Legislator Case Law & Legislation
IV U 246/23 AI generated

IV U 246/23 · Sąd powszechny

Case Number IV U 246/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powódka J. U. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w Ł. z dnia 15 czerwca 2023r. odmawiającej jej prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od 27 marca 2023r. do 24 marca 2024r. Decyzji zarzuciła naruszenie prawa materialnego w postaci błędnej wykładni przepisu art. 14 ust.1a ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez przyjęcie, iż warunkiem objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym jest zgłoszenie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczenia, gdy tymczasem prawidłowa, według powódki, wykładnia językowa w/w przepisu wskazuje, że aby doszło do objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym należy złożyć w terminie 7 dni od dnia powstania obowiązku ubezpieczenia zgłoszenia do ubezpieczenia emerytalnego i rentowego.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p; IV U 246/23 · Sąd powszechny: Powódka prowadziła szeroką korespondencję z pracodawcą, w której wskazywano próby objęcia powódki ubezpieczeniem chorobowym od 1.01.2023r. celem uzyskania świadczeń wobec urodzenia dziecka. Dowód: akta ZUS w załączeniu szczegóły ubezpieczenia k. 6,7 korespondencja 19-37 Przy tak ustalonym stanie faktycznym sad zważył: Odwołanie podlegało oddaleniu. Zgodnie z art. 11 ust.2 ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U.2023.1230 t.j.) dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu podlegają na swój wniosek osoby objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi, wymienione w art. 6 ust. 1 pkt 2, 4 -5a, 7b, 8 i 10.

Keywords

AI generated
claim for insurance benefits reimbursement by health insurer reinstatement of insured status rules on cover mandatory health insurance company health insurance fund

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p
Orzeczenie o kosztach zastępstwa procesowego znajduje oparcie w art. 98 k.p.c w zw.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt IV U 246/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ dnia 17 października 2023 r. Sąd Rejonowy w Świdnicy , IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w osobie SSR Magdaleny Piątkowskiej po rozpoznaniu w dniu 17 października 2023 r. na posiedzeniu niejawnym w trybie art. 148 1 kpc sprawy z odwołania J. U. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału II Oddziału w Ł. z dnia 15 czerwca 2023 r. roku, znak: (...).603.MW. (...).2023 - (...) o zasiłek macierzyński I oddala odwołanie, II zasądza od powódki J. U. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. kwotę 180 zł. tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego.

UZASADNIENIE

Powódka J. U. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddziału w Ł. z dnia 15 czerwca 2023r. odmawiającej jej prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od 27 marca 2023r. do 24 marca 2024r. Decyzji zarzuciła naruszenie prawa materialnego w postaci błędnej wykładni przepisu art. 14 ust.1a ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez przyjęcie, iż warunkiem objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym jest zgłoszenie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczenia, gdy tymczasem prawidłowa, według powódki, wykładnia językowa w/w przepisu wskazuje, że aby doszło do objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym należy złożyć w terminie 7 dni od dnia powstania obowiązku ubezpieczenia zgłoszenia do ubezpieczenia emerytalnego i rentowego.

W uzasadnieniu powódka wskazała, iż obowiązek zgłoszenia jej do ubezpieczenia emerytalnego i rentowego powstał w dniu 27.12.2022r. i w tym samym dniu nastąpiło zgłoszenie, a zatem powódka zachowała ustawowy 7 dniowy termin. W dniu 23 maja 2023r. powódka złożyła wniosek o objęcie jej ubezpieczeniem chorobowym od 1 stycznia 2023r. i opłaciła składki na to ubezpieczenie za okres od 1.01.2023r. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

W uzasadnieniu wskazano, iż powódka w dniu 25 maja 2023r, złożyła wniosek o przyznanie zasiłku macierzyńskiego za okres od 27 marca 2023r. do 13 sierpnia 2023r. Z analizy konta ubezpieczonej wynikało, iż nie podlegała ona ubezpieczeniu chorobowemu w dniu urodzenia dziecka tj. w dniu 27 marca 2023r. Wniosek o objęcie ubezpieczeniem chorobowym od dnia 1.01.2023r. został złożony 23 maja 2023r., a składki na to ubezpieczenie zostały wykazane dopiero w korektach raportów sporządzonych 23 maja 2023r. Powołując się na regulacje prawne ( przepisy art. 11 ust. 2 i 14 ust.1 i 1a ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych ) brak było podstaw do przyjęcia, zdaniem organu rentowego, że na dzień 27.03.2023r. powódka podlegała ubezpieczeniu chorobowemu i nabyła prawo do zasiłku macierzyńskiego.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Powódka J. U. została zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych ( emerytalne, rentowe, wypadkowe, zdrowotne) od dnia 27.12.2022r. do dnia 1.01.2023r. przez płatnika (...) Sp. zo.o. z tytułu umowy agencyjnej, zlecenia lub umowy o świadczenie usług. Następnie w okresie od 1.01.2023r. zgłoszona została z tego samego tytułu przez tego samego płatnika do ubezpieczeń obowiązkowych, a wnioskiem z dnia 23 maja 2023r.- do ubezpieczenia chorobowego. W tym samym dniu płatnik dokonał korekty raportów, w których ujął składki na ubezpieczenie chorobowe.

