Legislator Case Law & Legislation
VI U 1919/23 AI generated

VI U 1919/23 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1919/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 17 listopada 2023r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2016 r., poz. 887 j.t.), odmówił ubezpieczonemu S. G. prawa do rekompensaty, z uwagi na nieudokumentowanie wymaganych co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych . Organ rentowy nie uwzględnił do stażu pracy w szczególnych warunkach okresu zatrudnienia ubezpieczonego w latach 1986 – 2008 w (...) Fabrykach (...), pracodawca w świadectwie pracy w warunkach szczególnych z dnia 30 listopada 2012r. podał stanowisko pracy niezgodne z zarządzeniem resortowym.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p.c; VI U 1919/23 · Sąd powszechny: Odwołanie ubezpieczonego zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych (Dz.U. z 2015 r., poz. 965 j.t.), rekompensata to odszkodowanie za utratę możliwości nabycia prawa do wcześniejszej emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze dla osób, które nie nabędą prawa do emerytury pomostowej. Natomiast z stosownie do treści art. 21 ust. 1 ustawy o emeryturach pomostowych, rekompensata przysługuje ubezpieczonemu, jeżeli ma okres pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu przepisów ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wynoszący co najmniej 15 lat.

Keywords

AI generated
trial work placement professional secret labour inspectorate recognition of the occupational origin vocational assessment employment status qualification

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p.c
O kosztach zastępstwa prawnego orzeczono w oparciu o przepis art. 98 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1919/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 marca 2024 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Maciej Flinik Protokolant – starszy sekretarz sądowy Marta Walińska po rozpoznaniu w dniu 13 marca 2024 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: S. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 17 listopada 2023 r., znak: (...) w sprawie: S. G. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o rekompensatę 1/ zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 17 listopada 2023 roku w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu S. G. prawo do rekompensaty, 2/ stwierdza, że organ rentowy ponosi odpowiedzialność za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, 3/ zasądza od pozwanego organu rentowego na rzecz odwołującego kwotę 180 ( sto osiemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego wraz z odsetkami w wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego, za czas od dnia uprawomocnienia się orzeczenia, którym je zasądzono, do dnia zapłaty.

Sędzia Maciej Flinik Sygn. akt VI U 1919/23

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 17 listopada 2023r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2016 r., poz. 887 j.t.), odmówił ubezpieczonemu S. G. prawa do rekompensaty, z uwagi na nieudokumentowanie wymaganych co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych . Organ rentowy nie uwzględnił do stażu pracy w szczególnych warunkach okresu zatrudnienia ubezpieczonego w latach 1986 – 2008 w (...) Fabrykach (...), pracodawca w świadectwie pracy w warunkach szczególnych z dnia 30 listopada 2012r. podał stanowisko pracy niezgodne z zarządzeniem resortowym.

Odwołanie od powyższej decyzji złożył ubezpieczony S. G. wskazując, że analiza materiału dowodowego w sprawie w sposób niebudzący wątpliwości powinna prowadzić do wniosku , że ubezpieczony spełnia warunek co najmniej 15 letniego okresu pracy w szczególnych warunkach. W/w- ny opisał wykonywane w (...) prace oraz uciążliwości związane z warunkami pracy podnosząc, że przez wszystkie lata pracy w tym zakładzie wykonywał prace w warunkach szczególnych ( szkodliwych ), co odbiło się na jego zdrowiu ( dolegliwości zaczął odczuwać gdy przeszedł na rentę i odczuwa je nadal, gdy korzysta z emerytury ) .

W sumie wykonywał pracę w warunkach szczególnych i o szczególnym charakterze przez 24 lata i 3 miesiące ( liczone od 2 lipca 1984 do 31 grudnia 2008 r. ) W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o jego oddalenie, podtrzymując stanowisko zawarte w zaskarżonej decyzji. Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: Ubezpieczony S. G. w latach 1986 – 2008 pozostawał zatrudniony w (...) Fabrykach (...) na stanowisku specjalisty do spraw wykończania, do spraw badania i stosowania materiałów, a następnie specjalisty technologa do spraw wykańczania powierzchni.

Pracę wykonywał w laboratorium, w którym przeprowadzał badania bejc, lakierów, rozpuszczalników, rozcieńczalników używanych przy produkcji mebli ( pod kątem ich parametrów – okresów schnięcia, gęstości, barwy itp. ) oraz przygotowywał próbki ( między innymi dokonując próbnych natrysków lakieru w znajdującej się w laboratorium kabinie ), wykonywał ja również na produkcji, gdzie nadzorował procesy natryskowego nakładania lakieru ( odpowiedniej grubości, barwy itd. ) , kontrolował użycie właściwych materiałów ( lakieru , bejcy itd. ), instruował lub korygował prace lakierników pod tym kątem ( co do sposobu , zachowania odpowiednich parametrów nakładania lakieru na elementy mebli ). / dowód : zeznania ubezpieczonego oraz świadków – zapis AV k. 48 akt sprawy, akt osobowe dołączone do akt / Powyższy stan faktyczny sąd ustalił przede wszystkim na podstawie zeznań świadków oraz ubezpieczonego, a także na podstawie jego dokumentacji pracowniczej w postaci akt osobowych oraz świadectwa wykonywania pracy w warunkach szczególnych.

