Legislator Case Law & Legislation
V U 562/22 AI generated

V U 562/22 · Sąd powszechny

Case Number V U 562/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia (...) roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. stwierdził, że J. G. jako: - osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowym oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w okresie od 11 października 2010 roku do 31 października 2012 roku; - osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty minimalnego wynagrodzenia podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowym w okresach: od 1 listopada 2012 roku do 7 kwietnia 2013 roku od 10 maja 2013 roku do 28 listopada 2013 roku od 28 listopada 2014 roku do 18 czerwca 2015 roku od 17 czerwca 2016 roku do 3 października 2019 roku od 1 stycznia 2020 roku - osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty minimalnego wynagrodzenia podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w okresach: od 1 listopada 2012 roku do 7 kwietnia 2013 roku od 10 maja 2013 roku do 28 listopada 2013 roku od 28 listopada 2014 roku do 18 czerwca 2015 roku od 17 czerwca 2016 roku do 3 października 2019 roku od 1 stycznia 2020 roku do 11 lutego 2020 roku od 1 maja 2020 roku Wnioskodawczyni wniosła 3 lutego 2021 roku odwołanie od tej decyzji wnosząc o jej zmianę i ustalenie, że podlegała ubezpieczeniom społecznym również w okresie od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku oraz ubezpieczeniu chorobowemu także w okresie od 4 października 2019 roku do 30 kwietnia 2020 roku.

Legislator headnote

AI generated

V U 562/22 · Sąd powszechny: Z powołanego przepisu, ustalającego reguły zbiegu różnych tytułów ubezpieczenia, wynika, że jeśli któryś z tych tytułów wystąpi w zbiegu z innym tytułem wymienionym w art. 6 ust. 1 ustawy systemowej (tzw. tytułem ogólnym), to ma on pierwszeństwo w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego i rentowego przed tzw. tytułem ogólnym. Podleganie obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu otrzymywania stypendium doktoranckiego o którym mowa w art. 6 ustęp 1 pkt 7d ustawy systemowej w wysokości nie niższej niż kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę, jest w świetle art. 9 ust 1 ustawy systemowej bezwzględnym tytułem do obowiązkowych ubezpieczeń, który ma pierwszeństwo przed tytułem wynikającym z prowadzenia pozarolniczej działalności.

Keywords

AI generated
rules on cover suspension of disability benefits daily sickness allowance health impairment in military insurance staggering of health insurance premiums occupational disability pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 562/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 czerwca 2023 r. Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący: Sędzia Urszula Sipińska-Sęk Protokolant: st. sekr. sądowy Zofia Aleksandrowicz po rozpoznaniu w dniu 20 czerwca 2023 r. w Piotrkowie Trybunalskim na rozprawie sprawy z wniosku J. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. o podleganie ubezpieczeniom społecznym na skutek odwołania J. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. z dnia (...). sygn.: (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję i stwierdza, że wnioskodawczyni J. G. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu także w okresie od dnia 12 lutego 2020 roku do dnia 30 kwietnia 2020 roku, 2. oddala odwołanie w pozostałym zakresie; VU 562/22

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia (...) roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. stwierdził, że J. G. jako: - osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowym oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w okresie od 11 października 2010 roku do 31 października 2012 roku; - osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty minimalnego wynagrodzenia podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowym w okresach: od 1 listopada 2012 roku do 7 kwietnia 2013 roku od 10 maja 2013 roku do 28 listopada 2013 roku od 28 listopada 2014 roku do 18 czerwca 2015 roku od 17 czerwca 2016 roku do 3 października 2019 roku od 1 stycznia 2020 roku - osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty minimalnego wynagrodzenia podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu w okresach: od 1 listopada 2012 roku do 7 kwietnia 2013 roku od 10 maja 2013 roku do 28 listopada 2013 roku od 28 listopada 2014 roku do 18 czerwca 2015 roku od 17 czerwca 2016 roku do 3 października 2019 roku od 1 stycznia 2020 roku do 11 lutego 2020 roku od 1 maja 2020 roku Wnioskodawczyni wniosła 3 lutego 2021 roku odwołanie od tej decyzji wnosząc o jej zmianę i ustalenie, że podlegała ubezpieczeniom społecznym również w okresie od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku oraz ubezpieczeniu chorobowemu także w okresie od 4 października 2019 roku do 30 kwietnia 2020 roku.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: J. G. prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą od 11 października 2010 roku pod firmą (...) i z tego tytułu podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w okresach: - od 1 listopada 2012 roku do 7 kwietnia 2013 roku, - od 10 maja 2013 roku do 28 listopada 2013 roku, -od 28 listopada 2014 roku do 18 czerwca 2015 roku, -od 17 czerwca 2016 roku do 3 października 2019 roku; (okoliczność bezsporna) W dniu 4 październiku 2019 roku J.

