Legislator Case Law & Legislation
VI U 2510/22 AI generated

VI U 2510/22 · Sąd powszechny

Case Number VI U 2510/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 30 września 2022 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił ubezpieczonemu K. A. przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, bowiem Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem z dnia 23 września 2022 roku nie ustaliła u niego niezdolności do pracy. W dniu 30 października 2022 roku ubezpieczony złożył odwołanie od powyższej decyzji, zaskarżając ją w całości. W uzasadnieniu wskazał, iż stan jego zdrowia nie ulega poprawie i musi poddawać się systematycznej rehabilitacji, co uniemożliwia mu podjęcia jakiejkolwiek pracy zarobkowej. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, podtrzymując argumentacją zawartą w zaskarżonej decyzji.

Legislator headnote

AI generated

VI U 2510/22 · Sąd powszechny: Zgodnie z art. 57 ust. 1 i 2 ustawy przytoczonej na wstępie – renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki : jest niezdolny do pracy, ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przy czym w myśl art. 12 wspomnianej wyżej ustawy – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu.

Keywords

AI generated
spinal disorders unfit notwithstanding health condition assessment of work incapacity paralysis insurance degree of disability reinstatement of disability benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 2510/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 września 2023r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Karolina Chudzinska po rozpoznaniu w dniu 22 września 2023r. w Bydgoszczy na posiedzeniu niejawnym po rozpoznaniu sprawy K. A. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. o rentę z tytułu niezdolności do pracy na skutek odwołania K. A. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 30 września 2022r., znak (...) Zmienia zaskarżoną decyzję i przyznaje ubezpieczonemu K. A. prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na okres od 1 października 2022r. do 31 stycznia 2025r. Stwierdza, że organ rentowy ponosi odpowiedzialność za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania wyroku. Sędzia Karolina Chudzinska VI U 2510/22

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 30 września 2022 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił ubezpieczonemu K. A. przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, bowiem Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem z dnia 23 września 2022 roku nie ustaliła u niego niezdolności do pracy. W dniu 30 października 2022 roku ubezpieczony złożył odwołanie od powyższej decyzji, zaskarżając ją w całości. W uzasadnieniu wskazał, iż stan jego zdrowia nie ulega poprawie i musi poddawać się systematycznej rehabilitacji, co uniemożliwia mu podjęcia jakiejkolwiek pracy zarobkowej. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, podtrzymując argumentacją zawartą w zaskarżonej decyzji.

Sąd Okręgowy ustalił i zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 57 ust. 1 i 2 ustawy przytoczonej na wstępie – renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki : jest niezdolny do pracy, ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w ustawie, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przy czym w myśl art. 12 wspomnianej wyżej ustawy – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu.

Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Natomiast w myśl art. 61 – prawo do renty, które ustało z powodu ustąpienia niezdolności do pracy, podlega przywróceniu, jeżeli w ciągu 18 miesięcy od ustania prawa do renty ubezpieczony ponownie stał się niezdolny do pracy. Kwestią sporną w przedmiotowej sprawie było ustalenie stanu zdrowia ubezpieczonego i jego wpływu na zdolność do pracy, w szczególności ustalenie, czy stan zdrowia ubezpieczonego powoduje jego całkowitą bądź częściową niezdolność do pracy.

W celu rozstrzygnięcia powyższej kwestii Sąd przeprowadził dowód z opinii biegłych sądowych, lekarzy następujących specjalizacji: - neurologa, - kardiologa/specjalisty chorób wewnętrznych, którzy rozpoznali u ubezpieczonego poniższe schorzenia: - choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa z wielopoziomową dyskopatią lędźwiową, - przewlekły zespół bólowy lędźwiowo - krzyżowy objawowy z częstymi zaostrzeniami, - stan po przebytym urazie czaszkowo - mózgowym i złamaniu trzonu kręgu L2 leczonym zachowawczo, - nadciśnienie tętnicze, - żylaki kończyn dolnych.

