Legislator Case Law & Legislation
IV U 237/23 AI generated

IV U 237/23 · Sąd powszechny

Case Number IV U 237/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 20.04.2023r., ZUS II Oddział w Ł. odmówił G. P. ustalenia kapitału początkowego, ponieważ nie udowodnił odpowiednio przed dniem wejścia w życie ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS, tj. do dnia 31.12.1998r. faktu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne lub faktu opłacania za niego składek przez płatników składek, a okres służby wojskowej jest okresem składkowym zgodnie z ustawą, ale okresem za który składki nie zostały odprowadzone. Nie uwzględniono okresu: 1.09.1974 – 31.08.1977, 1.12.1977 – 23.04.1978, ponieważ środek dowodowy (świadectwa pracy oraz zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu nie zostały wystawione na nazwisko, którym wnioskodawca się posługuje, tj.

Legislator headnote

AI generated

IV U 237/23 · Sąd powszechny: Praktyczne przeszkolenie młodocianego odbywało się wg. programu opracowanego przez spółdzielnie i zatwierdzonego przez (...), teoretycznie zaś w (...)w S.. Przez okres szkolenia młodociany otrzymywał wynagrodzenie w wysokości określonej w §16 Uchwały (...) Nr (...) z dnia 3.03.1969r. w sprawie zatrudniania młodocianych, tj. w I roku 150zł., w II roku – 320zł., w III roku 600zł. Aneksem z 14.05.1975r., podwyższono wynagrodzenie odpowiednio do lat nauki, tj. 240zł., 360zł., 660zł. Czas pracy młodocianego do chwili ukończenia przez niego 16 lat wynosił 36 godzin tygodniowo, a następnie 46 godzin tygodniowo.

Keywords

AI generated
official change of surname byname employment reference registered security recognition of the occupational origin double surname
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

S ygn. akt IV U 237/23

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 października 2023 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Dorota Załęska Protokolant: st. sekr. sąd. Katarzyna Wawrzyniak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 3 października 2023 roku w Sieradzu odwołania G. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. z 20 kwietnia 2023 r. Nr (...) w sprawie G. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. o kapitał początkowy zmienia zaskarżoną decyzję i zalicza G. P. do stażu ubezpieczeniowego okres zatrudnienia w Spółdzielni (...) i (...) w S. od 1 września 1974 roku do 31 sierpnia 1977 roku i od 1 grudnia 1977 roku do 23 kwietnia 1978 roku. Sygn. akt IV U 237/23

UZASADNIENIE

Decyzją z 20.04.2023r., ZUS II Oddział w Ł. odmówił G. P. ustalenia kapitału początkowego, ponieważ nie udowodnił odpowiednio przed dniem wejścia w życie ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS, tj. do dnia 31.12.1998r. faktu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne lub faktu opłacania za niego składek przez płatników składek, a okres służby wojskowej jest okresem składkowym zgodnie z ustawą, ale okresem za który składki nie zostały odprowadzone. Nie uwzględniono okresu: 1.09.1974 – 31.08.1977, 1.12.1977 – 23.04.1978, ponieważ środek dowodowy (świadectwa pracy oraz zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu nie zostały wystawione na nazwisko, którym wnioskodawca się posługuje, tj.

„P.” lecz na nazwisko „P.”. Nie podzielając powyższej decyzji w/w złożył odwołanie. Wskazywał, że w jego rodzinie w różnych okresach nazwisko było pisane zarówno przez "u" jak i "ó". Podnosił, że aktualnie on, jak i jego zstępni, posługują się nazwiskiem "P.", natomiast brat i jego zstępni posługują się nazwiskiem "P.". Wskazywał, że w okresie podjęcia pracy w Spółdzielni (...) posługiwał się nazwiskiem "P." /przez u/, dlatego świadectwa pracy z tej spółdzielni, opiewają na tak pisane nazwisko. Do odwołania dołączył kserokopie kart z dowodu osobistego i książeczki wojskowej.

Wnosił o dopuszczenie dowodu z zeznań świadków wskazanych w odwołaniu. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: G. P., ur. (...) jest synem T. i J. ( okazany na rozprawie dowód osobisty seria (...) – adnotacja w protokole k 18/akta sprawy). Stary dowód osobisty wnioskodawcy wydany 12.03.1976r. wystawiono na nazwisko Płóciennik pisane przez "ó". Książeczka wojskowa wydana 1.03.1977r., została wystawiona również na nazwisko P. pisane przez "ó". Z kolei legitymację ubezpieczeniową wystawiono na nazwisko P. pisane przez "u".

W okresie od 1.09.1974 – 31.08.1977, 1.12.1977 – 23.04.1978, odwołujący był zatrudniony w Spółdzielni (...) w S. jako mechanik pojazdów samochodowych, z tym że od 1.09.1974 do czerwca 1977r.uczęszczał do 3 –letniej (...) w S. w zawodzie mechanika samochodowego. Powyższa umowa została zawarta w dniu 1.09.1974r. pomiędzy Spółdzielnią (...) w S., reprezentowaną przez Prezesa Zarządu – F. B. i z-cę Prezesa Z. K. i działającym w imieniu odwołującego jako młodocianego - ojca T. P., mocą której Spółdzielnia przyjęła młodocianego na szkolenie w zawodzie/lub przyuczenie do określonej pracy/ w specjalności mechanik samochodowy, zobowiązując się do przyuczenia młodocianego do zawodu/ w okresie 36 miesięcy, poczynając od 1.09.1974r.

Praktyczne przeszkolenie młodocianego odbywało się wg. programu opracowanego przez spółdzielnie i zatwierdzonego przez (...), teoretycznie zaś w (...)w S.. Przez okres szkolenia młodociany otrzymywał wynagrodzenie w wysokości określonej w §16 Uchwały (...) Nr (...) z dnia 3.03.1969r. w sprawie zatrudniania młodocianych, tj. w I roku 150zł., w II roku – 320zł., w III roku 600zł. Aneksem z 14.05.1975r., podwyższono wynagrodzenie odpowiednio do lat nauki, tj. 240zł., 360zł., 660zł. Czas pracy młodocianego do chwili ukończenia przez niego 16 lat wynosił 36 godzin tygodniowo, a następnie 46 godzin tygodniowo.

Młodocianemu do ukończenia 16 r.ż., przysługiwał po nieprzerwanej pracy półroczny urlop wypoczynkowy w wymiarze 2 tygodni, a po upływie pracy rocznej od dnia przystąpienia do pracy i w latach następnych miesięczny urlop w okresie od 1.07. – 31.08. W roku kalendarzowym, w którym młodociany kończył 18 lat, przysługiwał urlop w wymiarze 20 dni. Praktyki odbywały się w Spółdzielni (...), która znajdowała się przy ul. 15 grudnia w S.; obecnie ul. (...). Nauka w szkole była 3 razy w tygodniu i 3 dni płatne praktyki w zakładzie.

Przełożonym był pracownik (...). Wtedy odwołujący posługiwał się nazwiskiem P. pisanym przez "u". Po ukończeniu (...), w dniu 1.12.1977r., została zawarta umowa o pracę pomiędzy (...) Spółdzielnią (...) w S., a odwołującym (w umowie nazwisko wnioskodawcy napisano przez „ó”), mocą której powierzono odwołującemu na czas nieokreślony, obowiązki mechanika pojazdów samochodowych w autoryzowanej stacji obsługi samochodów w S. . Praca w (...) była pierwszą pracą wnioskodawcy. Odwołujący posługuje się nazwiskiem P. pisanym przez "ó" od około 2000r. (akta osobowe z okresu zatrudnienia wnioskodawcy w (...); zeznania wnioskodawcy – na nagraniu CD – 00:15:33 – 00:26:22 k. 19, dowód osobisty okazany na rozprawie k. 18/akta sprawy; uwierzytelniona kserokopia legitymacji ubezpieczeniowej, książeczki wojskowej, k. 15 – 21/akta ZUS).

Jak wynika z pisma KRUS z 18.04.2023r., G. P. ma ustalone prawo do emerytury rolniczej na podstawie przepisów obowiązujących po dniu 31.12.2008r., a przy ustalaniu prawa do tego świadczenia nie zostały uwzględnione okresy zatrudnienia (ubezpieczenia) ( piso KRUS k. 24v/akta ZUS). Pełnomocnik ZUS nie kwestionował faktu pracy wnioskodawcy w (...) (stanowisko pełn. ZUS na rozprawie nagranie CD - 00:26:22 – 00:27:28 k. 19/akta sprawy). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie i w postępowaniu przed organem rentowym.

Fakty dotyczące nazwiska wnioskodawcy jakim się posługiwał i obecnie się posługuje oraz fakty dotyczące pracy w (...), Sąd ustalił na podstawie zeznań wnioskodawcy, którym dał w pełni wiarę. Nie były one kwestionowane przez organ rentowy. W poczet materiału dowodowego Sąd przyjął także akta osobowe wnioskodawcy z okresu zatrudnienia w (...), zawierające m.in. umowę z 1.09.1974r. o przyuczenie do zawodu mechanika samochodowego, aneks do umowy, umowę o pracę z 1.12.1977r., angaże. W ocenie Sądu materiał dowodowy daje podstawy do zaliczenia wnioskodawcy do stażu ubezpieczeniowego okresu zatrudnienia w Spółdzielni (...) w S. od 1.09.1974 – 31.08.1977, w którym jako młodociany - uczeń 3 – letniej (...) w S., na podstawie zawartej ze Spółdzielnią (...) w S. umowy, w okresie 36 m-cy odbywał przyuczenie do zawodu mechanika samochodowego, a następnie w okresie od 1.12.1977 – 23.04.1978, był zatrudniony w (...) w S. jako mechanik pojazdów samochodowych i była to pierwsza praca wnioskodawcy.

Powodem odmowy uwzględnienia przez ZUS w/w okresów były rozbieżności w pisowni nazwiska wnioskodawcy. Dokumenty przedstawione przez odwołującego przy wniosku o kapitał początkowy dotyczące zatrudnienia w (...) w S. wskazują, że poprzednio skarżący posługiwał się nazwiskiem P. pisanym przez „u”, natomiast obecnie posługuje się nazwiskiem pisanym przez „ó”, na co wskazuje jego dowód osobisty. O ile dokumentacja osobowa odwołującego, z wyjątkiem umowy o pracę zawartej w dniu 1.12.1977r. wskazuje, że w okresie zatrudnienia w (...) posługiwał się nazwiskiem pisanym przez „u”, to w świetle zeznań strony, którym Sąd dał w pełni wiarę , a które nie były kwestionowane przez organ rentowy, w tym także co do faktu pracy odwołującego w (...), Sąd uznał, że sporne okresy zatrudnienia w (...), są faktycznymi okresami zatrudnienia w-cy noszącego nazwisko P., syna T., urodz. (...) Wobec niekwestionowania przez organ rentowy zeznań skarżącego jako strony, na podstawie art. 235 2§1 pkt 2 kpc, Sąd pominął wniosek dowodowy zawarty w odwołaniu.

Sąd Okręgowy zważył: Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Jak stanowi art. 6, ust. 1, pkt 1 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz. U. 2022.504. jt. ze zm.), za okresy składkowe uważa się okresy ubezpieczenia. Przedmiotem sporu w niniejszej sprawie była kwestia zaliczenia do stażu ubezpieczeniowego okresu zatrudnienia wnioskodawcy w (...) w S. od 1.09.1974 – 31.08.1977 i od 1.12.1977 – 23.04.1978. W ocenie Sądu, powołany materiał dowodowy, utwierdziły Sąd w przekonaniu, że sporne okresy zatrudnienia w (...), są faktycznymi okresami zatrudnienia w-cy i jako składkowe podlegają zaliczeniu do stażu ubezpieczeniowego.

Mając na uwadze powyższe, na podstawie art. 477 ( 14)§2 kpc, Sąd zmienił zaskarżoną decyzję i zaliczył G. P. do stażu ubezpieczeniowego okres zatrudnienia w Spółdzielni (...)w S. od 1.09.1974 – 31.08.1977 i od 1.12.1977 – 23.04.1978.