G. rozpoczęła studia doktoranckie na Uniwersytecie (...) i z tego tytułu pobierała stypendium doktoranckie. W okresie od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku płatnik składek (...) wykazał w dokumentach rozliczeniowych podstawę wymiaru składek wyższą niż minimalne wynagrodzenie za pracę (okoliczność bezsporna). W dniu 4 października 2019 roku J. G. została zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych przez płatnika składek (...) jako doktorant podlegający z tego tytułu ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu.

Wnioskodawczyni nie zgłosiła się do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z tytułu pobierania stypendium doktoranckiego. (dowód: druk (...) z dnia 8.10.2019r.- k. 144-144 odwrót akt) Od 1 stycznia 2020 roku płatnik składek (...) wykazał w dokumentach rozliczeniowych podstawę wymiaru składek dla wnioskodawczyni z tytułu stypendium doktoranckiego niższą niż minimalne wynagrodzenie. (okoliczności bezsporne) W okresie od 4 października 2019 roku J. G. w dalszym ciągu prowadziła działalność gospodarczą i z tego tytułu opłaciła w pełnej wysokości składki na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne oraz dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za okres od października 2019 roku do stycznia 2020 roku.

W okresie od 12 do 18 lutego 2020 roku wnioskodawczyni była niezdolna do pracy. A w okresie od 21 lutego do 28 lutego 2020 roku, od 12 marca do 8 kwietnia 2020 roku, od 9 kwietnia do 14 czerwca 2020 roku i od 15 czerwca do 26 lipca 2020 roku opiekowała się chorym dzieckiem. W związku z niezdolnością do pracy za miesiąc luty 2020 roku oraz opieką nad chorym dzieckiem w lutym oraz w marcu 2020 roku wnioskodawczyni uiściła składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe od podstawy wymiaru pomniejszonej o okres niezdolności do pracy oraz opieki nad dzieckiem.

W miesiącu kwietniu, maju, czerwcu 2020 roku wnioskodawczyni nie uiściła składek na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe w związku z tym, że w tych miesiącach korzystała z opieki nad dzieckiem, w związku z czym wykazywała zerową podstawę wymiaru składek. Za miesiąc marzec 2020 roku wnioskodawczyni została zwolniona z opłacania składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne na podstawie ustawy z 2 marca 2020 roku o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych. (dowód: zeznania wnioskodawczyni – protokół rozprawy z 20 czerwca 2023 roku w zw. z protokołem rozprawy z 028 lutego 2023 roku, pismo ZUS z 29.03.2023r. -k. 153-155 akt ) W dniu 19 marca 2020 roku wnioskodawczyni wystąpiła do ZUS o wypłatę zasiłku chorobowego za okres od 12 do 18 lutego 2020 roku jako osoba prowadząca działalność gospodarczą. (dowód: zaświadczenie płatnika składek z 19.03.2020r.

– akta ZUS zał. do sprawy IVU 238/20 Sądu Rejonowego w Piotrkowie Tryb.) Pismem z dnia 8 kwietnia 2020 roku ZUS poinformował wnioskodawczynię, że od 4 października 2019 roku jest zgłoszona do ubezpieczeń społecznych jako doktorant oraz osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą. ZUS podniósł w tym piśmie, że z uwagi na fakt, że w okresie od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku kwota stypendium była wyższa niż minimalne wynagrodzenie za pracę, z tytułu prowadzonej działalności wnioskodawczyni powinna podlegać tylko do ubezpieczenia zdrowotnego lub dobrowolnie ubezpieczeniom społecznym.

W związku z powyższym ZUS wezwał wnioskodawczynię do złożenia poprawnych dokumentów zgłoszeniowych i rozliczeniowych w terminie 7 dni od daty otrzymania pisma. (dowód: pismo z 8 kwietnia 2020 roku – k. 14 akt) W dniu 10 kwietnia 2020 roku J. G. złożyła do ZUS wniosek o zwolnienie jej jako osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą z obowiązku opłacania należności z tytułu składek na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne oraz dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za marzec, kwiecień i maj 2020 roku. (dowód: wniosek – k. 27-28 akt ZUS) W dniu 17 kwietniu 2020 roku wnioskodawczyni wyrejestrowała się z ubezpieczeń społecznych z tytułu działalności gospodarczej od 4 października 2019 roku z kodem przyczyny 100 tj. ustanie ubezpieczenia i ponownie zgłosiła się do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych: emerytalnego, rentowych i wypadkowego roku oraz do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od dnia od 1 stycznia 2020 roku z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.