Powódka prowadziła szeroką korespondencję z pracodawcą, w której wskazywano próby objęcia powódki ubezpieczeniem chorobowym od 1.01.2023r. celem uzyskania świadczeń wobec urodzenia dziecka. Dowód: akta ZUS w załączeniu szczegóły ubezpieczenia k. 6,7 korespondencja 19-37 Przy tak ustalonym stanie faktycznym sad zważył: Odwołanie podlegało oddaleniu. Zgodnie z art. 11 ust.2 ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U.2023.1230 t.j.) dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu podlegają na swój wniosek osoby objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi, wymienione w art. 6 ust. 1 pkt 2, 4 -5a, 7b, 8 i 10.

Zgodnie z art. 6 ust.1 pkt 4 obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są: osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, zwanymi dalej "zleceniobiorcami", oraz osobami z nimi współpracującymi (…) Zgodnie zaś z art. 14 ust.1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi albo chorobowym następuje od dnia wskazanego odpowiednio w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 36 ust. 10 albo 14, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym zgłoszenie zostało złożone w Zakładzie, z zastrzeżeniem ust. 1a. 1a.

Objęcie dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego w zgłoszeniu tylko wówczas, gdy zgłoszenie do ubezpieczeń emerytalnego i rentowych zostanie dokonane w terminie określonym w art. 36 ust. 4 albo 4b. Zgodnie z art. 36 o systemie ubezpieczeń społecznych : Każda osoba objęta obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi podlega zgłoszeniu do ubezpieczeń społecznych.

2. Obowiązek zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych osób określonych w art. 6 ust. 1 pkt 1- 4, 6-9b, 11, 12, 19-22, ust. 2, 2a i 2d, duchownych będących członkami zakonów lub klasztorów oraz osób współpracujących, o których mowa w art. 8 ust. 11, należy do płatnika składek.

4. Zgłoszeń, o których mowa w ust. 2 i 3, dokonuje się w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczenia, z zastrzeżeniem ust. 4a-5a i 9a. Z analizy powyższych przepisów wynika, iż stanowisko organu rentowego było prawidłowe. Powódka do ubezpieczenia chorobowego zgłoszona została dopiero w dniu 23 maja 2023r., a zatem na dzień urodzenia dziecka nie podlegała temu ubezpieczeniu. Zgodnie zaś z przepisem art. 29 ust 1 pkt 1 ustawy z dnia z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( Dz.U.2022.1732 t.j ) zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która urodziła dziecko w okresie ubezpieczenia chorobowego (…) Wobec tego powódka jako osoba nie podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu w dacie urodzenia dziecka nie nabyła prawa do świadczenia.

Interpretacja przepisów przedstawiona przez powódkę była błędna i prowadziłaby do sytuacji, w których ubezpieczeni przystępowaliby do ubezpieczenia chorobowego z datą wsteczną dopiero po zajściu zdarzeń rodzących po stronie organu rentowego obowiązek wypłaty świadczenia, co sprzeczne jest z ideą ubezpieczeń, które w dacie zawiązania stosunku prawnego gwarantują świadczenia pieniężne w razie zaistnienia zdarzeń, które wcale nastąpić nie muszą. Rozumowanie powódki wypacza sens i ideę ubezpieczeń społecznych. Generalne założenie wynikające z przepisów zakłada objecie ochroną w postaci ubezpieczenia chorobowego od daty złożenia wniosku ( bądź innej późniejszej wskazanej we wniosku ), a wyjątek stanowi sytuacja, gdy osoba, co do której powstaje obowiązek ubezpieczeń, dokonuje zgłoszenia- w tym jednocześnie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego -w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczenia.

Wtedy jest objęta ubezpieczeniem chorobowym z datą wcześniejszą niż dzień złożenia wniosku. Mając na uwadze powyższe, podzielając argumentację organu rentowego zawartą w uzasadnieniu decyzji i odpowiedzi na odwołanie, na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalono odwołanie. Orzeczenie o kosztach zastępstwa procesowego znajduje oparcie w art. 98 k.p.c w zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych.