Legislator Case Law & Legislation
VI U 142/23 AI generated

VI U 142/23 · Sąd powszechny

Case Number VI U 142/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 17 marca 2023 roku, znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych – II Oddział w W. odmówił M. B. prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od dnia 12 grudnia 2019 roku do dnia 9 grudnia 2020 roku wskazując na przedawnienie roszczenia o wypłatę zasiłku macierzyńskiego (Decyzja, akta ZUS). Pismem z dnia 3 kwietnia 2023 roku (data prezentaty) M. B. wniosła odwołanie od ww. decyzji, domagając się jej zmiany poprzez przyznanie jej zasiłku macierzyńskiego za wskazany w tej decyzji okres oraz zasądzenie na swoją rzecz od pozwanego zwrotu kosztów procesu według norm przepisanych, kwestionując w uzasadnieniu przedawnienie roszczenia o zasiłek macierzyński od dnia 12 grudnia 2019 roku do dnia 9 grudnia 2020 roku (Odwołanie – k. 1 – 2v.).

Legislator headnote

AI generated

art. 98 § 1 k.p.c; VI U 142/23 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 1) Ustawy zasiłkowej (Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, tekst jedn. Dz.U. 2023 poz. 2780) zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego albo w okresie urlopu wychowawczego: urodziła dziecko. Wskazane przesłanki zostały niewątpliwie spełnione w realiach niniejszej sprawy. M. B. jako pracownik u płatnika składek (...) Spółka z o.o. w K. podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od dnia 8 maja 2019 roku, zaś dnia 12 grudnia 2019 roku odwołująca się urodziła dziecko, syna A.

Keywords

AI generated
suspension of insurance benefits unemployment insurance administrative body discontinuation of disability benefits maintenance of pension coverage ongoing social benefits safeguarding the purpose of benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 98 § 1 k.p.c
O kosztach zastępstwa procesowego Sąd orzekł na podstawie art. 98 § 1 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 142/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 05 lutego 2024 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Północ w W. VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Protokolant: sędzia Iwona Dzięgielewska Anna Zarębska po rozpoznaniu w dniu 10 stycznia 2024 r. w Warszawie na rozprawie sprawy z odwołania M. B. przeciwko pozwanemu Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddziałowi w W. z udziałem zainteresowanego (...) sp. z o. o. w W. o zasiłek macierzyński; na skutek odwołania M. B. od decyzji z dnia 17 marca 2023 nr (...)- (...) 1.zmienia zaskarżoną decyzję, że przyznaje odwołującej się M. B. prawo do zasiłku macierzyńskiego za okres od dnia 12 grudnia 2019 roku do dnia 09 grudnia 2020 r. ; 2.zasądza od pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziałowi w W. na rzecz odwołującej się M. B. kwotę 180 zł( stu osiemdziesięciu złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się wyroku do dnia zapłaty. Sygn. akt U 142/23 Sygn. akt VI U 142/23

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 17 marca 2023 roku, znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych – II Oddział w W. odmówił M. B. prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od dnia 12 grudnia 2019 roku do dnia 9 grudnia 2020 roku wskazując na przedawnienie roszczenia o wypłatę zasiłku macierzyńskiego (Decyzja, akta ZUS). Pismem z dnia 3 kwietnia 2023 roku (data prezentaty) M. B. wniosła odwołanie od ww. decyzji, domagając się jej zmiany poprzez przyznanie jej zasiłku macierzyńskiego za wskazany w tej decyzji okres oraz zasądzenie na swoją rzecz od pozwanego zwrotu kosztów procesu według norm przepisanych, kwestionując w uzasadnieniu przedawnienie roszczenia o zasiłek macierzyński od dnia 12 grudnia 2019 roku do dnia 9 grudnia 2020 roku (Odwołanie – k. 1 – 2v.).