Wnioskodawczyni złożyła deklaracje rozliczeniowe. (dowód: druk (...) o wyrejestrowaniu z ubezpieczeń – k. 172- 172 odwrót akt, druk (...) o zgłoszeniu do ubezpieczeń – k. 175 – 175 odwrót akt, deklaracje – k. 176178 akt, zeznania świadka K. B. – protokół rozprawy z 20 czerwca 2023roku) Decyzją z dnia 4 maja 2020 roku ZUS odmówił J. G. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 12 lutego do 18 lutego 2020 roku, z uwagi na podleganie dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 1 stycznia 2020 roku i w związku z powyższym brak wymaganego 90 -dniowego okresu ubezpieczenia chorobowego przed powstaniem niezdolności do pracy. (dowód: decyzja w aktach sprawy IV U 238/20 Sądu Rejonowego w Piotrkowie Tryb.) Decyzją z 8 maja 2020 roku ZUS odmówił J.

G. prawa do zasiłku opiekuńczego za okres od 21 lutego 2020 roku do 28 lutego 2020 roku oraz od 12 marca do 8 kwietnia 2020 roku. ZUS podniósł, że J. G. nie podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 1 lutego 2020 roku z uwagi na nieopłacenie należnej składki za miesiąc luty 2020 roku. (dowód: decyzja w aktach sprawy IV U 265/20 Sądu Rejonowego w Piotrkowie Tryb.) Decyzją z 12 czerwca 2020 roku ZUS umorzył postępowanie w sprawie rozpatrzenia wniosku J. G. z 10 kwietnia 2020 roku o zwolnienie z opłacenia należności z tytułu składek za miesiąc kwiecień 2020 roku z uwagi na ich opłacenie.

Decyzją z 25 czerwca 2020 roku ZUS umorzył postępowanie w sprawie rozpatrzenia wniosku J. G. z 10 kwietnia 2020 roku o zwolnienie z opłacenia należności z tytułu składek za miesiąc maj 2020 roku z uwagi na ich opłacenie. (dowód: decyzja – k. 31 -32 akt ZUS, notatka służbowa ZUS z 30.07.2020 roku – k. 38 akt ZUS) Decyzją z 3 lipca 2020 roku ZUS odmówił J. G. prawa do zasiłku opiekuńczego za okres od 9 kwietnia 2020 roku do 14 czerwca 2020 roku. ZUS podniósł, że J. G. nie podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 1 lutego 2020 roku z uwagi na nieopłacenie należnej składki za miesiąc luty 2020 roku.

Decyzją z 27 sierpnia 2020 roku ZUS odmówił J. G. prawa do zasiłku opiekuńczego za okres od 15 czerwca 2020 roku do 26 lipca 2020 roku . ZUS podniósł, że J. G. nie podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 1 lutego 2020 roku z uwagi na nieopłacenie należnej składki za miesiąc luty 2020 roku. (dowód: decyzje w aktach sprawy IV U 281/20 Sądu Rejonowego w Piotrkowie Tryb.) Pismem z dnia 1 lipca 2020 roku ZUS poinformował wnioskodawczynię, że jej dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za luty, marzec i kwiecień 2020 roku ustało z uwagi na zaniżoną podstawę wymiaru składek.

ZUS wezwał wnioskodawczynię do złożenia poprawnych dokumentów zgłoszeniowych i rozliczeniowych wyrejestrowujących z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego za w/w miesiące. Jednocześnie pouczono ubezpieczoną, że w wyjątkowych i uzasadnionych przypadkach na wniosek ubezpieczonego ZUS może wyrazić zgodę na opłacenie składek po terminie za w/w miesiące. (dowód: pismo z 1.07.2020 roku – k. 137 akt ZUS) W dniu 23 listopada 2020 roku wnioskodawczyni ponownie zgłosiła się do ubezpieczeń społecznych: emerytalnego, rentowych i wypadkowego od 4 października 2019 roku oraz do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od dnia 4 października 2019 roku z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. (dowód: druk (...) k. 173 akt) Na dzień 31 grudnia 2019 roku J.