Schorzenia te skutkują u ubezpieczonego bólami i zawrotami głowy, ograniczeniem ruchomości kręgosłupa w odcinku szyjnym i lędźwiowym, przewlekłym zespołem bólowym szyjno barkowym i lędźwiowo - krzyżowym z obecnymi objawami ubytkowymi, obniżeniem tolerancji wysiłku fizycznego. Wskazane schorzenia nadal powodują u ubezpieczonego istotne upośledzenie sprawności psychofizycznej ustroju i zdolności do zatrudnienia. Przeciwwskazana jest ciężka praca fizyczna, dźwiganie ciężarów, długotrwała praca w pozycji wymuszonej, praca w złych warunkach atmosferycznych oraz praca wymagająca pełnej sprawności psychofizycznej. dowód: opinia sądowo - lekarska biegłego neurologa z dnia 19.01.2023r. - k.18-19v. akt sprawy Z przyczyn neurologicznych badany jest nadal okresowo częściowo niezdolny do pracy do stycznia 2025 roku.

Częściowa niezdolność do pracy istnieje nadal od daty wyczerpania uprzedniego świadczenia i spowodowana jest przede wszystkim schorzeniami układu kostno - stawowego z objawami neurologicznymi oraz chorobami współistniejącymi. Natomiast z powodów internistycznych i kardiologicznych ubezpieczony nie jest ani częściowo ani całkowicie niezdolny do pracy. dowód: opinia sądowo - lekarska biegłego neurologa z dnia 19.01.23r. oraz kardiologa z dnia 11.06.2023r. Jedyne zastrzeżenia do opinii biegłego neurologa wniósł organ rentowy podnosząc m.in., że z jego opinii nie wynikają istotne zaburzenia funkcjonalne.

Biegły nie stwierdził niedowładów, zaników mięśniowych, zaburzeń zwieraczy, istotnego deficytu neurologicznego pod postacią zaników mięśni uda i podudzia lewego oraz deficytu siły mięśniowej lewego podudzia. Zdaniem organu rentowego nastąpiła istotna poprawa stanu zdrowia ubezpieczonego. Sąd nie uwzględnił powyższych zastrzeżeń, trzeba bowiem zauważyć, iż wspomniany biegły – neurolog stwierdził, że schorzenia występujące u ubezpieczonego takie jak m.in. choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa z wielopoziomową dyskopatią lędźwiową, stan po przebytym urazie czaszkowo – mózgowym i złamaniu kręgu L2 leczonym zachowawczo skutkują u ubezpieczonego bólami i zawrotami głowy, ograniczeniem ruchomości kręgosłupa w odcinku szyjnym i lędźwiowym, przewlekłym zespołem bólowym szyjno-barkowym i lędźwiowo – krzyżowym z obecnymi objawami ubytkowymi, obniżeniem tolerancji wysiłku fizycznego.

Biegły podkreślił, iż powyższe schorzenia powodują u ubezpieczonego istotne upośledzenie sprawności psychofizycznej ustroju i zdolności do zatrudnienia. Wyjaśnił, że praca fizyczna, dźwiganie ciężarów, długotrwała praca w pozycji wymuszonej, w złych warunkach atmosferycznych nasila te dolegliwości i niekorzystny postęp schorzeń. Wobec powyższego Sąd pozytywnie ocenił opinię biegłego neurologa, która logicznie uzasadniała zajęte stanowisko. W ocenie Sądu przeprowadzone postępowanie dowodowe było wystarczające do merytorycznego rozstrzygnięcia sprawy i nie wymagało prowadzenia dalszego postępowania dowodowego, tym bardziej, iż strona wnioskująca o przeprowadzenie kolejnego dowodu z opinii uzupełniającej nie wykazała, by wymagała ona dodatkowych wyjaśnień.

Jak już wspomniano, brak było przekonującej argumentacji, która wskazywałaby na błędy w wydanej opinii i wzbudziłaby wątpliwości Sądu w kwestii prawidłowości w zakresie przeprowadzonych przez biegłego badań i wysnutych z nich oraz z przedstawionej dokumentacji medycznej wniosków końcowych. Biorąc powyższe pod uwagę Sąd, w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, w tym zwłaszcza wskazaną wyżej opinię biegłego neurologa uznał, że odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie i działając na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. w punkcie 1 wyroku zmienił zaskarżoną decyzję potwierdzając prawo ubezpieczonego do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy na dalszy okres tj. od 1 października 2022 roku do 31 stycznia 2025 roku.

W punkcie 2 wyroku Sąd orzekł o odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, albowiem dysponował on co do zasady tą samą dokumentacją medyczną, co biegli sądowi, a zatem miał podstawy do dokonania prawidłowej oceny stanu zdrowia ubezpieczonego i wydania decyzji potwierdzającej prawo ubezpieczonego do renty, czego nie uczynił. Sędzia Karolina Chudzinska