Sąd uznał ich zeznania za wiarygodne. Świadkowie w spornym okresie pracowali razem z ubezpieczonym w tym samym zakładzie – w większości przypadków na tym samym dziale , wykonując analogiczne bądź różne rodzajowo , ale powiązane z zadaniami ubezpieczonego prace .

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o emeryturach pomostowych (Dz.U. z 2015 r., poz. 965 j.t.), rekompensata to odszkodowanie za utratę możliwości nabycia prawa do wcześniejszej emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze dla osób, które nie nabędą prawa do emerytury pomostowej. Natomiast z stosownie do treści art. 21 ust. 1 ustawy o emeryturach pomostowych, rekompensata przysługuje ubezpieczonemu, jeżeli ma okres pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu przepisów ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wynoszący co najmniej 15 lat.

W myśl art. 23 ust. 2 przywołanej ustawy, rekompensata przyznawana jest w formie dodatku do kapitału początkowego, o którym mowa w przepisach art. 173 i art. 174 ustawy o emeryturach i rentach z FUS. Celem rekompensaty jest złagodzenie skutków utraty możliwości przejścia na wcześniejszą emeryturę przed osiągnięciem wieku emerytalnego przez pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach. Nie polega ona jednak na stworzeniu możliwości wcześniejszego zakończenia aktywności zawodowej, ale na odpowiednim zwiększeniu podstawy wymiaru emerytury z FUS, do której osoba uprawniona nabyła prawo po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego.

Przechodząc na grunt niniejszej sprawy należy stwierdzić, iż materiał dowodowy zgromadzony w sprawie nie pozostawia wątpliwości co do tego, iż ubezpieczony S. G. legitymuje się wymaganym ustawą minimum 15 – letnim okresem pracy w warunkach szczególnych. Z treści zeznań zawnioskowanych przezeń świadków, zeznań jego samego , a także z treści nadesłanej dokumentacji pracowniczej wynika, iż w/w- ny w okresie zatrudnienia w (...) Fabrykach (...) w latach 1986 – 2008 pracował stale i w pełnym wymiarze czasu pracy w warunkach szczególnych.

Zajmował się wykonywaniem dozoru technicznego ( kontroli procesów technologicznych ) na wydziałach ( hali produkcyjnej ), na których jako podstawowe wykonywane były prace wymienione w wykazie czyli prace lakiernicze. Nadzorował wdrażanie technologii lakierowania drewna meblowego i pokrywania go substancjami ochronnymi przez lakierników. Na hali produkcyjnej , na której kontrolował prawidłowość wykonania prac przez lakierników dokonywano natryskowego lakierowania mebli w niezhermetyzowanych kabinach lub poza nimi ( przy pomocy specjalnych pistoletów natryskowych ).

Powyższe prace podstawowe wykonywane na wydziale produkcyjnym zostały wymienione w wykazie A, dziale IV , pozycja 17 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jako lakierowanie ręczne lub natryskowe - nie zhermetyzowane . Nadto ubezpieczony sam wielokrotnie bezpośrednio na hali produkcyjnej uczestniczył ( w celu ustalenia odpowiednich parametrów lakierowania ) w natryskiwaniu pistoletem lakieru na elementy mebli. Z kolei w laboratorium zajmował się badaniami parametrów substancji chemicznych wykorzystywanych przy produkcji mebli czyli lakierów, bejc , rozpuszczalników czy rozcieńczalników oraz przygotowywaniem próbek do wdrożenia na produkcji, co wymagało natryskiwania lakieru na drewno meblowe w znajdującej się w laboratorium , również nie zhermetyzowanej kabinie.

Prace ubezpieczonego sprowadzające się zarówno do opisanego wyżej dozoru technologicznego ( demonstrowania sposobu natryskiwania lakieru o odpowiedniej grubości , tonowania koloru , wykonywania na miejscu na hali produkcyjnej prób itp. ) jak i te związane z przygotowywaniem próbek w laboratorium ( wymagające testowego natryskiwania lakieru czy bejc na części mebla ) należy kwalifikować jako prace wymienione w dziale XIV wykazu A stanowiącego załącznik do przywołanego wyżej rozporządzenia pod pozycjami 24 - kontrola międzyoperacyjna, kontrola jakości produkcji i usług oraz dozór inżynieryjno – techniczny , także w tymże dziale XIV pod wskazaną wcześniej pozycją 17 jako lakierowanie ręczne lub natryskowe - nie zhermetyzowane.