G. miała nadpłaty z tytułu składek w wysokości: - 2713,80 zł. na FUS - 1026,96zł. na FUZ Na dzień 31 grudnia 2020 roku J. G. miała nadpłaty z tytułu składek w wysokości: - 8089,77 zł. na FUS - 2678,13 zł. na FUZ (dowód: pismo ZUS z 12 maja 2021 roku – k. 39 akt ZUS)

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie zasługuje na częściowe uwzględnienie. Zaskarżoną decyzją ZUS ustalił w jakich okresach wnioskodawczyni podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, w tym dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej. Skarżąca w odwołaniu podniosła, że podlegała obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym i dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu działalności gospodarczej także w okresie od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku oraz od 12 lutego 2020 roku do 30 kwietnia 2020 roku, czemu zaprzecza ZUS.

W spornym okresie od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku ubezpieczona miała dwa tytuły do podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym (emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu), a mianowicie: prowadzenie pozarolniczej działalności (art. 6 ustęp 1 pkt 5 ustawy systemowej) oraz pobieranie stypendium doktoranckiego jako doktorant (art. 6 ustęp 1 pkt 7b ustawy systemowej). Zbieg tytułów do ubezpieczeń rozstrzyga art. 9 ustawy systemowej. Zgodnie z art. 9 ustęp 1 ustawy systemowej osoby, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 7b ustawy systemowej spełniające jednocześnie warunki do objęcia ich obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnymi rentowymi z innych tytułów, są obejmowane ubezpieczeniami tylko z tytułu stosunku pracy, umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo umowy o dzieło, jeżeli umowę taką zawarły z pracodawcą, z którym pozostają w stosunku pracy, lub jeżeli w ramach takiej umowy wykonują pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostają w stosunku pracy, członkostwa w spółdzielni, otrzymywania stypendium doktoranckiego, służby, pobierania świadczenia szkoleniowego, świadczenia socjalnego, zasiłku socjalnego albo wynagrodzenia przysługującego w okresie korzystania ze świadczenia górniczego lub w okresie korzystania ze stypendium na przekwalifikowanie.

Mogą one dobrowolnie, na swój wniosek, być objęte ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi również z innych tytułów, z zastrzeżeniem ust. 1a. Ustęp 1a stanowi, że ubezpieczeni wymienieni w ust. 1, których podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z tytułu stosunku pracy, członkostwa w spółdzielni, służby, pobierania świadczenia szkoleniowego, świadczenia socjalnego, zasiłku socjalnego lub wynagrodzenia przysługującego w okresie korzystania ze świadczenia górniczego lub w okresie korzystania ze stypendium na przekwalifikowanie w przeliczeniu na okres miesiąca jest niższa od określonej w art. 18 ust. 4 pkt 5a tj. kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę podlegają również obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z innych tytułów, z zastrzeżeniem ust. 1b i art. 16 ust. 10a.

Z powołanego przepisu, ustalającego reguły zbiegu różnych tytułów ubezpieczenia, wynika, że jeśli któryś z tych tytułów wystąpi w zbiegu z innym tytułem wymienionym w art. 6 ust. 1 ustawy systemowej (tzw. tytułem ogólnym), to ma on pierwszeństwo w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego i rentowego przed tzw. tytułem ogólnym. Podleganie obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu otrzymywania stypendium doktoranckiego o którym mowa w art. 6 ustęp 1 pkt 7d ustawy systemowej w wysokości nie niższej niż kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę, jest w świetle art. 9 ust 1 ustawy systemowej bezwzględnym tytułem do obowiązkowych ubezpieczeń, który ma pierwszeństwo przed tytułem wynikającym z prowadzenia pozarolniczej działalności.

Oznacza to, że w okresie, w którym wnioskodawczyni pobierała stypendium doktoranckie nie mogła podlegać obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Ta działalność mogła jedynie stanowić dodatkowy tytuł ubezpieczenia emerytalnego i rentowego o charakterze dobrowolnym. W konsekwencji przyjąć należało, że w dniu otrzymania stypendium doktoranckiego dotychczasowe dobrowolne ubezpieczenie chorobowe z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej ustało. Ustawodawca przyjął bowiem regułę, iż ubezpieczeniu chorobowemu podlegają jedynie osoby podlegające obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu ograniczając dodatkowo jego krąg poprzez wskazanie konkretnych tytułów uprawniających do takiego ubezpieczenia.

