Legislator Case Law & Legislation
VI U 1050/23 AI generated

VI U 1050/23 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1050/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 23 maja 2023r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., działając na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2022r., poz. 504 ze zm.) przyznał ubezpieczonej A. W. emeryturę od dnia (...) roku tj. od osiągnięcia wieku (...) lat. Wysokość świadczenia do wypłaty wyniosła miesięcznie 1146,69 zł. W załączeniu organ rentowy dołączył decyzję o ustaleniu kapitału początkowego, z której wynika, że do ustalenia wysokości podstawy wymiaru kapitału początkowego organ nie uwzględnił zaświadczenia z dnia 22 sierpnia 2007 roku sporządzonego przez podmiot nieuprawniony P.P.H.U. (...) przy ulicy (...) w I. za okres pracy od 4 czerwca 1987 roku do 30 czerwca 1993 roku.

Legislator headnote

AI generated

art. 473 k.p.c; VI U 1050/23 · Sąd powszechny: Zgodnie z art. 173 ust. 1 i 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - dla ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r., którzy przed dniem wejścia w życie ustawy opłacali składki na ubezpieczenie społeczne lub za których składki opłacali płatnicy składek, ustala się kapitał początkowy, przy czym kapitał początkowy stanowi równowartość kwoty obliczonej według zasad określonych w art. 174 pomnożonej przez wyrażone w miesiącach średnie dalsze trwanie życia ustalone zgodnie z art. 26 ust. 3 dla osób w wieku 62 lat.

Keywords

AI generated
recalculation of pension disability pension offset suspension of pension sufficient earning capacity adjustment of remuneration commutation of pension

Cited Legislation

AI generated
art. 473 k.p.c
W sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych w postępowaniu sądowym zgodnie zatem z treścią art. 473 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1050/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 maja 2024r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Karolina Chudzinska po rozpoznaniu w dniu 14 maja 2024r. w Bydgoszczy na posiedzeniu niejawnym sprawy A. W. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o wysokość emerytury na skutek odwołania ubezpieczonej od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 23 maja 2023r., znak : (...) Zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że uwzględnia ubezpieczonej wynagrodzenia uzyskane z tytułu zatrudnienia w (...) Spółdzielni (...) w I. w następujących wysokościach : - 1987r. – 148 468 zł., - 1988r. – 451 679 zł., - 1989r. – 1 952 312 zł., - 1990r. – 8 551 347 zł., - 1993r. – 3 719 700 zł., oraz zasiłek macierzyński za rok 1991r. w wysokości 3 433 626 zł., pozostawiając organowi rentowemu matematyczne obliczenie należnej emerytury w sposób najkorzystniejszy dla ubezpieczonej. Sędzia Karolina Chudzinska Sygn. akt VI U 1050/23

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 23 maja 2023r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., działając na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2022r., poz. 504 ze zm.) przyznał ubezpieczonej A. W. emeryturę od dnia (...) roku tj. od osiągnięcia wieku (...) lat. Wysokość świadczenia do wypłaty wyniosła miesięcznie 1146,69 zł. W załączeniu organ rentowy dołączył decyzję o ustaleniu kapitału początkowego, z której wynika, że do ustalenia wysokości podstawy wymiaru kapitału początkowego organ nie uwzględnił zaświadczenia z dnia 22 sierpnia 2007 roku sporządzonego przez podmiot nieuprawniony P.P.H.U. (...) przy ulicy (...) w I. za okres pracy od 4 czerwca 1987 roku do 30 czerwca 1993 roku.

Odwołanie od powyższej decyzji wniosła ubezpieczona, domagając się jej zmiany poprzez ponowne przeliczenie kapitału początkowego i emerytury z uwzględnieniem faktycznego wynagrodzenia otrzymywanego w okresie od 4 czerwca 1987 roku do 30 czerwca 1993 roku. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Sąd ustalił i zważył co następuje:

Zgodnie z art. 26 ust. 1 ustawy o Emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych emerytura stanowi równowartość kwoty będącej wynikiem podzielenia podstawy obliczenia ustalonej w sposób określony w art. 25 przez średnie dalsze trwanie życia dla osób w wieku równym wiekowi przejścia na emeryturę danego ubezpieczonego, z uwzględnieniem ust. 5 i art. 183. W myśl art. 25 ust. 1 podstawę obliczenia emerytury, o której mowa w art. 24, stanowi kwota składek na ubezpieczenie emerytalne, z uwzględnieniem waloryzacji składek zewidencjonowanych na koncie ubezpieczonego do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego przysługuje wypłata emerytury, zwaloryzowanego kapitału początkowego określonego w art. 173-175 oraz kwot środków zewidencjonowanych na subkoncie, o którym mowa w art. 40a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, z zastrzeżeniem ust. 1a i 1b oraz art. 185.

Zgodnie z art. 173 ust. 1 i 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - dla ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r., którzy przed dniem wejścia w życie ustawy opłacali składki na ubezpieczenie społeczne lub za których składki opłacali płatnicy składek, ustala się kapitał początkowy, przy czym kapitał początkowy stanowi równowartość kwoty obliczonej według zasad określonych w art. 174 pomnożonej przez wyrażone w miesiącach średnie dalsze trwanie życia ustalone zgodnie z art. 26 ust. 3 dla osób w wieku 62 lat.

