (5.480.945, 00 zł) – różnica stanowiła niewykazaną w zaświadczeniu kwotę wypłaconego wynagrodzenia chorobowego w wysokości 71.040, 00 zł za 6 dni przebywania ubezpieczonej na zwolnieniu chorobowym oraz uwzględnienia przez były zakład pracy kwoty dodatku stażowego wyższego o 32.843, 00 zł niż wynika to z kwot wskazanych w kartotece wynagrodzenia za 1990r.

Z kolei za 1993r. wynagrodzenie ustalone przez biegłego na łączną kwotę 21.007.400, 00 zł jest wyższe niż wskazane w zaświadczeniu z Gminnej (...) o 382.200, 00 zł i wynika z nieuwzględnienia przez ww. zakład pracy kwoty dodatku stażowego za listopad 1993r. w wysokości 216.000,00 zł oraz wynagrodzenia chorobowego w wysokości 166.200, 00 zł za 4 dni zwolnienia chorobowego. Dowód: opinia sądowa bieglego z dziedziny rachunkowości, księgowości, finansów publicznych z dnia 27.12.2023r. – k. 52-57 akt sprawy, karty zaświadczenie o wynagrodzeniu za lata 1976-1978 oraz za lata 1989-1994 – k. 8 i 10 akt KPU, akta osobowo – płacowe ubezpieczonej, akta ZUS Powyższe dowody pozwoliły na ustalenie faktycznych kwot wynagrodzeń stanowiących podstawę skłądek na ubezpieczenia społeczne ubezpieczonej H.

O. za poszczególne lata pracy z okresu 1976 - 1994 w Gminnej (...) w K.. Ubezpieczona otrzymywała pensję zasadniczą, ponadto we wskaznych ww. poszczególnych latach wypłacany był dodatek funkcyjny, dodatek za wysługę lat oraz premia. Wobec powyższego, a wbrew twierdzeniom organu rentowego biegły w sposób klarowny i zrozumiały przedstawił składniki i ich wartość, jakie składały się na faktyczną wysokość wynagrodzenia ubezpieczonej otrzymywanego w spornych okresach. Biegły ustalał poszczególne kwoty, biorąc pod uwagę wszystkie dokumenty zgromadzone w aktach sprawy – zaświadczenia, umowy o prace, angaże, karty płacowe, co pozwoliło na skrupulatne obliczenie wynagrodzeń, które w większości były tożsame z kwotami wskazanymi w zaświadczeniach o wynagrodzeniu przedłożonych przez ubezpieczoną.

Wobec tego Sąd uznał wydaną w sprawie opinię za miarodajną i wystarczającą do wydania rozsztrzygnięcia. Mając na uwadze powyższe, Sąd uznał, że wniesione przez ubezpieczoną odwołanie zasługuje na uwzględnienie i na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję, pozostawiając organowi rentowemu matematyczne obliczenie kapitału początkowego w sposób najkorzytsniejszy dla ubezpieczonej. Sędzia Karolina Chudzinska