Legislator Case Law & Legislation
V U 314/22 AI generated

V U 314/22 · Sąd powszechny

Case Number V U 314/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 21 października 2022 roku, nr (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu J. T. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 21 lipca 2022 roku do 24 sierpnia 2022 roku oraz zobowiązał do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 2 641,46 zł. W uzasadnieniu organ wskazał, że ubezpieczony w okresie orzeczonej niezdolności do pracy z ubezpieczenia społecznego jako wspólnik jednoosobowej spółki w okresie od 27.07. do 29.07.2022 r. miał zwartą umowę z Zakładem (...) SA z tytułu której osiągnął przychód , wykorzystując tym samym zwolnienie niezgodnie z jego celem.

Legislator headnote

AI generated

V U 314/22 · Sąd powszechny: W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie i podtrzymał wcześniejsze twierdzenia. Dodał, że zasiłek chorobowy jest wypłacany nie obok ale w miejsce utraconego przez ubezpieczonego zarobku, a praca zarobkowa to każda aktywność ludzka zmierzająca do osiągnięcia zarobku choćby nawet polegająca na czynnościach nieobciążających w istotny sposób organizmu. Nadto wskazał, że przesłanki wskazane w art. 17 ustawy zasiłkowej są rozłączne. Sąd ustalił co następuje: Ubezpieczony J. T. prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą w formie jednoosobowej spólki jawnej (zakład (...)) i z tego tytułu podlega ubezpieczeniu chorobowemu.

Keywords

AI generated
unauthorized gainful employment expulsion despite health conditions admission to health insurance practice unfit notwithstanding health condition waiver of wage claims sick leave

Cited Case Law

AI generated
AI generated
III USK 285/21
Sąd Okręgowy w Ś. VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 12 października 2020 r., VII Ua (…), zmienił wyrok Sądu Rejonowego w Ś. z 26 lutego 2020 r., IV U (…), ustalającego, że odwołująca się M. N. zachowała prawo do zasiłków chorobowego i opiekuńczego za okresy wskazane w decyzji oraz, że świadczenia te były należne, a odwołująca się nie ma obowiązku ich zwrotu, w ten sposób, że oddalił odwołanie M. N. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 9 września 2019 r.W skardze kasacyjnej od tego wyroku, zaskarżając go w całości, odwołująca zarzuciła naruszenie przepisu prawa materialnego, a to art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (jednolity tekst:
IV U 168/20
Ubezpieczony (wnioskodawca) S.
X U 526/19
Wnioskodawczyni M. M. (1) wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 12 czerwca 2019 r. odmawiającej jej prawa do zasiłku chorobowego oraz zasiłku opiekuńczego i wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez przyznanie jej prawa do zasiłku chorobowego za okresy od dnia 2 września 2015 r. do dnia 8 września 2015 r., od dnia 1 marca 2017 r. do dnia 22 marca 2017 r., od dnia 6 maja 2017 r. do dnia 26 maja 2017 r., od dnia 30 października 2017 r. do dnia 14 listopada 2017 r., od dnia 13 grudnia 2017 r. do dnia 31 grudnia 2017 r., od dnia 26 marca 2018 r. do dnia 27 marca 2018 r. oraz zasiłku opiekuńczego za okresy od dnia 30 września 2017 r. do dnia 6 października 2017 r., od dnia 9 października 2017 r. do dnia 17 października 2017 r.
IX U 212/23
Decyzją z dnia 18 lipca 2018 r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.
V U 191/18
Decyzją z 13 czerwca 2018 roku, nr (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 314/22

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 9 czerwca 2023 roku Sąd Rejonowy w Rybniku, V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Wiesław Jakubiec Protokolant: osobiście po rozpoznaniu 9 czerwca 2023 roku w Rybniku na posiedzeniu niejawnym sprawy z odwołania J. T. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 21 października 2022 roku znak (...), nr (...) o zasiłek chorobowy zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu J. T. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 21 lipca 2022 roku do 24 sierpnia 2022 roku z ubezpieczenia chorobowego (wspólnik jednoosobowej spółki) oraz zwalnia ubezpieczonego z obowiązku zwrotu pobranego zasiłku chorobowego za ww. okres. Sędzia sygn. akt V U 314/22