Rację ma zatem ZUS, że w okresie otrzymywania przez ubezpieczoną stypendium doktoranckiego w kwocie nie niższej od kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę, co miało miejsce w okresie od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku, nie mogła ona podlegać obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności, gdyż wykluczał to art. 9 ustęp 1 ustawy systemowej. Wnioskodawczyni mogła być objęta ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi z tytułu pozarolniczej działalności jedynie dobrowolnie, na swój wniosek.

Ubezpieczona jednak takiego wniosku nie złożyła. Po otrzymaniu pisma ZUS z kwietnia 2020 roku wzywającego do złożenia korekt w zakresie ubezpieczenia wnioskodawczyni wyrejestrowała się z ubezpieczeń społecznych z tytułu pozarolniczej działalności od 4 października 2019 roku i zgłosiła się ponownie do obowiązkowych ubezpieczeń z tytułu tej działalności od 1 stycznia 2020 roku. Powyższe oznacza, że w okresie od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku wnioskodawczyni nie podlegała z tytułu pozarolniczej działalności ubezpieczeniom społecznym ani obowiązkowym, gdyż miała inny bezwzględny tytuł do ubezpieczeń (stypendium doktoranckie w kwocie nie niższej od wynagrodzenia minimalnego) ani dobrowolnym ( gdyż nie złożyła wniosku o podleganie takim ubezpieczeniom).

Nie podleganie obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu pozarolniczej działalności w okresie od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku, wyklucza z kolei możliwość podlegania z tego tytułu dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. Zgodnie bowiem z art. 11 ustęp 2 ustawy systemowej dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu podlegają na swój wniosek tylko osoby objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi, wymienione w art. 6 ust. 1 pkt 2, 4-5a, 7b, 8 i 10 ustawy systemowej. Wnioskodawczyni mogła zatem zgłosić się do dobrowolnych ubezpieczeń chorobowych tylko z tego tytułu, który stanowił dla niej podstawę obowiązkowych ubezpieczeń społecznych, czyli z tytułu otrzymywania stypendium doktoranckiego, o którym mowa w art. 6 ustęp 1 pkt 7b ustawy systemowej.

Wnioskodawczyni nie złożyła jednak wniosku o objęcie jej dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym z tytułu pobierania stypendium doktoranckiego. Samo zaś opłacanie składek na dobrowolne ubezpieczenie społeczne z tytułu działalności po ustaniu dobrowolnego tytułu ubezpieczenia, nie powoduje dalszego trwania ochrony ubezpieczeniowej z wygasłego stosunku ubezpieczenia społecznego. Ustawodawca wymaga, dla skutecznego objęcia dobrowolnym ubezpieczeniom złożenia przez zainteresowanego stosownego wniosku, i to wniosku wyraźnego, jednoznacznego.

Powyższe legło u podstaw oddalenia odwołania na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. w zakresie ustalenia podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym i dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu pozarolniczej działalności w okresie od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku. W tej części zaskarżona decyzja jest prawidłowa. Odwołanie zasługuje natomiast na uwzględnienie w zakresie podlegania wnioskodawczyni jako osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą w okresie od 12 lutego 2020 roku do 30 kwietnia 2020 roku dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu.

ZUS stwierdził ustanie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego w tym okresie z uwagi na to, że za miesiąc luty 2020 roku wnioskodawczyni – zdaniem ZUS – nie uiściła składki w terminie w prawidłowej wysokości. Skarżąca przyznała, że za miesiąc luty 2020 roku uiściła niższą składkę na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, niż w miesiącu styczniu 2020 roku, ale wynikało to z faktu zmniejszenia podstawy wymiaru składki o okres niezdolności do pracy od 12 lutego do 18 lutego 2020 roku oraz opieki nad dzieckiem od 21 lutego do 28 lutego 2020 roku.

Zdaniem zatem skarżącej uiściła ona w miesiącu lutym 2020 roku należną składkę w terminie i w prawidłowej wysokości. Składka została bowiem wyliczona zgodnie z art. 18 ust 10 ustawy systemowej. Należy podnieść, że ZUS nie kwestionował zasadności wystawionego skarżącej zwolnienia lekarskiego z tytułu niezdolności do pracy oraz z tytułu konieczności sprawowania opieki nad chorym dzieckiem. ZUS zanegował prawo wnioskodawczyni do zasiłku chorobowego za okres od 12 lutego do 18 lutego 2020 roku na podstawie art. 4 ust 1 pkt 2 oraz art. 2 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

Zgodnie bowiem z tym przepisem ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego, jeżeli jest ubezpieczony dobrowolnie, po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego. Wnioskodawczyni natomiast do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego zgłosiła się dopiero w dniu 1 stycznia 2020 roku (wniosek z 17 kwietnia 2020 roku). Wprawdzie wnioskodawczyni opłacała składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe w okresie o 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku z tytułu pozarolniczej działalności, ale z uwagi na to, że w tym okresie nie mogła podlegać obowiązkowym ubezpieczeniom z tytułu prowadzonej działalności, jak uzasadniono wyżej, to tym samym nie mogła podlegać dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzonej działalności.