W odpowiedzi na odwołanie z dnia 4 maja 2023 roku (data prezentaty) organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie na swoją rzecz od ubezpieczonej zwrotu kosztów procesu według norm przepisanych, podtrzymując zarzut przedawnienia roszczenia odwołującej (Odpowiedź na odwołanie – k. 5 – 6). Do zamknięcia rozprawy strony pozostawały na swoich stanowiskach w sprawie. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: W okresie od dnia 8 maja 2019 roku do dnia 1 lutego 2021 roku odwołująca się była zatrudniona jako pracownik w (...) Spółce z o.o. (Dowód z dokumentu:

świadectwo pracy – k. 10 – 11). W dniu 12 grudnia 2019 roku odwołująca się urodziła dziecko, syna A. B. (Dowód z dokumentu: odpis skrócony akt urodzenia, akta ZUS). W dacie decyzji z dnia 17 lutego 2020 roku nr (...), w której organ rentowy stwierdził, iż odwołująca się nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 8 maja 2019 roku organ rentowy miał już zgłoszone roszczenie o wypłatę zasiłku macierzyńskiego dla M. B., wskazał to wyraźnie w uzasadnieniu tejże decyzji (Dowód z dokumentu: decyzja, akta ZUS, zeznania świadka M.

W. – k. 104 oraz e-protokół, przesłuchanie odwołującej się – k. 105 oraz e-protokół). Następnie prawomocnie stwierdzonym zostało, na skutek wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 27 września 2022 roku, sygn. akt III AUa 361/21, iż M. B. jako pracownik u płatnika składek (...) Spółka z o.o. w K. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od dnia 8 maja 2019 roku (Dowód z dokumentu: wyrok – k. 45). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie powołanych dowodów z dokumentów oraz zeznań świadka M.

W. i przesłuchania odwołującej się, które jako spójne, logiczne i korespondujące ze sobą wzajemnie uznane zostały za wiarygodny materiał dowodowy.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 1) Ustawy zasiłkowej (Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, tekst jedn. Dz.U. 2023 poz. 2780) zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego albo w okresie urlopu wychowawczego: urodziła dziecko. Wskazane przesłanki zostały niewątpliwie spełnione w realiach niniejszej sprawy. M. B. jako pracownik u płatnika składek (...) Spółka z o.o. w K. podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od dnia 8 maja 2019 roku, zaś dnia 12 grudnia 2019 roku odwołująca się urodziła dziecko, syna A.

B.. Miało to miejsce jeszcze w trakcie trwania zatrudnienia w (...) Spółka z o.o. w K., zgodnie bowiem ze świadectwem pracy wydanym odwołującej się w okresie od dnia 8 maja 2019 roku do dnia 1 lutego 2021 roku była ona zatrudniona jako pracownik w (...) Spółce z o.o. Organ rentowy niezasadnie powoływał się na art. 67 ust. 1 Ustawy zasiłkowej. Zgodnie z tym przepisem roszczenie o wypłatę zasiłku chorobowego, wyrównawczego, macierzyńskiego oraz opiekuńczego przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który zasiłek przysługuje.

Tymczasem w sprawie niniejszej ustalonym zostało, że w dacie decyzji z dnia 17 lutego 2020 roku nr (...), w której organ rentowy stwierdził, iż odwołująca się nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 8 maja 2019 roku organ rentowy miał już zgłoszone roszczenie o wypłatę zasiłku macierzyńskiego dla M. B., wskazał to wyraźnie w uzasadnieniu tejże decyzji. Korespondowały z tym zeznania przesłuchanego w sprawie świadka oraz samej odwołującej się. W dniu 17 lutego 2020 roku nie upłynął jeszcze okres 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który zasiłek przysługuje.

Nie można więc w tej sytuacji było podnosić wobec odwołującej się zarzutu przedawnienia. Z podniesionych względów odwołanie zasługiwało na uwzględnienie, zaskarżona decyzja podlegała zmianie w całości i Sąd orzekł co do istoty sprawy jak w sentencji na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. O kosztach zastępstwa procesowego Sąd orzekł na podstawie art. 98 § 1 k.p.c. Zasądzona kwota odpowiada wynagrodzeniu reprezentującego odwołującą pełnomocnika ustalone zgodnie z § 9 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych, tekst jedn.

Dz.U. 2023 poz. 1935. O odsetkach orzekł Sąd zgodnie z art. 98 § 1 1 k.p.c.