Natomiast w myśl art. 174 ust. 1powyższej ustawy - kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12.

2. Przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy:

1) okresy składkowe, o których mowa w art. 6;

2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5;

3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust. 2. 2a. Przy ustalaniu kapitału początkowego do okresów, o których mowa w art. 7 pkt 5 stosuje się art. 53 ust. 1 pkt 2.

3. Podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18, z tym że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 1 stycznia 1999 r. 3b. Jeżeli okres wskazany do ustalenia podstawy wymiaru kapitału początkowego obejmuje rok kalendarzowy, w którym ubezpieczony pozostawał w ubezpieczeniu społecznym na podstawie przepisów prawa polskiego jedynie przez część miesięcy tego roku, do obliczenia stosunku sumy kwot podstaw wymiaru składek i kwot, o których mowa w art. 15 ust. 3, w okresie tego roku do przeciętnego wynagrodzenia, przyjmuje się sumę kwot przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ogłoszonego za ten rok kalendarzowy odpowiednią do liczby miesięcy pozostawania w ubezpieczeniu.

7. Do obliczenia kapitału początkowego przyjmuje się kwotę bazową wynoszącą 100% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w II kwartale kalendarzowym 1998 r.

8. Przy obliczaniu kapitału początkowego część kwoty bazowej wynoszącej 24% tej kwoty mnoży się przez współczynnik proporcjonalny do wieku ubezpieczonego oraz okresu składkowego i nieskładkowego osiągniętego do dnia 31 grudnia 1998 r. (…). W toku postępowania Sąd przeprowadził dowód z dokumentów znajdujących się w aktach ZUS oraz sądowych, w tym z oryginałów akt osobowych i płacowych ubezpieczonej A. W. za okres zatrudnienia od 4 czerwca 1987 roku do 30 czerwca 1993 roku w Spółdzielni (...). Przeprowadzone postępowanie dowodowe, głównie oparte na informacjach zawartych w oryginałach zachowanych akt płacowych i osobowych ubezpieczonej A.

W., umożliwiło ustalenie uzyskiwanych przez ubezpieczoną kwot wynagrodzeń w spornym okresie. Jak wskazał Sąd Apelacyjny w Lublinie w wyroku z dnia 09.05.2019r. ( sygn. akt III AUa 916/18) - podstawa wymiaru składki, czyli wynagrodzenie uzyskiwane przez wnioskodawcę musi być ustalona w sposób pewny. Wprawdzie wnioskodawca w postępowaniu sądowym może udowadniać wysokość wynagrodzenia wszelkimi środkami dowodowymi wynikającymi z przepisów kodeksu postępowania cywilnego, ale dowody te muszą wykazywać w sposób precyzyjny i niebudzący wątpliwości nie tylko wysokość poszczególnych składników wynagrodzenia, ale i fakt ich wypłaty.

Należy też zwrócić uwagę na to, że w postępowaniu przed sądem ubezpieczeń społecznych nie obowiązują ograniczenia, co do środków dowodowych stwierdzających wysokość zarobków lub dochodów stanowiących podstawę wymiaru emerytury lub renty a także kapitału początkowego. W postępowaniu sądowym mogą być więc przeprowadzone dowody z innych dokumentów niż wymienione w § 20 rozporządzenia. W sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych w postępowaniu sądowym zgodnie zatem z treścią art. 473 k.p.c. nie stosuje się także przepisów ograniczających dopuszczalność dowodu z zeznań świadków i przesłuchania stron.

W postępowaniu przed sądem, także wówczas, gdy przedmiotem sporu jest podstawa wymiaru świadczeń ubezpieczeniowych, fakty mające dla rozstrzygnięcia sprawy istotne znaczenie mogą być dowodzone wszelkimi dostępnymi środkami, a do sądu należy ocena ich wiarygodności. zob. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 25 lipca 1997 r., sygn. akt II UKN 186/97, OSNP 1998/11/342, wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 4 marca 1997 r., sygn. akt III AUa 105/97, Apel-W-wa, 1997/2/7; wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku III AUr 294/93, PS-wkł.

Wyrok Sądu Okręgowego w Gdańsku z 19.05.2016 r., VII U 1401/15, LEX nr 2055528. Po dokonaniu powyższych ustaleń, zgodnie z zarządzeniem, organ rentowy na podstawie przedstawionych dokumentów dokonał hipotetycznego wyliczenie kapitału początkowego i emerytury ubezpieczonej ( pismo z dnia 29 stycznia 2024r. – obliczenia k. 34 – 34v. akt ). Ubezpieczona w piśmie z dnia 22 lutego 2024r., w odpowiedzi na zobowiązanie zawarte w zarządzeniu z dnia 12 lutego 2024r. o ustosunkowanie się przez stronę do przedstawionych hipotetycznych wyliczeń podała, że nie ma zastrzezeń do pisma organu rentowego.

Mając na uwadze, że dokonane wyliczenie kapitału początkowego i emerytury jest dla ubezpieczonej korzystniejsze od dotychczasowego a oparte zostało na przedstawionych oryginałach akt płacowych i osobowych ubezpieczonej, Sąd uznał, że wniesione przez ubezpieczoną odwołanie zasługuje na uwzględnienie i na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję, jak w sentencji wyroku. Sędzia Karolina Chudzinska