Dobrowolnemu ubezpieczeniu skarżąca mogła najwcześniej od 1 stycznia 2020 roku, bo wtedy prowadzenie pozarolniczej działalności stało się ponownie jej tytułem do podlegania obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym. ZUS ustalił w zaskarżonej decyzji, że wnioskodawczyni miała przerwę w podleganiu dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku i ponownie podlega temu ubezpieczeniu z tytułu prowadzonej działalności od 1 stycznia 2020 roku tj. od dnia ponownego zgłoszenia się do tych ubezpieczeń po przerwie.

Należy mieć na uwadze, że w okresie od 4 października 2019 roku aż do otrzymania pisma ZUS z 8 kwietnia 2020 roku, skarżąca nie miała wiedzy o tym, że nie podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu działalności. W tym okresie bowiem cały czas działalność prowadziła i co więcej aż do stycznia 2020 roku opłacała składki w pełnej wysokości zarówno na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne oraz na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, którym wszak - jak się później okazało - nie podlegała aż do 31 grudnia 2019 roku.

ZUS pomimo, że posiadał wiedzę o sytuacji ubezpieczeniowej wnioskodawczyni o powyższym zawiadomił ją dopiero pismem z 8 kwietnia 2020 roku. Tym samym uiszczając składkę za miesiąc luty 2020 roku od podstawy wymiaru obniżonej o niekwestionowany przez ZUS okres niezdolności do pracy oraz opieki nad chorym dzieckiem, wnioskodawczyni pozostawała w usprawiedliwionym okolicznościami przekonaniu, że uiściła składkę za miesiąc luty 2020 roku w terminie i w należytej wysokości. Co więcej w takim przekonaniu pozostawał także ZUS aż do wydania decyzji z 4 maja 2020 roku odmawiającej skarżącej zasiłku chorobowego za okres od 12 do 18 lutego 2020 roku.

Słusznie w takiej sytuacji podnosi ubezpieczona, że nawet jeżeli na skutek uporządkowania jej konta ubezpieczeniowego, ZUS – z uwagi na podjęcie decyzji o braku podstaw do wypłaty zasiłku chorobowego za okres od 12 lutego do 18 lutego 2020 roku- stwierdził, że składka za luty 2020 roku została uiszczona od niezasadnie obniżonej podstawy, to powinien tą zaległość uregulować z nadpłaty, która figurowała na koncie ubezpieczonej z tytułu zapłaconych składek na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe z tytułu działalności za okres od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku, w którym wszak takiemu ubezpieczeniu nie mogła podlegać.

A zatem uiszczone przez skarżącą w okresie od 4 października 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe były składkami nienależnie uiszczonymi. Powyższe ma oparcie w art. 24 ustęp 6a ustawy systemowej, w myśl którego nienależnie opłacone składki podlegają zaliczeniu przez Zakład z urzędu na poczet zaległych lub bieżących składek, a w razie ich braku - na poczet przyszłych składek, chyba że płatnik składek złoży wniosek o zwrot składek, z zastrzeżeniem ust. 6c, 8 i 8d. Wnioskodawczyni nie złożyła wniosku o zwrot składek, co obligowało ZUS do zaliczenia tych składek na poczet zaległej składki za luty 2020 rok.

Jeśli chodzi o pozostałe składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, to ZUS w uwzględnieniu wniosku ubezpieczonej z 10 kwietnia 2020 roku, zwolnił ja od obowiązku uiszczenia składki za miesiąc marzec 2020 roku na podstawie ustawy art. 31 zo ustęp 2 z 2 marca 2020 roku o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych. Natomiast za kwiecień i maj 2020 roku ZUS umorzył postępowanie zainicjowane wnioskiem skarżącej o zwolnienie , stwierdzając, że składki zostały opłacone.

Tym samym należało uznać, że wnioskodawczyni nie miała zaległości z tytułu składek na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe w okresie od 12 lutego 2020 roku do 30 kwietnia 2020 roku. Z tych też względów, Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. orzekł jak w punkcie pierwszym sentencji orzeczenia.