Legislator Case Law & Legislation
IV U 65/24 AI generated

IV U 65/24 · Sąd powszechny

Case Number IV U 65/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 15.01.2024r., wydaną z upoważnienia Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, skierowaną do U. i J. M., na podstawie art. 41 b ust. 10-15 i art. 52 ust. 1 ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2023r. poz. 208 ze zm.) w zw. z art. 72§1 pkt 1 i 4, art. 73§1 pkt 1 i 5, art. 77§1 pkt 2, art. 77b §2 i 4 ustawy z 29.08.1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022r. poz. 2651 ze zm.), nie stwierdzono na koncie U. M. prawa do zwrotu nadpłaconych należności z tytułu opłaconych składek na ubezpieczenie społeczne rolników w okresach od: 31.07.2003 - 30.08.2003, 8.05.2004 - 31.03.2005, 23.10.2008 - 31.03.2009, 24.11.2010 - 31.12.2010.

Legislator headnote

AI generated

IV U 65/24 · Sąd powszechny: Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w postępowaniu przed organem rentowym. Sąd Okręgowy zważył: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 41 b ust. 10 i 14 ustawy z 20.12.1990r. o u.s.r., nadpłacone lub nienależnie opłacone składki podlegają z urzędu zaliczeniu na poczet zaległych lub bieżących składek, a w razie ich braku - na poczet przyszłych składek, chyba że płatnik złoży wniosek o zwrot składek. W przypadku braku przyszłych należności z tytułu składek, nadpłacone lub nienależnie opłacone składki podlegają zwrotowi z urzędu.

Keywords

AI generated
withdrawal of social benefits reinstatement of disability pension suspension of insurance benefits ongoing social benefits cessation of accident benefits insurer reimbursement claim
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 65/24

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 10 kwietnia 2024 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Sławomir Górny Protokolant: st. sekr. sąd. Ewelina Kubiczak- Kleśta po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 10 kwietnia 2024 r. w Sieradzu odwołania J. M. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Ł. z dnia 15 stycznia 2024 r. Nr (...) w sprawie J. M. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Ł. i z udziałem zainteresowanej U. M. o zwrot składek na ubezpieczenie społeczne rolników oddala odwołanie. Sygn. akt IV U 65/24

UZASADNIENIE

Decyzją z 15.01.2024r., wydaną z upoważnienia Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, skierowaną do U. i J. M., na podstawie art. 41 b ust. 10-15 i art. 52 ust. 1 ustawy z 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2023r. poz. 208 ze zm.) w zw. z art. 72§1 pkt 1 i 4, art. 73§1 pkt 1 i 5, art. 77§1 pkt 2, art. 77b §2 i 4 ustawy z 29.08.1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022r. poz. 2651 ze zm.), nie stwierdzono na koncie U. M. prawa do zwrotu nadpłaconych należności z tytułu opłaconych składek na ubezpieczenie społeczne rolników w okresach od: 31.07.2003 - 30.08.2003, 8.05.2004 - 31.03.2005, 23.10.2008 - 31.03.2009, 24.11.2010 - 31.12.2010.

W odwołaniu skierowanym do Sądu Rejonowego w Sieradzu, II Wydział Karny za pośrednictwem Placówki Terenowej KRUS w W., J. M. kwestionuje słuszność wydanej decyzji. Do odwołania przyłączyła się zainteresowana – U. M.. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: J. M. podlegał z mocy ustawy w pełnym zakresie jako małżonek rolnika na koncie płatnika U. M. ubezpieczeniu społecznemu rolników w okresach: od 31.07.2003 - 31.12.2003, 8.05.2004 - 31.03.2005, 23.10.2008 - 31.03.2009.

W dniu 26.10.2023r., J. M. złożył wniosek o wydanie zaświadczenia o okresach podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników ( wniosek/akta KRUS). W wyniku ponownej weryfikacji akt ubezpieczeniowych okazało się, że J. M. w okresie od 3.05.2003 - 30.08.2003, miał przyznane prawo do świadczenia rehabilitacyjnego w ZUS. Z uwagi na powyższe, decyzją KRUS z 30.10.2023r. stwierdzono ustanie ubezpieczenia społecznego rolników J. M. w okresie od 31.07.2003 - 30.08.2003, bowiem miał prawo do świadczenia w postaci świadczenia rehabilitacyjnego w ZUS.

Od powyższej decyzji J. M. złożył odwołanie. Wyrokiem z 28.12.2023r., w sprawie IV U 546/23, tut. Sąd Okręgowy oddalił odwołanie i zawarte w odwołaniu żądanie zwrotu nienależnie opłaconych składek przekazał do rozpoznania organowi rentowemu. Jak wynika z uzasadnienia wyroku, odwołujący w treści odwołania zażądał kwoty 10.000zł. z tytułu zadośćuczynienia odszkodowania wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od 30.10.2020r., bowiem jak twierdzi decyzja z 30.10.2023r. upoważnia do przyznania mu zwrotu niesłusznie opłaconych składek na u.s.r.