UZASADNIENIE

Decyzją z 21 października 2022 roku, nr (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu J. T. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 21 lipca 2022 roku do 24 sierpnia 2022 roku oraz zobowiązał do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 2 641,46 zł. W uzasadnieniu organ wskazał, że ubezpieczony w okresie orzeczonej niezdolności do pracy z ubezpieczenia społecznego jako wspólnik jednoosobowej spółki w okresie od 27.07. do 29.07.2022 r. miał zwartą umowę z Zakładem (...) SA z tytułu której osiągnął przychód , wykorzystując tym samym zwolnienie niezgodnie z jego celem.

W odwołaniu od powyższej decyzji ubezpieczony wniósł o przyznanie mu prawa do zasiłku chorobowego za przedmiotowy okres oraz uchylenie obowiązku zwrotu. Wskazał, że organ nie wykazał aby ubezpieczony wykonywał w tym okresie pracę zarobkową. A nawet jeśli przyjąć, że wykonywał umowę w dniach 26 i 27.07.2022. r. w przedmiocie zobowiązania się do wrażenia opinii na wskazany przez zleceniodawcę temat , to nie stanowiło to wykorzystania zwolnienia niezgodnie z jego celem albowiem ta czynność nie wymagała większej aktywności fizycznej i zajęła kilkanaście minut, nie sprzeciwiało się to też zaleceniom lekarza prowadzącego.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie i podtrzymał wcześniejsze twierdzenia. Dodał, że zasiłek chorobowy jest wypłacany nie obok ale w miejsce utraconego przez ubezpieczonego zarobku, a praca zarobkowa to każda aktywność ludzka zmierzająca do osiągnięcia zarobku choćby nawet polegająca na czynnościach nieobciążających w istotny sposób organizmu. Nadto wskazał, że przesłanki wskazane w art. 17 ustawy zasiłkowej są rozłączne. Sąd ustalił co następuje: Ubezpieczony J. T. prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą w formie jednoosobowej spólki jawnej (zakład (...)) i z tego tytułu podlega ubezpieczeniu chorobowemu.

Ubezpieczony miał orzeczoną niezdolność do pracy od dnia 21.07. do 24.08.2022 r. z symbolem choroby M54 (rwa kulszowa). Ubezpieczony z tytułu zlecenia został zgłoszony przez (...) SA do ubezpieczenia społecznego w dniu 27.07.2022 r. na okres dwóch dni, a w miesiącu sierpniu 2022 r. płatnik wykazał z tego tytułu jego przychód w wysokości 217, 95 zł. Wykonana przez ubezpieczonego czynność polegała na udzieleniu przez Internet odpowiedzi na pytania i zajęło to ok. 45 minut. Ubezpieczony potraktował to jako formę rozrywki, oderwanie od problemów zdrowotnych.

Małżonka ubezpieczonego ustalała kwestie techniczne i organizacyjne dotyczące przeprowadzonego z ubezpieczonym wywiadu oraz to ona wydrukowała umowę i ją wypełniła. Ubezpieczony jedynie się podpisał. Wykonanie tych czynność przez ubezpieczonego nie spowodowało pogorszenia jego stanu zdrowia. Decyzją z 21 października 2022 roku, nr (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu J. T. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 21 lipca 2022 roku do 24 sierpnia 2022 roku oraz zobowiązał do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 2 641,46 zł.

Dowód: zgłoszenie do ubezpieczenia k. 20-21, zaświadczenie lekarskie k. 22, wydruk z konta ubezpieczonego k. 23-24, przesłuchanie ubezpieczonego k. 29v, opinia biegłego z zakresu neurologii L. K. k.33-37, dokumentacja medyczna k. 38-43 akta organu rentowego: zestawienie zaświadczeń, decyzja z dnia 21.10.2022 r., protokół Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy w postaci w/w dokumentów, a także w oparciu o przesłuchanie ubezpieczonego oraz wydaną przez biegłego z zakresu neurologii L.

K. opinię- dowody te tworzyły spójny i logiczny obraz przedstawiający stan faktyczny sprawy.

Sąd zważył co następuje:

Odwołania zasługują na uwzględnienie. Jak stanowi przepis art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zmianami) zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Jednakże, zgodnie z art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia.

Zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego sporadyczna, incydentalna lub wymuszona okolicznościami sprawy aktywność zawodowa może usprawiedliwiać zachowanie prawa do zasiłku chorobowego (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 8 czerwca 2021 roku sygn. akt I USK 146/21, postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 11 maja 2021 roku I USK 90/21). Nie każda aktywność zawodowa powoduje utratę prawa do świadczeń należnych na wypadek niezdolności do pracy. Jeżeli aktywność taka ogranicza się do wykonywania sporadycznych czynności nie przesądza to o prowadzeniu działalności zarobkowej w rozumieniu powołanego wyżej przepisu (zob. wyr.

Sądu Najwyższego z dnia 4 kwietnia 2012 r., II UK 186/11, Legalis numer 526870). Żaden z przeprowadzonych w sprawie dowodów nie potwierdził, aby ubezpieczony w czasie zwolnienia lekarskiego dokonała czynności sprzecznych z jego treścią lub mogących spowodować skutki polegające na pogorszeniu się stanu jej zdrowia. Wręcz przeciwnie- powołany w sprawie biegły z zakresu neurologii stwierdził , iż wykonana przez ubezpieczonego jednorazowa czynność dla (...) SA nie spowodowała pogorszenia jego stanu zdrowia lub aby było to przez niego wykorzystanie zwolnienia lekarskiego w sposób niezgodny z jego celem.

Strony nie wniosły zarzutów do ww. opinii. Dopiero w trakcie postępowania przed tut. Sąd organ zmienił pierwotną (z decyzji) argumentację eksponując okoliczność, że ubezpieczony za wykonaną czynność otrzymał wynagrodzenie (czyli, że była to praca zarobkowa), co miałby być sprzeczne z założeniem ustawodawcy, iż zasiłek chorobowy ma rekompensować utratę dochodu a nie stanowić dodatkowego dochodu. W okolicznościach niniejszej sprawy wskazaną przez organ argumentację należy uznać za nietrafną. Mając na uwadze, iż była to czynność przypadkowa, jednorazowa, w niewielkim zakresie wynagrodzona, a sam rodzaj aktywności miała dla ubezpieczonego charakter rekreacyjny, to czynność tą należy uznać za działanie relewantnie neutralne względem art. 17 ust. 1 ustawy z 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

Ubezpieczonemu nie można także przypisać złej woli czy świadomego wprowadzenia w błąd. Ubezpieczony nie oświadczył nieprawdy, nie przemilczał żadnej okoliczności. Nadto jak zostało to wskazane – kilkunastominutowa aktywność przed komputerem nie wpłynęła negatywnie na proces leczenia ubezpieczonego. Wobec tego należy uznać, że nie zaistniała żadna z przesłanek utraty prawa do zasiłku chorobowego, świadczenie to jest świadczeniem należnym i nie zachodzą podstawy do żądania jego zwrotu. Mając na uwadze powyższe, Sąd działając na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał ubezpieczonemu J.

T. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 21 lipca 2022 roku do 24 sierpnia 2022 roku z ubezpieczenia chorobowego (wspólnik jednoosobowej spółki) oraz zwolnił ubezpieczonego z obowiązku zwrotu pobranego zasiłku chorobowego za ww. okres.