Legislator Case Law & Legislation
III Ca 2058/22 AI generated

III Ca 2058/22 · Sąd powszechny

Case Number III Ca 2058/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 28 czerwca 2022 roku zasądził Sąd Rejonowy w Zgierzu zasądził od pozwanego M. Ł. na rzecz powoda (...) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością spółki komandytowej z siedzibą w K. kwotę 2.736 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 13 listopada 2020 roku do dnia zapłaty oraz kwotę 1.117 zł tytułem zwrotu kosztów procesu z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się wyroku do dnia zapłaty. Apelację od powyższego wyroku wywiódł pozwany, zaskarżając go w całości. Zaskarżonemu orzeczeniu skarżący zarzucił:

Legislator headnote

AI generated

art. 659 § 1 k.c, art. 231 k.p.c, art. 233 § 1 k.p.c, art. 374 k.p.c, art. 385 k.p.c, art. 98 k.p.c; III Ca 2058/22 · Sąd powszechny: W pierwszej kolejności należy wskazać, że do rozpoznania wywiedzionej w sprawie apelacji zastosowanie znajdują przepisy o postępowaniu uproszczonym. W konsekwencji Sąd Okręgowy na podstawie art. 505 10 § 1 k.p.c. orzekł w składzie jednego sędziego. Wobec faktu zaś, że ani w apelacji ani w odpowiedzi na apelację strony nie złożyły wniosku o przeprowadzenie rozprawy, Sąd Okręgowy uznając, że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne, rozpoznał apelację na posiedzeniu niejawnym (art. 374 k.p.c.). Idąc dalej wskazać trzeba, że w myśl art. 505 13 § 2 k.p.c., jeżeli sąd drugiej instancji nie przeprowadził postępowania dowodowego, to uzasadnienie wyroku powinno zawierać jedynie wyjaśnienie podstawy prawnej wyroku z przytoczeniem przepisów prawa.

Keywords

AI generated
motor vehicle expenses security for party costs outstanding insurance premiums liability for costs costs of late payment financing of accident insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 659 § 1 k.c
Sąd Okręgowy nie podzielił zapatrywania pozwanego, jakoby doszło w niniejszej sprawie do naruszenia art. 659 § 1 k.c.
art. 231 k.p.c
a) niewłaściwe zastosowanie art. 231 k.p.c.
art. 233 § 1 k.p.c
poprzez błędne przyjęcie na podstawie zebranego materiału dowodowego, iż strony określiły pozwanego płatnikiem czynszu z tytułu korzystania z pojazdu, b) niewłaściwe zastosowanie art. 233 § 1 k.p.c.
art. 374 k.p.c
Wobec faktu zaś, że ani w apelacji ani w odpowiedzi na apelację strony nie złożyły wniosku o przeprowadzenie rozprawy, Sąd Okręgowy uznając, że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne, rozpoznał apelację na posiedzeniu niejawnym (art. 374 k.p.c.).
art. 385 k.p.c
Mając na uwadze powyższe Sąd Okręgowy na podstawie art. 385 k.p.c.
art. 98 k.p.c
O kosztach postępowania apelacyjnego orzeczono na podstawie art. 98 k.p.c.
art. 391 § 1 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III Ca 2058/22

UZASADNIENIE

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 28 czerwca 2022 roku zasądził Sąd Rejonowy w Zgierzu zasądził od pozwanego M. Ł. na rzecz powoda (...) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością spółki komandytowej z siedzibą w K. kwotę 2.736 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 13 listopada 2020 roku do dnia zapłaty oraz kwotę 1.117 zł tytułem zwrotu kosztów procesu z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się wyroku do dnia zapłaty. Apelację od powyższego wyroku wywiódł pozwany, zaskarżając go w całości. Zaskarżonemu orzeczeniu skarżący zarzucił:

1. naruszenie przepisów prawa materialnego tj. art. 659 § 1 k.c. poprzez błędne przyjęcie, że powód zawarł z pozwanym regularną umowę najmu pojazdu, w sytuacji, gdy w rzeczywistości nie miało to miejsca, a płatnikiem kosztów związanych z udostępnieniem pojazdu miał być w całości zakład ubezpieczeń;

2. naruszenie przepisów prawa procesowego mogące mieć wpływ na wynik sprawy:

a) niewłaściwe zastosowanie art. 231 k.p.c. poprzez błędne przyjęcie na podstawie zebranego materiału dowodowego, iż strony określiły pozwanego płatnikiem czynszu z tytułu korzystania z pojazdu, b) niewłaściwe zastosowanie art. 233 § 1 k.p.c. poprzez dokonanie oceny dowodów w sposób niewszechstronny skutkujące błędnym przyjęciem, że: - powód przedstawił pozwanemu w sposób kompletny dokumenty dotyczące zawarcia umowy najmu pojazdu; - pozwany miał wiedzę w przedmiocie dokumentów jakie podpisuje; - strony ustaliły, że płatnikiem opłat z tytułu udostępnienia pojazdu jest pozwany.

A nadto, bezzasadną odmowę zawieszenia postępowania do czasu prawomocnego zakończenia sprawy toczącej się w Sądzie w sprawie I C 218/21, pomimo że rozstrzygnięcie to wywiera bezpośredni wpływ na niniejszej postępowanie. Powołując się na powyższe zarzuty, skarżący wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku przez oddalenie powództwa w całości i zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego zwrotu kosztów postępowania, w tym kosztów z tytułu zastępstwa procesowego, według norm przepisanych za I i II instancję.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

W pierwszej kolejności należy wskazać, że do rozpoznania wywiedzionej w sprawie apelacji zastosowanie znajdują przepisy o postępowaniu uproszczonym. W konsekwencji Sąd Okręgowy na podstawie art. 505 10 § 1 k.p.c. orzekł w składzie jednego sędziego. Wobec faktu zaś, że ani w apelacji ani w odpowiedzi na apelację strony nie złożyły wniosku o przeprowadzenie rozprawy, Sąd Okręgowy uznając, że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne, rozpoznał apelację na posiedzeniu niejawnym (art. 374 k.p.c.). Idąc dalej wskazać trzeba, że w myśl art. 505 13 § 2 k.p.c., jeżeli sąd drugiej instancji nie przeprowadził postępowania dowodowego, to uzasadnienie wyroku powinno zawierać jedynie wyjaśnienie podstawy prawnej wyroku z przytoczeniem przepisów prawa.

Wreszcie zaznaczyć trzeba, że apelacja w postępowaniu uproszczonym ma charakter ograniczony, a celem postępowania apelacyjnego nie jest tu ponowne rozpoznanie sprawy, ale wyłącznie kontrola wyroku wydanego przez sąd I instancji w ramach zarzutów podniesionych przez skarżącego. Innymi słowy mówiąc, apelacja ograniczona wiąże sąd odwoławczy, a zakres jego kompetencji kontrolnych jest zredukowany do tego, co zarzuci w apelacji skarżący. Wprowadzając apelację ograniczoną, ustawodawca jednocześnie określa zarzuty, jakimi może posługiwać się jej autor i zakazuje przytaczania dalszych zarzutów po upływie terminu do wniesienia apelacji – co w polskim porządku prawnym wynika z art. 505 9 § 1 1 i 2 k.p.c. (tak w uzasadnieniu uchwały składu 7 sędziów SN z dnia 31 stycznia 2008 r., III CZP 49/07, OSNC Nr 6 z 2008 r., poz. 55).

Tym samym w ramach niniejszego uzasadnienia poprzestać należy jedynie na odniesieniu się do zarzutów apelacji, bez dokonywania analizy zgodności zaskarżonego rozstrzygnięcia z prawem w pozostałym zakresie. Apelacja jest bezzasadna i podlega oddaleniu. Przede wszystkim należy stwierdzić, że brak było w niniejszej sprawie podstaw do zawieszenia postępowania do czasu prawomocnego zakończenia sprawy toczącej się przed Sądem Rejonowym pod sygn. akt I C 218/21. Wbrew przekonaniu skarżącego, jej wynik nie wywiera żadnego wpływu na niniejsze postępowanie.

Ubezpieczyciel nie był stroną umowy najmu pojazdu zastępczego, nie przyjął na siebie obowiązku zapłaty świadczenia, a jego wykonanie miało być dobrowolne i zależne od przyjęcia przez niego odpowiedzialności. Powodowi nie przysługuje żadne roszczenie względem ubezpieczyciela. Pozwany, jako poszkodowany w zdarzeniu drogowym ma natomiast roszczenie wobec ubezpieczyciela o naprawienie szkody, w tym o zwrot kosztów najmu pojazdu zastępczego, jednakże zapłata za najem pojazdu wynikająca z zawartej przez poszkodowanego umowy najmu nie jest zależna od wypłaty przez ubezpieczyciela odszkodowania.

Tym samym wynik postępowania w sprawie I C 218/21 ma jedynie znaczenie dla pozwanego i będzie skutkował uzyskaniem bądź nie zwrotu kosztów pojazdu zastępczego, jednakże nie ma wpływu na treść zobowiązanie wynikającego z umowy zawartej przez powoda z pozwanym i obowiązku spełnienia świadczenia. Przechodząc do oceny zasadności zarzutów apelacji, w pierwszej kolejności trzeba podkreślić, że Sąd Okręgowy podziela ustalenia faktyczne i rozważania prawne Sądu I instancji, przyjmując je za własne. Wobec sformułowania przez skarżącego zarzutów naruszenia przepisów prawa materialnego oraz przepisów postępowania, należało odnieść się do zarzutów naruszenia przepisów procedury w pierwszej kolejności, gdyż wnioski w tym zakresie z istoty swej determinują rozważania, co do kolejnych zarzutów apelacyjnych.

Jedynie nieobarczone błędem ustalenia faktyczne, będące wynikiem należycie przeprowadzonego postępowania, mogą być bowiem podstawą oceny prawidłowości kwestionowanego rozstrzygnięcia w kontekście twierdzeń o naruszeniu przepisów prawa materialnego. Domniemany fakt z art. 231 k.p.c. nie wymaga przeprowadzenia żadnego dowodu, w przeciwieństwie do okoliczności stanowiących podstawę faktyczną domniemania, co oznacza, że dyspozycja tego przepisu może znaleźć zastosowanie tylko w sytuacji całkowitego braku bezpośrednich środków dowodowych związanych z faktem twierdzonym przez stronę.

W postępowaniu apelacyjnym zastosowanie przedmiotowego przepisu może podlegać kontroli wyłącznie pod względem poprawności logicznej i faktycznej rozumowania sądu pierwszej instancji. Wbrew twierdzeniu pozwanego, Sąd Rejonowy nie zastosował art. 231 k.p.c., bowiem nie dokonał w sprawie domniemania faktycznego. Okoliczność, że strony określiły pozwanego płatnikiem czynszu z umowy najmu nie została wyprowadzona z innych ustalonych faktów, a wynika bezpośrednio z treści umowy najmu i upoważnienia do odbioru odszkodowania za wynajem pojazdu zastępczego – (...) S.A.

Zarzut naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. nie może się ostać. Zarzut naruszenia przepisu art. 233 § 1 k.p.c. byłby skuteczny tylko wówczas, gdyby apelujący wykazał uchybienie podstawowym regułom służącym ocenie wiarygodności i mocy poszczególnych dowodów, tj. regułom logicznego myślenia, zasadzie doświadczenia życiowego i właściwego kojarzenia faktów (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 16 grudnia 2005 r., sygn. akt III CK 314/05, LEX nr 172176). Prawidłowo skonstruowany zarzut naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. powinien być połączony z zarzutem błędnych ustaleń faktycznych.

W apelacji powinno zostać zatem wyjaśnione, które dowody, w jakim zakresie i dlaczego, zdaniem strony skarżącej, zostały przez Sąd ocenione z naruszeniem zasady swobodnej oceny dowodów i w konsekwencji, które ustalenia faktyczne tego Sądu są wadliwe i jakie powinny być ustalenia prawidłowe, ewentualnie jakich ustaleń zabrakło w zaskarżonym wyroku (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 14 grudnia 2016 r., sygn. akt I ACa 719/16, LEX nr 2200318). Tym wymogom nie odpowiada apelacja strony pozwanej. Wskazać bowiem należy, że Sąd Rejonowy prawidłowo ustalił stan faktyczny sprawy, a dokonana ocena dowodów nie budzi żadnych zastrzeżeń pod kątem jej zgodności z zasadami logiki i doświadczenia życiowego.

Apelujący nie wskazał, jakie dowody Sąd Rejonowy niewłaściwie ocenił i jakich uchybień w ich ocenie się dopuścił. Zarzuty podniesione przez pozwanego w apelacji w istocie stanowią polemikę z prawidłowo poczynionymi ustaleniami Sądu I instancji. Sąd Okręgowy nie podzielił zapatrywania pozwanego, jakoby doszło w niniejszej sprawie do naruszenia art. 659 § 1 k.c. W myśl art. 659 § 1 k.c. przez umowę najmu wynajmujący zobowiązuje się oddać najemcy rzecz do używania przez czas oznaczony lub nieoznaczony, a najemca zobowiązuje się płacić wynajmującemu umówiony czynsz.

W niniejszej sprawie pozwany zawarł z powodem umowę najmu pojazdu samochodowego, co wynika nie tylko z nazwy umowy, ale także z jej treści. Jako wynajmującego wskazano powoda, natomiast jako najemcę – pozwanego i te strony umowy złożyły podpisy na jej treści. Zgodnie z treścią upoważnienia do odbioru odszkodowania za wynajem pojazdu zastępczego – (...) S.A., pozwany upoważnił powoda do uzyskania od ubezpieczyciela w jego imieniu bezpośredniej wypłaty odszkodowania wynikającego ze szkody komunikacyjnej do kwoty odpowiadającej kosztom wynajmu pojazdu zastępczego (w zakresie zaakceptowanym przez Ubezpieczyciela w autoryzacji wynajmu).

W tym samym dokumencie zawarto stwierdzenia, że na wypadek dokonanej przez ubezpieczyciela odmowy wypłaty odszkodowania w całości lub w części, przyznania odszkodowania w wysokości niższej aniżeli rzeczywiste koszty wynajmu pojazdu, nie dokonania wypłaty na rzecz spółki w terminie 60 dni od dnia zakończenia umowy najmu, mocodawca (pozwany) przyjmuje do wiadomości i zobowiązuje się zapłacić za wynajem pojazdu firmie (...) Sp. z o.o. sp. k. odpowiednio w całości lub w części w terminie wyznaczonym przez spółkę. Tym samym strony umowy ustaliły, że najemca może zwolnić się z obowiązku zapłaty czynszu najmu, jeżeli ubezpieczyciel spełni ten obowiązek.

Ubezpieczyciel nie był jednak stroną umowy, a spełnienie przez niego świadczenia było dobrowolne, co wynika również z treści wskazanego upoważnienia, które przewiduje możliwość odmowy wypłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela lub wypłaty w kwocie niższej niż koszty najmu. Jednocześnie pozwany, udzielając upoważnienia, znał wskazane warunki i zobowiązywał się do zapłaty czynszu najmu w przypadkach przewidzianych w umowie, w tym w przypadku odmowy wypłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela. Tym samym pozwany nie może uchylać się od ciążącego na nim z mocy umowy obowiązku pokrycia kosztów najmu wyłącznie z uwagi na odmowę przyjęcia odpowiedzialności za szkodę przez ubezpieczyciela.

Zapłata czynszu za najem pojazdu zastępczego, wynikająca z zawartej przez poszkodowanego umowy najmu pojazdu zastępczego, choć związana bezpośrednio ze zdarzeniem wywołującym szkodę, nie jest zobowiązaniem ubezpieczyciela, a najemcy pojazdu którym w niniejszej sprawie jest pozwany. Przewidziana przez strony umowy możliwość zapłaty czynszu najmu pojazdu zastępczego przez ubezpieczyciela jest niejako posiłkowa i zależna od przyjęcia przez niego odpowiedzialności za szkodę, ale nie rodzi względem ubezpieczyciela jako osoby trzeciej żadnego zobowiązania, które mogłoby być w stosunku do niego skutecznie egzekwowane.

Jednocześnie należy podkreślić, że pozwany, który wypełni obowiązek zapłaty czynszu najmu, nie traci możliwości dochodzenia roszczeń z tego tytułu od odpowiedzialnego za powstałą szkodę. Niemniej, legitymowanym czynnie do dochodzenia owego roszczenia jest poszkodowany, a nie wynajmujący pojazd zastępczy. Mając na uwadze powyższe Sąd Okręgowy na podstawie art. 385 k.p.c. oddalił apelację. O kosztach postępowania apelacyjnego orzeczono na podstawie art. 98 k.p.c. w zw. z art. 391 § 1 k.p.c. zw. z § 2 pkt 3 i § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie opłat za czynności radców prawnych (t.j.

Dz. U. z 2018 r. poz. 265).