J. M. w dalszej treści odwołania od decyzji 30.10.2023r. nawiązuje do zaległości za okres „2004.2 - 2010.2” (kserokopia wyroku z uzasadnieniem k. 6-7/akta KRUS). Na podstawie decyzji z 30.11.2010r. znak: (...), ubezpieczeniem społecznym rolników zostali objęci: J. M. jako małżonek rolnika w okresach: od 8.05.2004 – 31.03.2005, 23.10.2008 - 31.03.2009 oraz M. M. jako domownik od 24.11.2010r. W związku z powyższym, J. M. oraz U. M. (małżonka odwołującego, która jest płatnikiem), zostali zobowiązani do opłacenia składek na u.s.r. za J. i M.

M. w wymienionych okresach w wysokości 2.239.20zł. Decyzja nie była zaskarżona i jest prawomocna. Powstała należność J. i U. M., ustalona na podstawie decyzji z 30.11.2010r., została spłacona na mocy układu ratalnego obowiązującego na mocy decyzji z 9.12.2010r., znak: (...). W celu realizacji wyroku Sądu Okręgowego z 28.12.2023r., organ rentowy wydał decyzję z 15.01.2024r. mocą której, której odmówił prawa do zwrotu należności z tytułu opłaconych składek na ubezpieczenie społeczne rolników za okresy od: 31.07.2003 - 30.08.2003, 8.05.2004 – 31.03.2005, 23.10.2008 - 31.03.2009, 24.11.2010 - 31.12.2010. (decyzja/akta KRUS).

Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w postępowaniu przed organem rentowym. Sąd Okręgowy zważył: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 41 b ust. 10 i 14 ustawy z 20.12.1990r. o u.s.r., nadpłacone lub nienależnie opłacone składki podlegają z urzędu zaliczeniu na poczet zaległych lub bieżących składek, a w razie ich braku - na poczet przyszłych składek, chyba że płatnik złoży wniosek o zwrot składek. W przypadku braku przyszłych należności z tytułu składek, nadpłacone lub nienależnie opłacone składki podlegają zwrotowi z urzędu.

W ocenie Sądu zaskarżona decyzja jest prawidłowa. Rację ma organ rentowy, że odwołujący nie nadpłacił należności z tytułu składek na u.s.r. za okres od 31.07.2003 - 30.08.2003 pomimo, że w tym okresie nie podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników. Treść ówcześnie obowiązującego art. 4 ust. 2 ustawy o u.s.r. (Dz. U. z 1998r. Nr 7, poz. 25 ze zm.) pozwala na stwierdzenie, że składka na ubezpieczenie społeczne rolników jest niepodzielna i zawsze podlega zapłacie w całości za cały kwartał, niezależnie od zaistnienia, zmiany lub ustania warunków podlegania temu ubezpieczeniu w trakcie kwartału.

Zapłacenie składki w terminie określonym w art. 40 ust. 1 ustawy o u.s.r., stanowi wykonanie zobowiązania opłacenia składki za dany kwartał i powoduje jego wygaśnięcie (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Lublinie z 02.03.2006r., III AUa 915/05). J. M. w III kwartale 2003r. podlegał u.s.r. w okresie od 31.08.2003 - 30.09.2003, dlatego składka kwartalna jest wymagalna od odwołującego w pełnej wysokości. Ubezpieczenie społeczne rolnika do 30.09.2009r. przebiega w jednostkach czasu wyznaczonych kwartałami, stąd obowiązek opłacenia składki powstaje z pierwszym dniem kwartału, w którym powstało ubezpieczenie, a ustaje z ostatnim dniem kwartału, w którym ustało ubezpieczenie, niezależnie od tego, ile faktycznie dni w kwartale trwało podleganie ubezpieczeniu rolniczemu.

Z uwagi na powyższe stwierdzić należy, że odwołujący nie nadpłacił należności z tytułu składek na u.s.r. w okresie od 31.07.2003 - 30.08.2003, bowiem odwołujący miał obowiązek zapłacić składkę za III kwartał 2003r. - zgodnie z przepisami obowiązującymi do 30.09.2009r. i ta składka nie podlega zwrotowi. Zaznaczyć należy, że zadłużenie za okresy wynikające z prawomocnej decyzji KRUS z 30.11.2010r., zostało uregulowane w postaci układu ratalnego, co powoduje, że należności z tytułu składek na u.s.r. za okresy: od 8.05.2004 - 31.03.2005, 23.10.2008 - 31.03.2009, 24.11.2010 - 31.12.2010 zostały zasadnie opłacone.

Zdaniem Sądu twierdzenia zawarte w odwołaniu od decyzji z 15.01.2024r., należy uznać za bezzasadne. Odwołujący nie został w żaden sposób przez KRUS pokrzywdzony, bo działania podejmowane przez KRUS mają swoje umocowanie w obowiązujących przepisach, co potwierdził również wyrok Sądu Okręgowego w Sieradzu z 28.12.2023r. w sprawie o sygn. akt IV U 546/23. Mając na uwadze powyższe, na podstawie art. 477 14 §1 k.p.c., orzeczono jak w sentencji.