W orzecznictwie wskazuje się, że w świetle przepisów z zakresu ubezpieczeń społecznych podstawowym dokumentem poświadczającym staż pracy w warunkach szczególnych jest świadectwo wykonywania pracy w takich warunkach wystawione przez uprawnionego pracodawcę lub jego następcę prawnego. Niemniej jednak w postępowaniu sądowym ubezpieczony może za pomocą wszelkich środków dowodowych, w tym także zeznań świadków, wykazywać, że w spornym okresie świadczył pracę w warunkach szczególnych ( vide wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 11 marca 2015 r., sygn. akt III AUa 961/14; także wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 14 kwietnia 2015 r., sygn. akt III AUa 1931/14).

Zgodnie z treścią wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 26 marca 2015 r., III AUa 699/14, o uznaniu danego zatrudnienia za pracę w szczególnych warunkach nie decyduje ani treść dokumentów wystawionych przez pracodawcę, ani też nazwa stanowiska pracy, lecz charakter faktycznie wykonywanych czynności. Z uwagi na nieprawidłowe wg organu rentowego powołanie się przez wystawiającego ubezpieczonemu na zarządzenie resortowe ( podanie stanowiska niezgodnego z ty zarządzeniem ) sąd dokonał weryfikacji okoliczności faktycznych w oparciu o przeprowadzony dowód z akt osobowych powoda , świadectwa pracy w warunkach szczególnych oraz zeznań jego samego i zawnioskowanych świadków.

Nie ulega wątpliwości, iż ubezpieczony spełnia przesłanki nabycia prawa do rekompensaty wyrażone w treści art. 2 pkt 5 i art. 21 ust. 1 ustawy o emeryturach pomostowych w postaci nienabycia prawa do emerytury pomostowej oraz osiągnięcia okresu pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze w rozumieniu ustawy o emeryturach i rentach z FUS wynoszącego co najmniej 15 lat. Mając powyższe na uwadze, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. w ten sposób, że przyznał S. G. prawo do rekompensaty.

W punkcie 2 wyroku Sąd zgodnie z treścią przepisu art. 118 ust. 1a ustawy o emeryturach i rentach z FUS z urzędu orzekł w przedmiocie odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Zdaniem Sądu zaistniały podstawy do stwierdzenia odpowiedzialności organu rentowego. Sformalizowany przebieg postępowania przed organem rentowym, jak również występujące w nim ograniczenia dowodowe nie uprawniały pozwanego do arbitralnego i bezrefleksyjnego zakwestionowania wystawionego powodowi świadectwa wykonywania prac w warunkach szczególnych, w efekcie nie uzasadniały odmowy prawa do rekompensaty , albowiem pracodawca powoda prawidłowo wskazał dział i pozycję rozporządzenia RM z 7 lutego 1983 .

Powyższe stanowiło wystarczającą podstawę do przyznania ubezpieczonemu prawa do rekompensaty już na etapie postępowania administracyjnego przed organem rentowym, bez inicjowania niepotrzebnego , odwlekającego w czasie przyznania powodowi prawa oraz generującego niepotrzebne koszty postępowania sądowego. Doprecyzowanie przez tegoż pracodawcę powoda pozycji wg zarządzenia resortowego ( podanie - jak wskazał ZUS - stanowiska niezgodnego z zarządzeniem resortowym ) nie miało jakiegokolwiek znaczenia z punktu widzenia wydania przez pozwanego we właściwym czasie prawidłowej decyzji, albowiem jest to nieobowiązujący akt prawny , stosowany jedynie pomocniczo.

Twierdzenie pozwanego , jakoby świadectwo to zostało wystawione nieprawidłowo ( gdyż nazwa stanowiska nie odpowiadała tej wskazanej w zarządzeniu resortowym ) jest chybione, jeżeli się zważy na utrwalony od dawna pogląd zgodnie z którym nieobowiązujące zarządzenia resortowe nie mają decydującego waloru dowodowego , a mogą jedynie posiłkowo służyć stosownych ustaleniom w przedmiocie oceny charakteru pracy jako pracy wykonywanej w warunkach szczególnych. Jak wskazano przykładowo w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 3 lutego 2021r.

I USKP 6/21 wykazy resortowe wydane na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia RM z dnia 7 lutego 1983 r nie mają – po wejściu konstytucji RP z 2 kwietnia 1987 r. charakteru normatywnego ( powszechnie obowiązujących przepisów prawa ) , mają natomiast charakter informacyjny, techniczno – porządkujący i uściślający . O kosztach zastępstwa prawnego orzeczono w oparciu o przepis art. 98 k.p.c. w zw. z § 9 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych / Dz.

U. 2018 poz. 265 / zasądzając je od pozwanego jako przegrywającego proces na rzecz ubezpieczonego , jako proces ten wygrywającego ( ryczałtowa kwota 180 zł w sprawach o świadczenie z ubezpieczenia społecznego ) . Sędzia Maciej Flinik